Tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką

Kolorowa Kuchnia Magdy

Tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką

Tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką,czyli deser idealny na weekend.Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką to moja propozycja na zbliżający się weekend. Kruchy spód idealnie się komponuje z jabłkami karmelizowanymi w miodzie i do tego chrupiąca kruszonka. Polecam!  Potrzebne składniki:  Ciasto kruche:180 g mąki pszennej70 g cukru pudru120 g zimnego masła1 łyżka zimnego mlekaszczypta soli1 żółtkoNadzienie:700 g jabłek3 łyżki mioduKruszonka:140 g zimnego masła160 g mąki pszennej90 g brązowego cukru Zaczęłam od zrobienia ciasta, w misce umieściłam mąkę, cukier puder, szczypta soli. Na środku zrobiłam wgłębienie i dodałam żółtko oraz masło pokrojone w mniejsze kawałki. Całość wymieszałam dodając w między czasie zimne mleko. Kiedy ciasto było już wyrobione na gładką masę. Uformowałam z niego płaską kulkę i umieściłam w lodówce na 1 h. Po tym czasie ciasto umieściłam między dwoma płatami papieru do pieczenia i za pomocą wałka rozwałkowałam ciasto na okrąg większy od formy. Formę o średnicy 29 cm wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Rozwałkowane ciasto wyjęłam z warstw papieru do pieczenia i umieściłam w formie, dociskając dno i boki formy. Dno podziurawiłam widelcem. Tak przygotowaną tartę wstawiłam do lodówki, podczas gdy piekarnik się nagrzewał. Następnie, tartę nakryłam folia aluminiową i dno wysypałam grochem dokładnie. Piekłam 10 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni, usunęłam folię z grochem i piekłam ciasto kolejne 10 minut. W między czasie, jabłka obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Na rozgrzaną patelnie umieściłam jabłka i 3 łyżki miodu. Mieszając od czasu do czasu smażyłam, aż jabłka się skarmelizowały. W misce wymieszałam mąkę, cukier brązowy i zimne masło w kawałkach. Mieszałam tak długo, aż uzyskałam konsystencję "mokrego piasku". Kiedy ciasto kruche było już zapieczone wyłożyłam na nie warstwę z jabłek karmelizowanych, a na wierzchu posypałam kruszonką. Tartę piekłam kolejne 25 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. Następnie, tartę zostawiłam do ostygnięcia. Przed podaniem posypałam cukrem pudrem. Smacznego! 

Bakłażan faszerowany kurczakiem, kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Kolorowa Kuchnia Magdy

Bakłażan faszerowany kurczakiem, kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Bakłażan faszerowany kurczakiem,kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami,czyli zdrowe i pyszne danie. Dzisiaj proponuję Wam przepis na zdrowe i pyszne danie. Bakłażan faszerowany kurczakiem, kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami oraz kaparami. Polecam!  Potrzebne składniki:1 średni bakłażan 80 g filetu z kurczaka3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej4 suszone pomidory2 łyżeczki kaparów2 łyżki oleju z suszonych pomidorów1 łyżka oliwy1/2 łyżeczki oregano1/2 łyżeczki bazylii1/2 mozzarellipieprzsólNa początku, filet z kurczaka zmieliłam, pomidory suszone pokroiłam w kostkę. Bakłażana przekroiłam w pół i z każdej połowy wydrążyłam środek za pomocą łyżki do melona, zostawiając rant 0,5 cm. Mielony filet z kurczaka doprawiłam solą oraz pieprzem i usmażyłam na oliwie, aż zrobił się biały. W misce wymieszałam kurczaka, kaszę jaglaną, suszone pomidory, kapary oraz 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Farsz doprawiłam oregano i bazylii. Powstałym farszem wypełniłam połówki bakłażana, wcześniej przygotowanego. Na wierzchu każdą połówkę bakłażana z farszem posypałam startą mozzarellą. Tak przygotowanego bakłażana zapiekałam 30 minut w piecu nagrzanym na 170 stopni. Smacznego!

Zupa krem z soczewicy i marchewki

Kolorowa Kuchnia Magdy

Zupa krem z soczewicy i marchewki

Zupa krem z soczewicy i marchewki,czyli zupa idealna jesienią. Zupa krem z soczewicy i marchewki z imbirem to aromatyczna i zdrowa, polecam szczególnie teraz kiedy na dworze zrobiło się zimno. Polecam! Potrzebne składniki:Przepis na 2 porcje.400 g marchewki3/4 szklanki soczewicy czerwonej1 cebula500 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka startego imbiru1 szklanka wody2 łyżki olejusól  Na początku, cebulę pokroiłam w kostkę, a obraną marchewkę w plasterki. W garnku rozgrzałam olej, dodałam cebulę i marchewkę, posoliłam. Na średnim ogniu smażyłam  warzywa 10 minut. Następnie dodałam soczewicę, imbir oraz bulion. Całość gotowałam kolejne 15 minut, aż warzywa były miękkie. Na koniec zupę zmiksowałam na gładki krem, dodałam 1 szklankę gotowanej wody, jeszcze raz zmiksowałam. Zupa krem z soczewicy i marchewki jest gotowa do podania. Smacznego! 

Conchiglioni zapiekane z cukinią, boczkiem i mascarpone

Kolorowa Kuchnia Magdy

Conchiglioni zapiekane z cukinią, boczkiem i mascarpone

Conchiglioni zapiekane z cukinią, boczkiem i mascarpone,czyli danie idealne na obiad, kolację albo jako przystawka. Conchiglioni zapiekane z cukinią, boczkiem i mascarpone to propozycja pysznego, aromatycznego dania idealnego na obiad, kolację bądź jako przystawka. Inspiracją do zrobienia tego dania był przepis z bloga What's cooking? . Polecam!   Potrzebne składniki:12 muszli - Conchiglioni 150 g cukinii100 g wędzonego boczku1 mała cebula2 łyżki mascarpone2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka masłaoliwapieprzsólNa początku, muszle gotowałam w lekko osolonej wodzie 10 minut, następnie odlałam wodę i polałam muszle oliwą, lekko wymieszałam. Cukinię, cebulę i boczek pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni roztopiłam masło z 1 łyżką oliwy, dodałam cebulę, smażyłam aż się zeszkliła. Następnie dodałam cukinie i boczek, lekko posoliłam. Całość smażyłam około 10 minut, aż woda z warzyw odparowała, a boczek się przypiekł. Na koniec zdjęłam z palnika, dodałam mascarpone i śmietanę i wymieszałam. Każdą muszlę za pomocą łyżeczki napełniłam farszem. Muszle ułożyłam w formie o wymiarach 18x18 cm wysmarowaną oliwą. Tak przygotowane Conchiglioni zapiekałam 15 minut w piecu nagrzanym na 190 stopni. Smacznego!  

Mini tarta porowa

Kolorowa Kuchnia Magdy

Mini tarta porowa

Mini tarta porowa,czyli pyszna kolacja na ciepło. Kiedy nastaje jesień lubię takie kolacje na ciepło. Dzisiaj proponuję Wam Mini tartę porową z cebulą, szynką parmeńską i sosem śmietanowo-mascarpone. Polecam! Potrzebne składniki:Przepis na 1 porcje1/2 opakowania ciasta francuskiego1 biała część średniego pora1 mała cebula1 plaster szynki parmeńskiej1 łyżka masła 1 łyżka oliwy1 łyżka śmietany 18%1 łyżka mascaropne1 jajkopieprz sól Na początku, płat ciasta francuskiego pokroiłam na 2 równe części i jedną z nich  posmarowałam rozbełtanym jajkiem. W drugiej części wycięłam delikatnie środek, tak aby powstała ramka około 1 cm i nałożyłam ją na pierwszą część. Ramkę z ciasta francuskiego posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Na patelni rozgrzałam masło z oliwą, dodałam pokrojony w krążki oraz cebulę pokrojoną w ósemki, posolone warzywa dusiłam 3-5 minut, aż lekko zmiękły. W miseczce wymieszałam resztę jajka z śmietaną i mascarpone, doprawiłam solą i pieprzem. Na przygotowane wcześniej ciasto francuskie wyłożyłam krążki pora i cebulę oraz paseczki szynki parmeńskiej. Całość zalałam sosem śmietanowo-mascarpone. Mini tartę zapiekałam 15 minut w piecu nagrzanym na 200 stopni. Smacznego! 

Ciasteczka gruszkowe z nasionami

Kolorowa Kuchnia Magdy

Ciasteczka gruszkowe z nasionami

Ciasteczka gruszkowe z nasionami,czyli zdrowe i pyszne ciasteczka.Ciasteczka nie są tylko zdrowe, dzięki nasionom, ale za sprawą przypraw też bardzo aromatyczne. Przepis znam z bloga Emaliowy Czajnik . Polecam! Potrzebne składniki:1 dojrzała gruszka ( u mnie 270 g)8 łyżek płatków owsianych błyskawcznych2 łyżki ziaren słonecznika2 łyżki ziaren sezamu2 łyżki ziaren siemienia lnianego1 łyżka masła1 jajko1/4 cytryny- sok 1 łyżka płynnego miodu1/2 łyżeczki startego drobno imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatałowejszczypta soli Na początku, gruszkę umyłam i razem ze skórą starłam na tartce na grubych oczkach, odcisnęłam sok. W misce wymieszałam gruszkę z płatkami owsianymi, ziarnami słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Masło roztopiłam i przestudziłam, dodałam do miski z gruszką. Na koniec dodałam jajko, miód, imbir, gałkę muszkatołową i sól oraz sok z cytryny. Dobrze wymieszałam wszystkie składniki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki ukształtowałam 9 ciasteczek. W piekarniku nagrzanym na 180 stopni piekłam ciasteczka 25-30 minut, aż zaczną się rumienić. Po upieczeniu zostawiłam do wystygnięcia. Smacznego! 

Dietetyczny kurczak z warzywami i kaszą jaglaną

Kolorowa Kuchnia Magdy

Dietetyczny kurczak z warzywami i kaszą jaglaną

Dietetyczny kurczak z warzywami i kaszą jaglaną,czyli zdrowe i pyszne danie.Na blogu dużym Waszym zainteresowaniem cieszy się przepis na Dietetycznego kurczaka z papryką i cukinią . Dzisiaj polecam Wam podobne danie, ale wzbogacone o kilka składników, a mianowicie Dietetyczny kurczak z cukinią, papryką, marchewką i kaszą jaglaną. Polecam! Potrzebne składniki:Przepis na 1 porcję140 g filetu z kurczaka1/3 średniej zielonej papryki1/3 średniej cukinii1 średnia marchewka1 średni pomidor 1/3 szklanki kaszy jaglanej1/2 łyżeczki oregano1/2 łyżeczki bazylioliwa pieprzsólNa początku, filet z kurczaka pokroiłam w paseczki. Paprykę, cukinię, marchewkę pokroiłam w słupki.  Pomidora sparzyłam, obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę. Kaszę jaglaną gotowałam w podwójnej ilości posolonej wody około 20 minut, aż kasza wchłonęła całą wodę. W garnku rozgrzałam oliwę, dodałam kurczaka, smażyłam 3 minuty, aż kurczak zrobił się biały. Do garnka dodałam warzywa, doprawiłam solą i pieprzem oraz oregano i bazylią. Całość dusiłam na małym ogniu około 15-20 minut, aż warzywa lekko zmiękły, ale nadal były chrupiące. Dietetyczny kurczak z warzywami podałam z kaszą jaglaną. Smacznego! 

Zapiekany bakłażan z serami pod sosem pomidorowym

Kolorowa Kuchnia Magdy

Zapiekany bakłażan z serami pod sosem pomidorowym

Zapiekany bakłażan z serami pod sosem pomidorowym,czyli pyszne danie idealne na obiad czy na kolację.Zapiekany bakłażan z serami pod sosem pomidorowym to danie, do którego inspiracją był przepis Ani Starmach. Bakłażan świetnie się komponuje z serami. Polecam!  Potrzebne składniki:1 średni bakłażan ( około 350 g)2 kulki mozzarelli100 g sera edamskiego400 g pomidorów w puszcze1 średnia cebula1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki oregano1/2 łyżeczki bazyliipieprzsól Na początku, bakłażana umyłam i pokroiłam w 2-3 mm plastry. Plastry bakłażana posypałam solą i odstawiłam na 30 minut, po tym czasie umyłam każdy plaster pod wodą i wytarłam ręcznikiem papierowym. Bakłażany ułożyłam na brytfance z piekarnika, polałam oliwą i piekłam w piekarniku z funkcją grill, aż się przyrumieniły. W między czasie, mozzarellę pokroiłam w cienkie plastry, a ser edamski starłam na tartce na grubych oczkach. Cebulę i czosnek pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam olej dodałam cebulę i czosnek, podsmażyłam aż cebule się zeszkliła, dodałam pomidory z puszki oraz  tymianek, oregano, bazylię oraz pieprz i sól. Poczekałam, aż sos się zagotował. Następnie sos zblendowałam. W formie do zapiekania 15x20 cm na dno wylałam odrobinę sosu, następnie układałam naprzemiennie warstwy z bakłażana, mozzarelli, sosu i sera edamskiego. Zapiekankę zapiekałam 30 minut w piecu nagrzanym na 190 stopni. Smacznego!  

Placki serowo-dyniowe

Kolorowa Kuchnia Magdy

Placki serowo-dyniowe

Placki serowo-dyniowe,czyli pyszne danie sezonowe.Przepis na te pyszne Placki serowo-dyniowe z żurawiną i pomarańczową nutą znam od trenerki żywnościowej Darii Ładochy z programu Dzień Dobry TVN. Polecam! Potrzebne składniki:Przepis na 1 porcję100 g dyni Hokkaido100 g białego sera2 łyżki żurawiny1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 3 łyżki mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka cukru waniliowegoszczypta cynamonu2 łyżki cukru brązowego1 łyżka masłaolejNa początku, obraną dynie starłam na dużych oczkach na tarce. Na patelni roztopiłam masło i dodałam dynię, dusiłam aż dynia była miękka kilka minut. Odstawiłam do ostygnięcia. W miseczce widelcem rozgniotłam biały ser, dodałam żółtko jajka. żurawinę drobno pokrojoną, skórkę z pomarańczy, cukier waniliowy i brązowy oraz cynamon, wszystko wymieszałam. Białko od jajka ubiłam na pianę. Do masy serowo-dyniowej dodałam mąkę oraz pianę z białka i wymieszałam. Z masy ukształtowałam dwa większe placki. Placki smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Placki serowo dyniowe podałam z cukrem pudrem. Smacznego!  

Domowy Hamburger

Kolorowa Kuchnia Magdy

Domowy Hamburger

Domowy Hamburger,czyli pyszny i zdrowy obiad. Z okazji Dnia Chłopaka, który dzisiaj wypada polecam Wam na obiad szybki i zdrowy Domowy Hamburger. Potrzebne składniki: Przepis na 2 porcje. 400 g wołowiny zmielonej1 łyżeczka musztardy Dijon1 duża czerwona cebula1 pomidor6 plastrów ogórka zielonego 2 plastry żółtego sera2 bułki pszenne do hamburgerów6 listków sałatymajonezketchup1 łyżka masła1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy  pieprzsól Na początku, cebulę obrałam i pokroiłam w krążki. Na patelni roztopiłam masło i dodałam cebulę, posoliłam i dodałam cukier. Cebulę dusiłam około 7 minut, aż zmiękła. Gotową cebulę odstawiłam. Mięso wołowe wymieszałam z musztardą Dijon oraz pieprzem i solą. Uformowałam burgery, wstawiłam na 10 minut do lodówki. W między czasie, na patelni grillowej podpiekłam połówki bułek z każdej strony. Pomidora pokroiłam w plastry. Burgera smażyłam z obu stron po 4 minuty na rozgrzanym oleju. Dolną część bułki posmarowałam ketchupem i położyłam plaster sera żółtego, na to listki sałaty oraz część cebuli. Następnie ułożyłam burgera, a na nim cebulę podsmażoną, pomidora i ogórka. Kolejna warstwa to sałata. Górną część bułki wysmarowałam majonezem i złożyłam Hamburgera. Smacznego!

Risotto z dynią, jabłkiem i morelą

Kolorowa Kuchnia Magdy

Risotto z dynią, jabłkiem i morelą

Risotto z dynią, jabłkiem i morelą,czyli słodka wersja risotto.Risotto z dynią, jabłkiem i morelą suszoną to moja dzisiejsza propozycja jesiennego obiadu. Inspiracją do zrobienia tego dania był przepis Tomka Jakubiaka. Polecam!  Potrzebne składniki:Przepis na 1 porcję75 g ryżu arborio1 mała cebula100 g dyni hokkaido 1/2 jabłka10 suszonych moreli50 g masła0,5 l soku jabłkowegokilka listków szałwiiNa początku, cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Dynię obrałam i pokroiłam w większą kostkę, jabłko ze skórką także pokroiłam w kostkę, morele w paski w garnku roztopiłam 10 g masła dodałam cebulę oraz szałwię i mieszając podsmażyłam, aż się zeszkliła. Następnie, dodałam ryż i mieszałam aż był szklisty. Dodałam dynię, jabłka i morele. Po jednej chochli dolewałam soku jabłkowego i czekałam, aż się sok wchłonął w ryż za każdym razem. Na koniec dałam resztę masła i gotowałam jeszcze 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie Risotto z dynią, jabłkiem i morelą było gotowe. Smacznego! 

Rydze smażone na maśle

Kolorowa Kuchnia Magdy

Rydze smażone na maśle

Rydze smażone na maśle,czyli pyszne sezonowe danie.Nie wiem jak u Was, ale w Wielkopolsce jest bardzo mało grzybów. Na pierwszym wypadzie do lasu udało nam się zebrać rydze, to jedne z moich ulubionych grzybów. Dziś prezentuję Wam prosty przepis na Rydze smażone na maśle. Polecam!Potrzebne składniki:rydzemasło 1 łyżka oliwypieprzsól Na początku, rydze oczyściłam i odcięłam łodygi, następnie grzyby umyłam pod bieżącą zimną wodą i wysuszyłam ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzałam masło i odrobiną oliwy, aby masło się nie przypalało. Na tak przygotowaną patelnie ułożyłam rydze i smażyłam na rumiany kolor z obu stron. Na koniec posiliłam i popieprzyłam grzyby z obu stron. Gotowe Rydze usmażone na maśle podałam z bułką. Smacznego! 

Sałatka z soczewicą i granatem

Kolorowa Kuchnia Magdy

Sałatka z soczewicą i granatem

Sałatka z soczewicą i granatem,czyli zdrowa i aromatyczna kolacja.Dzisiaj polecam Wam na kolację super zdrową i do tego pyszną Sałatkę z soczewicy i granata z pysznym zielonym sosem. Polecam! Potrzebne składniki:100 g zielonej soczewicy1 granat1/2 pęczka natki pietruszki1/2 pęczka dymkipieprzsólSos:1/3 zielonej papryki1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 łyżeczki startego imbiru1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku1 łyżeczka musztardy Dijon4 łyżeczki soku z cytryny4 łyżeczki oliwyNa początku, zieloną soczewicę zalałam zimną wodą i zagotowałam, odlałam wodę i nalałam nowej wody, posoliłam i gotowałam 20 minut. Soczewicę odcedziłam i zostawiłam do ostygnięcia. Natkę pietruszki i dymki pokroiłam drobno.   Sos zrobiłam  z wymieszania blenderem pokrojonej drobno papryki, natki pietruszki, imbiru, czosnku, musztardy i ziół prowansalskich. Kiedy sos był już jedwabisty i kremowy, małymi partiami dodawałam olej i miksowałam. Soczewicę, pestki granatu, natke pietruszki i dymkę wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Sałatkę polałam sosem i wymieszałam całość. Sałtkę odstawiłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie schodzona Sałatka z soczewicy i granata jest gotowa. Smacznego!  

Spaghetti z sosem dyniowym

Kolorowa Kuchnia Magdy

Spaghetti z sosem dyniowym

Spaghetti z sosem dyniowym,czyli pyszne danie sezonowe.Spaghetti z sosem dyniowym i chrupiącym boczkiem to pyszne sezonowe danie, które znam od Ani Starmach. Polecam! Potrzebne składniki: 100 g makaronu spaghetti200 g puree z dyni Hokkaido2 średnie pomidory malinowe70 g boczku wędzonego1 ząbek czosnku1 łyżeczka bazylisól Na początku, obrałam dynię i usunęłam pestki, pokroiłam na mniejsze kawałki. Polałam odrobiną oliwy z oliwek i piekłam około 40 minut w temperaturze 190 stopni, aż wszystkie kawałki dyni były miękkie. Następnie poczekałam, aż ostygnie i za pomocą blendera zrobiłam puree z dyni. 200 g puree uzyskacie z mniej więcej 500g dyni. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skóry, następnie je pokroiłam w kostkę. Na patelni umieściłam pomidory, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i dusiłam pomidory około 10 minut, aż były miękkie i się rozpadały. Pomidory za pomocą blendera zamieniłam na puree. Na większej patelni połączyłam puree z dyni i pomidorów. Doprawiłam bazylią i solą. Dusiłam kilka minut, aż składniki się połączyły. Jeśli sos jest za gęsty należy dodać wodę z makaronu. W miedzy czasie boczek pokroiłam w kostkę i na suchej, rozgrzanej  teflonowej patelni boczek posmażyłam, aż stał się chrupiący. Boczek wymieszałam z sosem dyniowo-pomidorowym. Spaghetti ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Spaghetti podałam z sosem dyniowym. Smacznego!

Pulpety drobiowe na parze z sosem koperkowym

Kolorowa Kuchnia Magdy

Pulpety drobiowe na parze z sosem koperkowym

Pulpety drobiowe na parze z sosem koperkowym,czyli dietetyczna wersja klasycznego dania.Dzisiaj polecam Wam na obiad pyszne i dietetyczne Pulpety drobiowe na parze z sosem koperkowym.  Potrzebne składniki:300 g filetu z kurczaka1 jajko2 łyżki płaskie bułki tartej1 łyżka płaska mąki pszennej1 średnia marchewkapieprzsól Sos koperkowy:1 łyżka masła2 łyżeczki mąki pszennej200 ml bulionu2 łyżki jogurtu naturalnego1/2 pęczka koperkupieprzsólNa początku, filet z kurczaka oczyściłam z błonek i pokroiłam na mniejsze kawałki, zmieliłam. Do zmielonego kurczaka dodałam startą na dużych oczkach marchewkę, jajko, bułkę tartą, mąkę. Wymieszałam wszystkie składniki, doprawiłam solą i pierzem. Wilgotnymi dłońmi uformowałam 4 pulpety. Tak przygotowane pulpety gotowałam w parowarze 20 minut. W między czasie zrobiłam sos koperkowy. W rondelku rozpuściłam masło, dodałam mąkę i energicznie mieszałam aby nie było grudek. Dodałam bulion, mieszając. Na koniec dałam koperek pokrojony drobno, pieprz i sól oraz jogurt naturalny. Wszystko wymieszałam i gotowałam około 3 minut mieszając i sos gotowy. Gotowe Pulpety drobiowe na parze podałam polane sosem koperkowym z ryżem i marchewkami mini. Smacznego!  Polecam Wam też Dietetyczne  pulpety cielęce z pistacjami :) 

Kolorowa Kuchnia Magdy

Grzanki z Tapenadą

Grzanki z Tapenadą,czyli pyszna pasta z oliwek na chrupiącej grzance.Tapenada, czyli pasta z oliwek  wywodzi się z Prowansji, przepis znam z Kuchni Lidla. Jeśli lubicie oliwki to koniecznie spróbujcie tej pasty. Polecam!  Potrzebne składniki: 45 g zielonych oliwek45 g czarnych oliwek2 łyżki kaparów 1/2 pęczka natki pietruszki  2 łyżki oliwy z oliwek1 mały ząbek czosnku pieprzsól  1 mała bagietka Na początku, oliwki zielone, czarne, kapary, listki z natki pietruszki i oliwę z oliwek zmiksowałam ze sobą za pomocą blendera.  Na koniec dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Odstawiłam do lodówki. W między czasie bagietkę pokroiłam i skropiłam oliwą z oliwek z obu stron. Grzanki smażyłam z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej, aż były rumiane. Grzanki jeszcze ciepłe podałam z tapenadą. Smacznego!  

Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi śliwkami

Kolorowa Kuchnia Magdy

Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi śliwkami

Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi śliwkami,czyli pyszne, sezonowe danie.Przepis na Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi śliwkami znam od Dominiki Wójciak, która wygrała III MasterChef. Polecam Wam to pyszne i aromatyczne danie. Potrzebne składniki:Przepis na 1 porcję- 2 duże naleśniki50 g puree z dyni* 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mleka1 jajkoszczypta soliszczypta cynamonu1 łyżka miodu Sos śliwkowy:3 duże śliwki1 łyżka masła1 łyżka miodu1-2 łyżki wody  Na początku, zrobiłam ciasto na naleśniki mieszając ze sobą, puree z dyni, mąkę pszenną, mleko, jajko, miód oraz sól i cynamon.  Rozgrzaną patelnię posmarowałam pędzelkiem małą ilością oleju rzepakowego. Smażyłam naleśniki z obu stron. W między czasie, na małej patelni podgrzałam masło i mód. Kiedy miód i masło się zaczęły pienić dodałam połówki śliwek i 1 łyżkę wody. Śliwki karmelizowałam 3-5 minut, aż puściły sok, ale nie śliwki pozostały w całości. Naleśniki dyniowe podałam wypełnione połówkami śliwek i sosem. Na wierzchu polałam je też sosem. Smacznego!*Przepis na puree dyniowe znajdziecie w tym przepisie na ciasto. 

Sałatka z surowym kalafiorem

Kolorowa Kuchnia Magdy

Sałatka z surowym kalafiorem

Sałatka z surowym kalafiorem,czyli szybka i pyszna sałatka.Sałatka z surowego kalafiora i jajka to bardzo łatwa, ale za razem pyszna sałatka. Polecam!Potrzebne składniki:Przepis na 1 porcję 1/4 kalafiora1 jajko1/2 pęczka kopreku1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtu naturalnegopieprzsólNa początku, kalafiora umyłam i podzieliłam na malutkie różyczki, które tworzą kalafiora. Jajko ugotowałam na twardo i starłam na dużych oczkach na tartce. Jajko zmieszałam z kalafiorem, dodałam posiekany drobno koperek oraz majonez i jogurt naturalny.  Całość doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Sałatkę wstawiłam na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie Sałatka z surowego kalafiora jest gotowa. Smacznego! 

Placki ziemniaczane z cukinią

Kolorowa Kuchnia Magdy

Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią,czyli inna wersja tradycyjnego polskiego dania.Bardzo lubię tradycyjne Placki ziemniaczane, jednak połączenie z cukinią smakuje jeszcze lepiej. Polecam!  Potrzebne składniki: Przepis na 5 sztuk 250 g ziemniaków150 g cukinii1 jajko1 średnia cebula 2,5 łyżki mąki pieprzsólolej rzepakowy Na początku, ziemniaki obrałam i umyłam, następnie starłam na dużych oczkach na tartce. Cukinie umyłam i nie obierałam, tylko starłam na na dużych oczkach na tartce także. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. W misce wymieszałam ziemniaki, cukinię, cebulę oraz jajko. Doprawiłam solą i pierzem. Placki smażyłam na rozgrzanym oleju rzepakowym na rumiany kolor z obu stron. Placki ziemniaczane z cukinią podałam posypane cukrem, ale możecie je jeść z kwaśnią śmietaną. Smacznego! 

Kotlety jaglane z warzywami

Kolorowa Kuchnia Magdy

Kotlety jaglane z warzywami

Kotlety jaglane z warzywami,czyli zdrowy, pyszny obiad wegetariański.Uwielbiam taki lekki, zdrowy obiad jak Kotlety jaglane z warzywami, które dziś Wam polecam! Potrzebne składniki:Przepis na 4 kotlety1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej1 średnia marchewka1/4 średniej cukinii1/4 żółtej papryki1 mała cebula1 jajko2 łyżki mąki kukurydzianejolej rzepakowypieprzsól Sos:2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka ostrego KetchupuNa początku,marchewkę i cukinie starłam na dużych oczkach na tartce. Paprykę i cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Cebulę podsmażyłam na oleju, aż się zeszkliła. W misce wymieszałam kaszę jaglaną, marchew, cukinię, paprykę , podsmażoną cebulę oraz jajko i mąkę kukurydzianą. doprawiłam solą i pieprzem. Z powstałej masy wilgotnymi dłońmi zrobiłam 4 kulki wielkości mandarynki i je spłaszczyłam tworząc kotlety. Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i smażyłam kotlety na rumiany kolor z obu stron. W między czasie wymieszałam jogurt naturalny z ketchupem, z których powstał sos. Kotlety jaglane z warzywami podałam z sosem. Smacznego! 

Warzywa z patelni z kurczakiem

Kolorowa Kuchnia Magdy

Warzywa z patelni z kurczakiem

Warzywa z patelni z kurczakiem,czyli szybki i zdrowy obiad.Teraz kiedy warzywa smakują najlepiej polecam Wam Warzywa z patelni z kurczakiem. Polecam!Potrzebne składniki:Przepis na 2 porcje140 g filet z kurczaka1/2 cuknii1 średnia marchewka  1/2 średniej papryki żółtej3 pieczarki1 mała cebula3 małe ziemniaki1/2 wody przygotowanej zioła prowansalskiepieprzsól tymianek oliwa z oliwek1 łyżka masła Na początku, cukinię i cebulę pokroiłam w pół plasterki. Marchewkę , pieczarki, ziemniaki po obraniu pokroiłam w plasterki. Paprykę pokroiłam w większą kostkę. Kurczaka pokroiłam w paski i posypałam ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i dodałam cebulę, cukinię, marchewkę, paprykę, pieczarki oraz ziemniaki. Smażyłam na dużym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa się lekko zarumieniły i zmiękły. Następnie doprawiłam warzywa ziołami prowansalskimi, tymiankiem,  solą oraz pieprzem. Dodałam 1/2 szklanki wody przygotowanej. Całość dusiłam, aż woda wyparowała a warzywa były miękkie zupełnie. Dodałam na patelnie filet z kurczaka i smażyłam z warzywami, aż był gotowy. Na koniec na patelnie dodałam masło i kiedy się rozpuściło wymieszałam  i danie gotowe. Smacznego! 

Kiszone pomidory

Kolorowa Kuchnia Magdy

Kiszone pomidory

Kiszone pomidory,czyli przysmak z Ukrainy.Przepis na Kiszone pomidory znam od znakomitego kucharza Tomka Jakubiaka. Robi się podobnie jak ogórki kiszone. Przysmak popularny na Ukrainie. Polecam! Potrzebne składniki: 1 kg pomidorów koktajlowych 1 litr wody1 łyżka soli2 duże ząbki czosnku1 mała papryczka chili5 cm chrzanu3 łodygi kopru, z listkami i baldachami4 liście laurowe Dodatkowo:słoik 1,6 l Na początku, pomidory umyłam, ważne by pomidory były twarde. Wodę z solą zagotowałam. Czosnek i papryczkę chili pokroiłam w plastry, chrzan w słupki. Do wyparzonego słoika na dnie ułożyłam 1 łodygę kopru, kawałek chrzanu, kilka plastrów papryczki chili i czosnku oraz liście laurowe. Następna warstwa to pomidory dość ciasno ułożone, następna warstwa  z kopru, chrzanu, czosnku, papryczki chili i liść laurowy. Znowu pomidory i na koniec znowu wszystkie przyprawy. Całość zalałam gorącą wodą z solą. Zakręciłam szczelnie i odstawiłam do ostygnięcia. Jesienią, kiedy już nie będą tak dostępnie pomidory będziecie mieć ten pyszny przysmak idealny do kanapek, dań zapiekanych czy do zupy. Polecam! 

Risotto z cukinią

Kolorowa Kuchnia Magdy

Risotto z cukinią

Risotto z cukinią,czyli klasyczne danie włoskie tym razem z cukinią.Risotto z cukinią to moja kolejna propozycja tego pysznego włoskiego dania.  I muszę przyznać, że kremowe risotto i cukinia to świetne połączenie. Polecam!  Potrzebne składniki:Przepis na 1 porcję 75 g ryżu arborio1 mała cebula1/2 średniej cukinii50 g masła2 łyżki oliwy z oliwek 500 ml bulionupieprzsól   Na początku, cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Cukinię umyłam i pokroiłam na plasterki a potem każdy przekroiłam na 4 części. Doprawioną solą i pieprzem cukinię posmażyłam na 10 g masła, aż zmiękła. Bulion zagotowałam.  W garnku rozgrzałam 20 g masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodałam cebulę. Podsmażałam 3 minuty, aż cebula  się zeszkliła. Następnie dodałam ryż i smażyłam, aż stał się szklisty. Następnie dodałam kolejno po jednej chochli bulionu, za każdym razem czekałam, aż ryż wchłonął bulion, często mieszałam. Ryż gotowałam pod przykryciem na małym ogniu kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie do ryżu dodałam podsmażone cukinię i resztę masła. Całość doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i gotowałam na małym ogniu jeszcze 5 minut. Na koniec wyłączyłam palnik i przed podaniem zostawiłam risotto pod przykryciem na 3-4 minuty. Smacznego!

Wątróbka z jabłkami i grzankami

Kolorowa Kuchnia Magdy

Wątróbka z jabłkami i grzankami

Wątróbka z jabłkami i grzankami,czyli szybki i dobry obiad.Wątróbka z jabłkami i chrupiącymi grzankami  to moja propozycja dzisiejszego obiadu. Nie każdy przepada za wątróbką, ja bardzo lubię i polecam Wam spróbować ten przepis.  To danie robi się szybko i jest smaczne. Polecam!  Potrzebne składniki:3 wątróbki drobiowe 1 jabłko1 mała cebula3 łyżki masłaoliwa z oliwekmajeranekpieprzsólbagietka Na początku, wątróbki umyłam, osuszyłam i oczyściłam z błonek. Jabłka obrałam i pokroiłam w większą kostkę, cebulę pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Na patelnie dodałam wątróbki doprawione lekko pieprzem. Smażyłam z obu stron na dużym ogniu, aż wątróbki się lekko przypiekły. Zmniejszyłam ogień i dodałam cebulę oraz jabłka, doprawiłam pieprzem i majerankiem, dodałam 1 łyżkę masła. Wątróbkę z cebulą i jabłkami dusiłam około 10 minut, aż cebula się zeszkliła, a jabłka zmiękły, ale się nie rozpadały. W między czasie, na suchej patelni teflonowej zrobiłam grzanki z bagietki posmarowanej masłem. Gotowe wątróbki z jabłkami podałam z chrupiącymi grzankami. Smacznego!

Spaghetti z cukinią, oliwkami i pomidorami

Kolorowa Kuchnia Magdy

Spaghetti z cukinią, oliwkami i pomidorami

Spaghetti z cukinią, oliwkami i pomidorami,czyli pyszne i szybkie danie pachnące Włochami.W tak upalny dzień jak dzisiaj polecam Wam szybkie i pyszne danie inspirowane kuchnią włoską. Spaghetti  z cukinią, oliwami i pomidorami to moja dzisiejsza propozycja. Polecam!  Potrzebne składniki:Przepis na 1 porcje 100 g makaronu spaghetti1/2 średniej cukinii7 oliwek zielonych2 średnie pomidory1/2 łyżeczki oregano1/2 łyżeczki bazyli4 listki świeżej bazylii1 mała cebula1 ząbek czosnkuoliwa z oliwekpieprzsól Na początku, cukinię pokroiłam w cienkie 1-2 mm plastry, oliwki podzieliłam na trzy części. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skóry, następnie pokroiłam na mniejsze części. Cebulę i czosnek pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek, dodałam cebulę i czosnek. Smażyłam 2-3 minuty mieszając, aż cebula się zeszkliła. Następnie dodałam cukinię i smażyłam około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodałam pomidory i oliwki. Całość doprawiłam bazylią i oregano oraz solą i pieprzem. Dusiłam na mniejszym ogniu, aż pomidory się rozpadły i lekko odparowały. Tak przygotowany sos z cukinii, oliwek i pomidorów podałam z makaronem spaghetti ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Smacznego!

Shake malinowy

Kolorowa Kuchnia Magdy

Shake malinowy

Shake malinowy,czyli pyszny deser idealny na upały.W tak upalne dni jakie teraz mamy w Polsce proponuję Wam pyszny Shake malinowy, który znam z bloga Filozofia smaku.  Potrzebne składniki:Przepis na 2 porcje 1 szklanka malin150 ml mleka1 kostka lodów śmietankowych typu "Śnieżka"ewentulanie bita śmietana i tarta czekoladaNa początku, maliny zmiksowałam z mlekiem dodałam lody śmietankowe w mniejszych porcjach. Lekko zmiksowałam aby składniki się połączyły i gotowe.Na wierzchu można dodać bitą śmietanę, startą czekoladę i maliny. Smacznego! 

Chałka z ricottą, gruszką i miodowymi orzechami

Kolorowa Kuchnia Magdy

Chałka z ricottą, gruszką i miodowymi orzechami

Chałka z ricottą, gruszką i miodowymi orzechami,czyli śniadanie idealne.Grzanki z chałki z delikatną ricottą, słodką gruszką i sosem z miodu z orzechami włoskimi, czyli śniadanie idealne. Polecam! Potrzebne składniki:  3 kromki chałki1/2 dojrzałej gruszki6 łyżek sera ricotta 3 łyżeczki miodu6 połówek orzechów włoskich2 łyżki masła Na początku, chałkę wysmarowałam cienką warstwą masła z obu stron i przypiekłam z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej. Na małej patelce rozgrzałam miód, jak się zaczął pienić dodałam orzechy i po 1 minucie zdjęłam z palnika. Na grzance z chałki rozsmarowałam ser ricottą, na serze ułożyłam cienko pokrojone plastry gruszki, całość polałam miodem i orzechami włoskimi. Smacznego! 

Zupa z soczewicą

Kolorowa Kuchnia Magdy

Zupa z soczewicą

Zupa z soczewicą,czyli pyszna i zdrowa zupa.  Inspiracją do robienia tej pysznej Zupy z soczewicy był przepis od Moniki Mrozowskiej. Zupę robi się szybko, a jest zdrowa i sycąca. Polecam! Potrzebne składniki: 1/2 szklanki soczewicy czerwonej1 średnia cebula1 ząbek czosnku1/4 średniego selera2 średnie ziemniaki100 ml śmietanki 30%1,2 l wody oliwa z oliwekpieprzsólgroszek ptysiowy  Na początku, cebulę, ziemniaki  oraz czosnek obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Seler obrałam i starłam na tartce na grubych oczkach. Na oliwie z oliwek podsmażyłam seler i cebulę, aż się zeskaliła, mieszając około 3-4 minut. Dodałam czosnek i mieszając smażyłam kolejną minutę. Następnie wlałam 1,2 l wody i dodałam soczewicę oraz ziemniaki. Zupę gotowałam około 15-20 minut, aż soczewica i ziemniaki były miękkie. Na koniec dodałam śmietankę i  doprawiłam solą oraz pieprzem. Zupę z soczewicy podałam z groszkiem ptysiowym. Smacznego!P.S. Nie wiem czy wiecie, ale soczewica ma wiele wartości odżywczych, zawiera dużo białka oraz kwasy foliowego. Dlatego szczególnie polecam  kobietom w ciąży.  

Zapiekanie naleśniki z szynką i serem pod beszamelem

Kolorowa Kuchnia Magdy

Zapiekanie naleśniki z szynką i serem pod beszamelem

Zapiekanie naleśniki z szynką i serem pod beszamelem,czyli pomysł na pyszną kolację.Zapiekane naleśniki z szynką i serem pod beszamelem to pyszna propozycja łatwej w przygotowaniu kolacji. Polecam! Potrzebne składniki: Naleśniki:80 g mąki1 jajko125 ml mlekasól  woda gazowanaolej  Sos beszamel:20 g masła1 łyżka mąki250 ml mlekagałka muszkatałowapieprzsól Dodatkowo:3 duże plastry szynki6 plastrów sera żółtegoser do posypania  Na początku, zrobiłam ciasto na naleśniki mieszając za pomocą miksera mąkę, jajko, mleko oraz sól do smaku (jeśli ciasto jest za gęste należy dolać wodę gazowaną). Ciasto odstawiłam na 10 minut. Następnie na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem piekłam naleśniki. Mnie wyszły 3 sztuki z tej porcji. Sos beszamel zrobiłam zaczynając od rozpuszczenia masła, następnie dodałam mąkę i mieszałam tak długo, aż składniki się połączyły. Następnie małymi porcjami dodawałam mleko, cały czas mieszając, aż uzyskałam kremową konsystencję. Na koniec doprawiłam solą, białym pieprzem i gałką muszkatałową. Naleśniki wyłożyłam plastrami szynki i dwoma plastrami sera żółtego i zwinęłam w rulon. Dno foremki o wymiarach 19x12 cm posmarowałam 3 łyżkami sosu beszamel. Na warstwę beszamelu ułożyłam 3 naleśniki. Na wierzchu naleśniki posmarowałam resztą sosu beszamelu. Tak przygotowane naleśniki zapiekałam 30 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. Po tym czasie naleśniki posypałam startym serem i zapiekałam kolejne 10 minut. Po 40 minutach zapiekania danie jest gotowe. Smacznego! 

Kofty drobiowe z miętowym sosem tzatzyki

Kolorowa Kuchnia Magdy

Kofty drobiowe z miętowym sosem tzatzyki

Kofty drobiowe z miętowym sosem tzatzyki,czyli lekki obiad w greckim stylu.Kofty drobiowe z miętowym sosem tzatzyki to moja propozycja lekkiego dania idealnego na upalne dni. Polecam! Potrzebne składniki:Przepis na 1 porcję 200 g filetu z indyka2 łyżki posiekanej natki pietruszki1/3 łyżeczki pieprz cayenne1/3 łyżeczki kminu rzymskiego1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oleju1 ząbek czosnkuświeżo mielony pieprzsól3 patyczki do szaszłyków   Sos tzatziki:100 g jogurtu greckiego 100 g ogórka pół ząbka czosnku1/4 łyżeczki posiekanej mięty 1 łyżeczka soku z cytryny Na początku, filet z indyka zmieliłam dodałam do niego natkę pietruszki, pieprz cayenne, kmin rzymski, sok z cytryny oraz olej, a także czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszałam. Patyczki do szaszłyków namoczyłam w wodzie 10 minut. Potem z mięsa uformowałam podłużne kiełbaski i każdą nabiłam na patyczki. Tak przygotowane kofty smażyłam na rozgrzanej oliwie, aż mięso było rumiane z wszystkich stron.  Sos tzatzyki zrobiłam z wymieszania ze sobą jogurtu greckiego, ogórka startego na tartce oraz czosnku przeciśniętego przez praskę, a także mięty i soku z cytryny. Kofty drobiowe podałam z miętowym sosem tzatzyki oraz z ryżem. Smacznego!