Kolorowa Kuchnia Magdy
Migdałowe muffinki z malinami i kruszoną
Migdałowe muffinki z malinami i kruszoną,czyli idealny deser letni.Uwielbiam maliny, na które właśnie trwa sezon. Dlatego polecam Wam Migdałowe muffinki z malinami i kruszonką. Ciasto migdałowe idealnie współgra ze smakiem malin i do tego chrupiąca kruszonka, czyli deser idealny. Polecam!Potrzebne składniki:Przepis na 12 sztuk50 g mielonych płatków migdałowych160 g mąki pszennej1 szklanka cukru120 g masła rozpuszczonego1/3 szklanki mleka3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka aromatu migdałowegomalinyKruszona:30 g zimnego masła55 g mąki pszennej4 łyżeczki cukruNa początku, wymieszałam suche składniki to znaczy: mielone płatki migdałowe, mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia. W innej misce roztrzepałam jajka, dodałam stopione masło i mleko, wszystkie składniki wymieszałam. Do suchych składników dodałam mokre i mieszałam, tak długo aż składniki się ze sobą połączyły. Dodałam aromat migdałowy i dokładnie wymieszałam. W małej miseczce wymieszałam ze sobą zimne masło w kawałkach, mąkę pszenną i cukru, kruszonka była gotowa gdy uzyskałam konsystencje mokrego piasku ze składników. Formę na muffinki wyłożyłam papilotkami i wypełniłam ciastem. Do każdej muffinki wciskałam 3 maliny ( można nawet 4 lub 5). Na wierzchu każdą muffinkę posypałam kruszonką. Muffinki piekłam 25 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. Smacznego!