Kolorowa Kuchnia Magdy
Ciasto lawendowe
Ciasto lawendowe,czyli pyszne ciasto o oryginalnym smaku.Lawenda nie tylko pięknie wygląda i pachnie, ale także świetnie smakuje. Tylko trzeba uważać z jej ilością dodawaną do ciasta, bo można przesadzić. Dzisiaj polecam Wam Ciasto lawendowe z nutką cytrynową na jogurcie. Potrzebne składniki:1,5 szklanki cukru pudru1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżki suszonej lawendy1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli2 jajka1 szklana jogurtu greckiego1/2 szklanki olejuskórka z 1 cytryny1 łyżka soku z cytrynymasło do wysmarowania formyNa początku, cukier puder wymieszałam z lawendą. Następnie dodałam mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wszystko wymieszałam. W innej miseczce wymieszałam mikserem jajka, olej i jogurt, aż do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę przelałam do suchych składników i całość łyżką wymieszałam. Na koniec dodałam startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Wymieszałam łyżką. Formę sylikonową o średnicy 23 cm wysmarowałam masłem. Do formy przełożyłam ciasto. Cisto piekłam w piecu nagrzanym na 180 stopni około 45 minut, aż do suchego patyczka. Kiedy ciasto ostygło, posypałam je cukrem pudrem. Smacznego!