Makaron ze szpinakiem

Kulinarny blog

Makaron ze szpinakiem

Zaskoczyli Was znajomi, a może wróciliście zmęczeni po pracy i zastanawiacie się co przygotować na obiad… już spieszę z pomocą :) A jeszcze przez przypadek w lodówce macie szpinak to w kilka chwil przygotujecie pyszny makaron ze szpinakiem. Być może część z Was nie wie, dlaczego warto jeść szpinak – jeśli tak jest to polecam przeczytać TEN ARTYKUŁ. Makaron ze szpinakiem – składniki makaron tagliatelle paczka świeżego szpinaku – 300g 2 -3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 topiony serek śmietankowy sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Makaron ze szpinakiem – przepis Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni, na masełku dusimy umyty wcześniej szpinak. Jak szpinak zmięknie i odparujemy z niego nadmiar wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Całość dusimy jeszcze przez chwilę i dodajemy jogurt naturalny oraz serek topiony. Jak serek się roztopi dodajemy odcedzony makaron i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowany makaron przekładamy na talerze i podajemy :) Smacznego! Post Makaron ze szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Jak dbać o dłonie zimą

Kulinarny blog

Jak dbać o dłonie zimą

Zima to kłopotliwy czas dla naszych dłoni. Czasami nawet jeśli nosimy rękawiczki, skóra może być zaczerwieniona, wysychać i pękać. Ważne jest więc, by odpowiednio pielęgnować ręce, szczególnie podczas mrozów. Zatem jak dbać o dłonie zimą, by zawsze wyglądały zdrowo i były odpowiednio nawilżone? Krem ochronny Odpowiedni krem nie tylko nawilża dłonie, ale także hamuje parowanie wody z wewnętrznych warstw naskórka, odżywia go i dostarcza niezbędnych minerałów. Należy jednak uważnie czytać skład kosmetyków – kremy zawierające glicerynę mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc. Wszystko dlatego, że gliceryna jest silnie higroskopijna, a jak wiadomo, woda przy niskiej temperaturze zwiększa objętość. W efekcie ręce zamiast wyglądać zdrowiej jeszcze bardziej popękają. Jeśli więc używamy kremu z gliceryną, koniecznie przy każdym wyjściu z domu zakładajmy rękawiczki. Maseczki Dużą popularnością cieszą się także maseczki na bazie wody różanej, dzięki którym skóra staje się miękka i nawilżona. Maseczki są niezwykle proste do przygotowania – prócz wody różanej wystarczą domowe składniki takie jak zsiadłe mleko czy miąższ z pomidora z dodatkiem soku z cytryny. Proste wieczorne zabiegi O dłonie można także zadbać przed pójściem spać. Wystarczy przez kilka minut myć ręce w letniej wodzie, a następnie wmasować w nie oliwkę dla dzieci albo oliwę z oliwek. Już po kilku dniach takich zabiegów powinny być widoczne efekty. Post Jak dbać o dłonie zimą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Ryżanka – zdrowa i dietetyczna zupa

Kulinarny blog

Ryżanka – zdrowa i dietetyczna zupa

Być może mało oryginalne i mało efektowne danie, ale za to ryżanka to bardzo dobra zupa na wszelkie problemy żołądkowe. Jak wiemy jesień to taka pora roku, w której bardzo łatwo jest o jakaś infekcję w tym także o problemy żołądkowe. Ryżanka jest bardzo podobna do rosołu, z tym tylko że do bulionu dodajemy ryż zamiast makaronu :) Z całą pewnością znajdziecie tyle przepisów ile jest kucharzy… poniżej mój przepis na tą smaczną zupkę. Ryżanka – składniki: 8 skrzydełek 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 szklanki ryżu 1/2 pora 1/2 selera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz woda ok. 2,5 litra Ryżanka – przepis: Skrzydełka myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez ok. 45 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie ćwierć plasterki marchewkę i pietruszkę. Selera i pora dodajemy w całości (później je wyrzucimy). Jak warzywa trochę zmiękną (po ok. 15 minutach) do zupy dosypujemy ryż, zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu przez ok 25 minut. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryżankę możemy podać posypaną natką pietruszki, albo odrobiną koperku. Post Ryżanka – zdrowa i dietetyczna zupa pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!

Kulinarny blog

Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!

15 grudnia obchodzimy na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad tym, jaką rolę w naszym życiu odgrywa ten napój. Dzięki badaniu przeprowadzonemu przez TET True English Tea możemy dowiedzieć się, że dla wielu Polaków picie herbaty to stały, rytualny wręcz element dnia. I jak na rytuał przystało ma dużo wspólnych cech, jednak każdy celebruje go trochę po swojemu. Co z tą historią? Picie herbaty to w dzisiejszych czasach bardzo popularny zwyczaj, szczególnie w naszym kraju. Z pewnością nie wszyscy wiedzą, że początki kształtowania się tego zwyczaju w Polsce nie wyglądały optymistycznie. Już Ignacy Krasicki pisał, że herbata to „trunek mdlący”, jednocześnie żartobliwie zwracając uwagę na spore znaczenie napojów wysokoprocentowych w codziennym życiu polskiej szlachty. Herbatę nauczyli pić nas dopiero Rosjanie w czasie zaborów, kiedy przestała ona funkcjonować jako trunek wyłącznie elitarny. Rytuał codzienności Można śmiało stwierdzić, że herbata stanowi istotny element życia Polaków. Aż 83% badanych Polaków odpowiedziało, że pije herbatę codziennie. Natomiast jeśli chodzi o miejsce, to aż 80% ankietowanych pije ją zazwyczaj we własnym domu. Poza regularnością na uwagę zasługuje również pora dnia, w której herbata przez Polaków jest pita najczęściej: 36% badanych parzy ją po południu, 21% wieczorem, a 32% rozpoczyna herbatą swój dzień. Jak to robimy? Często zdarza się, że herbaty chciałoby się więcej, niż pomieści standardowy kubek. Wyniki badania przeprowadzonego przez TET True English Tea wskazują, że najwięcej ankietowanych preferuje pić herbatę z dużego kubka (38%). Dopiero na drugim miejscu plasuje się zwykły kubek (33%) i na trzecim filiżanka (21%). Wyniki pokazują, że w dzisiejszych czasach lubimy pić dużo za jednym razem. Dlatego w chłodne, zimowe wieczory warto zaopatrzyć się nie tylko w ulubioną herbatę, ale i odpowiednie dla nas naczynie. Postęp technologiczny nieubłaganie prze do przodu, a wraz z nim zmieniają się zwyczaje. Jednak w grupie mężczyzn zauważyliśmy, że część z nich zachowała przyzwyczajenia z przeszłości. Pamiętacie herbatę u babci, podawaną zawsze w szklance z wiklinowym uchwytem, co by się nie poparzyć? 10% badanych mężczyzn wciąż preferuje delektowanie się napojem ze szklanki, może właśnie w hołdzie rodzinnym tradycjom? Razem czy osobno? Wartość herbaty jako napoju rodzinnego potwierdza nasze badanie. Najwięcej, bo aż 35% osób odpowiedziało, że najczęściej pije ją właśnie w towarzystwie rodziny. Na drugim miejscu z wynikiem 25% znalazły się osoby, które najczęściej piją herbatę sami. Świadczyć może to o tym, że herbata jest również doskonałym towarzyszem ciszy, spokoju i samodzielnej kontemplacji. Wielka Brytania górą Okazuje się, że Polacy uwielbiają angielską herbatę – wybierają ten kraj jako ulubiony pod względem miejsca jej pochodzenia (39%). Na drugim miejscu plasują się Indie z wynikiem 23%, a na trzecim Sri Lanka (14%). Jeśli chodzi o ulubiony rodzaj herbaty Polaków, to w tym obszarze również nie eksperymentujemy za mocno, stawiając zdecydowanie na klasykę – czarną herbatę, za którą opowiedziało się 53% badanych. Wciąż rozwijający się trend zdrowego trybu życia i używania coraz mniej cukru jest widoczny w zebranych wynikach. Polacy lubią pić najbardziej herbatę bez dodatków (23%), ewentualnie z cytryną (22%). A jeśli już słodzimy, to naturalnie. Miodu do herbaty używa 18% badanych. Podsumowując badanie można wysnuć ogólny wniosek, że statystyczny Polak spożywa najczęściej czarną angielską herbatę, delektując się nią codziennie w domu w gronie rodziny, pijąc ją bez dodatków z dużego kubka. Badanie pokazuje, że zdecydowanie możemy nazwać się krajem tradycji w takim obszarze jak picie herbaty. Nie jesteśmy jednak zamknięci na nowe nurty i inspiracje i od czasu do czasu próbujemy wzbogacać nasze codzienne rytuały. Badanie opinii przeprowadzono na stronie internetowej TET True English Tea www.tettea.com w 2016 r. Post Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie! pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Sałatka z porem i żółtym serem

Kulinarny blog

Sałatka z porem i żółtym serem

Sałatka z porem i żółtym serem to jedna z moich ulubionych sałatek. Jest smaczna i co ważniejsze szybka w przygotowaniu. Wystarczy nam dosłownie kilka produktów, które bardzo często i tak mamy w domu. Już nie zaskoczą Was niespodziewani goście… zobaczcie w jaki prosty sposób przygotujecie tą pyszną sałatkę. Sałatka z porem i żółtym serem – składniki jajek 1 większy por 2 puszki groszku 150g sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Sałatka z porem i żółtym serem – przepis Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Post Sałatka z porem i żółtym serem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Co zrobić jak odwołają nam lot?

Kulinarny blog

Co zrobić jak odwołają nam lot?

Opóźniony lub odwołany lot? Nieprzyjemne niespodzianki podczas podróży mogą się zdarzyć każdemu. Nie ulega wątpliwości, że warto w takiej sytuacji znać swoje prawa oraz przepisy, które regulują obowiązki przewoźników lotniczych względem konsumentów. Warto znać prawo Zgodnie z rozporządzeniem nr 261/2004 Parlamentu Europejskiego, pasażer nie jest zdany tylko na dobrą wolę przewoźnika, ale przysługują mu pewne konkretne prawa, które śmiało może egzekwować w awaryjnej sytuacji. Warto również pamiętać o tym, że takie same przepisy obowiązują zarówno linie tradycyjne, low-costowe, jak też czartery i to bez względu na klasę rezerwacyjną czy cenę biletu. Odwołany lot Zgodnie ze wspomnianym rozporządzeniem w sytuacji, w której dochodzi do anulowania lotu, przewoźnik ma obowiązek zapewnić pasażerowi jedną z trzech możliwości. Jeśli podróżny zdecyduje się odstąpić od umowy należy mu się pełny zwrot kosztu biletu w terminie do 7 dni. W przypadku, kiedy chce kontynuować podróż może wybrać alternatywny lot w dogodnym terminie na tej samej trasie, w tym również inną linią lotniczą. Dodatkowo pasażerowi, którego lot został odwołany przysługuje odszkodowanie w wysokości od 250 do 600 euro w zależności od dystansu anulowanej podróży. Opóźniony lot W przypadku lotu opóźnionego uprawnienia pasażera zależą od czasu oczekiwania, przyczyny opóźnienia, a także od planowanej długości lotu. Jednakże w każdym przypadku podróżny powinien zostać otoczony bezpłatną opieką pracowników linii, taką samą jak w przypadku odwołanego lotu. Post Co zrobić jak odwołają nam lot? pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Dlaczego warto pić wino?

Kulinarny blog

Dlaczego warto pić wino?

Czy wiecie, dlaczego warto pić wino? Powód jest bardzo prosty – ten rodzaj alkoholu przedłuża życie. Mitem nie jest fakt, że wypicie jednego kieliszka dziennie spowalnia proces starzenia. Dowiodły tego niezbicie badania przeprowadzane na myszach. U gryzoni zaobserwowano: zmniejszenie się stanów zapalnych w organizmie, poprawienie gęstości kości i koordynacji ruchowej, zwiększenie elastyczności naczyń, obniżenie poziomu cholesterolu i zahamowanie rozwoju zaćmy. Długość życia wzrosła średnio o 26%. Wszystko to za sprawą zawartego w winie resweratrolu, który wprawdzie nie został jeszcze zbadany na ludziach, ale naukowcy wiążą z nim spore nadzieje. Najwięcej resweratrolu zawiera wino czerwone – w winie białym jest go już 5 razy mniej. Należy też zwrócić uwagę na szczep winogron – najwięcej korzystnej substancji jest w szczepie Pinot Noir, a zdecydowanie mniej w Cabernet Sauvignon. Resweratrol zapobiega również jeszcze jednemu – niweluje niekorzystne konsekwencje siedzącego trybu życia. Tu znowu przeprowadzono badania na gryzoniach. Grupa szczurów trzymanych w bezruchu, ale karmionych paszą z dodatkiem resweratrolu zachowała gęstość kości oraz masę i siłę mięśni. Druga grupa – również przebywająca w bezruchu, ale będąca na diecie (bez resweratrolu), straciła kondycję i siłę. Lecznicza dawka to 1 kieliszek dziennie dla kobiet i 2 dla mężczyzn. Uwaga! Co za dużo, to niezdrowo! Według WHO alkohol to sprawca aż 1.8 mln zgonów rocznie. Post Dlaczego warto pić wino? pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Tagliatelle z dynią

Kulinarny blog

Tagliatelle z dynią

Pędzę z publikacją kolejnego przepisu z wykorzystaniem dyni. Tym razem szybkie tagliatelle z dynią, świetnie nadające się na rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Do przygotowania takiego obiadu potrzebujemy dosłownie kilku składników. Dynia oprócz ciekawego smaku posiada też wiele właściwości zdrowotnych (sprawdźcie dlaczego warto jeść dynię). Tagliatelle z dynią – składniki (2 porcje) 400g dyni 1 cm imbiru makaron tagliatelle 3 łyżki śmietany mała cebula sól pieprz gałka muszkatołowa 20g parmezanu Tagliatelle z dynią – przepis Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Cebulę szklimy na odrobinie oleju (najlepiej na oleju kokosowym – nasza potrawa nie będzie miała dodatkowo smaku oleju), następnie dodajemy pokrojoną cukinię i całość dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Jak dynia będzie w połowie miękka, dodajemy śmietanę, starty parmezan, starty imbir- wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na patelnię dodajemy odcedzony makaron i wszystko razem mieszamy, podajemy … Smacznego! Post Tagliatelle z dynią pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Jak zachować prawdziwy smak i aromat kawy?

Kulinarny blog

Jak zachować prawdziwy smak i aromat kawy?

Kawa – aromatyczny napój sporządzany z palonych ziaren kawowca. W Europie pojawił się około XVI w. Zawarte w nim składniki, w tym kofeina, działają na ludzki organizm orzeźwiająco oraz pobudzająco. Stosowana z umiarem, często poprawia samopoczucie. Dla wielu osób jej spożywanie jest nie tylko sposobem na wspólne spędzenie czasu, ale niemal rytuałem. Dziś trudno wyobrazić sobie poranek bez jej niezwykłego smaku i aromatu.  Prawdziwy koneser kawy wie, że kluczowe dla zachowania jej walorów smakowych oraz niepowtarzalnego zapachu jest właściwe przechowywanie. Najwięksi wrogowie ziaren kawowca to: nadmiar powietrza, wilgoć, zbyt wysoka temperatura oraz źródło światła. By zachować smak i aromat ziaren kawy należy zatem bezwzględnie pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad. Ziarna kawowca, podobnie jak wiele innych produktów spożywczych, zachowują swoją świeżość jedynie przez pewien czas. Aby móc, wiąż delektować się aromatyczną kawą, warto kupować taki jej zapas, który wystarczy na okres nie dłuższy niż dwa tygodnie. Mikropory obecne na powierzchni ziarenek kawy sprawiają, że z łatwością absorbują one wodę oraz przejmują zapachy od innych produktów spożywczych. Dobrze jest zrezygnować z przechowywania kawy w lodówce, gdzie poziom wilgoci utrzymuje się na wysokim poziomie. Palone ziarna kawy, cenione za swoje walory dekoracyjne, niekiedy umieszczane są w szklanych pojemnikach i ustawiane w eksponowanych miejscach, stanowiąc niejako element wystroju kuchni. Jednak działanie światła i powietrza sprawia, że ziarna kawy szybko tracą swoje właściwości, a zawarte w nich olejki eteryczne zaczynają się ulatniać. Kawa zaparzona z ziaren używanych wcześniej do dekoracji, będzie niemal całkowicie pozbawiona aromatu. Aby zachowała swoje właściwości, warto przechowywać ją w oryginalnym i specjalnie przystosowanym do tego celu opakowaniu lub innym szczelnym i nieprzezroczystym pojemniku. Cenne olejki eteryczne odpowiedzialne za smak i aromat kawy wydobywają w trakcie jej mielenia, a ulatniają się w niespełna godzinę po nim. Najwłaściwsze, ze względu na zachowanie walorów kawy, jest przechowywanie jej w ziarnach i mielenie tuż przed zaparzeniem jedynie w takiej ilości, jaka niezbędna jest w danej chwili. Podsumowując, wonne ziarna kawowca odkryją pełnię swych walorów jedynie przed tymi osobami, które właściwie je przechowują. Kluczowe jest trzymanie ziaren zamkniętych w hermetycznym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu, z dala od źródeł światła i ciepła. Istotne jest także, by kupować jedynie niewielkie ich ilości, a mielić tuż przed zaparzeniem. Sposób zmielenia kawy ma ogromny wpływ na jakość zaparzonego napoju. Często o stopniu rozdrobnienia ziaren kawy decyduje nie tylko gust kawosza, ale również urządzenie, w którym kawa będzie parzona. Rozdrobnienie ziaren kawowca umożliwiają młynki do kawy, z których większość daje możliwość regulacji grubości mielenia. Pełen przekrój młynków do kawy zobaczyć można na stronie do https://www.garneczki.pl/produkty/mlynki-do-kawy,433. Przy tak szerokim asortymencie, powstaje pytanie – jaki młynek będzie najlepszy. Wiele zależy tu od sposobu zaparzania kawy. Niekiedy wystarczy najprostszy młynek ręczny, w innym przypadku lepiej sprawdzi się elektryczny młynek do kawy z możliwością regulacji grubości mielenia.   Sposób parzenia kawy Sposób mielenia kawy Ekspres przelewowy z filtrem w kształcie stożka Drobno mielona Ekspres przelewowy z filtrem płaskim Średnio mielona Ekspres ciśnieniowy Drobno mielona Kawa po turecku Bardzo drobno mielona Kawiarka Drobno mielona Perkolator do kawy Grubo mielona Tab. 1 Sposób mielenia kawy w zależności od sposobu parzenia. Wyboru młynków do kawy można dokonywać spośród wyposażonych w ostrza lub żarna. Ostrza – powodują rozcinanie ziaren na nierówne kawałki. Podczas tego procesu powstają duże ilości pyłu kawowego. W trakcie mielenia kawa jest mocno podgrzewana, co skutkuje ulatnianiem się cennych olejków eterycznych odpowiedzialnych za jej aromat. Żarna – powodują ścieranie ziaren kawy. Ilość pyłu kawowego jest stosunkowo niewielka. Podczas mielenia, kawa nie ulega podgrzewaniu, co sprzyja zachowaniu substancji odpowiedzialnych za smak i aromat.   Z powyższego wynika, że zdecydowanie lepszym wyborem są młynki żarnowe. Przemawia za tym fakt, że po zmieleniu kawa zachowuje swój aromat. Nie bez znaczenia jest także to, że większość żarnowych młynków do kawy posiada regulację stopnia grubości mielenia. Dzięki tej funkcji z łatwością można dostosować stopień rozdrobnienia kawy do sposobu jej zaparzania. Decydując się na zakup młynka dla kawy, należy dokonać wyboru nie tylko pomiędzy ostrzowym i żarnowym, ale także pomiędzy ręcznym i elektrycznym. Ręczny młynek do kawy jest wolnoobrotowym urządzeniem, napędzanym za pomocą korbki. Choć jakoś mielonej przy jego użyciu kawy nie odbiega od tej, którą uzyskać można w młynku elektrycznym, to jednak pracuje on zdecydowanie wolniej. Elektryczny młynek do kawy jest nieco droższy niż ręczny, za to zdecydowanie wydajniejszy. Napędzany źródłem prądu, do rozpoczęcia pracy wymaga od użytkownika jedynie włączenia przycisku. Analizując powyższe, można wyciągnąć wnioski, że najlepszym wyborem jest elektryczny młynek żarnowy. Należy jednak pamiętać, że sposób mielenia kawy i rodzaj młynka powinien być uzależniony od gatunku kawy i sposobu jaj parzenia. To, na co warto zwrócić szczególną uwagę, to możliwość regulacji stopnia rozdrobnienia ziaren oraz materiał, z jakiego wykonane zostały ostrza lub żarna. Najpopularniejsza jest tutaj trwała i wytrzymała stal, żeliwo lub staliwo (stop żelaza z węglem). W nowoczesnych urządzeniach zastosowanie mają żarna ceramiczne. Na stronie garneczki.pl można znaleźć młynki do kawy wykonane z różnorodnych materiałów. Szeroki asortyment oraz duża rozpiętość cenowa sprawia, że każdy, nawet najbardziej wymagający kawosz, znajdzie coś dla siebie. Post Jak zachować prawdziwy smak i aromat kawy? pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Budapeszt – komunikacja miejska

Kulinarny blog

Budapeszt – komunikacja miejska

Wybierając się do stolicy Węgier – Budapesztu warto dowiedzieć się paru informacji na temat tamtejszej komunikacji miejskiej. Przeczytajcie jak dostać się do z lotniska do centrum miasta, jaki bilet kupić oraz jak poruszać się po mieście. W Budapeszcie możemy podróżować – metrem, autobusem i tramwajem. Bilety Jak w każdym większym mieście, tak samo w Budapeszcie mamy do dyspozycji kilka rodzajów biletów: bilety jednorazowe – koszt ok. 6 PLN bilety 24 godzinne – koszt ok. 26 PLN bilety 72 godzinne – koszt ok. 65 PLN bilety 7 dniowe – koszt ok. 75 PLN Wybór zależy oczywiście od tego na jak długo wybieracie się do Budapesztu. Jednak patrząc po cenach – najmniej opłacalny jest bilet jednorazowy. Z lotniska do centrum miasta Najłatwiej z Międzynarodowego Lotniska Liszt Ferenc do centrum miasta dostać się autobusem i metrem. Na lotnisku zaraz przy terminalu znajduje się przystanek autobusowy, z którego odjeżdża autobus 200E. Autobusem jedziemy na ostatni przystanek Kabanya-Kispest, tutaj przesiadamy się do „niebieskiej” linii metra. Przejazd autobusem zajmie nam ok. 35-40 minut. Ze stacji Kabanya-Kispest podróżujemy już metrem do centrum miasta (Ferenc Daek). Tutaj możemy przesiąść się w tramwaj, autobus albo inną linię metra. Bilety komunikacji miejskiej kupimy w punkcie obsługi pasażera jeszcze przed wyjściem z terminalu. Podróżowanie komunikacją miejską wyjdzie nas najtaniej, jednak jeśli chcemy możemy do centrum dojechać również taksówką, albo minibusami. Warto wiedzieć Na pewno zwrócicie na to uwagę, ale w metrze nie ma bramek, jednak zazwyczaj stoją kontrolerzy i wchodzą do metra należy okazać im ważny bilet na przejazd. Od razu uprzedzam, że nie warto podróżować bez biletu, bo kary są bardzo wysokie, a i kontrole zdarzają się często. Warto zobaczyć W Budapeszcie koniecznie trzeba zobaczyć i przejechać się najstarszą „żółtą” linią metra. Na tej linii kursują charakterystyczne żółte pojedyncze wagoniki kolejki.   Post Budapeszt – komunikacja miejska pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Budapeszt – lokalne przysmaki

Kulinarny blog

Budapeszt – lokalne przysmaki

Węgierska kuchnia jest bardzo charakterystyczna. Wszechobecnym warzywem królującym w kuchni jest papryka – pod wszystkimi postaciami. Znajdziemy ją niemal w każdym sklepie i na każdym straganie. Wbrew panującemu przekonaniu dania kuchni węgierskiej nie są ostre w smaku. Na stole zazwyczaj podawany jest gulasz z kluseczkami, przepyszne leczo albo zupa gulaszowa. Od razu Was uprzedzam – nie znajdziecie na Węgrzech – „placka po węgiersku” – to niestety jest wymysł Polaków, podobnie jak „ryba po grecku” :) Oprócz papryki, typowym produktem węgierskim do kupienia w każdym sklepie jest salami. Możemy wybierać w wielu jego rodzajach – łagodne, ostre, z dodatkiem pieprzy itd. Langosz – szybka przekąska a’la fastfood Szybkim daniem, coś a’la fastfood jest Langosz. Jest to placek drożdżowy smażony na głębokim tłuszczu podawany z rozmaitymi dodatkami… Langosz jest bardzo sycący i jedna porcja z dodatkiem szynki, pomidorów, sera i sosów zaspokoi głód nawet dwóch osób. Cena langosza jest bardzo przystępna i za jego bogatą wersję zapłacimy ok. 30 PLN Langosz jest także podawany w restauracjach z węgierskim gulaszem. Spróbujcie… bo to danie przypomina trochę placek po węgiersku – ten który możemy kupić w Polsce :) Langosz Langosz z gulaszem Węgierskie wino Pisząc o węgierskiej kuchni, nie można zapomnieć o węgierskich winach. Jednym z najbardziej popularnych węgierskich win jest Tokaj albo Egri bikavér (Bycza Krew). Dobre węgierskie wino kupimy w sklepie już za ok. 7-9 PLN. Uważajcie jednak na ceny wina w restauracjach – zazwyczaj podawane ceny w karcie dotyczą 100 ml tego pysznego trunku. Obiad – gdzie zjeść Jedliśmy obiady w jednej małej knajpce i z czystym sumieniem możemy ją Wam polecić. Obiady były smaczne, bardzo ładnie podane i co ważne bardzo tanie. Obiad składający się z zupy gulaszowej i gulaszu z kluseczkami kosztował ok. 22 PLN. Do tego regionalne piwo o smaku truskawki, imbiru, jagód czy wiśni w cenie ok. 5 PLN. Drum Cafe – adres: Dob Utca 2, VII dzielnica. Najłatwiej dostać się tam w ten sposób: metrem do Dark Ferenc, a następnie spacerkiem w kierunku Astorii. Drum Cafe będzie się znajdowało w w połowie drogi w bocznej uliczce. Węgierski gulasz z kluseczkami Deser – gdzie zjeść Jeśli macie ochotę na coś słodkiego to polecamy cukiernię Ruszwurm znajdującą się w jednej z uliczek zaraz przy Placu Świętej Trójcy na Wzgórzu Zamkowym. Cukiernia Ruszwurm Najlepszy tort 2015 – cukiernia Ruszwurm Post Budapeszt – lokalne przysmaki pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Coś Was łączy? Zrób test na HIV podczas Europejskiego Tygodnia Testowania

Kulinarny blog

Coś Was łączy? Zrób test na HIV podczas Europejskiego Tygodnia Testowania

Kulinarnyblog.pl włączył się akcję Europejskiego Tygodnia Testowania. Właśnie z tego powodu pozwalamy sobie na publikację artykułu na ten temat. Poniżej znajdziecie wszystkie niezbędne informacje, przeczytajcie bo warto… Szacuje się, że 30-35 tys. Polaków jest zakażonych HIV, a 50% z nich o tym nie wie i może nieświadomie zakażać Europejski Tydzień Testowania w kierunku HIV to dobra okazja, by odpowiedzieć sobie na pytanie, czy w moim życiu zdarzyło się coś, co mogło spowodować zakażenie? W dniach 18-25 listopada 2016 r., wiele Punktów Konsultacyjno-Diagnostycznych (PKD), w których można wykonać badanie w kierunku HIV anonimowo i bezpłatnie oraz skorzystać z poradnictwa nt. HIV/AIDS, będzie pracowało częściej i dłużej. Adresy i godziny otwarcia punktów testowania są dostępne na stronie internetowej Krajowego Centrum ds. AIDS, http://www.aids.gov.pl/pkd/. Krajowe Centrum ds. AIDS, agenda Ministra Zdrowia, kontynuuje kampanię edukacyjną „Coś Was łączy? Zrób test na HIV”, która zachęca do poznania swojego statusu serologicznego oraz upowszechnia informacje na temat HIV/AIDS i sposobów zmniejszania ryzyka zakażenia. W ramach kampanii  uruchomiona jest strona internetowa zawierająca informacje o HIV i AIDS, które warto znać http://www.aids.gov.pl/kampanie/CWL. W realizację kampanii włączy się szereg organizacji pozarządowych i portali ogólnopolskich, które w Światowym Dniu AIDS (1 grudnia) zamieszczą na swoich stronach internetowych Czerwoną Kokardkę – międzynarodowy symbol solidarności z osobami żyjącymi z HIV/AIDS. Głównym celem przedsięwzięcia i towarzyszącej mu kampanii „Coś was łączy? Zrób test na HIV” jest umożliwienie bezpłatnego i anonimowego wykonania testu diagnostycznego w kierunku HIV jak największej liczbie osób. Lepiej jest wykonać test i poznać swój status serologiczny, niż żyć z HIV nie wiedząc o tym. Dzięki regularnie przyjmowanym lekom osoby zakażone mogą mieć dobrą jakość życia i mieć zdrowe dzieci. Osoba, która wie, że jest zakażona HIV, ma szansę zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich. Europejski Tydzień Testowania daje możliwość zjednoczenia się całej Europy w celu zwiększenia świadomości korzyści, jakie płyną z wykonania testu w kierunku HIV – piszą organizatorzy akcji na swojej stronie internetowej www.testingweek.eu. Ideę Europejskiego Tygodnia Testowania w kierunku HIV wspiera wiele międzynarodowych organizacji i instytucji, w tym UNAIDS i Komisja Europejska. Post Coś Was łączy? Zrób test na HIV podczas Europejskiego Tygodnia Testowania pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Budapeszt – jak przygotować się do podróży

Kulinarny blog

Budapeszt – jak przygotować się do podróży

Wbrew pozorom podróż do Budapesztu wcale nie musi być droga, wystarczy odpowiednio się wcześniej przygotować :) Zobaczcie jak dojechać do Budapesztu, gdzie znaleźć nocleg oraz jakie ceny są w sklepach. Po pierwsze… podróż do Budapesztu Musimy się zdecydować jakim środkiem transportu będziemy podróżować, a mamy ich kilka do wyboru… pociąg – tutaj niestety bilety są dość drogie, a podróż będzie trwała ponad 10 godzin autobus – wybierając ten środek transportu z całą pewnością będziemy w stanie kupić bardzo tanie bilety (nawet za ok. 100 PLN w obie strony za osobę – PolskiBus), jednak droga będzie bardzo męcząca, bo spędzimy w nim ok. 12 godzin samolot – jeśli naszą podróż zaplanujemy w miarę wcześnie, to na pewno uda nam się kupić bilety po okazyjnej cenie. Do stolicy Węgier polecimy tanimi liniami Wizz Air. Po drugie… noclegi Ceny noclegów są bardzo urozmaicone, wszystko oczywiście zależy w jakich warunkach chcemy nocować. Możemy zdecydować się na pokój wieloosobowy, osobny pokój z łazienką lub bez, albo hotel. Oczywiście ten ostatni będzie najdroższy. Naszą podróż do Budapesztu zaplanowaliśmy razem z portalem Airbnb, gdzie znaleźliśmy bardzo okazyjną ofertę wynajęcia kawalerki. Trzy dniowy pobyt w wynajętym mieszkaniu kosztował nas ok. 250 PLN, mieliśmy do swojej dyspozycji całą kawalerkę. Na wyposażeniu była kuchnia, lodówka, kuchenka mikrofalowa, a mieszkanie ciche, przytulne i w bardzo dogodnej lokalizacji. Uwaga, teraz będzie krypto reklama :) Jeśli zarejestrujecie się z linka poniżej to przy rezerwacji otrzymacie zniżkę w wysokości ok. 85 PLN (minimalna kwota rezerwacji to ok. 300 PLN – zawsze przeczytajcie warunki, bo kwoty te się często zmieniają). https://www.airbnb.pl/c/gprzybylowski Oczywiście wybierajcie noclegi u sprawdzonych gospodarzy, tych z dużą liczbą pozytywnych opinii. Muszę Was jednak uprzedzić, że portal bardzo dokładnie weryfikuje gospodarzy oraz gości, tak więc nie będzie w tym nic dziwnego, jak zostaniecie poproszeni o przesłanie skanu dowodu osobistego, oraz podpięcie jako weryfikację konta gmail, albo facebooka. Po trzecie… plany miasta Jadąc do Budapesztu obowiązkowo musicie wydrukować sobie plan komunikacji miejskiej, bo znacznie ułatwi on Wam poruszanie się po mieście. plan metra – http://www.bkk.hu/apps/docs/terkep/vasut_bp.pdf plan całej komunikacji – http://www.bkk.hu/apps/docs/terkep/buda.pdf Po czwarte … pieniądze Obowiązującą walutą na Węgrzech jest Forint Węgierski (100 HUF = ok. 1,40 PLN). Oczywiście w sklepach, restauracjach zapłacicie za wszystko kartą, jednak przewalutowanie na karcie może być bardzo wysokie, dlatego polecam wymienić pieniądze w kantorze. Po piąte … ceny Ceny w stolicy Węgier są bardzo zbliżone do cen w Polsce, z całą pewnością znacznie mniej zapłacicie za typowe węgierskie produkty np. paprykę, salami czy węgierski pyszny Tokaj. W restauracjach można kupić syty obiad składający się z typowego węgierskiego gulaszu z kluseczkami za ok. 17 PLN. Węgierski gulasz z kluseczkami Ale uwaga nie wszędzie :( We wpisie o lokalnych przysmakach znajdziecie nazwę knajpki, którą polecamy, bo dają tam dobrze i tanio zjeść :) Zobacz również co warto zobaczyć w Budapeszcie -> TUTAJ Post Budapeszt – jak przygotować się do podróży pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Budapeszt – miasto warte odwiedzenia

Kulinarny blog

Budapeszt – miasto warte odwiedzenia

Korzystając z okazji kupiliśmy tanie bilety lotnicze do Budapesztu – tak więc wybraliśmy się w podróż do Budapesztu. Z Polski lata tam m.in. Wizz Air. Właśnie mija miesiąc od naszej podróży. Zobaczcie jakie są nasze wrażenia z podróży oraz co warto zobaczyć w Budapeszcie. W stolicy Węgier gościliśmy 3 dni, ale wierzcie mi, tyle wystarczy aby zobaczyć najważniejsze miejsca oraz skosztować tamtejszych smakołyków. Położony nad Dunajem Budapeszt zachęca nie tylko do zwiedzania, ale także do odpoczynku – doznamy tam niezapomnianych wrażeń. Do najważniejszych miejsc wartych obejrzenia w Budapeszcie z całą pewnością zaliczamy: Most Łańcuchowy, który jako pierwszy połączył dwie części Budapesztu – Budę i Peszt. Został zaprojektowany przez angielskiego inżyniera i  powstawał w latach 1839-49. To miejsce warto zobaczyć zarówno w dzień, jak i w nocy. Most Łańcuchowy w Budapeszcie Na Wzgórzu Gellerta będziemy mogli podziwiać XIX wieczną Cytadelę oraz Pomnik Wolności. Jednak oprócz tych zabytków Wzgórze Gellerta to wspaniałe miejsce widokowe na całą stolicę Węgier. Widok na Budapeszt ze wzgórza Gellerta Wzgórze Zamkowe to nie tylko wspaniale zachowany Zamek Królewski (wpisany razem z całym wzgórzem na Światową Listę UNESCO), ale także piękny i okazały Kościół Macieja. Dla niektórych ogromną atrakcją jest wjechanie na wzgórze kolejką Sikló… hmmm ale czy aby na pewno? Czy te kilka minut jazdy koleją na niewielkie wzgórze jest warte wydanie ok. 15 PLN od osoby? Bez problemu na sam szczyt zawiezie nas miejski autobus (mając bilety okresowe, będzie to najlepsze wyjście – o komunikacji w Budapeszcie przeczytacie w osobnym wpisie). Kościół Macieja Parlament – chyba jedno z najbardziej znanych miejsc w Budapeszcie. Węgierski Parlament jest bardzo okazały i warto zobaczyć go zarówno w dzień, jak i w nocy. Jeśli mamy ochotę za opłatą będziemy mogli zwiedzić go również w środku. Parlament Wędrując po Budapeszcie warto odwiedzić tamtejszą Halę Targową znajdującą się nieopodal Mostu Elżbiety, znajdziemy tam całe mnóstwo regionalnych produktów (kultową węgierską paprykę oraz pyszne salami), a także skosztujemy Langosza (o węgierskich potrawach przeczytacie w osobnym wpisie – już niedługa :) ) Hala Targowa W powyższym wpisie znajdziecie tylko zarys tego co jest warte zobaczenia w Budapeszcie,  w kolejnych wpisach dowiecie się jak poruszać się po Budapeszcie, gdzie zjeść itd. Post Budapeszt – miasto warte odwiedzenia pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Wino – uprawa winogron

Kulinarny blog

Wino – uprawa winogron

Na temat wina krąży wiele mitów. Poza ceną, długowiecznością i właściwościami dotyczą one samego wytwarzania tego rodzaju alkoholu. Pomimo, że uprawa winogron nie należy do najprostszych to… Powszechnie sądzi się, że winogrona do najlepszych win zbiera się ręcznie. To nieprawda, a mit miał być chyba chwytem marketingowym, bo przecież produkcja ręczna trwa dłużej i wiąże się z większymi kosztami. Uprawa winogron – jak zbiera się winogrona Należy wiedzieć, że wszystkie winiarnie zbierają winogrona w ten sam sposób, wykorzystując maszyny. Zbiory dokonywane są ręcznie tylko wtedy, gdy teren jest zbyt trudny – zbocza z winoroślą są niedostępne i strome. Maszyny zastępują pracę wielu ludzi, nie tylko zbierając winogrona, ale także miażdżąc je i przygotowując do dalszej obróbki. Jeśli więc przeczytamy gdzieś, że wino jest drogie, bo winogrona były ręcznie zbierane, potraktujmy to z przymrużeniem oka. Post Wino – uprawa winogron pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Risotto z dynią

Kulinarny blog

Risotto z dynią

Risotto to jedno z kilku klasycznych dań kuchni włoskiej… zresztą jego historię przeczytacie TUTAJ. Tym razem postanowiłem przygotować wariację tego dania i jako, że sezon na dynię jeszcze trwa przygotujemy pyszne risotto z dynią. Danie to możecie zabrać na obiad do pracy, ale pomimo wszystko smakuje najlepiej podane zaraz po przygotowaniu. Jest delikatne i zarazem słodkie w smaku, po prostu rozpływa się w ustach :) Ale to tylko słowa, abyście się o tym przekonali, musicie przygotować risotto z dynią i sami spróbować jego smaku. Risotto z dynią – składniki: 1 szklana ryżu 2 pojedyncze filety z kurczaka 500g dyni 1 czerwona cebula ok. 1,2 l bulionu łyżka masła 50g parmezanu sól pieprz oliwa olej garść liści szałwii (przeczytajcie dlaczego warto dodać i korzystać z szałwii) Risotto z dynią – przepis Najpierw musimy przygotować bulion, może być zarówno drobiowy, warzywny, albo wołowy. Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, następnie skraplamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy ją przez 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Jak będzie już podsmażony przekładamy go do miseczki. Następnie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy ryż i podsmażamy go razem z cebulą dosłownie przez chwilę, tak aby wchłoną cały aromat z patelni. Na patelnię dodajemy odrobinę bulionu i gotujemy ryż… czynność powtarzamy do czasu, kiedy ryż przestanie wchłaniać bulion. Jak ryż będzie miękki na patelnię dodajemy masło, starty parmezan i posiekane liście szałwii. Całość dusimy dosłownie przez chwilę, do czasu kiedy masło się rozpuści. Smacznego! Post Risotto z dynią pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Szałwia – właściwości zdrowotne

Kulinarny blog

Szałwia – właściwości zdrowotne

Szałwia to jedno z ziół szczególnie cennych w przypadku problemów żołądkowych i jelitowych. Sporządzone z niej napary zwalczają stany zapalne przewodu pokarmowego, nieżyt żołądka czy jelit, a nawet biegunkę. Dlatego właśnie w przypadku bólu brzucha, którego nie potrafimy dokładnie zdiagnozować, zaleca się picie naparów z szałwii. Okłady z bardzo mocnego naparu można również stosować w przypadku pojawienia się źle gojących się ran. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób cierpiących na cukrzycę. Serwowana w ten sposób szałwia pomaga również na niektóre choroby skóry. Napar to nie jedyny sposób na wykorzystanie tego cennego zioła. Z szałwii przygotowuje się również olejki, które wcierane w skronie pomagają przy bólach głowy i migrenach. Badania laboratoryjne wykazały, że zioło to zawiera rekordowe ilości witaminy B1. Jej niedobór w organizmie może prowadzić do niewydolności krążenia, skurczów i bóli mięśni a nawet zaburzeń koncentracji lub pamięci. Dlatego zaleca się regularne picie naparu z szałwii w celach profilaktycznych. Post Szałwia – właściwości zdrowotne pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Szybka sałatka z jajkiem

Kulinarny blog

Szybka sałatka z jajkiem

Szybka sałatka z jajkiem to doskonały pomysł na kolację. Sałatka nie wymaga wielu składników, a do tego jej przygotowanie nie zabierze nam zbyt wiele czasu. Sałatka ta jest bardzo lekka, więc doskonale nadaje się na kolację, ale równie dobrze może być świetną alternatywą dla kanapki na drugie śniadanie, albo lekki lunch do pracy. Szybka sałatka z jajkiem – składniki garść miksu sałat 1 jajko 8 pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 łyżka soku z cytryny czarny pieprz Szybka sałatka z jajkiem – przepis Jajko gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie obieramy i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w cienkie piórka. W miseczce przygotowujemy sos do sałatki – mieszamy oliwę, sok z cytryny i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem. Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem musztardowym. Smacznego! Post Szybka sałatka z jajkiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Krótka historia risotto

Kulinarny blog

Krótka historia risotto

Danie, które znamy jako risotto – jedna z wizytówek kuchni włoskiej – pochodzi ze średniowiecza, czyli z czasu gdy na tereny Półwyspu Apenińskiego trafił ryż. Przeczytaj jaka jest historia risotto. Legenda głosi, że sprowadził je Marco Polo, wprost z Chin. Tyle że to nieprawda, ponieważ Chińczycy nie znają tak podawanego ryżu. Przywieźli go ze sobą arabscy kupcy, którzy w tym czasie utrzymywali stałe stosunki handlowe z Genuą i Wenecją. Z czasem okazało się, że włoska ziemia doskonale nadaje się do uprawy niektórych odmian tego zboża. Z czasem zaczęło się ono coraz częściej pojawiać na tamtejszych stołach. Za ojczyznę risotto uważany jest Mediolan. To właśnie tam krzyżowały się kulinarne tradycje Włoch i Hiszpanii, ponieważ miasto przez cztery wieki było pod hiszpańskim panowaniem. To właśnie w Księstwie Mediolanu, w którym wcześniej królowała paella, ryż został wykorzystany do stworzenia tej niezwykle dziś popularnej potrawy. Z tego co wiadomo typowe Risotto alla Milanese było daniem dość wyszukanym, ponieważ do jego przygotowania używano buliony z mięsa i szpiku wołowego, zaś całość doprawiano drogim szafranem. Nie była to więc potrawa, która mogła trafić na stoły zwykłych ludzi. Tak jak ryż wędrował na północ, aż dotarł do Mediolanu, tak z czasem risotto zaczęło pokonywać drogę powrotną. W każdej części Włoch przyrządza się je dziś nieco inaczej, nadając mu wyjątkowy, lokalny charakter. Do najczęściej pojawiających się składników – oprócz rzecz jasna ryżu – należy bulion (obecnie głównie kurzy), masło, wino, parmezan, cebula lub czosnek. W wariantach miejscowych spotkamy często owoce morza, pieczarki, kapary, dynię a nawet ślimaki. Oczywiście dziś risotto rozwija się doskonale również poza granicami Włoch, korzystając z zupełnie innych smaków kuchni z całego świata. Stosuje się do niego również różne odmiany ryżu, co już na samym początku przygotowania potrawy zmienia sposób myślenia o tym daniu. Zawsze jednak jest to długo gotowany. Post Krótka historia risotto pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Tagliatelle z dynią

Kulinarny blog

Tagliatelle z dynią

Przepis z cyklu jesiennych inspiracji :) Kolejne danie z wykorzystaniem jakże smacznej, ale nie wykorzystywanej w kuchni przez wielu z nas- dyni. Dynia wbrew pozorom nie jest składnikiem wymagającym zbyt dużo pracy, a za to w swoim smaku jest wyśmienita – sprawdźcie. Przygotujemy tym razem tagliatelle z dynią, danie bardzo lekkie z odrobiną słodyczy jaką nadaje mu wspomniana wcześniej dynia. Tagliatelle z dynią najlepiej jest przygotować na chwilę przed podaniem, ale nie zawsze mamy taką możliwość, więc będzie też świetnie nadawać się na obiad do pracy. Tagliatelle z dynią – składniki (na 4 porcje) 400g dyni makaron tagliatelle (lub inny dowolny, który lubicie) 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła garść liści szałwii sól pieprz 200 g śmietany 18% 30g parmezanu mała papryczka chilli Tagliatelle z dynią – przepis Dynię obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki. Na maśle podsmażamy cebulę aż będzie szklista. Dodajemy czosnek i papryczkę chilli, podsmażamy przez chwilę i dodajemy dynię. Całość dusimy na patelni ok. 20 minut (aż dynia stanie się na pół miękka). Dodajemy śmietanę, posiekaną szałwię, sól, pieprz i starty parmezan. Wszystko dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty i mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem al dente. Smacznego! Post Tagliatelle z dynią pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Serowa tarta z jabłkami

Kulinarny blog

Serowa tarta z jabłkami

Ponieważ jestem łasuchem to uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta i słodycze (oczywiście z umiarem) :). Już nie raz zastanawiałem się, czy da się przygotować ciasto w 10 minut (nie licząc pieczenia) i muszę teraz przyznać – TAK DA SIĘ :). Pokażę Wam jak w prosty sposób zrobić szybką tartę, a będzie to serowa tarta z jabłkami. Przepis powstał jako inspiracja jednym z przepisów znalezionych w sieci :) Aby było szybciej wykorzystamy do jej przygotowania gotowe ciasto francuskie (ja osobiście nie widzę w tym nic złego, jeśli kupicie ciasto bez konserwantów i dziwnych dodatków, to pozwoli Wam to zaoszczędzić w kuchni sporo czasu). Serowa tarta z jabłkami – składniki: 500g gotowego sera na sernik 120g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki cukier puder 2-3 jabłka (w zależności od wielkości) cukier do dekoracji karmel (przepis na karmel znajdziecie TUTAJ) Serowa tarta z jabłkami – przepis: W misce miksujemy do połączenia się składniki: ser na sernik, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy, mąkę i jajko. Formę do pieczenie tarty wyklejamy ciastem francuskim, przekładamy przygotowaną chwilę wcześniej masę serową i na wierzchu układamy obrane, pokrojone w półplasterki jabłka. Wierzch jabłek posypujemy odrobiną cukru. Tartę pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 minut. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. Tak przygotowane ciasto doskonale będzie pasowało podane z karmelem (zobacz >>przepis na karmel<<). Smacznego! Post Serowa tarta z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Zdrowa sałatka z tuńczykiem

Kulinarny blog

Zdrowa sałatka z tuńczykiem

Jeśli nie macie pomysłu na szybki lunch to polecam sałatkę z tuńczykiem. Jest szybka w przygotowania i bardzo zdrowa, wyśmienicie komponuje się z sosem musztardowym. Zdrowa sałatka z tuńczykiem – składniki na 2 porcje: puszka tuńczyka 16 pomidorków koktajlowych 1/2 kostki sera feta garść pestek dyni 150g miksu sałat 1/2 czerwonej cebuli 2 jajka sos musztardowy – PRZEPIS Zdrowa sałatka z tuńczykiem – przepis: Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia i obieramy. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni. Na talerzu układamy miks sałat, jajka pokrojone wzdłuż w ćwiartki, ser feta pokrojony w drobną kostkę, tuńczyk odsączony z zalewy, pomidorki koktajlowe (jeśli są duże kroimy je na pół), cienkie półplasterki cebuli i całość posypujemy pestkami dyni. Sałatkę podajemy polaną sosem musztardowym. Smacznego! Post Zdrowa sałatka z tuńczykiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Sos musztardowy

Kulinarny blog

Sos musztardowy

Jak wiadomo każda sałatka powinna być delikatnie skropiona oliwą, albo sosem sałatkowym. Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować sos musztardowy, który idealnie będzie pasował np. do sałatki z tuńczykiem, ale nie tylko. Sos musztardowy – składniki 2 łyżki miodu 3 łyżeczki musztardy 4 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu Sos musztardowy – przepis: To chyba najprostszy sos do przygotowania :) Wszystkie składniki dodajemy do miseczki i całość energicznie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Post Sos musztardowy pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Zapiekany ryż z brokułem i kurczakiem

Kulinarny blog

Zapiekany ryż z brokułem i kurczakiem

Zdrowy i szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny – zapiekany ryż z brokułem i kurczakiem. Poniżej znajdziecie przepis dla 6 osób, więc jeśli jesteście w mniejszym gronie to spokojnie możecie go podzielić na dwa obiady, albo po prostu zmniejszyć proporcje. Odgrzewana zapiekanka smakuje równie dobrze jak ta przygotowana na świeżo, a czasem nawet jeszcze lepiej :) Zapiekany ryż z brokułem i kurczakiem – składniki: 2 torebki ryżu 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 marchewki olej do smażenia sól 2 brokuły pieprz suszony rozmaryn 3 łyżki sosu sojowego pieprz 1/3 szklanki wody 1 cebula 100g sera żółtego Zapiekany ryż z brokułem i kurczakiem – przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem i podsmażamy na patelni. Cebulą szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, a następnie dodajemy do niej startą na tarce marchewkę. Dodajemy wodę, sos sojowy i całość dusimy ok. 7-8 minut. Następnie mieszamy razem z ugotowanym ryżem. Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, tak aby był al dente. W naczyniu do zapiekania na dnie układamy ryż z marchewką, następnie brokuła, kurczaka i całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C. piekarnika i pieczemy ok. 7-8 minut do momentu kiedy ser się rozpuści. Smacznego! Post Zapiekany ryż z brokułem i kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Tarta z cukinią i kurczakiem

Kulinarny blog

Tarta z cukinią i kurczakiem

Jeśli lubicie cukinię to ten przepis jest z całą pewnością dla Was – tarta z cukinią i kurczakiem. Tarta przygotowana według poniższego przepisu będzie idealnie pasowała nie tylko na obiad, ale również na romantyczną kolację. Wbrew pozorom pomimo wykorzystania ciasta francuskiego danie jest bardzo lekkie i tak jak wspomniałem wcześniej spokojnie możecie je zjeść na kolację. Być może niektórzy zarzucą nam wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego… ale po prostu tak jest szybciej i łatwiej… Zapomniałem dodać, że ten pyszny obiad – to była niedzielna niespodzianka dla mnie od Madzi :) Tarta z cukinią i kurczakiem – składniki 3 cukinie 2 pomidory 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 kostki sera feta opakowanie ciasta francuskiego 1/2 szklanki śmietany 30% 3 jajka szczypta suszonego tymianku sól pieprz oliwa Tarta z cukinią i kurczakiem – przepis Cukinię kroimy w cienkie plasterki, a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawionego do smaku tylko solą i pieprzem. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy masę jajeczną – śmietanę mieszamy z jajkami i doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, a następnie układamy na nim cukinię, kurczaka, plastry pomidora i całość zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu tarty układamy pokrojony w kostkę ser feta. Tartę z cukinią i kurczakiem pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 st. C. Smacznego! Post Tarta z cukinią i kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Jak przyrządzić pasztet belgijski?

Kulinarny blog

Jak przyrządzić pasztet belgijski?

W deszczowy jesienny dzień przychodzi ochota na wyraziste smaki. Jednym z przysmaków, na które ma się chęć od czasu do czasu jest pasztet. W październikowej aurze, kiedy z drzew spadają orzechy, ciekawą propozycją może okazać się pasztet belgijski, który w tradycyjnej recepturze przygotowuje się głównie z wątróbek drobiowych z dodatkiem innych rodzajów mięs oraz laskowych orzechów. Składniki i przygotowanie Do przyrządzenia pasztetu będą potrzebne: 60 dag dość chudej wołowiny bez kości, 60-70 dag udźca indyka, 25 dag wątróbek drobiowych, 20 dag surowego podgardla albo boczku, 5 jaj, 2 duże cebule, 2 spore marchewki i 2 równie pokaźne pietruszki, 1 dag suszonych grzybów – najlepiej borowików, 1 łyżka smalcu dla nadania specyficznego smaku, 2 małe liście laurowe, 6-8 ziaren ziela angielskiego, gałka muszkatołowa, czarny pieprz mielony i w ziarenkach, sól i 20 dag orzechów laskowych. Przygotowanie pasztetu zaczynamy od obrania warzyw, które układamy na dnie garnka. Wszystkie rodzaje mięsa, za wyjątkiem wątróbek, układamy na warzywach. Pomiędzy kawałki mięsa wkładamy grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu. Do garnka wlewamy 1,5 litra wrzącej wody i wsypujemy łyżeczkę soli. Potem gotujemy pod przykryciem, zmniejszając po zagotowaniu ogień. Gotujemy 3 godziny. Mięso w tym czasie porządnie zmięknie. Wówczas przecedzamy, oddzielając mięso z warzywami i przyprawami od reszty czystego wywaru. Usuwamy warzywa, przyprawy i kość z udźca indyka. Do wywaru wkładamy następnie wątróbkę i gotujemy 5-7 minut, nie przykrywając garnka pokrywką. Następnie wyjmujemy wątróbkę, zaś wywar odparujemy do objętości 1,5 szklanki. Przestudzone już lekko pozostałe mięso, kroimy na małe kawałki i przepuszczamy 3-krotnie przez maszynkę. Potem następuje ucieranie i wybijamy kolejno jajka, wlewając po kilka łyżek wywaru. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, mieszamy w końcu z całymi orzechami. Przygotowaną, wysmarowaną smalcem formę lub formy, napełniamy masą pasztetową. Pamiętajcie, że nie należy wypełniać foremek po brzegi, bo pasztet urośnie. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez 60-75 minut. Pięknie zarumieniony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie w chłodnym pomieszczeniu lub na świeżym powietrzu. Zapach takiego domowego pasztetu to przyjemność dla zmysłów. Czy gotowe pasztety mogą dać namiastkę smaku? To jasne, że nie dorównają tym, zrobionym własnoręcznie i w dodatku z sercem, ale są dobrą opcją dla zabieganych i zapracowanych, którzy tym bardziej mają prawo do odrobiny kulinarnej przyjemności. Producenci prześcigają się w kompozycjach smakowych dodając takie składniki, które często są bardzo oryginalne jak np. anchoa, choć starają się też wykorzystywać tradycyjne receptury. Przyjrzyjmy się składowi takich gotowych pasztetów, co one tak naprawdę zawierają. Pod lupą u nas odpowiednik przyrządzanego w domowych warunkach – belgijski pasztet drobiowo wieprzowy z Drosedu. Z etykiety czytamy, że zawiera on wodę, wątrobę z kurcząt 24%, tłuszcz wieprzowy 18%, serca z kurcząt 12%, skórki z kurcząt 6%, cebulę, kaszę manną (z pszenicy), mleko w proszku, sól, mieszankę przyprawową ”Belgijską”, warzywa suszone (marchew, pasternak, cebula, pietruszka liść, cykoria), hydrolizat białka kukurydzianego, maltodekstryna, wzmacniacz smaku: E 621, białko sojowe, przyprawy, cukier, przeciwutleniacz: E 316, serwatkę w proszku (z mleka), substancję konserwującą: E 250. – Ta receptura wygląda całkiem w porządku, smak też jest zadowalający, próbowaliśmy. Wybór należy do Was, czy zarezerwujecie sobie trochę wolnego czasu na przygotowanie domowego pasztetu belgijskiego w trybie Slow albo dla zaspokojenia szybkiej smakowej zachcianki, kupicie małe opakowanie pasztetu drobiowo wieprzowego o tym samym smaku, który skonsumujecie w trybie Fast w tzw. przelocie pomiędzy zajęciami z kawałkiem pysznego chrupkiego pieczywa i dodatkiem np. ostrych ogórków meksykańskich. W ofercie Drosedu znajdziecie jeszcze m.in. bardziej neutralny smakowo pasztet z kurczaka zagrodowego, do którego pasuje jako dodatek marynowana papryka lub kiszone zielone pomidory. Post Jak przyrządzić pasztet belgijski? pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Jak kupić wino

Kulinarny blog

Jak kupić wino

Na co zwracacie uwagę, jak kupić wino przeznaczone na uroczysty obiad lub romantyczną kolację? Krąży kilka poglądów, które przeważnie, niestety, mijają się z prawdą i sprawiają, że kupimy wino, z którego bynajmniej nie będziemy zadowoleni. Krąży zatem opinia, że drogie wino musi być dobre. Owszem, są takie, których cena jest wysoka, bo duże są koszty pracy lub produkcji. Błędne jest przekonanie, że tylko tanie wina zawierają siarkę. Mają ją wszystkie, ponieważ uwalnia się ona samodzielnie podczas procesu fermentacji. Również dwutlenek siarki jest stosowany do konserwacji, a tradycja sięga czasów starożytnego Rzymu. Tymczasem dobre wino to takie, które nam przypada do gustu. Możemy zetknąć się z sytuacją, w której w najlepszej intencji kupimy drogie wino i okaże się, że wcale nam nie smakuje. Prawdą jest natomiast opinia, zgodnie z którą warto kupić wino z korkiem. Takie wino może po prostu dłużej leżakować. Stare wina, przechowywane przez kilkadziesiąt lat, zawsze znajdują się w butelkach z korkiem. Jeśli myślimy o naszym zdrowiu, zdecydujmy się na wino czerwone. Zawarte w nim antyoksydanty chronią przed zakrzepami i zawałem. Wino czerwone reguluje również ciśnienie, wspomaga układ odpornościowy i poprawia pracę układu pokarmowego. Post Jak kupić wino pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Domowe spaghetti carbonara

Kulinarny blog

Domowe spaghetti carbonara

Chyba najszybszy w przygotowaniu makaron jak możemy przygotować :) Domowe spaghetti carbonara smakuje wyśmienicie, jednak najlepiej zaraz po przygotowaniu. Tak więc raczej na obiad do pracy za bardzo nie będzie się nadawał, lepiej przygotujcie go w 15 minut zaraz po powrocie do domu. Przepis na ten pyszny makaron znajdziecie poniżej. Porcja dla 2 osób. Domowe spaghetti carbonara – składniki 100g boczku 1/2 szklanki śmietany 30% 2 jajka 30g parmezanu oliwa z oliwek makaron do spaghetti sól pieprz Domowe spaghetti carbonara – przepis Makaron do spaghetti gotujemy al dente. Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. W misce mieszamy jajka, śmietanę, starty parmezan wraz ze szczyptą soli oraz pieprzu. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do smażonego boczku, podsmażamy całość razem przez chwilę, następnie wlewamy masę jajeczną i całość podsmażamy aż masa zacznie gęstnieć. Przekładamy na talerze i cieszymy się pysznym makaronem. Smacznego! Post Domowe spaghetti carbonara pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Penne z cukinią i pomidorami

Kulinarny blog

Penne z cukinią i pomidorami

Penne z cukinią i pomidorami to szybkie w przygotowaniu i bardzo smacznego danie idealnie pasujące na każdą okazję. Świetnie będzie nadawało się zarówno na romantyczną kolację, niedzielny obiad czy szybki lunch do pracy. Penne z cukinią i pomidorami – składniki 1 cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 10 pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki śmietany 30% olej sól cukier pieprz Penne z cukinią i pomidorami – przepis Makaron gotujemy al dente. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy przez chwilę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cukinię doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Jak cebula będzie szklista dodajemy na patelnię pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pomidory z puszki. Całość dusimy przez ok. 10 minut, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy. Do przygotowanego sosu dodajemy odcedzony makaron i całość mieszamy razem na patelni. Smacznego! Post Penne z cukinią i pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Sałatka grecka z kaparami

Kulinarny blog

Sałatka grecka z kaparami

Już nie raz czekała na mnie po powrocie do domu romantyczna kolacja przygotowana przez Madzię, nie inaczej było także w tą sobotę. Pyszna sałatka grecka z kaparami sprawdzi się idealnie również na inne okazji. Co warto zaznaczyć, możecie podać ją ułożoną warstwami albo wszystkie składniki przed podaniem możecie wymieszać na talerzu. Każda wersja będzie świetnie wyglądała i tak samo dobrze smakowała. Nie musicie również przygotowywać jej dokładnie z tego przepisu – to tylko inspiracja… możecie dodać do niej inne składniki np. kiełki, prażone pestki dyni – co prawda nie będzie to już grecka sałatka… ale zróbcie ją tak jak lubicie. Sałatka grecka z kaparami – składniki (na 2 porcje) 1 zielona papryka 1/2 zielonego ogórka 1/2 kostki fety 1 czerwona cebula 20 pomidorków koktajlowych 20 oliwek 2 łyżki kaparów szczypta oregano oliwa z oliwek Sałatka grecka z kaparami – przepis Ogórka zielonego, paprykę, fetę kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w cienie półplasterki. Pomidorki koktajlowe i oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki przekładamy na talerze, dodajemy kapary, doprawiamy do smaku oregano i całość skraplamy oliwą z oliwek. Smacznego!   Post Sałatka grecka z kaparami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.