Bezglutenowe ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy gryczanej

Dietetyczne fanaberie

Bezglutenowe ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy gryczanej

Pęczotto ze szpinakiem, indykiem i fetą oraz pare słów o moich pierwszych warsztatach

Dietetyczne fanaberie

Pęczotto ze szpinakiem, indykiem i fetą oraz pare słów o moich pierwszych warsztatach

Wegańska pasta cytrynowo - bazyliowa z groszku i awokado

Dietetyczne fanaberie

Wegańska pasta cytrynowo - bazyliowa z groszku i awokado

Naleśnilla!

Dietetyczne fanaberie

Naleśnilla!

Białkowe placki jaglane

Dietetyczne fanaberie

Białkowe placki jaglane

Cheat po indyjsku

Dietetyczne fanaberie

Cheat po indyjsku

Szybki, razowy chleb z ziarnami

Dietetyczne fanaberie

Szybki, razowy chleb z ziarnami

Dietetyczny koktajl

Dietetyczne fanaberie

Dietetyczny koktajl "big trio"

Łatwa zapiekanka z kaszy gryczanej

Dietetyczne fanaberie

Łatwa zapiekanka z kaszy gryczanej

Pieczona pierś kurczaka z pietruszką

Dietetyczne fanaberie

Pieczona pierś kurczaka z pietruszką

Lekki serniczek à la pina colada

Dietetyczne fanaberie

Lekki serniczek à la pina colada

Hummus z pieczoną marchewką i suszonymi pomidorami

Dietetyczne fanaberie

Hummus z pieczoną marchewką i suszonymi pomidorami

Pietruszkowiec

Dietetyczne fanaberie

Pietruszkowiec

Dietetyczne fanaberie

Mus bananowo - kakaowy - bez mleka!

Ostatnio znów zagościło w mojej kuchni awokado.Co wiecie na temat tego owocu?Pewnie pierwsze co Wam przychodzi do głowy to fakt, że niewątpliwie jest tłuste.Mam nadzieję jednak, że doszliśmy już do tego momentu, gdzie każdy z nas dostarcza organizmów w swojej codziennej diecie pewną ilość tych "zdrowych" tłuszczów, bo są nam niezbędne!W tym przepisie będą one pochodziły z dwóch roślinnych źródeł - orzechów i właśnie awokado.Powinniśmy również wspomnieć o pozytywnych aspektach tego zielonego owocu takich jak spora ilość błonnika, kwasu foliowego oraz magnezu! Na pewno też wiele z Was wykorzystuje strukturę tego produktu przy robieniu zdrowych past czy zagęszczeniu koktajli.A co my tu dzisiaj mamy? No właśnie.. budyń? Mus? W każdym razie coś dobrego!Mus bananowo - kakaowy - bez mleka!1 bardzo dojrzały banan (ok 100g)1/2 miękkiego awokado (ok 80g)2 łyżki płatków jaglanych (20g)100 ml wrzątku 2 łyżki ciemnego kakao2 łyżki orzechów nerkowca Do wysokiego kubka/kielicha blendera wsypujemy 2 łyżki płatków jaglanych i zalewamy je wrzątkiem, po czym czekamy ok 3 minuty aż napęcznieją.Następnie dodajemy kawałki awokado, banana oraz kakaoCałość blendujemy na jednolity mus, przekładamy do salaterki i wsypujemy orzechy, które oczywiście możemy zamienić lub też wzbogacić ulubionymi bakaliami.-----ps. Płatki z powodzeniem można zamienić ugotowaną kaszą jaglaną lub np. otrębami owsianymi!:-)

Dietetyczne fanaberie

Razowy omlet z kurczakiem i pieczarkami

Kiedy nie mam weny do gotowania, albo wpadam do domu głodna, a nic nie jest przygotowane,to w większości przypadków kończy się to produkcją bliżej nieokreślonego omleta "z czymś".W dzieciństwie omlet występował dla mnie tylko w jednej formie - słodki, waniliowy z domowymi powidłami lub dżemem - robiła mi go mama jak już totalnie nic nie chciałam zjeść na kolację.Przez lata jednak dużo rzeczy się zmieniło i dziś kojarzy mi się raczej z dobrze doprawionym daniem, najlepiej z ulubionymi warzywami lub np z twarożkiem.Tym razem propozycja iście wysokobiałkowa, z kurczakiem, pieczarkami i marchewką.Bardzo proste i szybkie danie, które idealnie nada się również w wersji do lunchboxa - wystarczy, że przygotowanego omleta pokroicie w małe kwadraty/prostokąty i wymieszacie w pudełku z resztą składników! Razowy omlet z kurczakiem i pieczarkamiOmlet:1 jajko + 1 białko1 kopiasta łyżka razowej mąki (pszennej/orkiszowej..)30 ml wody 1 płaska łyżka siemienia lnianego1 łyżka oreganospora szczypta soli"Farsz":120 g kurczakaszczypta soliświeżo zmielony pieprz 2-3 łyżki domowego sosu pomidorowego*2 duże pieczarki1/2 sporej marchewki1/2 małej cebuliKurczaka kroimy w kostkę, nacieramy odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu, a następnie w miseczce łączymy z sosem pomidorowym (*jeżeli nie macie takowego to w wersji szybkościowej możecie użyć przecieru pomidorowego i dowolnie go doprawić, a w ostateczności po prostu pominąć ten składnik) i wkładamy do lodówki na godzinę.Cebulkę kroimy w pióra lub spora kostkę, pieczarki i marchew w cienkie plastry.Warzywa, mięso oraz grzyby wrzucamy razem na rozgrzaną patelnię (opcjonalnie można skropić ją oliwą), smażymy chwilę na sporym ogniu po czym lekko go przykręcamy, podlewamy składniki odrobiną wody i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.W między czasie jajko roztrzepujemy z przyprawami, siemieniem lnianym oraz mąką i (również na suchej patelni) smażymy omlet i gotowy przekładamy na talerz.Po około 10 minutach duszenia zawartości patelni ściągamy pokrywkę i odparowujemy wodę, a następnie całość nakładamy na przygotowanego omleta.Przypominam , że gramatura jest dostosowana do moich porcji, także oczywiście zależnie od Waszego zapotrzebowania (tu szczególnie sugestia do Panów ;-) ) możecie zrobić omleta z większej ilości jaj/ mąki i użyć mniejszej/większej ilości mięsa.

Roślinnie cz. I - domowe mleko kokosowe

Dietetyczne fanaberie

Roślinnie cz. I - domowe mleko kokosowe

Dietetyczne fanaberie

Ciasteczka owsiane z marchewką

Ciasto marchewkowe to jeden z moich ulubionych wypieków.Co do ciasteczek to nic nie zastąpi domowych owsianych.Pomyślałam więc - dlaczego nie połączyć tych 2 przysmaków?Upiekłam zatem dla siebie i mamy kilkanaście takich zdrowych, lekko słodkich podjaduchówdo poobiedniej kawy, a sprawdzają się też jako szybka, drobna przekąska po powrocie do szatni na siłowni, kiedy musimy szybko dostarczyć mięśniom odpowiednich składników.Ciasteczka owsiane z marchewkąprzepis na około 17 ciastek, kaloryczność 1 ciastka to około: 150 g płatków owsianych (użyłam pół na pół drobnych i całych płatków)50 g otrębów owsianych1 jajko130 ml wrzątku 1 spora marchewka (100g)35 g miodu50 g mieszanki słonecznik + pestki dyni + siemie lniane50 g rodzynek20 g jagód goji Płatki i otręby wsypujemy do sporej miski, wlewamy wrzątek i mieszamy aby lekko zmiękły.Marchew obieramy i ucieramy na małych oczkach tarki, a następnie wraz z bakaliami wsypujemy do płatków.Jajko roztrzepujemy lekko wraz z miodem i wlewamy do reszty składników, całość dokładnie mieszamy aż do otrzymania lepkiej pasy, z której w dłoniach tworzymy niewielkie kulki i spłaszczamy w celu otrzymania okrągłego kształtu ciasteczka.Tak przygotowane porcje układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 'C na 20-25 minut.Ciasteczka możecie też przygotować z samych otrębów owsianych lub zaryzykować wersję bezglutenową z płatkami owsianymi :-) Na pewno będą tez pyszne z dodatkiem orzechów!------

Dietetyczne fanaberie

Bezmleczne śniadanie w 5 minut

O czym myślimy jak wstajemy z łóżka?O śniadaniu!Główna pożądana cecha tego posiłku? SZYBKO!Może się mylę i powinnam mówić za siebie, ale u mnie tak właśnie to wygląda..Także aby zapobiec złapaniu muffinek mojej mamy lub innych kuszących mnie rano przekąsek, swój w miarę pełnowartościowy i zdrowy pierwszy posiłek muszę przygotować najlepiej natychmiast! Dziś przepis na takie właśnie ekspresowe śniadanie z płatków jaglanych, o które często pytacie.Także zapraszam - BEZ słodzenia, BEZ mleka, BEZ gotowania i na upartego BEZ glutenu - można w 100% użyć płatków jaglanych i zastąpić nimi łyżkę tych owsianych :-)Płatki jaglane z jabłkiem i dodatkami3 łyżki płatków jaglanych (30g)1 łyżka płatków owsianych górskich (15g)1 łyżeczka siemienia lnianego1 łyżeczka wiórków kokosowychodrobina jagód goji (u mnie 1 łyżeczka)150 ml wrzątkuszczypta soli 1 spore jabłko1 łyżeczka słonecznika +1 łyżeczka pestek z dyniDo miseczki wrzucamy płatki, siemię, kokos, jagody goji oraz szczyptę soli i całość zalewamy wrzątkiem, mieszamy i przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut.W międzyczasie obieramy jabłko i ucieramy je na małych oczkach tarki na tzw papkę.Gdy płatki wchłoną już wodę i staną się miękkie dodajemy przygotowane jabłko i posypujemy po wierzchu pestkami dyni oraz ziarenkami słonecznika. Przed skonsumowaniem całość mieszamy.

Dietetyczne fanaberie

Prosta pieczona ryba z warzywami

Świętami już całkiem pachnie, więc jakoś naszło mnie na rybny przepis - może ktoś skorzysta!Jakie ryby jadacie na Boże Narodzenie?U nas jest zawsze ryba po grecku (mój przepis light znajdziecie TUTAJ), oprócz tego smażony w panierce dorsz (dla taty,bo  nic lekkiego nie przejdzie) i okazjonalnie też łosoś z wody z jogurtowym sosem czosnkowym i cytryną :-)Karpia nigdy nie było u nas na święta, ale jakoś nie żałuję.. Dzisiejszy przepis jest banalnie prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny, nie jadam niestety ryby zbyt często na co dzień, więc była to miła odmiana w moim menu, a nawet ceny w sklepach jakoś pozytywnie mnie zaskoczyły!Prosta pieczona ryba z warzywami150 g chudej białej ryby (użyłam soli)1 mała cebula1/2 jabłka1 średni pomidor3-4 liście laurowe1 łyżka soku z cytrynyszczypta gałki muszkatołowejspora szczypta soliświeżo zmielony pieprzRybę rozmrażamy i osuszamy dokładnie na czystej ściereczce lub przy użyciu jednorazowych ręczników papierowych. Nacieramy ją sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną soli, pieprzy i gałki muszkatołowej.Cebulę kroimy w plastry, tak samo jabłka, natomiast pomidory w cienkie talarki.Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kilka plasterków cebuli oraz 1-2 liście laurowe, następnie wkładamy rybę i przykrywamy ją przygotowanymi pomidorami na zmianę z jabłkiem i pozostałą cebulą. na wierz kładziemy jeszcze jeden listek laurowy i umieszczamy naczynie w piekarniku nagrzanym do 200'C.Pieczemy bez przykrycia około 30 minut, po wyjęciu delikatnie odlewamy nadmiar wody.Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze sklecić jakieś pachnące świętami ciasto jeśli czas pozwoli! :-)

Podjaduchy light - koreczki z Newellą

Dietetyczne fanaberie

Podjaduchy light - koreczki z Newellą

Dietetyczne fanaberie

Całą prawda o moim śniadaniu..

Dobra, przyznaję się bez bicia.Nie jadam wyszukanych śniadań, nie robię sobie sterty idealnie okrągłych placuszków, nie ma też u mnie o poranku kanapek, bo nie lubię, rzadko też pojawiają się inne bardziej skomplikowane potrawy.Prawda jest taka, że w 80% moje śniadanie to po prostu.. zupa mleczna.Ja wiem - duża większość z Was na samą myśl się wzdryga, ale ja jestem od niej uzależniona!Szczególnie zimą nie wyobrażam sobie wyjścia do pracy bez rozgrzania się porządną michą zupy, która za razem daje węglowodanowego kopa i całkiem nieźle "trzyma".Śniadanie to pierwsza rzecz, o której myślę jak wstaję z łóżka, więc szykuję szybko mieszankę płatków, grzeje wodę w czajniku, zalewam składniki wrzątkiem, gotuję chwilę, dodaje mleka i oto ona - moja śniadaniowa miłość!Moja typowa zupa mleczna30g płatków (mieszanka owsianych i żytnich)15g otrębów owsianych lub płatków jaglanych1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego300 ml wody1/3 łyżeczki soli100 ml mleka 2%1/2 łyżeczki cukru waniliowego (można też użyć otartej wanilii)2 łyżeczki miodu lub innego słodzidłaopcjonalnie łyżeczka mielonych orzechówPłatki, otręby, siemię lniane, cukier waniliowy oraz sól zalewamy wrzątkiem i gotujemy na bardzo małym ogniu około 5-7 minut.Ugotowane płatki przelewamy do miseczki/głębokiego talerza, dolewamy około 100 ml zimnego mleka, następnie dosładzamy np miodem i mieszamy dokładnie.Opcjonalnie posypujemy mielonymi orzechami lub np płatkami migdałowymi.Należy pamiętać, aby używać całych płatków dobrej jakości, a nie zmielonych i oczyszczonych produktów, które nic dobrego nie wnoszą do naszego organizmu.A Wy jadacie? Jeśli tak to z czym? Ja często dorzucam jeszcze kaszę jaglaną lub odrobinę manny dla konsystencji :-)

Dietetyczne fanaberie

Gryczanki!

Torturowałam ostatnio z rana mojego śpiącego narzeczonego blenderem, bo naszło mnie na placki z kaszy gryczanej - takie gryczanki na słodko.. nie mylić z grycankami.. :-)Tak na prawdę są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, szczególnie jeżeli wcześniej ugotowaliśmy sobie kaszę. Możecie je sobie dowolnie modyfikować np zamiast masła orzechowego zetrzeć do środka kostkę gorzkiej czekolady lub np dodać rodzynki.Szczerze mówiąc opakowanie kaszy gryczanej siedziało u mnie w szafce już ładne 3 miesiące..pamiętam, że jak byłam dzieckiem to zdecydowanie była ona na mojej czarnej liście produktów.Chociaż w sumie wtedy wszystko co nie było snickersem lub kanapką z pasztetem i keczupem było na mojej czarnej liście.. ah gdzie te czasy kiedy byłam niejadkiem! :-)Tak czy owak, teraz kiedy przeżywam totalną fascynację kaszą i właściwie codziennie któraś z nich przewija się w co najmniej jednym moim posiłku to miło było zrobić sobie taką wyrazistą smakowo odmianę od stosunkowo neutralnej jaglanej, czy też kaszy bulgur.Kakaowe placki z kaszy gryczanej40 g kaszy gryczanej (waga nieugotowanej kaszy)1/2 łyżeczki soli1 jajko + 1 białko2 łyżeczki syropu klonowego (idealny będzie również miód gryczany!)1 łyżeczka ciemnego kakao2/3 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka masła orzechowegoW lekko osolonej wodzie gotujemy kaszę gryczaną, następnie odstawiamy do ostygnięcia.Do wysokiego naczynia (lub kielicha blendera) wrzucamy przygotowaną kaszę i dodajemy resztę składników. Całość blenujemy do połączenia się składników (nie zbyt długo, struktura kaszy powinna być wciąż lekko wyczuwalna).Po dwie łyżki stołowe przygotowanej masy nakładamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy po minucie z obu stron.Do placuszków idealnie będą pasowały domowe powidła lub np. prażone jabłka z cynamonem.-------

Razowiec bananowiec

Dietetyczne fanaberie

Razowiec bananowiec

Kasza bulgur z pieczonymi warzywami i wędzoną Newellą

Dietetyczne fanaberie

Kasza bulgur z pieczonymi warzywami i wędzoną Newellą

Komosa ryżowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

Dietetyczne fanaberie

Komosa ryżowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

Dietetyczne fanaberie

Proste muffiny dyniowe bez dodatku tłuszczu i produktów mlecznych

Sezon dyniowy w pełni, a ja zupełnie zapomniałam, że na dyniowe muffiny u mnie przepisu brak.Zostało mi w lodówce kilka kawałków ugotowanej dyni, którą trzeba było jakoś wykorzystać,więc stwierdziłam, że to idealny moment na takowy wypiek.Jako, że zazwyczaj przy pieczeniu babeczek zastępuję tłuszcz sporą ilością bliżej nieokreślonego produktu mlecznego (mleko, jogurt, różnie bywa), pomyślałam, że upiekę coś dla tych, którzy musząunikać ich w swojej diecie.Babeczki są wilgotne i ich konsystencja odrobinę przypomina mi wypieki z fasoli :-)Muffiny dynioweprzepis na 8 babeczek300 g puree z dyni100 g mąki pszennej razowej50 g mąki pszennej zwykłej25 g mąki migdałowej 40 g cukru trzcinowego + 5g cukru waniliowego1 jajko1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli Ugotowaną dynie blendujemy dokładnie na puree, jeżeli jest zbyt rzadkie to możemy je chwile pogotować, żeby odparowało.W misce mieszamy mąki, cukier, proszek do pieczenia , sól i cynamon, a następnie dodajemy jajko i puree z dyni (ostudzone) i mieszamy dokładnie na jednolitą masę, którą następnie przekładamy do silikonowych foremek.Pieczemy w 180 'C przez 35 minut. 

Jarmuż z pesto, owocami i orzechami

Dietetyczne fanaberie

Jarmuż z pesto, owocami i orzechami

Migdałowy sernik śniadaniowy z truskawkami

Dietetyczne fanaberie

Migdałowy sernik śniadaniowy z truskawkami

Koktajl arbuzowo - truskawkowy z jarmużem

Dietetyczne fanaberie

Koktajl arbuzowo - truskawkowy z jarmużem

Obiad w 10 minut! Makaron orkiszowy z twarogiem i warzywami

Dietetyczne fanaberie

Obiad w 10 minut! Makaron orkiszowy z twarogiem i warzywami