Dietetyczne fanaberie
Kasza gryczana z kurczakiem, pieczarkami i cukinią - obiad w 15 minut!
Dziś kolejny przepis obalający mit, że trzeba mieć dużo czasu, żeby się zdrowo odżywiać.Nic podobnego! Tym razem na talerzu niepalona kasza gryczana i pieczarki, które ostatnio weszły na top listę moich ulubionych dodatków do obiadu.Poniższe danie możecie również wykonać w wersje wege z dodatkiem tofu, a także z innym mięsem np. wołowiną czy chudym schabem.Niepalona kasza gryczana jest nie tylko zdrowsza od tej "klasycznej", ale też ma dużo mniej intensywny smak, więc będzie jak znalazł dla tych, którzy wciąż nie mogą się do niej przekonać!Kasza gryczana z kurczakiem, pieczarkami i cukinią50 g kaszy gryczanej, niepalonej3 średnie pieczarki100 g cukinii (kawałek około 10 cm)1 mały pomidor120 g piersi z kurczaka1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka oreganosól, pieprz, łagodna papryka1/2 łyżeczki oliwy z oliwek Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.Kurczaka kroimy w kostkę lub w paski, pieczarki w plastry, tak samo cukinię (plastry przekrawamy raz jeszcze na połówki), a cebule siekamy w kostkę. Mięso nacieramy solą, pieprzem, odrobina papryki i ziołami prowansalskimi.Dobrze rozgrzaną patelnię skrapiamy delikatnie oliwą, wrzucamy pokrojone warzywa, pieczarki oraz mięso i całość dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.Po około 10 minutach podnosimy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody, dodajemy zmiażdżony czosnek, pokrojone w ćwiartki pomidory i na małym ogniu "smażymy" jeszcze kilka chwil, do momentu aż pomidory będą już ciepłe.Do ugotowanej kaszy dodajemy odrobinę oregano, nakładamy ją do głębokiego talerza, a na środek nakładamy zawartość patelni. Całość opcjonalnie posypujemy większa ilością ziół i świeżo zmielonego pieprzu.Dla chcącego nic trudnego! Także poznajcie inną odsłonę "fast food" :-)