Ciasto lawendowe

Kolorowa Kuchnia Magdy

Ciasto lawendowe

Ciasto lawendowe,czyli pyszne ciasto o oryginalnym smaku.Lawenda nie tylko pięknie wygląda i pachnie, ale także świetnie smakuje. Tylko trzeba uważać z jej ilością dodawaną do ciasta, bo można przesadzić. Dzisiaj polecam Wam Ciasto lawendowe z nutką cytrynową na jogurcie.  Potrzebne składniki:1,5 szklanki cukru pudru1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżki suszonej lawendy1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli2 jajka1 szklana jogurtu greckiego1/2 szklanki olejuskórka z 1 cytryny1 łyżka soku z cytrynymasło do wysmarowania formyNa początku, cukier puder wymieszałam z lawendą. Następnie dodałam mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wszystko wymieszałam. W innej miseczce wymieszałam mikserem jajka, olej i jogurt, aż do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę przelałam do suchych składników i całość łyżką wymieszałam. Na koniec dodałam startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Wymieszałam łyżką.  Formę sylikonową o średnicy 23 cm wysmarowałam masłem. Do formy przełożyłam ciasto. Cisto piekłam w piecu nagrzanym na 180 stopni około 45 minut, aż do suchego patyczka. Kiedy ciasto ostygło, posypałam je cukrem pudrem. Smacznego! 

800 000 odsłon bloga

Kolorowa Kuchnia Magdy

800 000 odsłon bloga

Kilka minut temu liczba odsłon bloga przekroczyła 800 000 <3 Bardzo Wam dziękuje, że jesteście i tak często do mnie zaglądacie <3 

Pieczone kotlety mielone z kurczaka i pieczarek

Kolorowa Kuchnia Magdy

Pieczone kotlety mielone z kurczaka i pieczarek

Pieczone kotlety mielone z kurczaka i pieczarek,czyli pyszny obiad .   Pieczone kotlety mielone z kurczaka z pieczarkami są lżejszą alternatywą dla klasycznych mielonych. Polecam przepis również mamom karmiącym. Potrzebne składniki:250 g filet z kurczaka100 g pieczarek1 mała cebula1 jajko bułka tarta 1 łyżka oliwypieprzsól Na początku, pieczarki oraz cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Następnie na  oliwie podsmażyłam pieczarki i cebulę około 10 minut na małym ogniu. Filet z kurczaka obrałam z błonek i zmieliłam. W misce wymieszałam zmielone mięso kurczaka, podsmażone pieczarki z cebulą, jajko i 3 łyżki bułki tartej. Doprawiłam solą i pieprzem. Z powstałej masy uformowałam trzy większe kotlety, każdy obtoczyłam w bułce tartej. Na patelni rozgrzałam oliwę i piekłam kotlety z każdej strony po około 4 minuty, aż się zarumieniły. Tak przygotowane kotlety umieściłam w piekarniku nagrzanym na 150 stopni, na papierze do pieczenia, piekłam 15 minut. Gotowe kotlety podałam z puree i buraczkami na ciepło. Smacznego!

Leśny mech, czyli ciasto szpinakowe

Kolorowa Kuchnia Magdy

Leśny mech, czyli ciasto szpinakowe

Leśny mech,czyli pyszne ciasto szpinakowe. Dzisiaj polecam Wam pyszne i oryginalne ciasto szpinakowe zwane Leśny mech.  Potrzebne składniki:Ciasto: 400 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego3 jajka320 g cukru pudru (1 i 1/3 szklanki)320 g oleju  (1 i 1/3 szklanki)2 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:400 g śmietanki 30%2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny2 łyżki wodypołowa granata Na początku, szpinak rozmroziłam, pozostawiłam na sicie i odcisnęłam z nadmiaru wody. Następnie za pomocą blendera zmiksowałam na jednolitą masę. Białka z jajek ubiłam z cukrem pudrem na pianę, potem dodawałam po jednym żółtku, cały czas miksując. Masę jajeczną połączyłam ze szpinakiem, dobrze wymieszałam. Następnie dodawałam olej, który wlewałam wolno, miksując. Na koniec partiami dodawałam mąkę i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto wlałam do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam 60-70 minut, do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Upieczone ciasto pozostawiłam do całkowitego ostygnięcia. Potem odkroiłam 1/3 ciasta i pokruszyłam je do miski. Krem zrobiłam z wychłodzonych śmietanek 30% z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę wymieszałam z wodę i odstawiałam na chwilę, następnie włożyłam do mikrofali na 10-20 sekund. Lekko przestudziłam.Gotową żelatynę dodawałam partiami do kremu, miksując. Ciasto z odkrojoną 1/3 przełożyłam spowrotem do tortownicy, wyłożyłam krem wyrównując go i na koniec warstwa ciasta pokruszonego. Następnie wierch udekorowałam pestkami z połowy granata. Ciasto włożyłam na klika godzin do lodówki. Smacznego! 

Kluski dyniowe z dziurką w sosie kurkowym

Kolorowa Kuchnia Magdy

Kluski dyniowe z dziurką w sosie kurkowym

Kluski dyniowe z dziurką w sosie kurkowym,czyli pyszne danie sezonowe.Kluski dyniowe z dziurką w sosie kurkowym to pyszne wegetariańskie danie sezonowe. Polecam!Potrzebne składniki:Przepis na 2 osoby Ciasto na kluski: 200 g puree z dyni hokkaido300 g puree z ziemniakówmąka ziemniaczana1 żółtkosól Sos kurkowy:100 g kurek2 łyżki masła1/2 średniej cebuli2 łyżki śmietany 18% pieprzsólnatka pietruszki  Na początku, zrobiłam puree z dyni, którą obrałam pokroiłam w mniejsze kawałki i piekłam w piekarniku nagrzanym na 190 stopni około 20 minut. Potem za pomocą blendera zrobiłam puree z dyni. Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, potem ubiłam, aż powstała gładka masa. Przestudzone puree z dyni i ziemniaków wymieszałam ze sobą w misce. Ciasto podzieliłam w misce na 4 części, z jednej części wyjęłam ciasto, a w jej miejsce wsypałam mąkę ziemniaczaną. Dodałam odłożone ciasto, żółtko oraz sól. Dobrze wymieszałam ciasto. Z powstałego ciasta uformowałam 12 sztuk klusek z dziurką. Kluski wrzuciłam do gotującej się osolonej wody i gotowałam je po wypłynięciu na powierzchnię jeszcze 2 minuty. W między czasie, zrobiłam sos kurkowy. Kurki wyczyściłam i wypukałam w  zimniej wodzie. Wyłożyłam na ręcznik papierowy, aby wyschły. Kurki i cebulę pokroiłam drobno. Na patelni rozgrzałam jedną łyżkę masła dodałam cebulę, lekko ją przesmażyłam. Następnie dodałam koleją łyżkę masła i kurki. Doprawiłam solą i pieprzem. Kurki dusiłam około 5 minut, na koniec dodałam śmietanę i jeszcze gotowałam całość mieszając 2 minuty. Ugotowane Kluski dyniowe z dziurką podałam z sosem kurkowym i posypałam natką pietruszki. Smacznego! 

Wytrawne ciasto serowe

Kolorowa Kuchnia Magdy

Wytrawne ciasto serowe

Wytrawne ciasto serowe, czyli danie, które idealne sprawdzi się na przyjęciu, jak i na obiad czy kolacje.Wytrawne ciasto serowe z pomidorami, szpinakiem, szynką to danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak na zimno. Polecam! Potrzebne składniki: 125 g sera mozzarella100 g sera gouda100 g szynki drobiowej gotowanej 250 g pomidorków cherry100 g szpinaku baby1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki oleju1/2 szklanki mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej Na początku, sery mozzarella i gouda starłam na tartce na grubych oczkach. Szynkę, szpinak  i pomidory cherry ( zostawiłam 5 pomidorków na wierzch) pokroiłam drobno.  W misce umieściłam wszystkie składniki i delikatnie drewnianą łyżką wymieszałam. Jeśli ciasto wyda Wam się za luźne, możecie dodać więcej mąki. Tak przygotowaną masę przełożyłam do formy o średnicy 21 cm, wysmarowanej wcześniej masłem. Na wierzchu ułożyłam plastry pomidorków cherry. Ciasto serowe zapiekałam, aż ciasto się zarumieniło około 1h 20 min.  w piecu nagrzanym na 180 stopni. Jak już pisałam polecam to ciasto na zimno i na ciepło. Smacznego!P.S. Przepis polecam oczywiście karmiącym mamom :) 

Ciasto dyniowe na maślance

Kolorowa Kuchnia Magdy

Ciasto dyniowe na maślance

Ciasto dyniowe na maślance,czyli pyszne sezonowe ciasto.Dynie zagościły już na straganach, dlatego czas na pyszne, zdrowe ciasto dyniowe. Dziś Wam prezentuję przepis na Ciasto dyniowe na maślance. Oczywiście ciasto polecam szczególnie karmiącym mamom. Smacznego! Potrzebne składniki:260 g puree z dyni Hokkaido260 g mąki pszennej3 jajka60 g masła1 szklanka maślanki1 szklanka cukru1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 łyżeczki mielonego cynamonu1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soliNa początku, zrobiłam puree z dyni. Obrałam dynię i usunęłam pestki, pokroiłam na mniejsze kawałki. Polałam odrobiną oliwy z oliwek i piekłam około 15 minut w temperaturze 190 stopni, aż wszystkie kawałki dyni były miękkie. Następnie poczekałam, aż ostygnie i za pomocą blendera zrobiłam puree z dyni. Masło roztopiłam i pozostawiłam do ostygnięcia. W jednej misce wymieszałam suche składniki to znaczy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, sodę o sól. W drugiej misce za pomocą blendera wymieszałam mokre składniki to znaczy jajka, masło, maślankę i puree z dyni. Na koniec wymieszane na jednolitą masę mokre składniki dodałam do suchych. Drewnianą łyżką wymieszałam, aż wszystkie składniki się dobrze ze sobą połączyły. Sylikonową okrągłą formę o średnicy 21 cm napełniłam powstałą masą.  Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni około 40 minut, do suchego patyczka. Kiedy ciasto ostygło posypałam je cukrem pudrem. Smacznego!  

Tortilla z pieczonym łososiem, awokado i cytrynowy vinaigrette

Kolorowa Kuchnia Magdy

Tortilla z pieczonym łososiem, awokado i cytrynowy vinaigrette

Tortilla z pieczonym łososiem, awokado i cytrynowy vinaigrette,czyli lekka propozycja obiadu od JustChopped.Tortilla z pieczonym łososiem, awokado i cytrynowym vinaigrette to lekka propozycja, której składniki świetnie się uzupełniają. Polecam!  Kilka dni temu wygrałam konkurs firmy JustChopped i moje danie Kurczak tikka masala będzie teraz w menu tej firmy :) Wygrana to między innymi możliwość zamówienia dań od JustChoped. Nie wiem czy wiecie czym jest JustChopped, więc w kilku słowach. Na stronie www.justchopped.pl można wybrać sobie danie i zamówić, jednak nie dostajemy gotowego dania, ale składniki i przepis. Na tą chwilę możecie zamawiać w Poznaniu, wkrótce także w Warszawie. Świetny pomysł i oryginalne dania.Polecam! Dzisiaj prezentuje Wam jedno z dań od JustChopped.Potrzebne składniki: Przepis na 2 osoby 200 g filet z łososia1 awokado2 garście szpinaku baby1 zielony ogórek4 placki tortilla1/2 cytrynykiełki 4 łyżki oliwypieprzsól przyprawy od JustChopped*Na początku, łososia umyłam i po osuszeniu doprawiłam solą i pieprzem, piekłam go 20 minut w piecu nagrzanym na 200 stopni C. W między czasie,  szpinak i kiełki umyłam i osuszyłam. Ogórka pokroiłam w słupki, a awokado po obraniu w plastry. Placki tortilli podgrzałam z obu stron po 20 sekund na rozgrzanej patelni. Na gotowe tortille ułożyłam kolejno szpinak, awokado, ogórek, kiełki i łososia. Całość polałam vinaigrette, które powstało z wymieszania 4 łyżek oliwy, 3 łyżki wody, sok z połowy cytryny i sól oraz pieprz (albo mieszanka przypraw od Just Chopped*). Następnie tortille zwinęłam i gotowe. Smacznego!

Tarta prowansalska

Kolorowa Kuchnia Magdy

Tarta prowansalska

Tarta prowansalska,czyli pyszna warzywa propozycja obiadu lub kolacji.Taką Tartę prowansalską, czyli grillowane warzywa na słonym kruchym spodzie i mozzarella. Kiedyś ją jadłam w restauracji i mnie urzekła smakiem. Teraz postanowiłam ją odtworzyć dostosowując tak, aby mamy karmiące też mogły zjeść :) Polecam! Potrzebne składniki: Tarta:125 g mąki pszennej75 g zimnego masła1 żółtko25 ml wodysól Farsz:100 g bakłażana100 g cukinii100 g zielonych oliwek100 g czarnych oliwek125 g mozzarella1 duże jajko3 łyżki śmietany 18%zioła prowansalskie*pieprzsól oliwa * karmiące mamy powinny raczej w małych ilościach dodawać zioła prowansalskie Na początku, zrobiłam ciasto z wymieszania mąki pszennej oraz zimnego masła w kawałkach i żółtka, wody oraz soli. Ciasto wyrabiałam tak długo, aż wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut . Po tym czasie formę prostokątną o wymiarach 35 cm na 11 cm wysmarowałam masłem. Ciasto wyjęłam z foli i umieściłam je między dwoma płatami papieru do pieczenia i rozwałkowałam na prostokąt większy w wszystkich stron po około 2 cm niż forma. Ciasto umieściłam w formię, dociskając dobrze boki. Nadmiar ciasta ścięłam. Dno podziurkowałam widelcem i ciasto w formie włożyłam na 20 minut do lodówki.  Bakłażana i cukinię pokroiłam w kostkę, posoliłam i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie wypukałam warzywa w wodzie i wytarłam papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane warzywa umieściłam na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Warzywa polałam oliwą. Piekarnik z funkcją grilla nagrzałam na 180 stopni. Warzywa grillowałam, aż uzyskały lekko brązowy kolor.  Kiedy warzywa były gotowe, w piekarniku ustawiłam funkcję pieczenia góra-dół, temperatura 180 stopni. Ciasto w formie wyłożyłam folią aluminiową, a na niej groch. Ciasto piekłam 20 minut, zdjęłam folię z grochem i jeszcze 5 minut. W między czasie oliwki przekroiłam wzdłuż i wymieszałam je z grilowanymi warzywami. Całość doprawiłam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W miseczce wymieszałam jajko ze śmietaną, doprawione solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na wyjętą z piekarnika tartę wyłożyłam farsz warzywny, całość zalałam sosem jajeczno-śmietanowym, na wierzchu ułożyłam cienkie plastry mozzarelli. Tartę zapiekałam jeszcze 25-30 minut, aż ser się rozpuścił i nabrał barwy brązowej. Smacznego! 

700 000 odsłon bloga !!!

Kolorowa Kuchnia Magdy

700 000 odsłon bloga !!!

Kilka minut temu liczba odsłon mojego bloga przekroczyła 700 000 !!! Bardzo Wam dziękuję, zwłaszcza że moja aktywność ostatnimi tygodniami jest tak bardzo ograniczona! Ale obiecuję ..wrócę :)

Pieczone placki cukiniowo-ziemniaczane

Kolorowa Kuchnia Magdy

Pieczone placki cukiniowo-ziemniaczane

Pieczone placki cukiniowo-ziemniaczane,czyli kolejny przepis polecany szczególnie mamom karmiącym.Pieczone placki z cukinii i ziemniaków to moja kolejna propozycja dla mam karmiących. Polecam!  Potrzebne składniki:Przepis na 4 sztuki 200 g cukinii1 duży (150 g)  ziemniak4 łyżki mąki 1 jajkopieprzsólolejSos:1 łyżka jogurtu naturalnego1 łyżeczka majonezu1/2 łyżeczki ketchupu Na początku, cukinię starłam na dużych oczkach i posypałam solą, odstawiłam na kilka minut. W między czasie, ziemniaka obrałam i również starłam na dużych oczkach.  Cukinię wycisnęłam w dłoniach, aby pozbyć się nadmiaru wody, to samo z ziemniakiem. Tak przygotowaną cukinię i ziemniaka wymieszałam z jajkiem i mąką. Doprawiłam pieprzem i odrobiną soli. Blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia, posmarowałam olejem i uformowałam cztery placki z powstałej masy. Piekłam 20 minut w piecu nagrzanym na 200 stopni. Placki podałam z ulubionym sosem, który powstał z wymieszania składników prezentowanych wyżej. Smacznego! 

Kurczak w pomidorach po hindusku

Kolorowa Kuchnia Magdy

Kurczak w pomidorach po hindusku

Kurczak w pomidorach po hindusku,czyli aromatyczne i łatwe danie.Dzisiaj polecam Wam danie szczególnie dla mam karmiących. Powoli rozszerzam dietę i stąd dziś przepis na Kurczaka w pomidorach po hindusku. To danie to miła odmiana aromatów i smaku jakie wolno mamie karmiącej :) Polecam!Potrzebne składniki:140 g filet z kurczaka1 duży dojrzały pomidor malinowy1/3 łyżeczki cynamonu1/3 łyżeczki imbiruziarenka z 2 ziaren kardamonu2 goździkipieprz sólNa początku, kurczaka obrałam z błonek i pokroiłam w cienkie paski. Pomidora sparzyłam i obrałam ze skóry, następnie pokroiłam w kostkę. W garnku umieściłam pomidora, kurczaka i przyprawy: cynamon, imbir, kardamon, goździki oraz pieprz i sól. Dodałam około 1/3 szklanki wody. Całość dusiłam na małym ogniu około 20 minut. Kurczaka w pomidorach po hindusku podałam z ryżem długoziarnistym. Smacznego!

Jabłka zapiekane z płatkami owsianymi

Kolorowa Kuchnia Magdy

Jabłka zapiekane z płatkami owsianymi

Jabłka zapiekane z płatkami owsianymi,czyli pyszna propozycja deseru na ciepło lub śniadania.Dzisiaj polecam Wam Jabłka zapiekane z płatkami owsianymi. Danie nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Polecam przepis szczególnie mamom karmiącym!Potrzebne składniki: 600 g jabłek3/4 szklanki cukru100g masła1 szklanka płatków owsianych górskich Na początku, jabłka obrałam i pokroiłam w dość cienkie plastry. W rondelku rozpuściłam masło, dodałam cukier i gotowałam mieszając, aż się cukier rozpuścił w większości. Na koniec dodałam płatki, mieszałam, aż nasiąkły masłem. Formę do zapiekania 15x20 cm wysmarowałam masłem, wyłożyłam jabłka, a na koniec warstwa płatków owsianych. Danie zapiekałam 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C. Jabłka zapiekane z płatkami owsianymi polecam jeść na ciepło! Smacznego! 

Zapiekany ryż z jabłkami

Kolorowa Kuchnia Magdy

Zapiekany ryż z jabłkami

Zapiekany ryż z jabłkami,czyli pyszne danie nie tylko dla mam.Dziś Wam proponuję pyszną zapiekankę na słodko, a mianowicie Zapiekany ryż z jabłkami. W związku z tym, że od niedawna jestem mamą karmiącą moją córeczkę danie to polecam szczególnie mamom karmiącym :)Potrzebne składniki:125 g ryżu 2 jabłka2/3 szklanki mleka2/3 szklanki wody1 łyżka cukru100 ml śmietanki 30%2 łyżki cukru brązowegomasło i bułka tarta sól Na początku, mleko i wodę z odrobiną soli zagotowałam, dodałam ryż i gotowałam około 10 minut, aż ryż wchłonął cały płyn. Ściągnęłam z palnika i odstawiłam pod przykryciem. Jabłka obrałam i starłam na drobnej tarce, dodałam łyżkę cukru i wymieszałam. Formę 19x12 cm wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą. Na dno formy wyłożyłam połowę ryżu, następnie warstwa z jabłek i na koniec warstwa z ryżu. Zapiekankę polałam śmietanką i obsypałam cukrem brązowym. Tak przygotowany Ryż z jabłkami zapiekałam 30 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. Smacznego!  

600 000 odsłon bloga : )

Kolorowa Kuchnia Magdy

600 000 odsłon bloga : )

Kilka minut temu liczba odsłon bloga przekroczyła magiczne 600 000 :) Na blogu znajdziecie ponad 400 przepisów!!! Bardzo Wam dziękuję i zapraszam częściej!  

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Kolorowa Kuchnia Magdy

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami,czyli danie idealne na obiad albo kolację.Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami w sosie śmietanowym to moja dzisiejsza propozycja kolacji. Potrzebne składniki:Przepis na 1 porcję 140 g filetu z kurczaka100 g makaronu (u mnie pióra)10 różyczek brokuła1 jajko2 łyżki śmietany 18%2 łyżki oliwy1 łyżeczka miodu1 łyżka sosu sojowego1 łyżeczka słodkiej papryki 2 plastry żółtego serapieprzsólmasło i bułka tartaNa początku, filet z kurczaka pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w oliwie, miodzie, sosie sojowym, soli i pieprzu oraz słodkiej papryce. Tak przygotowanego kurczaka odstawiłam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie kurczaka podsmażyłam, mieszając około 5 minut, aż był gotowy. W między czasie makaron ugotowałam al dente wg. przepisu na opakowaniu. Brokuła gotowałam 7 minut w posolonej wodzie, następnie przelałam zimną wodą. Formę o wymiarach 19x12 cm wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą. Do formy wyłożyłam makaron i kurczaka, wymieszałam. Na wierzchu wyłożyłam równomiernie różyczki brokuła. Całość zalałam sosem śmietanowym, który powstał z wymieszania jajka ze śmietaną oraz solą i pieprzem. Na wierzchu wyłożyłam plastry sera. Zapiekankę zapiekałam 15 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni C. Smacznego! Dno foremki o wymiarach 19x12 cm posmarowałam 

Kukurydziane naleśniki z smażonymi warzywami na maśle

Kolorowa Kuchnia Magdy

Kukurydziane naleśniki z smażonymi warzywami na maśle

Kukurydziane naleśniki z smażonymi warzywami na maśle,czyli zdrowy i pyszny obiad. Kukurydziane naleśniki z smażonymi warzywami na maśle to moja propozycja dzisiejszego obiadu. Polecam! Potrzebne składniki:Naleśniki:4 łyżki mąki kukurydzianej2 łyżki mąki pszennej3 łyżki natki pietruszki1 łyżka śmietany 18% 1 jajko1/3 szklanki mlekasólWarzywa:10 różyczek kalafiora10 różyczek brokuła10 marchewek mini3 łyżki kukurydzy1/2 cebuli2 łyżki masła1/2 łyżeczki oregano1/2 łyżeczki bazyliipieprzsólNa początku, zrobiłam ciasto na naleśniki mieszając ze sobą obie mąki, jajko, śmietanę oraz mleko, na koniec dodałam natkę pietruszki. Ciasto na naleśniki odstawiłam na 15 minut. W między czasie, na patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła, dodałam cebulę pokrojoną w plastry pół krążki. Następnie dodałam kalafiora, brokuł, marchewki oraz kukurydzę, dodałam masło i przyprawy. Całość na średnim ogniu smażyłam około 10 minut.  W między czasie na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażyłam duże naleśniki z obu stron. Z podanej porcji wyszły mi dwa duże naleśniki, które wypełniłam smażonymi warzywami. Smacznego!

Farfalle z kurczakiem, oliwkami, kaparami i pomidorami suszonymi oraz mascarpone.

Kolorowa Kuchnia Magdy

Farfalle z kurczakiem, oliwkami, kaparami i pomidorami suszonymi oraz mascarpone.

Farfalle z kurczakiem, oliwkami, kaparami i pomidorami suszonymi oraz mascarpone,czyli szybkie i pyszne danie w stylu włoskim.  Farfalle z kurczakiem, oliwkami, kaparami, suszonymi pomidorami w sosie mascarpone to moja propozycja dzisiejszego obiadu. Polecam! Potrzebne składniki:Przepis na 1 porcję 140 g filetu z kurczaka120 g makaronu farfalle tricolore 3 łyżeczki kaparów5 dużych zielonych oliwek5 suszonych pomidorów3 łyżki mascarpone2 łyżki śmietany 18%2 łyżki oliwy pieprzsólNa początku, makaron ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W między czasie, kurczaka pokroiłam w kostkę, doprawiłam solą i pieprzem. Oliwki i suszone pomidory pokroiłam na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam kurczaka i smażyłam na dużym ogniu, aż zrobił się biały. Następnie dodałam serem mascarpone, śmietanę oraz kapary, zielone oliwki i suszone pomidory. Na średnim ogniu podgrzewałam kilka minut, doprawiłam solą i pieprzem. Na koniec można ugotowany makaron wymieszać z sosem. Smacznego!  

Tortellini zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym

Kolorowa Kuchnia Magdy

Tortellini zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym

Tortellini zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym,czyli pyszne danie we włoskim stylu.Tortellini zapiekanie z warzywami w sosie pomidorowym to danie idealne na obiad czy kolację. Polecam! Potrzebne składniki: Przepis na 3-4 porcje400 g tortellini z mozzarellą i pomidorami250 g cukinii1 czerwona papryka1 puszka pomidorów rozdrobnionych125 g mozzarella 1 cebula2 łyżki oliwy1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki bazyli1/2 łyżeczki oregano pieprzsól Na początku, tortellini ugotowałam w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię i paprykę pokroiłam w większą  kostkę, a cebulę w drobną kostkę. W garnku rozgrzałam 1 łyżkę oliwy i dodałam cebulę, smażyłam aż się zeszkliła. Następnie dodałam pomidory w puszce i doprawiłam  solą, pieprzem , cukrem oraz bazylią i oregano. Całość podgrzewałam, aż zaczęło wrzeć. Następnie sos zblenderowałam. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oliwy, dodałam cukinię oraz paprykę, smażyłam 10 minut. Na patelnię dodałam tortellini i smażyłam około 3 minut. Na dnie formy o wymiarach 15x20 cm wysmarowałam 4 łyżkami sosu pomidorowego. Następnie warstwa z warzyw i tortellini, warstwa z sosu pomidorowego i znowu z warzyw i tortellini. Na koniec resztę sosu pomidorowego i mozzarellę startą na tartce na grubych oczkach. Zapiekankę zapiekałam 25 minut w piecu nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!  

Drobiowe pulpety na parze z sosem grzybowym

Kolorowa Kuchnia Magdy

Drobiowe pulpety na parze z sosem grzybowym

Drobiowe pulpety na parze z sosem grzybowym,czyli dietetyczny i zdrowy obiad. Drobiowe pulpety na parze z aromatycznym sosem grzybowym z suszonych grzybów to moja propozycja obiadu zdrowego i smacznego. Polecam!  Potrzebne składniki:Przepis na 2 porcje Pulpety: 350 g filetu z kurczaka1 jajko3 łyżki bułki tartej2 łyżki mąki pszennejpieprzsólSos:2 garście suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki)1 mała cebula1 łyżka mąki pszennej1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18%pieprzsól  Na początku, suszone grzyby zalałam gotującą wodą, na jakieś 30 minut.  Następnie, filet z kurczaka obrałam z błonek i zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam jajko, bułkę tartą, mąkę pszenną oraz sól i pieprz, dobrze wyrobiłam masę. Następnie wilgotnymi dłoniami zrobiłam 4 pulpety. Tak przygotowane pulpety gotowałam w parowarze 20 minut. W między czasie zrobiłam sos. Zalane wcześniej grzyby wraz z wodą zagotowałam, kiedy woda wrzała, gotowałam jeszcze 15 minut. Następnie, grzyby odsączyłam, ale wodę z gotowania zachowałam. Grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki. W garnku roztopiłam masło, dodałam cebulę drobno pokrojoną w kostkę, kiedy się zeszkliła, dodałam mąkę i mieszałam. Następnie dodałam 1 szklankę wody z gotowanych grzybów oraz pokrojone grzyby, doprawiłam solą i pieprzem, całość gotowałam 10 minut. Na koniec dodałam śmietanę i wymieszałam, sos gotowy. Drobiowe pulpety na parze z sosem grzybowym podałam z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem. Smacznego! 

Pieczony łosoś w maśle z koperkiem

Kolorowa Kuchnia Magdy

Pieczony łosoś w maśle z koperkiem

Pieczony łosoś w maśle z koperkiem,czyli pyszny i łatwy obiad.Pieczony łosoś w maśle z koperkiem to danie idealne nie tylko na uroczysty obiad. Danie to robi się łatwo, a łosoś tak przyrządzony jest pyszny. Polecam! Potrzebne składniki:500 g łososia ze skórą50 g masła1 pęczek świeżego koperkupieprzsólNa początku, płat łososia  oczyściłam z ości za pomocą pincety, pokroiłam na mniejsze kawałki. Łososia doprawiłam solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wyłożyłam mały kawałkami połowy masła. Na maśle ułożyłam kawałki łososia, które posypałam posiekanym koperkiem. Na wierzchu ułożyłam na kawałkach łososia kawałki reszty masła. Naczynie z łososiem nakryłam folią aluminiową i zapiekałam 20 minut w piecu nagrzanym na 200 stopni C. Na ostatnie 5 minut zdjęłam folie aluminiową. Gotowego łososia podałam polanego masłem ze smażenia z ziemniakami z koperkiem i ulubioną surówką. Smacznego! 

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Kolorowa Kuchnia Magdy

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów,czyli zdrowa, wegetariańska i pyszna.Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów idealna jest do kanapek, sprawdza też się jako dip do warzyw. Inspiracją dla mnie był przepis z bloga Kuchnia na obcasach .   Potrzebne składniki: 1/2 szklanki suchej ciecierzycy 7 suszonych pomidorów5 łyżek oleju z pomidorów suszonych1/2 łyżeczki słodkiej paprykiszczypta chili  pieprzsólNa początku, ciecierzycę zalałam wodą i ostawiłam na całą noc. Rano w ciecierzycę z wodą zagotowałam i gotowałam do miękkości. Następnie odcedziłam i ciecierzycę umieściłam w naczyniu od blendera. Dodałam pokrojone w paski suszone pomidory, olej z pomidorów suszonych, doprawiłam papryką słodką i chili oraz pierzem i solą. Całość za pomocą blendera zmieniłam w pastę. Jeśli pasta wydaje Wam się za gęsta możecie dodać więcej oleju. Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego! 

Tagliatelle z brokułami i kurczakiem

Kolorowa Kuchnia Magdy

Tagliatelle z brokułami i kurczakiem

Tagliatelle z brokułami i kurczakiem,czyli szybkie i pyszne danie.Tagliatelle z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowo-mascarpone to moja propozycja szybkiego, pysznego i zdrowego obiadu. Polecam!  Potrzebne składniki: Przepis na 1 porcję 4 gniazda makaronu tagliatelle1/2 świeżego brokuła140 g filet z kurczaka1 średnia cebula 3 łyżki serka mascarpone2 łyżki śmietany 18 %1 łyżeczka przyprawy Gyrosoliwa Na początku, brokuł podzieliłam na mniejsze różyczki i gotowałam 5 minut w osolonej wrzącej wodzie, potem odcedziłam i przelałam zimną wodą. Makaron tagliatelle ugotowałam w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Filet z kurczaka pokroiłam w kostkę doprawiłam przyprawą Gyros. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam cebulę. Jak cebula się zeszkliła dodałam kurczaka i mieszając smażyłam, aż kurczak był gotowy. Następnie dodałam serek mascarpone i śmietanę oraz brokuł. Dodałam jedną chochlę wody z makaronu gdzie gotowałam tagliatelle. Sos podgrzewałam, aż ser się rozpuścił i sos był wystarczająco gęsty około 4 minut. Do gotowego sosu wrzuciłam ugotowany makaron tagliatelle i wymieszałam delikatnie. Smacznego!  

Sałatka brokułowa z żurawiną i słonecznikiem

Kolorowa Kuchnia Magdy

Sałatka brokułowa z żurawiną i słonecznikiem

Sałatka brokułowa z żurawiną i słonecznikiem,czy pyszna i chrupiąca sałatka.Sałatka brokułowa z żurawiną, cebulą i słonecznikiem to łatwa, ale za razem zachwyca smakiem i wyglądem. Polecam!   Potrzebne składniki: 130 g różyczek brokuła1/2 czerwonej cebuli2 małe garście żurawiny3 łyżki słoneczniku3 łyżki octu jabłkowego1 łyżka majonezuNa początku, różyczki brokuła podzieliłam na mniejsze i skropiłam octem jabłkowym, odstawiłam. W między czasie czerwoną cebulę pokroiłam w cienkie pół plasterki. Słonecznik podprażyłam na suchej patelni teflonowej. Żurawinę pokroiłam drobniej. Do miski z brokułami dodałam cebulę, żurawinę, słonecznik oraz majonez. Całość wymieszałam. Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia, kiedy smaki się pomieszają. Smacznego! 

Placki kokosowo-pomarańczowe

Kolorowa Kuchnia Magdy

Placki kokosowo-pomarańczowe

Placki kokosowo-pomarańczowe,czyli lekki obiad na słodko.Niezwykle delikatne i puszyste Placki kokosowe z nutą pomarańczową to danie, które zasmakuje zapewne nie tylko dzieciom. Inspiracją do zrobienia tego dania był przepis z bloga Kwestia Smaku. Polecam!  Potrzebne składniki:Przepis na 8 sztuk150 g mleka kokosowego30 g masła100 g mąki1 jajko1 łyżka cukru3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaskóra z 1/2 pomarańczy2 łyżki olejuNa początku, mleko kokosowe podgrzałam z masłem pokrojonym w mniejsze kawałki, podgrzewałam aż masło się roztopiło. Z białka ubiłam na sztywną pianę. W misce wymieszałam mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodałam żółtko, skórkę z pomarańczy oraz mleko kokosowe z masłem. Całość wymieszałam. Na koniec dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam placki nakładając po 2 łyżki masy. Smażyłam z obu stron po 2-3 minuty, na średnim ogniu. Gotowe Placki kokosowo-pomarańczowe podałam z syropem klonowym. Smacznego! 

Kokosowa kasza manna

Kolorowa Kuchnia Magdy

Kokosowa kasza manna

Kokosowa kasza manna,czyli propozycja aromatycznego śniadania. Bardzo lubię kaszę mannę, a w wersji kokosowej jest wręcz idealna- aromatyczna i delikatna. Polecam! Potrzebne składniki:Przepis na 1 porcję 1 szklanka mleka 1,5%3 łyżki mleka kokosowego (śmietanki)3 łyżki kaszy manny3 łyżki wiórków kokosowych2 łyżeczki cukru  Na początku, 3/4 szklanki mleka i mleczko kokosowe zagotowałam. W między czasie, w 1/4 szklanki mleka wymieszałam kaszę mannę i cukier. Do gotującego się mleka wlałam mleko z kaszą manną, cały czas mieszałam. aby nie powstały krupy. Na koniec dodałam 2 łyżki wiórków kokosowych, wymieszałam i gotowałam mieszając, aż uzyskałam odpowiednią konsystencję. Gotową kaszkę mannę przelałam do słoiczka i posypałam urażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Mini tarta z awokado i pomidorami cherry

Kolorowa Kuchnia Magdy

Mini tarta z awokado i pomidorami cherry

Mini tarta z awokado i pomidorami cherry,czyli pyszna propozycja kolacji ma ciepło.Dzisiaj na kolację polecam Wam Mini tartę z awokado, pomidorami cherry oraz czerwona cebula. Smacznego!  Potrzebne składniki:Przepis na 1 porcję1/2 opakowania ciasta francuskiego1/2 dojrzałego awokado1/2 czerwonej cebuli 3 pomidorki cherry1 jajko1 łyżka mlekapieprzsól  Na początku, płat ciasta francuskiego pokroiłam na 2 równe części. W drugiej części wycięłam delikatnie środek, tak aby powstała ramka około 1 cm i nałożyłam ją na pierwszą część.  W miseczce wymieszałam jajko z mlekiem i posmarowałam takim jajkiem, grubą warstwę ciasto francuskie w środku. Na tak przygotowane ciasto francuskie ułożyłam awokado pokrojone w plastry, półplasterki cebuli czerwonej oraz połówki pomidorki cherry. Warzywa doprawiłam solą i świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowaną tartę zapiekałam 15 minut w piecu nagrzanym na 200 stopni. Smacznego! 

Udka kurczaka pieczone na kiszonej kapuście

Kolorowa Kuchnia Magdy

Udka kurczaka pieczone na kiszonej kapuście

Udka kurczaka pieczone na kiszonej kapuście,czyli pyszny i ławy obiad.Udka z kurczaka pieczone na kiszonej kapuście to moja propozycja obiadu nie tylko niedzielnego. Polecam! Potrzebne składniki: 4 udka z kurczaka1/3 łyżeczki ostrej papryki1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki musztardy150 g kiszonej kapusty1 łyżeczka miodu1 łyżeczka cytryny3 łyżki oliwy pieprzsólmasło Na początku, udka z kurczaka umieściłam w worku, doprawiłam ostrą i słodką papryką, musztardą oraz 2 łyżkami oliwy, a także pieprzem i solą. Dobrze wymieszałam i worek z udkami umieściłam w lodówce na 2 h, aby się zamarynowały. Kiszoną kapustę pokroiłam drobnej. Naczynie do zapiekania wysmarowałam masłem, wyłożyłam dno kiszoną kapustą. Kapustę doprawiłam miodem, cytryną, oliwą oraz pieprzem i solą, wymieszałam. Na kapuście kiszonej ułożyłam zamarynowane udka kurczaka. Naczynie zakryłam i danie zapiekałam 45 minut w piecu nagrzanym na 200 stopni C. Po tym czasie zdjęłam pokrywkę i zapiekałam kolejne 15 minut, aż skórka kurczaka się przypiekła. Udka z kurczaka zapiekane na kiszonej kapuście podałam z zapiekanymi ćwiartkami ziemniaków. Smacznego! 

Wegetariańskie pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym z cukinią

Kolorowa Kuchnia Magdy

Wegetariańskie pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym z cukinią

Wegetariańskie pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym z cukinią,czyli zdrowy, dietetyczny obiad wegetariański.Wegetariańskie pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym z cukinią to pyszne, zdrowe i aromatyczne danie. Inspiracją do zrobienia tego dania był dla mnie przepis z bloga Kwestia Smaku. Polecam! Potrzebne składniki:Przepis na 2 porcje Pulpety: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy1/2 szklanki kaszy jaglanej1/2 cebulipieprzsólolej Sos:500 g pomidorów krojonych w puszce 1/3 średniej cukinii1/2 cebuli1/2 czosnku1/4 łyżeczki przyprawy Garam Masala 1/4 łyżeczki kurkumy1/4 łyżeczki kuminupieprzsólolej Na początku, soczewicę i kaszą jaglaną  ugotowałam, aby były miękkie zgodnie z instrukcjami na opakowaniach, zostawiłam do ostygnięcia. Zarówno soczewica jak kasza mają być po ostudzeniu gęste i zbite. W między czasie na rozgrzanej oliwie zeszkliłam cebulę. Kaszę jaglaną, soczewice i cebulę, doprawiłam pieprzem i solą. Wilgotnymi dłońmi z powstałej masy ukształtowałam pulpety, mnie wyszło 6 sztuk. Pulpety obtoczyłam w oliwie. Tak przygotowane pulpety smażyłam na rozgrzanej oliwie, delikatnie przewracając, aby się nie rozpadły, ale zarumieniły z wszystkich stron. W między czasie, w garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, aby się zeszkliły. Następnie dodałam cukinię pokrojoną w większą kostkę, przesmażyłam 3 minuty mieszając, dodałam przyprawy Garam Masala, kumin, kurkumę. Mieszając smażyłam całość kolejne 3-4 minuty, aby przyprawy uwolniły swoje aromaty. Na koniec dodałam pomidory w puszce, doprawiłam solą i pieprzem. Sos dusiłam kolejne 10 minut. Gotowy sos wyłożyłam na talerz, a na nim ułożyłam pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej. Smacznego!

Placki z sera ricotta i jabłek

Kolorowa Kuchnia Magdy

Placki z sera ricotta i jabłek

Placki z ricotty i jabłek,czyli zdrowy i pyszny obiad na słodko.Inspiracją do zrobienia tych placków był dla mnie przepis z bloga Kwestia Smaku, jednak prezentuje Wam moją wersję Placków z sera ricotta i jabłek. Polecam!Potrzebne składniki:Przepis na 1 porcję 100 g sera wiedeńskiego ricotta2 małe jabłka ( ok. 100 g musu)1 łyżka masła3 łyżki cukru2 łyżki rodzynek1 łyżeczka cukru wanilinowego1 jajko3 łyżki kopiaste mąki pszennejszczypta startej skórki pomarańczyolej do smażenia  Na początku, jabłka obrałam pokroiłam w kostkę i uprażyłam na łyżce masła z 1 łyżką cukru. W trakcie smażenia widelcem rozdrobniłam jabłka. Gotowe jabłka odstawiłam do ostygnięcia, zważyłam 100 g powstałego musu jabłkowego. Do musu dodałam rodzynki i cukier wanilinowy, wymieszałam. Ser ricotta widelcem rozgniotłam, dodałam żółtko  oraz 2 łyżki cukru i skórkę z pomarańczy, wymieszałam wszystko. W miseczce wymieszałam jabłka, masę z sera oraz białko ubite na pianę i mąkę pszenną. Wszystko wymieszałam, masa ma być gęsta. Na patelni rozgrzałam olej i trzy placki smażyłam na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.  Placki z ricotty i jabłek podałam posypane cukrem pudrem. Smacznego!