Witamina C jako suplement diety

Kulinarny blog

Witamina C jako suplement diety

Okres jesienno- zimo – wiosenny to czas wzmożonych zachorowań i przeziębień. Nasza odporność jest wtedy znacznie osłabiona i należy zadbać o to, aby ją wspomóc. W ostatnim czasie na blogu poruszałem tematykę poprawy naszej odporności. Chciałbym nawiązać do niej po raz kolejny… witamina C, bo to o niej mowa, to niezbędny składnik wspomagający naszą odporność – możemy ją przyjmować w naturalnej formie np. robiąc zdrowe, bogate w witaminę C koktajle, albo zażywać ją w w postaci tabletek. Naturalnie czy suplementy diety Musimy pamiętać, że nie zawsze w naturalny sposób będziemy w stanie dostarczyć naszemu organizmowi witaminę C w odpowiedniej ilości. Tylko dieta przygotowana przez ekspertów, byłaby w stanie zbilansować nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Nie zawsze jednak mamy możliwość i środki finansowe, aby pozwolić sobie na wizytę u profesjonalnego dietetyka. W takim wypadku musimy skorzystać z dostępnych w sklepach suplementów diety. Warto wybrać te sprawdzone – zawierające tylko to, czego potrzebujemy. Na rynku pojawia się coraz więcej suplementów diety w postaci witaminy C- zobaczcie, porównajcie i zdecydujcie którą wybrać.  PAMIĘTAJCIE – nie zawsze cena ma znacznie, sprawdźcie skład i dawkę witaminy C jaka jest zawarta w jednej tabletce. Czasem warto kupić droższy suplement z większą dawką witaminy, aniżeli dwa tańsze. Link do sklepu TUTAJ. Dlaczego warto zażywać witaminę C Nie wiem czy wiecie, ale witamina C nie tylko wspomaga odporność, ale wspiera nasz układ trawienny. Niedobór tej witaminy będzie się objawiał brakiem apetytu. Eksperci zalecają przyjmowanie kwasu askorbinowego podczas intensywnych ćwiczeń i zaraz po nim. Bierze on bowiem udział w procesie wytwarzania kolagenu przez organizm. Kolagen to jeden ze składników chrząstek stawowych, dlatego możemy powiedzieć, że witamina C odpowiada za elastyczność stawów, zmniejszając tym samym ryzyko kontuzji. Odpowiednia dawka i skutki przedawkowania Dzienne spożycie witaminy C powinno być na poziomie 1000mg. Ponieważ rozpuszcza się ona w wodzie i jest wydalana z moczem, ciężko jest doprowadzić do sytuacji przedawkowania, jednak przyjmując ją w dużych ilościach zwróćmy uwagę na ilości. Jej przedawkowanie będzie prowadziło do zaburzeń układu trawienia – mogą pojawić się wymioty i bóle brzucha. I jeszcze jedna bardzo ważna uwaga, zanim zaczniecie przyjmować witaminę -, przeczytajcie ulotkę i stosujcie się do zaleceń producenta, albo Waszego lekarza. Post Witamina C jako suplement diety pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Sos czosnkowy – jak przygotować

Kulinarny blog

Sos czosnkowy – jak przygotować

Sos czosnkowy to chyba obecnie najbardziej popularny sos używany przez Polaków. Idealnie pasuje zarówno do mięsa z grilla, pizzy, pieczywa czy sałatek. W sklepach możemy kupić już gotowe sosy czosnkowe, tylko ten przygotowany w domu jest znacznie zdrowszy i tańszy. Przygotowując samemu taki sos, mamy pewność jakich składników do jego przygotowania użyliśmy oraz kiedy był on zrobiony. Pamiętajmy, że czosnek to naturalny antybiotyk, który zwalcza infekcje, hamuje rozwój choroby i wpływa na obniżenie ciśnienia. Warto również pamiętać, że czosnek wspomaga pracę układu pokarmowego- wspomagając trawienie. Sos czosnkowy możemy przygotować w wersji fit – bez użycia majonezu, bądź w wersji troszkę bardziej kalorycznej z użyciem majonezu. Mi osobiście dużo bardziej odpowiada wersja z majonezem. Wybór pozostawiam już Wam. Sos czosnkowy – składniki 3 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu (w wersji fit, zrezygnujcie z majonezu) sól pieprz cukier Sos czosnkowy – przygotowanie Czosnek drobno siekamy i ucieramy nożem z dodatkiem soli. Następnie mieszamy go z jogurtem naturalnym i majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Smacznego! Post Sos czosnkowy – jak przygotować pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Język obcy w kuchni

Kulinarny blog

Język obcy w kuchni

Zastanawiacie się zapewne, dlaczego na blogu kulinarnym będę promował wyszukiwarkę kursów językowych langzie.pl. Jaki to ma związek z kulinariami? Już wyjaśniam … Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej książek kulinarnych zawierających bardzo wymyślne i rozbudowane przepisy. Często nie zdajemy sobie sprawy, że część przepisów stworzona jest na podstawie ich oryginałów znajdujących się w książkach w obcych językach – angielskim, francuskim, hiszpańskim. Już niejednokrotnie miałem ochotę na przygotowanie oryginalnej paelli, tak aby smak był identyczny jak ten w Hiszpanii. Jednak przeglądając przepisy na blogach, w książkach kucharskich – każdy z nich był inny – ktoś coś usłyszał, ktoś coś poprawił itd. W jaki więc sposób przygotować takie danie? Wystarczyłaby odrobina znajomości hiszpańskiego, aby zerknąć do oryginalnego hiszpańskiego przepisu :) Ale język to nie tylko czytanie książek kucharskich w obcych językach, to także sztuka komunikacji. Obecnie praktycznie w każdym miejscu na świecie będziemy w stanie porozumieć się w języku angielskim. Dzięki temu będziemy mogli podpytać się sprzedawców na lokalnym ryneczku o jakieś miejscowe przysmaki, przepisy. Z całą pewnością bez problemów będziemy w stanie porozumieć się w restauracji czy hotelu. Moim zdaniem obecnie język obcy to już możliwość, a obowiązek znać. Warto chyba przeznaczyć te kilkaset złotych i porządnie opanować język obcy. Dzięki langzie.pl macie możliwość prześledzić najlepsze (najlepiej ocenione) i najtańsze kursy językowe w kilku największych miastach. Szybko i w prosty sposób znajdziecie kurs, który będzie spełniał Wasze wszystkie oczekiwania. Wyszukiwarka kursów pozwoli Wam również na wybranie odpowiedniej tematyki, sposobu nauki języka oraz doboru najodpowiedniejszego poziomu zaawansowania. A może wolicie uczyć się indywidualnie, albo wyjechać na kurs wyjazdowy? Wszystkie te opcje znajdziecie w wyszukiwarce kursów langzie.pl. Post Język obcy w kuchni pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Idealny koktajl na przeziębienie

Kulinarny blog

Idealny koktajl na przeziębienie

Tym razem pokażę Wam w jaki sposób przygotować koktajl idealny na przeziębienie. Będzie to koktajl cytrynowo-pomarańczowy z dodatkiem miodu, kurkumy i imbiru. Kurkuma ma właściwości przeciwgrzybicze i antywirusowe. Jest idealna do wspomagania odporności naszego organizmu, ale także pomaga zwalczyć już nabytą infekcję wirusową i bakteryjną. Badania w pewnym stopniu udowodniły również, że pomaga w zwalczaniu objawu zespołu suchego oka. Przyprawa ta posiada także zdolności wspomagające pracę naszego układu pokarmowego. Kurkumę kupimy najczęściej w formie proszku i oprócz właściwości zdrowotnych, ma także szerokie zastosowanie w kuchni. Imbir natomiast ma silne działanie wspomagające trawienie, leczy przeziębienia, łagodzi bóle menstruacyjne, a także wspomaga naszą koncentrację. Dostaniemy go zarówno w formie proszku, jak również w formie korzenia. Tutaj polecam zakup korzenia, bowiem będzie miał znacznie większy aromat. Cytryna i pomarańcza to natomiast bogactwo witaminy C. Skoro już wiemy co nieco o naszych składnikach pora na przygotowanie naszego koktajlu na przeziębienie. Koktajl na przeziębienie – składniki: 1 duża pomarańcza 1 cytryna 2 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka miodu 1/2 szklanki wody Koktajl na przeziębienie – przygotowanie. Zaczynamy od obrania i starcia na tarce imbiru. Pomarańczę obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Podobnie postępujemy z cytryną. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smacznego! P.S. Tak przygotowany koktajl możecie również zabrać ze sobą do szkoły, na uczelnię, albo do pracy. Post Idealny koktajl na przeziębienie pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kurczak w piernikowej marynacie

Kulinarny blog

Kurczak w piernikowej marynacie

To miała być i była romantyczna kolacja … pyszny kurczak w piernikowej marynacie. Zapewne dla części z Was  będzie zaskoczeniem tak przygotowana marynata, ale kuchnia jest po to, aby próbować nowych smaków :) Kurczak był podany z pieczonymi jabłkami, ziemniakami i pyszną surówką z marchewki. Tak przygotowane danie możecie podać nie tylko na romantyczną kolację, ale również na przykład na rodzinny niedzielny obiad. Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do marynaty szklanka miodu 3 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do kurczaka kurczak ok. 1,5 kg sól majeranek 6 jabłek 3 ziemniaki Przygotowanie marynaty Masło roztapiamy, dodajemy pozostałe składniki i całość podgrzewamy, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka, solimy. Odstawiamy go na parę godziny, aby przeszedł smakiem marynaty. Przepis na kurczaka Zamarynowanego kurczaka przekładamy do naczynia do pieczenia. Obok kurczaka układamy ćwiartki jabłek, całość posypujemy majerankiem. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę w temperaturze 160 st. C. Po godzinie zdejmujemy przykrycie, dodajemy do kurczaka pokrojone w ćwiartki i skropione oliwą ziemniaki. Zapiekamy całość jeszcze przez ok. 30 minut.   Kurczaka podajemy z surówką z marchewki – smakuje wybornie. POLECAM! Smacznego! Post Kurczak w piernikowej marynacie pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Salsa pomidorowa – jak przygotować

Kulinarny blog

Salsa pomidorowa – jak przygotować

Salsa pomidorowa to znakomity dodatek do wielu potraw. Salsa pomidorowa wywodzi się z Meksyku, jednak idealnie pasuje nie tylko do kuchni meksykańskiej. Będzie doskonałym dodatkiem np. do bagietki, tortilli czy nachos. Dobrze przygotowana salsa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do grillowanych mięs np. karkówki. Nie ma jednego, sprawdzonego przepisu na przygotowanie salsy, każdy przygotuje ją trochę inaczej – na swój sposób. Jeden doda trochę mniej cebuli, a inny więcej pieprzu i soli. Poniższy przepis to tylko pewna inspiracja do przygotowania salsy pomidorowej. Salsa pomidorowa – składniki 3 pomidory cebula (najlepiej czerwona) 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli sól pieprz sok z 1/2 limonki Salsa pomidorowa – przygotowanie Pomidory obieramy ze skórki. Zobacz „jak obrać pomidory ze skóry„. Jeśli są bardzo wodniste – pozbywamy się nadmiaru miąższu. Kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chilli pozbawiamy nasion (chyba, że chcecie przygotować bardzo ostrą salsę) i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sok z limonki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Tak jak wspomniałem proporcje składników możecie dowolnie modyfikować wg. uznania. Ja osobiście wolę mniej ostre salsy, tak aby nie zdominowała smaku innej potrawy, a była jedynie dodatkiem do niej. Post Salsa pomidorowa – jak przygotować pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Puree z ziemniaków

Kulinarny blog

Puree z ziemniaków

Puree z ziemniaków to niby nic wielkiego, a jednak… Danie bardzo proste w przygotowaniu, ale chodzi o to, aby było delikatne, aksamitne, puszyste i rozpływające się w ustach. Tak przygotowane ziemniaki z całą pewnością będą z chęcią konsumowane przez dzieci. W Polskich domach i nie tylko ziemniaki służą jako dodatek do wielu potraw. Jednak najczęściej są podawane prosto z wody w kawałkach, bądź przeciśnięte przez praskę. Pokażę Wam w jaki sposób przygotować z nich puszyste puree ziemniaczane, które odmieni Wasz codzienny obiad. Puree z ziemniaków – składniki (na 2 porcje) 4 ziemniaki łyżka śmietany (możecie zastąpić ją mlekiem -5 łyżek) łyżka masła sól pieprz koperek Puree z ziemniaków – przygotowanie Ziemniaki gotujemy do miękkości. Pamiętajcie aby posolić ziemniaki dopiero 5 minut przez zakończeniem gotowania. Odcedzamy. Do ziemniaków dodajemy masło, śmietanę i całość razem ubijamy (przeciskamy przez praskę). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Puree z ziemniaków podajemy posypane świeżo posiekanym koperkiem. Smacznego! Post Puree z ziemniaków pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Poradnik – Jak obrać pomidora ze skóry

Kulinarny blog

Poradnik – Jak obrać pomidora ze skóry

Pomidory kupione w sklepie, sprowadzane z zagranicy mają w większości bardzo twardą skórkę, która może nam popsuć smak całej potrawy. Warto więc przed dodaniem do potrawy pomidorów, pozbawić ich skórki. Pokażę Wam sposób w jaki sposób szybko i prosto pozbyć się skórki z pomidorów. Jak obrać pomidora ze skóry Pomidory nacinamy w postaci krzyża na jednym z wierzchołków. Następnie wkładamy go do miski i zalewamy gorącą wodą. Po ok. 50 sekundach wyjmujemy i zdejmujemy skórę. Odchodzi praktycznie sama.   Sprawdźcie sami, że obrane pomidory smakują znacznie lepiej. Jeśli jednak macie , to myślę że nie warto obierać ich ze skórki, bo stracą wtedy cały smak i aromat :) Post Poradnik – Jak obrać pomidora ze skóry pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Zdrowy koktajl ze szpinaku

Kulinarny blog

Zdrowy koktajl ze szpinaku

Niestety większość z Was nie przepada za szpinakiem. A należy wspomnieć, że jest on zdrowy i pełny, jakże ważnych pierwiastków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Szpinak zwiera w sobie m. in. potas, żelazo, kwas foliowy… więcej informacji o szpinaku znajdziecie TUTAJ. Przygotujemy zatem pełen właściwości zdrowotnych koktajl ze szpinaku i pomarańczy. Te ostatnie dostarczą nam bowiem witaminę C, która jest niezbędna jeśli chcemy wzmocnić odporność naszego organizmu. Dodatek miodu natomiast wzmocni naszą odporność, a przy okazji sprawi, że przygotowany koktajl będzie „zdrowo-słodki”. Zdrowy koktajl ze szpinaku – składniki spora garść szpinaku – ok. 100g łyżka miodu pomarańcz 3/4 szklanki wody mineralnej Zdrowy koktajl ze szpinaku – przygotowanie Zaczynamy od umycia szpinaku – zróbcie to dokładnie, bo może mieć w sobie piasek, a nie chcemy aby zgrzytał nam między zębami :) Pomarańczę obieramy ze skórki. Wszystkie składniki dodajemy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smacznego! P.S. Zapomniałem dodać, że szpinak jest niskokaloryczny, więc koktajl idealnie nadaje się dla osób dbających o swoją sylwetkę. Post Zdrowy koktajl ze szpinaku pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Puszysty sernik z rodzynkami

Kulinarny blog

Puszysty sernik z rodzynkami

Sernik zwykle kojarzy nam się z ciastem przygotowywanym przez nasze Babcie, smak tak przygotowanego sernika pamięta chyba każdy z nas. Znanych jest wiele przepisów na te proste i niezwykle smaczne ciasta. Serniki możemy urozmaicić dodatkiem bakali, przygotować go z kruszonką, cukrem pudrem albo lukrem. Nie ważne z jakiego przepisu przygotujemy sernik, każdy będzie się różnił odrobinę w smaku :) Sprawdźcie na poniższy przepis, na puszysty sernik z rodzynkami… z całą pewnością się Wam uda go przygotować i zachwyci wszystkich Waszych gości :) Puszysty sernik z rodzynkami – składniki 1 kg sera na sernik – polecam ser Włoszczowa – ciasto zawsze się uda 5 jajek szklanka cukru 200g masła łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe szklanka rodzynek Helio polewa czekoladowa Helio płatki migdałów Helio do posypania ciasta skórka z cytryny Puszysty sernik z rodzynkami – przygotowanie (tortownica 26 cm) Żółtka oddzielamy od białek, a następnie żółtka ubijamy z cukrem w misce nad gorącą wodą na gładki krem. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem z żółtek ucieramy z masłem i kolejno dodajemy budyń, proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryny. Jak uzyskamy gładką masę, stopniowo dodajemy ser i ucieramy do połączenia się wszystkich składników. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i bardzo delikatnie całość mieszamy. Dodajemy wcześniej namoczone i osuszone rodzynki, mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 50-60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy go jeszcze w nim przez ok. 10 minut. Polewę czekoladową wkładamy na ok. 5 minut do gorącej wody i czekamy aż się rozpuści. Polewamy nią wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego! Post Puszysty sernik z rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Zima – pamiętaj o suplementach diety

Kulinarny blog

Zima – pamiętaj o suplementach diety

Zima bardzo często niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Mróz, śnieg, deszcz, mała ilość słońca będzie powodowała u nas zmęczenie i pogorszenie się nastroju. Poza tym zmienna pogoda zmniejsza naszą odporność przez co częściej narażeni jesteśmy na różne infekcje. Podczas tego okresu nasz organizm cierpi na niedobory wielu potrzebnych witamin, mikroelementów i makroelementów. W tym czasie powinniśmy dostarczyć mu brakujących składników, których brakuje w naszej diecie np. żelaza, wapnia, witaminy B, witaminy K. Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie suplementów diety, ale zacznijmy najpierw od tego – czym są suplementy diety. Czym są suplementy diety Suplementy diety to dodatek w postaci płynów, tabletek, uzupełniający naszą codzienną dietą. Suplementy dostarczają w formie skoncentrowanej brakujące witaminy, makro- i mikroelementy, których brakuje w naszej codziennej diecie. Należy pamiętać, że suplementy nie zastąpią prawidłowej diety, tylko uzupełnią jej niedobory. Najczęściej kupimy je w aptece, warto jednak wiedzieć, że to nie są leki i nie są traktowane w ten sposób. Jakie suplementy diety wybrać W sklepach i aptekach znajdziemy całą gamę suplementów. Podzielone są one na odpowiednią grupę wiekową ze względu na odpowiednią zawartość właściwych składników. Dla dorosłych, dla młodzieży, dla dzieci, suplementy diety będą się różniły. W zależności od tego co nam dolega, jaką mamy dietę, możemy wybrać suplementy diety zawierający tylko ten brakujący element, jeśli tego nie wiemy… to warto zapytać farmaceutę, albo kupić ten najbardziej uniwersalny suplement, który dostarczy nam tych najczęściej brakujących składników.   Jeśli więc poczuliście spadek formy spowodowany zimowym okresem, biegnijcie do sklepu po suplementy diety. Ale… wszystko z umiarem i stosujcie się do zaleceń farmaceuty lub dawkowania zapisanego na opakowaniu. Post Zima – pamiętaj o suplementach diety pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Czy kawa jest zdrowa?

Kulinarny blog

Czy kawa jest zdrowa?

Wielu z nas nie potrafi sobie wyobrazić poranka bez filiżanki świeżo zaparzonej kawy. Staje się to wręcz naszym rytuałem, dzięki któremu jesteśmy gotowi na wyzwania kolejnego dnia. Niektórzy zadowalają się tylko tą jedną filiżanką dziennie, inni potrzebują jej więcej. Rekordziści piją nawet kilka filiżanek kawy każdego dnia. Niestety tak duża ilość kawy może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Lekarze bardzo często powtarzają, że należy ograniczyć picie kawy do minimum, ponieważ w jej składzie występuje kofeina, która jest odpowiedzialna za występowanie takich chorób ja nadciśnienie czy choroby serca. Jednak tak naprawdę kawa jest napojem pełnym sprzeczności. Przede wszystkim w piciu kawy należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Nie powinien być to nasz główny napój w ciągu całego dnia,  ale jeśli dziennie będziemy pili maksymalnie dwie filiżanki kawy dziennie (najlepiej palonej) to zdecydowanie nic nam nie grozi. Wręcz przeciwnie, kawa w małych ilościach może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Należy pamiętać o tym, że w skład kawy wchodzi nie tylko znana wszystkim kofeina, ale także inne substancje. Jedną z nich jest witamina P, dzięki której nasz organizm lepiej przyswaja wchłanianie witaminy C. Oprócz niej w kawie znajdziemy również witaminy z grupy B, które mają bardzo dobry wpływ na nasz układ nerwowy. Warto również zwrócić uwagę na to, że w kawie znajdziemy antyoksydanty, które mogą zmniejszyć ryzyko występowania takich chorób jak Alzheimer, czy rak skóry. Bez obaw po kawę powinny sięgać osoby chorujące na astmę. Kawa rozkurcza drogi oddechowe, dzięki czemu łatwiej się nam oddycha. Jeśli cierpisz na nadciśnienie tętnicze to powinieneś uważać na ten napój. Zdecydowanie nie powinieneś pić go zbyt wiele, ponieważ kawa podnosi ciśnienie krwi w ludzkim organizmie. Jeśli jednak, nie potrafisz sobie wyobrazić poranka bez filiżanki świeżo zaparzonej kawy, to dobrym sposobem, na złagodzenie jej działania będzie dodanie do niej śmietanki lub mleka. Dzięki temu nawet w przypadku nadciśnienia jedna filiżanka dziennie nie powinna być problemem. Kawa, jak praktycznie wszystko co obecnie spożywamy, ma zarówno pozytywny jak i negatywny wpływ na nasze zdrowie. Pamiętajmy, że jak we wszystkim, tak też z piciem kawy najważniejszy jest umiar. Osoby, które piją więcej niż dwie filiżanki dziennie powinny postarać się ją ograniczyć. Jeśli po wypiciu kawy nie możesz zasnąć, to zrezygnuj również z picia jej w porach wieczornych. Pamiętaj jednak, że jedna filiżanka dziennie kawy wysokiej jakości z pewnością nie wpłynie negatywnie na Twoje zdrowie. Post Czy kawa jest zdrowa? pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Okazja! Jednodniowa wycieczka do Londynu za 130 PLN

Kulinarny blog

Okazja! Jednodniowa wycieczka do Londynu za 130 PLN

Macie ochotę zobaczyć Królową Elżbietę i Pałac Buckingham? Udało nam się znaleźć bardzo tani lot do Londynu – za bilet tam i powrót zapłacicie tylko 130 PLN. Lecimy rano o 6:50 z Warszawa Modlin i na miejscu jesteśmy o 8.30. Szybki transfer do centrum, no może nie tak szybki, bo trwa ok 75 minut i możemy zacząć spacer po Londynie. Autobusy z lotniska odjeżdżają bardzo często więc parę minut po 10 powinniśmy być w Londynie. Z Londynu musimy wyjechać ok. 15.00, aby na lotnisku być godzinę przed odlotem (a o tej porze mogą być korki). Ale czy 5 godzin w Londynie Wam nie wystarczy, zwłaszcza że za przelot zapłacimy tylko 130 PLN ? Lot do Londynu i lot powrotny Bilety zarezerwujecie na stronie Ryanair.pl Przelot do Londynu Przelot z Londynu do Warszawy Podsumowanie Warszawa Modlin (06:50) – Londyn Stansted (08:30) – 65 PLN Londyn Stansted (18:00) – Warszawa Modlin (21:15) – 65 PLN   Skorzystacie? Post Okazja! Jednodniowa wycieczka do Londynu za 130 PLN pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Okazja! 3 dni w Rzymie za 123 PLN

Kulinarny blog

Okazja! 3 dni w Rzymie za 123 PLN

Marzy Wam się podróż do romantycznego Rzymu? A może macie ochotę na pyszne espresso, czy przepięknie zrobione cappuccino, a może jednak macie ochotę na włoską pizzę? Znalazłem dla Was bardzo tani lot do Rzymu za 123 PLN od osoby, do tego nocleg w bardzo tanim hotelu, za 3 noce dla dwóch osób zapłacicie tylko 255 PLN. Lot do Rzymu i lot powrotny Bilety zarezerwujecie na stronie Ryanair.pl Lot z Warszawy do Rzymu Lot z Rzymu do Warszawy   Nocleg Hotel z Booking.com -> Hotel Antico Casale Jeśli jednak chcecie skorzystać z innego hotelu, to zapraszam na stronię Booking.com Podsumowanie Warszawa Modlin – Rzym Campino – 58 PLN Rzym Campino – Warszawa Modlin 65 PLN Nocleg – 255 PLN (2 osoby)   Skorzystacie? Post Okazja! 3 dni w Rzymie za 123 PLN pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Masło ziołowe

Kulinarny blog

Masło ziołowe

Bardzo szybki przepis, a właściwie pomysł na masło ziołowe. Takie masełko możemy wykorzystać na przykład do smarowania chleba albo jako dodatek do mięso. Ja masło ziołowe wykorzystałem jako dodatek do steków, zobaczcie jak szybko przygotować takie masło. Masło ziołowe – składniki 100g masła garść liści bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki Masło ziołowe – przygotowanie Masło wyjmujemy z lodówki i przekładamy do miseczki, odstawiamy na ok. 1 godzinę aby stało się miękkie. Bazylię, pietruszkę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy oregano i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Masło przekładamy na folię spożywczą, zawijamy i formujemy w rulonik. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Post Masło ziołowe pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Jak przygotować zdrowego łososia w parowarze

Kulinarny blog

Jak przygotować zdrowego łososia w parowarze

Parowar to w miarę nowy na Polskim rynku sprzęt AGD, zyskujący coraz większą popularność. Nic dziwnego, bo możemy w nim przygotować zdrowe, pełne witamin dania. Produkty gotowane na parze są o wiele bardziej zdrowsze, aniżeli te smażone na głębokim tłuszczu, a ich smak jest znacznie lepszy. Działanie i obsługa parowaru jest bardzo prosta i z całą pewnością każdy sobie z nią poradzi. Dzisiejsze parowary są tak przygotowane, że możemy za ich pomocą przygotować 3 dania równocześnie np. zupę, rybę/mięso oraz deser. Czas przygotowania posiłków w parowarze jest bardzo krótki, zobaczcie w jaki sposób przygotować łososia w 15 minut. Łosoś z parowaru z zieloną fasolką – składniki filet z łososia łyżeczka oregano łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz 200g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) sos chrzanowy -> przepis znajdziecie TUTAJ Łosoś z parowaru z zieloną fasolką – składniki Łososia myjemy, osuszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i odrobiną ziół prowansalskich. Następnie układamy go na najniższej tacce w parowarze. Fasolkę układamy na kolejnej tacce w parowarze. Ustawiamy parowar na 15 minut. Zazwyczaj po tym czasie parowar przestawi się w tryb podtrzymania temperatury aby nasz posiłek nie był zimny. Łososia podajemy z zieloną fasolką i sosem chrzanowym – tak, tak spróbujcie go z tym sosem, jest przepyszny :) Smacznego! Post Jak przygotować zdrowego łososia w parowarze pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Przystawki na Sylwestra

Kulinarny blog

Przystawki na Sylwestra

Sylwester już za parę dni i jeśli przygotowujemy przyjęcie w domu to warto poszukać sprawdzonych pomysłów na szybkie i smaczne przystawki. Poniżej znajdziecie kilka przydatnych linków z szybkimi do przygotowania przepisami na smaczne, nie zawsze zdrowe i szybkie do przygotowania przystawki. Jest ich tak dużo, że z całą pewnością każdy znajdzie coś dla siebie i Wasi goście będą bardzo zadowoleni. To jedyna taka noc w roku i warto, aby dania pojawiające się na stole były oryginalne i aby wszyscy zapamiętali je na długo :) Sprawdźcie poniższe przepisy: Przystawka – tortilla na ostro Przystawka – tortilla z papryką Szybka przystawka – tortilla z szynką Tortilla z cukinią i serem feta Szybka i smaczna tortilla z kurczakiem Przystawka – jajka z szynką Roladki z szynki z serem żółtym Rolls pizza Post Przystawki na Sylwestra pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Carpaccio z buraków z rukolą

Kulinarny blog

Carpaccio z buraków z rukolą

Carpaccio z buraków z rukolą to świetna propozycja dla wszystkich, którzy dbają o linię, są na diecie, albo po prostu mają ochotę na coś innego aniżeli schabowy :) Carpaccio z buraków świetnie będzie nadawało się jako przystawka na przyjęcie lub jako lunch do pracy. Carpaccio z buraków z rukolą – składniki (na 2-3 porcje) 2 duże buraki garść rukoli ser feta albo ser kozi łyżka musztardy 4 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki oliwy łyżeczka miodu zioła prowansalskie oregano ziarenka słonecznika sól pieprz Carpaccio z buraków z rukolą – przygotowanie Buraki gotujemy aż będą miękkie (ok. 1 godziny), studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy je na półmisku i posypujemy rukolą. Na rukoli układamy pokrojoną w kostkę fetę i zwinięta w małe ruloniku szybkę parmeńską. Z musztardy, miodu, oliwy robimy sos. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi. Carpaccio z buraków polewamy tak przygotowanym sosem. Ziarenka słonecznika prażymy i posypujemy nimi carpaccio. Smacznego! Post Carpaccio z buraków z rukolą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Sałatka z pieczarkami

Kulinarny blog

Sałatka z pieczarkami

Jeśli przejadła Wam się tradycyjna sałatka warzywna, to spróbujcie sałatki z pieczarkami. Sałatka z pieczarkami to idealny pomysł na sylwestrową przystawkę. Świetnie sprawdzi się też na każde inne spotkanie w większym gronie. Sałatka ta wymaga od nas dosłownie kilku składników i jej przygotowanie nie jest trudne… sprawdźcie sami. Sałatka z pieczarkami – składniki 0,5 kg pieczarek puszka kukurydzy 2 cebule 5 jajek olej majonez sól pieprz Sałatka z pieczarkami – przygotowanie Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy, kroimy w kostkę, a następnie dusimy na odrobinie oleju, aż odparuje z nich woda. Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przekładamy do miseczki i dekorujemy. Smacznego! Post Sałatka z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Tradycyjna sałatka warzywna

Kulinarny blog

Tradycyjna sałatka warzywna

Chyba każdy z nas lubi sałatkę warzywną, nie wyobrażam sobie aby mogło jej zabraknąć na święta czy rodzinne spotkanie w większym gronie. Przygotowanie sałatki nie jest trudne, jednak potrzebujemy chwilę czasu, aż warzywa nam się ugotują. Cały jednak sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu sałatki. Czasem mieszamy ją tylko z samym majonezem… ja Wam pokażę w jaki sposób przygotować ją na trochę inny sposób. Tradycyjna sałatka warzywna – składniki 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 4 ziemniaki 4 jajka 1 mała cebula 4 ogórki kiszone 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól pieprz szczypta kwasku cytrynowego łyżeczka cukru Tradycyjna sałatka warzywna – przygotowanie Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w kostkę. Warzywa gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w kostkę. Ogórki, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, musztardą i doprawiamy do smaku solą, kwaskiem cytrynowym, pieprzem, cukrem i odrobiną pieprzu. Sałatkę przekładamy do miseczek i ładnie dekorujemy.   Post Tradycyjna sałatka warzywna pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Kulinarny blog

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

A może zamiast tradycyjnych śledzi na naszym świątecznym stole zagości sałatka śledziowa z czerwoną fasolą? Może pora na odrobinę odmiany? Jak myślicie… W każdym bądź razie zachęcam Was do spróbowania przepisu na tą sałatkę bo jest bardzo oryginalny i wyjątkowy smak zawdzięcza odrobinie musztardy, którą dodajemy do sałatki. Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – składniki 0,5 kg płatów śledziowych matias (możecie użyć tych a’la matias) puszka czerwonej fasoli 2 duże cebule 5 ogórków konserwowych 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny łyżka oliwy sól pieprz Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – przepis: Śledzie namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny aby pozbyć się nadmiaru soli. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na patelni z odrobiną oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie, ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu i solą – ale uważajcie bo śledzie były już słone. Smacznego! Post Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Świąteczne przepisy na ciasta

Kulinarny blog

Świąteczne przepisy na ciasta

Święta już za pasem i najwyższa pora zacząć przygotowania… zapewne wielu z nas wertuje internet, gazetki w poszukiwaniu nowych inspiracji i ciekawych przepisów kulinarnych na sałatki, mięsa i ciasta. Wychodząc na przeciw tym poszukiwaniom, postanowiłem zebrać w tym miejscu kilka przepisów na pyszne ciasta na święta. Sprawdźcie, może znajdziecie tutaj przepis, który Was zainteresuje. Poniżej prezentujemy przepisy zarówno na ciasta bez pieczenia, jak również na takie, które niestety wymagają upieczenia. Jestem przekonany, że każdy z Was znajdzie tutaj jakiś przepis dla siebie… Torcik Raffaello Torcik Raffaello Post Świąteczne przepisy na ciasta pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Szybka sałatka makaronowa z groszkiem

Kulinarny blog

Szybka sałatka makaronowa z groszkiem

Błyskawiczna sałatka makaronowa z groszkiem doskonała na każdą okazję. Taką sałatkę możecie również przygotować na Święta Bożego Narodzenia, które już dosłownie za kilka dni. W naszym przepisie wykorzystujemy czerwoną fasolę, ale jeśli wolicie możecie użyć również białej fasoli, a także dowolnych innych składników. Sałatka makaronowa z groszkiem – składniki (na ok. 4 porcje) 1/2 puszki groszku 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 100g sera żółtego 1 czerwona cebula 1 szklana makaronu (np. kokardki, albo świderki) 1/2 puszki kukurydzy sól pieprz 3 łyżki majonezu Sałatka makaronowa z groszkiem  – przepis Groszek, fasolę, kukurydzę odsączamy z zalewy Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce. Wszystkie składniki łączmy w misce z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Post Szybka sałatka makaronowa z groszkiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Czy tran jest zdrowy?

Kulinarny blog

Czy tran jest zdrowy?

Rodzice żyją niejednokrotnie w mylnych przekonaniach, których nigdy nawet nie weryfikują. Dotyczy to na przykład opieki nad swoimi dziećmi i środków, jakich się w niej stosuje. Niestety, często zdarza się, że powielane są błędy żywieniowe i prawidłowej suplementacji diety dziecka. Starodawne metody są bowiem do dzisiaj stosowane, pomimo udowodnionego braku korzyści, czy czasem nawet szkodliwości. Znakomitym przykładem jest panujące powszechnie przekonanie o ogólnych korzyściach zdrowotnych w przypadku zażywania tranu, szczególnie przez dzieci i młodzież. Opiera się ono na twierdzeniu, że tran, czyli domyślnie olej z wnętrzności wieloryba, uzupełnia gospodarkę tłuszczową i jest ponadto źródłem mnóstwa niezbędnych witamin i mikroelementów. Wydaje się, że dotychczasowe badania nad jego zawartością mogłyby potwierdzać taką tezę. Niemniej są to warunki dostępne jedynie w idealnym świecie – w rzeczywistości ogromny wpływ na proces produkcji tranu wywiera wiele czynników, mających negatywne skutki na jego aspekty zdrowotne. Na jakość każdego produktu wpływa jakość składników, z jakich jest wykonany. Nie inaczej jest w tym przypadku. Niestety, tran dostępny w aptekach produkowany jest masowo, przy zastosowaniu jak największych oszczędności. Coraz rzadziej spotyka się zatem tran produkowany z tłuszczu wielorybów, a zastępuje go dużo tańszymi olejami pochodzenia rybnego. Mają one udowodnione, gorsze właściwości, o czym jesteśmy rzadko informowani. Co gorsza, ryby, z których pozyskuje się olej na tran same nie mają wiele wspólnego z naturą. Są to bowiem najczęściej zwierzęta specjalnie hodowane w tym celu, karmione ponadto licznymi antybiotykami i specjalnymi środkami, mającymi zwiększyć ich przyrost tłuszczu i masy. Dlatego też tran z nich pozyskiwany od razu skażony jest chemią. W żaden sposób nie świadczy to o tym, że producenci nie dodają do swoich tranów jeszcze więcej środków chemicznych. Dzisiejsze warunki rynkowe zmuszają ich do posunięć, które jeszcze bardziej zanieczyszczają końcowy produkt. Przede wszystkim w tranach dostępnych sklepach, w dowolnej formie, znajdziemy wiele substancji konserwujących, mających za zadanie „przedłużyć życie” produktu i umożliwić składowanie go nawet przez długi czas. Należy ponadto pamiętać, że dzisiejszy konsument jest bardzo wymagający i rzadko decyduje się na rozwiązania nieprzyjemne dla siebie. Tran w czystej formie nie jest natomiast smaczny – w końcu to zwykły olej z ryby. Dlatego też producenci dodają do niego dodatkowych ulepszaczy smaku, by przyciągnąć niechętnych klientów. Tracą natomiast na tym właściwości zdrowotne tranu, który przestał być dobrym suplementem diety, szczególnie dziecięcej. Post Czy tran jest zdrowy? pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Dieta na poprawę cery

Kulinarny blog

Dieta na poprawę cery

Każdy z nas chce być piękny i nieskazitelny. Przede wszystkim panie pragną wyglądać świetnie w każdym momencie, jednak w ostatnich czasach również panowie stają się coraz bardziej świadomi swojego wyglądu i potrzeby dbania o niego. Czasami okazuje się jednak, że sama pielęgnacja zewnętrzna nie wystarczy. Stosowanie setek kremów nie daje prawie żadnych rezultatów. Wszystko dlatego, że gro z nas źle się odżywia. Coraz większej ilości osób brakuje szeregu witamin i minerałów. Czy można coś z tym zrobić? Jak powinna wyglądać dieta na poprawę cery? Jak powinien wyglądać nasz jadłospis? Aby mieć piękną cerę, trzeba zadbać o to, co włączamy do naszego menu. Przede wszystkim dieta powinna składać się z warzyw i owoców. Każdy z nas powinien jeść warzywa we wszystkich spożywanych w ciągu dnia posiłkach. Owoce również muszą zagościć na naszych talerzach na co dzień. Dzięki temu dostarczymy organizmowi witamin, chociażby A, C, D czy tych z grupy B. To one odpowiadają za odżywianie naszej skóry i zachowanie jej odpowiedniego kolorytu. W naszej diecie nie może też zabraknąć zdrowych tłuszczy, takich jak oliwa z oliwek, olej lniany czy olej kokosowy. Dzięki nim nasza cera będzie odżywiona, nawilżona i na długo zachowa młody wygląd. Czego powinniśmy unikać? W trosce o piękną cerę powinniśmy przede wszystkim wyeliminować z naszej diety potrawy, zawierające duże ilości niezdrowych tłuszczy. To one w zdecydowanej większości są odpowiedzialne za pojawianie się wyprysków i problemy z trądzikiem. Jeśli nasza dieta opiera się na tego typu potrawach, nasza skóra traci blask, zdrowy kolor i wyglądamy na zmęczonych. Pięknej cerze nie sprzyjają również cukry proste. Jeśli będziemy stosować się do wymienionych reguł, zyskamy piękną skórę, którą będziemy olśniewać otoczenie. Post Dieta na poprawę cery pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Świąteczne pomysły na śledzie

Kulinarny blog

Świąteczne pomysły na śledzie

Święta już za parę dni. Na naszych stołach będą same pyszności, a wśród z nich z całą pewnością znajdzie się wiele wyśmienitych przekąsek. Jak zwykle z całą pewnością nie zabraknie również śledzi w różnej postaci. Zebrałem w jednym miejscu kilka pomysł na śledzie, z których możecie skorzystać, aby jeszcze bardziej urozmaicić Wasz świąteczny stół. Chyba wszystkie są proste do przygotowania i nie zabiorą Wam zbyt wiele czasu. Sprawdźcie. A może Wy macie też jakieś sprawdzone przepisy na śledzie… piszcie w komentarzach, chętnie skorzystam w Waszego przepisu.   Poniżej przepisy na pyszne śledzie: Śledzie z pomidorami i pieczarkami http://kulinarnyblog.pl/sledzie-z-pomidorami-i-pieczarkami/ Śledzie w curry http://kulinarnyblog.pl/sledzie-w-curry/ Śledzie po kaszubsku http://kulinarnyblog.pl/sledzie-po-kaszubsku/ Sałatka warstwowa ze śledzi http://kulinarnyblog.pl/salatka-warstwowa-ze-sledzi/ Szybka sałatka śledziowa z papryką http://kulinarnyblog.pl/szybka-salatka-sledziowa-z-papryka/   Smacznego! Post Świąteczne pomysły na śledzie pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Śledzie z pomidorami i pieczarkami

Kulinarny blog

Śledzie z pomidorami i pieczarkami

Zbliżają się święta i jedną z przekąsek na świątecznym stole są zazwyczaj śledzie… ale może tym razem warto pokusić się o to, aby przygotować je w troszkę inny sposób. Zamiast tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką proponuję Wam śledzie z pomidorami i pieczarkami. Smak tych śledzi jest obłędny – spróbujcie… Śledzie z pomidorami i pieczarkami – składniki ok. 0,5 kg śledzi a’la matias (najlepiej matias) 3 średnie cebule 350 g pieczarek słoiczek przecieru pomidorowego olej cukier sól pieprz słodka papryka 1 łyżka octu Śledzie z pomidorami i pieczarkami – przepis Śledzie wstawiamy na 2-3 godziny do zimnej wody, aby nie były tak słone. Wodę co jakiś czas wymieniamy. Cebulę kroimy w cienkie pół piórka, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i pieczarki. Jak cebula będzie miękka i odparuje woda z pieczarek dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, octem i cukrem. Przygotowany farsz cebulowo- pieczarkowy odstawiamy do ostygnięcia. Odsączone z wody śledzie kroimy w mniejsze kawałki i mieszamy z farszem. Całość przekładamy do słoika i odstawiamy na 3-4 godziny aby wszystkie składniki się „przegryzły”. Smacznego! Post Śledzie z pomidorami i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kuchnia meksykańska- chilli con carne

Kulinarny blog

Kuchnia meksykańska- chilli con carne

Jeśli lubicie kuchnię meksykańską to z całą pewnością chilli con carne jest idealnym daniem dla Was. Potrawa najlepiej smakuje z wołowiną, ale możecie również użyć wieprzowiny, albo mięsa wołowo- wieprzowego.  Poniżej przepis- jest tylko inspiracją więc możecie chilli con carne urozmaicić wg własnego uznania. Jeśli przygotujecie więcej chilli con carne możecie przełożyć je do słoików i pasteryzować. Pamiętajcie jedynie, że podgrzewając potrawę musicie bardzo uważać, aby Wam się nie przypaliła. Chilli con carne – składniki 500 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego) 2 marchewki 2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów w puszce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej szczypta oregano łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz szczypta majeranku Chilli con carne – przepis Marchewkę kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę. Na patelni szklimy cebulę, jak będzie już szklista dodajemy posiekany czosnek i pokrojone chwilę wcześniej warzywa. Całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem ok. 10 minut, a następnie przekładamy do większego garnka. Na drugiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy mięso. Doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Przesmażone mięso również przekładamy do garnka z dodanymi wcześniej warzywami. Dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Doprawiamy majerankiem, oregano i dusimy wszystko razem przez ok. 15 minut. Smacznego! Post Kuchnia meksykańska- chilli con carne pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą

Kulinarny blog

Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą

Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą to idealna przekąska na spotkanie ze znajomymi, ale przepis świetnie sprawdzi się również jako obiad dla najbliższych. Możecie zamiast przygotowywać kilku tartaletek przygotować jedną dużą tartę z kurczakiem i kukurydzą. Wybór należy do Was. Poniższy przepis będzie na ok. 6 tartaletek. Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – składniki ciasto francuskie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki zielonego groszku 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 100g sera żółtego cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany sól pieprz Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – przepis: Na patelni na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, a następnie pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Kukurydzę, groszek odsączamy z zalewy i mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i ostudzonym kurczakiem. W misce mieszamy majonez, śmietanę, jajko i starty na tarce żółty ser. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Formy do tartaletek wykładamy ciastem francuskim, a następnie układamy na nim kurczaka z warzywami i całość polewamy masą śmietanowo- jajeczną. Tartaletki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego!   Post Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Pomysł na bajkowy urlop – Rzym

Kulinarny blog

Pomysł na bajkowy urlop – Rzym

Rzym- Wieczne Miasto, to jedna z najpopularniejszych destynacji turystycznych i podróżniczych, nie tylko wśród Polaków, Europejczyków, ale też wśród przybyszów z całego świata. Stolica Włoch przyciąga każdego roku miłośników historii, kinematografii, kultury i sportu. Miasto to stało się planem filmowym niezliczonych filmów, ale też miejscem gdzie rodziła się, bądź też rozwijała niejedna piękna miłosna przygoda. Tutejsze zabytki oraz niesamowity klimat z powodzeniem sprzyjają takim sytuacjom. Tak naprawdę niełatwo jest zaplanować wycieczkę do Rzymu. Dzieje się tak dlatego, że mnogość miejsc wartych zobaczenia i zwiedzenia powoduje, iż nawet roczny pobyt nie pozwoli na poznanie ich wszystkich. Urlop nasz z kolei rzadko trwa dłużej niż dwa tygodnie. Czy oznacza to, że dysponując jedynie wolnym weekendem powinniśmy pomyśleć o innym kierunku? Absolutnie nie! Nawet jedna noc w Rzymie będzie niezapomniana, o ile tylko przygotujemy nasz pobyt z głową. Miasto jest tak pełne wspaniałych i zjawiskowych miejsc, że z góry powinniśmy odrzucić pomysł zobaczenia wszystkiego. Na to przyjdzie czas w przyszłości – bez wątpienia każdy, kto przybył tu raz, powróci jeszcze wielokrotnie. Pyszne cappuccino :) Możemy więc zaplanować naszą wycieczkę pod kątem zabytków, klimatycznych knajpek czy też miejsc sakralnych. Im więcej dni spędzimy w Rzymie, tym oczywiście lepiej dla nas. Sprzyjający jest fakt, że wiele atrakcyjnych punktów leży w pobliżu ścisłego historycznego centrum miasta. Watykan Fontanna di Trevi Obowiązkowe punkty na mapie podróży to Koloseum oraz Watykan z Bazyliką Świętego Piotra. Nie można pominąć tradycyjnego posiłku w miejscowej restauracji – pizza czy spaghetti są tu tak pyszne, jak nigdzie indziej. Pragnący mniej aktywnego wypoczynku koniecznie muszą pomyśleć o wizycie w Ostii, nadmorskiej, uroczej części miasta. Rzym zaskakuje i zachwyca zarówno przybyłych turystów, jak i stałych mieszkańców. Nie zastanawiaj się zatem czy warto – przybywaj i baw się jak najlepiej. Post Pomysł na bajkowy urlop – Rzym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.