Sałatka z kalafiora i tortellini

Takie tam pichcenie

Sałatka z kalafiora i tortellini

Bardzo lubimy sałatki z makaronem, są syte i bardzo smaczne, nie potrzeba do nich niczego, ale jak ktoś chce może podać z pieczywem i wędliną. Na upał idealne, zastąpi obiad lub kolację.Smaczne tortellini, w przystępnej cenie, znajdziecie tutaj KLIK 25 dag tortellini z mięsem lub serem (polecam z KLIK)1 mały kalafior 2 czerwone papryki pęczek młodej cebulki 3-4 łyżki majonezu (polecam firmowy z KLIK)3 gałązki koperku sól i pieprz do smakuNajpierw gotuję pierożki tortellini , ugotowane przelewam zimną wodą i odstawiam do wystudzenia, raz za czas je „podrzucam” na sitku, aby się nie posklejały.Kalafior dzielę na różyczki i gotuję w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie,  al.’dente, dosłownie  4 – 5 minut od zagotowania. Następnie odcedzam i studzę. Z papryk wycinam gniazda z nasionami, myje i kroję w drobne paski, cebulki siekam. Do miski przekładam zimne pierożki, kalafior, papryki i cebulkę. Solę i oprószam  pieprzem, dodaję majonez, posiekany drobniutko koperek  i delikatnie mieszam.  Odstawiam na godzinkę i podaję. Polecam gazetki z nowościami, fajne promocje:)

Naleśniki z serem i brzoskwiniami

Takie tam pichcenie

Naleśniki z serem i brzoskwiniami

Naleśniki, to ulubione danie chyba wszystkich dzieci. U nas najbardziej lubiane są z serem, tym razem dodałam do sera brzoskwinie, wyszło mega smacznie. Polecam, spróbujcie ;)1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 70 ml oleju 2 i pół szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli łyżeczka cukru pudru nadzienie: 3 brzoskwinie 70 dag mielonego sera białego cukier trzcinowy wg smaku łyżeczka cukru z waniliąPrzygotowuję ciasto na naleśniki, mokre składniki dokładnie miksuję, dodaję cukier, sól i przesianą mąkę, całość ponownie miksuję. Ciasto odstawiam na 20 -30 minut.W tym czasie myję i obieram brzoskwinie, kroję je na kawałeczki i dodaje do sera. Dosładzam do smaku i blenduję delikatnie, aby zostały w całości kawałeczki owoców. Z gotowego ciasta smażę cieniutkie naleśniki, smaruje nadzieniem i składam. Można przed podaniem oprószyć cukrem z wanilią. A na deser polecam WIELKIE LODY :) KLIKZajrzyjcie do gazetki, od dzisiaj super ceny, za super produkty :) 

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem

Takie tam pichcenie

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem

Tradycyjne gołąbki robi się z kaszą, ja zrobiłam z ryżem. Zawinięte w liście młodej kapusty. Są pyszne i mięciutki, uwielbiamy je wszyscy:) Sos pomidorowy jest doskonałym dodatkiem, polecam:)2 duże główki młodej kapusty około kg mięsa z łopatki lub szynki50 dag ryżu 2-3 cebulesmalecsól pieprzmajeranekczosnek w granulkachsos:koncentrat pomidorowyśmietana około 200 ml pieprz biały mielonysól do smakułyżka skrobiMięso gotuję z odrobiną soli. Po ugotowaniu, studzę i obieram. Cebulę przesmażam na smalcu i mielę w maszynce razem z mięsem. Kapustę myję, obrywam brzydkie liście, wykrawam głąba , zanurzam w lekko osolonym wrzątku, zostawiam na chwilkę ( 2- 3 minutki) i ściągam delikatnie listki ( trzeba uważać aby nie były za miękkie, ani za twarde). Odkładam je do przestudzenia. Odcinam twarde „nerwy” z liścia. Do zmielonego mięsa dodaję ugotowany al’ dente ryż, przyprawy, pieprz, majeranek, czosnek i sól. Mieszam całość dokładnie. Formuję małe kotleciki, układam na liściu kapusty i zwijam gołąbki. Układam bardzo ciasno, na wyłożonych na dnie garnka małych liściach, gołąbki można najpierw obsmażyć na smalcu, jak kto woli. Na wierzchu także układam liście. Zalewam gołąbki wodą i gotuję około 30 minut, na malutkim ogniu.Osobno robię sos na wywarze z mięsa. Dodaję do niego koncentrat pomidorowy, pół łyżeczki cukru, pieprz biały mielony . Śmietankę mieszam ze skrobią i zagęszczam nią sos. Solę do smaku. Gołąbki wykładam na talerze i polewam sosem.gołąbki podałam na talerzu z serii MALTA  od Porcelana BoguciceSMACZNEGO!!! zapraszam na fajny KONKURS (KLIK)zostawiam Wam, super przepisy na kurczaka KLIK

Drożdżówki z rabarbarem

Takie tam pichcenie

Drożdżówki z rabarbarem

Pyszne, słodkie, drożdżowe bułeczki, z rabarbarem i słodką kruszonką. Zasmakują każdemu. Polecam, robi się je bezproblemowo, warto:) Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży około 100 g cukru szczypta soli 2 jajka 125 ml oleju 250 ml mlekaNadzienie: rabarbar Kruszonka: 10 dag Kasi lub masła 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 4-5 łyżek mąki *Wszystkie składniki powinny mieć jednakową-pokojową temperaturę.Zaczyn:Drożdże mieszamy z  dwoma łyżkami cukru i ciepłego mleka, dodajemy  2-3 łyżki  mąki, mieszamy całość i odstawiamy na 20 minut, do pół godziny, aby podrosły.W większej misce, mieszamy  mleko z olejem, cukrem i szczyptą soli. Przesiewamy mąkę i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. Ciasto podwoi objętość.  Rabarbar, obieramy go i kroimy na kawałeczki, obtaczamy w cukrze.Kruszonka:Miękką margarynę rozcieramy palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka.Gotowe ciasto , lekko ugniatamy, dzielę na cztery części, delikatnie rozciągamy wałkiem i wykrawam kubkiem cztery koła(drożdżówki)  Układamy od razu na blaszce ( w odstępach) na natłuszczonym papierze do pieczenia. Na każdym robimy „dołek”  można użyć większego kieliszka, lub literatki, dno zanurzamy w mące.Brzegi  drożdżówek  smarujemy, można też dołożyć po kawałeczku rabarbaru, wg gustu. Teraz jeszcze kruszonka . Drożdżówki można odłożyć do wyrośnięcia, lub zrobić tak jak ja, nagrzałam piekarnik do 150 st C , wsadziłam drożdżówki, na 10 minut, pięknie podrosły, po tym czasie zwiększyłam temperaturę do 195 st C i piekłam  około 15 -20 minut, trzeba sprawdzać, jak się zarumienią są gotowe.Jeszcze gorące posypałam cukrem pudrem . Smacznego.Tradycyjnie, zostawiam gazetkę, warto przewertować :) 

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Takie tam pichcenie

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Uwielbiamy serniki, a takie na zimno są doskonałym deserem na letnie popołudnia. Jako że sezon truskawkowy dobiega końca, polecam serniczek na zimno z musem truskawkowym. Jest pyszny, spróbujcie;)Przed podaniem  dekoruję bitą śmietaną  i dowolnymi owocami. deser podałam na talerzyku z serii MALTA od Porcelana Boguciceokrągłe biszkopty70 dag truskawek2 galaretki jabłkowo miętowe (kupisz w KLIK)1 kg sera mielonego (najlepszy z KLIK)3 galaretki pomarańczowe + 400 ml wody2 galaretki agrestowe + 800 ml wodydodatkowo 30 – 40 dag truskawekTortownicę ( 28cm) wykładam folią aluminiową, dno i boki. Wykładam biszkopciki, jeden obok drugiego.70 dag truskawek miksuję i przekładam do rondla, doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z palnika i wsypuję galaretki jabłkowo miętowe, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia.Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i także studzę.W 800 ml wrzątku rozpuszczam agrestowe galaretki. Odstawiam do wystudzenia.Pozostałe truskawki kroję na połówki.Mus truskawkowy wylewam na biszkopty, dodaję parę truskawek  i wkładam do lodówki aby stężał.Ser miksuję i wlewam powoli lekko tężejące galaretki pomarańczowe.  Masa szybciutko tężeje, więc od razu wykładam na mus truskawkowy. Na wierzchu  rozkładam połówki truskawek.  Całość zalewam  tężejącymi galaretkami agrestowymi. Wstawiam do lodówki, przynajmniej na godzinę. SMACZNEGO:)POLECAM PRZEPISY NA GRILLA KLIK

Młoda kapusta z pieczarkami

Takie tam pichcenie

Młoda kapusta z pieczarkami

Polecam młodą kapustę z dodatkiem pieczarek. Pyszne danie lub dodatek do mięs. Sezon na młodą kapustę jest krótki, więc warto korzystać i wymyślać nowe smaki z jej udziałem :)*kapustę podałam na talerzu z serii ANTONIO1 główka  młodej kapustykawałek masła ( 5 dag) + do pieczarek 50 dag pieczarek1 duża cebula3 gałązki koperku1 łyżka mielonej suszonej włoszczyzny1 łyżeczka pieprzu cytrynowegoSól  i pieprz biały do smakuKapustę myję i drobno szatkuję. Przekładam do garnka, dodaję masło, suszoną włoszczyznę,  pół łyżeczki soli i pieprz cytrynowy. Wlewam szklankę wody i duszę do miękkości i odparowania wody.Pieczarki i cebulę obieram, kroję w plasterki i duszę na maśle.  Jak odparuje płyn, przekładam do kapusty. Mieszam całość. Na koniec dodaję posiekany koperek i doprawiam do smaku.SMACZNEGO!!!ERNESTO -polecam ;) KLIKMoje ulubione sery w super cenie, zerknij KLIK :)

Sernik cytrynowy z truskawkami

Takie tam pichcenie

Sernik cytrynowy z truskawkami

Taki serniczek to my lubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko. Efekt nam wynagrodzi czekanie:)Smaki świetnie się komponują. Lekko kwaskowa masa cytrynowa i słodkie truskawki. Idealnie:) Deser można podać z bitą śmietaną.1 kg sera mielonego ( polecam firmowy z KLIK)3 galaretki cytrynowe + 300 ml wodyokoło 50 -60 dag truskawek2 galaretki rubinowe + 750 ml wodyBiszkopty podłużne  języczkiNasączenie: sok + woda ( około 100 ml) Najpierw rozpuszczam galaretki. Cytrynowe w 300 ml wrzątku. Dokładnie mieszam i odstawiam aby spokojnie ostygła.Galaretki rubinowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i także studzę.Dno blaszki (38 x 27 cm) wykładam papierem do pieczenia i wykładam biszkopty. Sok mieszam z wodą ( u mnie sok z truskawek i rabarbaru) i nasączam biszkopty.Kiedy galaretki cytrynowe są zupełnie zimne i lekko tężejące, miksuję ser i wlewam powoli galaretki. Od razu wykładam na biszkopty. Do masy serowej wciskam truskawki i zalewam lekko tężejącą galaretką rubinową. Wstawiam blaszkę do lodówki, do całkowitego stężenia.Już od jutra, super oferty......

Dżem truskawka z kiwi

Takie tam pichcenie

Dżem truskawka z kiwi

Pyszny dżem z truskawek z dodatkiem kiwi. Słodycz przełamana jest sokiem z cytryny. Polecam do wypróbowania, można zamiast żelfixu dodać samą pektynę.2 kg truskawek 4 owoce kiwi 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 60 dag cukru 2 opakowania żelfixu z pektynąKiwi obieram i kroję w drobną kosteczkę. Truskawki myję i odcinam szypułki, przekładam do rondla i rozdrabniam, u mnie sprawdza się tłuczek do ziemniaków, można zmiksować, jak kto woli. Do „zmiętych” tryskawek dodaję pokrojone kiwi,  mieszam,  chwilę gotuję ( około 2-3 minutki) i wsypuję żelfixy, mieszam dokładnie, gotuję kolejne 2-3 minutki, po czym dodaję cukier i też dokładnie mieszam. Dżem gotuję jeszcze 5-6 minut, po czym nakładam gorący do wyparzonych, suchych słoiczków. Odwracam do góry dnem do wystudzenia.Polecam również Dżem z truskawek z dodatkiem rabarbaru z nutką miętyDżemy zapakujecie np. w takie słoiczki :) KLIK

Ciasto jak na drożdżach, lecz nie drożdżowe

Takie tam pichcenie

Ciasto jak na drożdżach, lecz nie drożdżowe

Ciasto rośnie jak na drożdżach, chociaż to nie drożdżowe:) Znalazłam go na blogu z cukrem pudrem , a że lubię szybkie i łatwe ciacha, postanowiłam go wypróbować i nie żałuję, zagości na stałe u nas. Będę kombinować z owocami…Polecam go Wam :)Jest to łatwe ciasto z owocami, robi się szybciutko, jeszcze szybciej zjada, Zbyś kroił jeszcze gorące! Pachnie obłędnie. Nie można się mu oprzeć.4 jajka (L)¾ szklanki cukru2 łyżki cukru z wanilią4 i ½ szklanki mąki pszennej2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia1 szklaka oleju1 szklanka mleka3 łyżki octuNa kruszonkę :1 szklanka mąki10 dag masła2 łyżki cukru z wanilią3 łyżki cukruoraz:około 50 dag truskawekJajka( całe) ubijam razem z cukrami, musi potroić swoją objętość .  Do dzbanka wlewam mleko, olej , ocet i mieszam całość.Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski. Dodaję do jajek, partiami, raz mąkę, raz płyn, na przemiennie,  cały czas miksując.Kruszonka :Masło rozcieram palcami z mąką i cukrami. Gęste ciasto wykładam do blaszki (35 x 24), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układam , odszypułkowane truskawki.  Wysypuję na nie równomiernie kruszonkę.Piekę w  185 st C 50 -55 minut.Po upieczeniu zostawiam ciasto na chwilę w uchylonym piekarniku.  Później przekładam na deskę.  Smacznego :)Już niebawem ....KLIK    i...................KLIK

Bigos z młodej kapusty

Takie tam pichcenie

Bigos z młodej kapusty

Dzisiaj zapraszam na bigos z młodej kapusty, sezon trwa więc korzystajmy:) Bigos ugotowany na wędzonce, doprawiony między innymi suszonymi pomidorami i pieprzem cytrynowym:)Najlepiej ugotować go dzień wcześniej. Najlepszy smak jest po powtórnym odgrzaniu. Ale od razu też zajadamy, nie można się mu oprzeć :)Podaję z pieczywem lub ziemniakami.Bigos podałam na talerzu z kolekcji ANTONIO od Porcelana Bogucice1 główka młodej kapusty50 dag wędzonych żeberek lub schabupuszka pomidorów  z czosnkiem ( 400 g)40-50 dag dobrej, cienkiej kiełbasy2 cebule4-5 ząbków czosnku2-3 listki lauroweparę kulek ziela angielskiegosól wg smaku2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią½ - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupuewentualnie domowa wegeta  do smakuWędzonkę myję, zalewam w garnku wodą, dodaję plasterki czosnku, listki laurowe i ziele angielskie, gotuję do miękkości.   Po ugotowaniu, mięso wyciągam, jak przestygnie obieram z kości i  kroję na małe kawałeczki.W między czasie jak mięso stygnie, dodaję do wywaru poszatkowaną kapustę i pomidory z puszki,  koncentrat pomidorowy i przyprawy, mieszam i gotuję.  Dodaję mięso. Pokrojoną w kostkę kiełbasę  przesmażam  na oleju z cebulą.  Dodaję do garnka z kapustą, doprawiam całość  do smaku i gotuję jeszcze chwilę. SMACZNEGO! Zapraszam na burgera z grillowanym indykiem, pycha;)

Dżem z truskawek z dodatkiem rabarbaru z nutką mięty

Takie tam pichcenie

Dżem z truskawek z dodatkiem rabarbaru z nutką mięty

Pyszny, aromatyczny dżem/konfitura, z truskawek i rabarbaru z miętą.  Doskonały dodatek do mącznych potraw, ciast, deserów, naleśników, lub po prostu do pieczywa:)Uwielbiany nie tylko przez dzieci;) Polecam takie słoiki są estetyczne i trwałe KLIK 1,60 kg truskawek 0,40 kg rabarbaru 2-3 gałązki mięty ogrodowej 0,70 kg cukru 1-2 łyżki soku z limonki żelfix z pektyną 3 : 1 ( 2 opakowania)Truskawki myję i wycinam szypułki, zostawiam na durszlaku. Jak odcieknie woda, przekładam do szerokiego garnka, rozdrabniam ( używam tłuczka do ziemniaków, można zmiksować)Rabarbar obieram i kroję w plasterki, dodaję do truskawek. Podgrzewam całość, gotuję powoli, często mieszając około 7-10 minut. Po tym czasie wsypuję żelfix i dokładnie mieszam, dodaję cukier, mieszam ponownie, na koniec dodaję związaną miętę. Gotuję jakieś 4-5 minut. Z garnka wyciągam miętę, zbieram powstałą pianę a dżem przekładam do wyparzonych słoiczków. Zakręcam od razu, układam na wieczkach i tak zostawiam aby całkiem wystygły. Warto "zamknąć lato" w słoiki:)Zostawiam Wam także, "pomocnik grillowy" na pewno się przyda:)

Zupa krem z cukinii

Takie tam pichcenie

Zupa krem z cukinii

Pożywna, aromatyczna i bardzo smaczna zupa krem z cukinii. Zmiksowane warzywa smakują świetnie i doskonale sycą.Dodatkowo,  jest to super pomysł na to, aby dzieciaczki zjadały masę warzyw ze smakiem i miały ochotę na dokładkę ;) Zupę można podać z grzankami (dobre kupisz w KLIK), groszkiem ptysiowym lub chipsami z szynki,boczku lub polędwicy łososiowej (KLIK)2 młode cukinie2 marchewkikawałek selera1 korzeń pietruszki2 -3 cebule3-4 ząbki czosnku4-5 młodych ziemniaków  30 dag zielonych szparagów masło klarowaneprzyprawy, ilość wg gustu:pieprz bałkańskizioła prowansalskiepieprz cytrynowyimbirpaprykasuszone pomidory z czosnkiem i bazyliąkostka bulionowa z liściem laurowym i zielem angielskimłyżka posiekanego koperku 3-4 gałązki świeżego oreganosól Wszystkie warzywa myję, obieram ( oprócz szparagów) i kroję na małe kawałki. Ze szparagów odłamuję twarde łodyżki. W garnku rozpuszczam masło klarowane, najpierw podsmażam cebulę i czosnek. Dodaję marchew, pietruszkę i seler. Następnie dokładam ziemniaki i szparagi, na koniec pokrojoną cukinię.  Wsypuje przyprawy, dodaję kostkę rosołową, duszę chwilkę i zalewam wrzątkiem, ilość zależy od tego jaką chcemy gęstą zupę. Ja nalewam ciut ponad warzywa. Gotuję zupę do momentu aż warzywa będą dały się zmiksować.  Dodaję łyżkę śmietany i miksuję na krem. Na koniec  dodaję posiekany drobniutko koperek.SMACZNEGO!!! ZAPRASZAM PO PRZEPIS, NA PYSZNE PODUDZIA:)   KLIK !  i obejrzenie nowej gazetki z promocjami:)

Biszkopt z masą budyniową, truskawkami i galaretką

Takie tam pichcenie

Biszkopt z masą budyniową, truskawkami i galaretką

Wspaniałe ciacho z masą budyniową i truskawkami, galaretka jabłkowo miętowa idealnie tutaj pasuje. Wbrew pozorom to nieskomplikowany wypiek.  Kto nie próbował niech to szybko nadrabia. Sezon na truskawki krótki, więc szaleć trzeba, truskawkowo :DRodzinka mruczy z zachwytu, a to najważniejsze ;)Galaretki jabłkowo miętowe kupicie w KLIK Biszkopt :4 jajka (L) 2 pełne łyżki mąki pszennej2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki cukru Nasączenie:120 ml wodyŁyżka soku z limonki2 łyżeczki cukruKrem:500 ml mlekaBudyń śmietankowy2 łyżki mąki pszennej25 dag masła lub Kasi ( temperatura pokojowa)5 -6 łyżek cukru pudruWierzch :Około 50 dag truskawek2 galaretki jabłko-mięta kupisz w KLIK750 ml wrzątkuPrzygotowuję biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru i nadal ubijam. Do ubitych dodaję po jednym żółtku, ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąki i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję partiami do masy jajecznej, mieszam delikatnie łyżką. Ciasto wykładam  na blaszkę (35 x 24) tylko dno smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą.Piekę  około 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.Teraz masa,  350 ml mleka zagotowuję,  w pozostałym mieszam mąkę i budyń, mieszankę wlewam na gotujące się mleko  i gotuję jak budyń.  Odstawiam aby dobrze ostygł. Truskawki myję, odcinam szypułki, odsączam. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do wystudzenia i lekkiego stężenia. Zimny biszkopt wyciągam z blaszki, wykładam ją papierem do pieczenia lub folią, wkładam biszkopt. Zdzieram z niego delikatnie  wierzch( robię to za pomocą widelca) nasączam go lekko osłodzoną wodą z sokiem z limonki. Masło ucieram z cukrem pudrem na puch, następnie dodaję po łyżce  gęstego, zimnego budyniu, miksuję całość. Gotową masę wykładam na biszkopta.  Wciskam/ układam truskawki i zalewam lekko tężejącą galaretką. Ciacho wstawiam do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną  i listkiem mięty.SMACZNEGO ! Zapraszam na super promocje KLIK :) 

Roladki drobiowe ze szpinakiem i oscypkiem

Takie tam pichcenie

Roladki drobiowe ze szpinakiem i oscypkiem

Do roladek można dodawać przeróżne dodatki, co tylko lubimy i na co mamy ochotę.Tym razem roladki, nadziałam  szpinakiem i oscypkiem, doprawiłam suszonymi pomidorami  z czosnkiem i bazylią. Wymyślone i zjedzone ze smakiem ;) Podaję z miksem ulubionych surówek.  Polecam :)Roladki drobiowe ze szpinakiem i oscypkiem Piersi z kurczaka ( kurczaki najlepsze z wolnego wybiegu, kupisz KLIK) Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią- łyżeczka na roladkę Oscypek (kupisz KLIK) -2 plasterki na jedną roladkę Szpinak -10 listków na jedną roladkę Panierka –mąka, jajka + sól, bułka tarta Nie podaję ilości mięsa, bierzemy tyle ile potrzebujemy, jedna pierś na osobę.Każdą pierś myję i przecinam wzdłuż na połowę, uzyskuję dwie  roladki z jednej piersi. Delikatnie rozbijam tłuczkiem ( tobie to przez woreczek foliowy)Posypuję każdą suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.Liście szpinaku dokładnie myję i odcinam łodyżki . Układam na płatach mięsa.Oscypek kroje na plasterki, układam po dwa na jednym kawałku mięsa. Zwijam roladki. Odstawiam na godzinkę.  Można spiąć  wykałaczką, którą przed panierowaniem delikatnie wyciągam. Roladki panieruję najpierw w mące, następnie w jajku rozbełtanym z odrobinką soli ( trzeba uważać ponieważ oscypek jest słony) i w bułce tartej. Smażę na oleju ze wszystkich stron. Podaję od razu. Roladki drobiowe ze szpinakiem i oscypkiem Roladki drobiowe ze szpinakiem i oscypkiem Roladki drobiowe ze szpinakiem i oscypkiem SMACZNEGO :)Widzieliście przyprawy w sprayu ?? Zapraszam KLIK:))

Muffiny  mięsne z pieczarkami na młodej kapuście

Takie tam pichcenie

Muffiny mięsne z pieczarkami na młodej kapuście

Dzisiaj pyszna i lżejsza odmiana kotletów mielonych. Upiekłam je w foremce na muffiny, nie są smażone a co za tym idzie, mniej kaloryczne, smakują doskonale. Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście. Wyśmienite danie, polecam:) Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice50 dag mięsa z szynki (można kupić gotowe  KLIK)pieprz czarny mielonyczosnek40 dag pieczarek masłocebulapieprz cytrynowysól 1 jajko2 łyżki otrąb lub bułki tartej6 plasterków sera żółtego główka młodej kapustyłyżka masła2 łyżki koperkusól pieprz cytrynowy2 łyżki skrobi kukurydzianej + łyżka gęstego jogurtuMięso myję i mielę. Pieczarki obieram, przepłukuję, osuszam , kroję drobno i przesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą. Studzę i mieszam z mięsem.  Doprawiam, dodaję surowe jajko, otręby lub bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną.Formę na muffiny smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą, nakładam masę mięsną. Na mięsku układam paski sera żółtego. Piekę około 30 minut w 180 st C.W międzyczasie przygotowuję kapustę, myję ją  i szatkuję, odkrawam głąba.  Poszatkowane liście delikatnie solę i duszę chwilkę na maśle, dodaję koperek i podlewam wodą, tak do połowy kapusty. Dodaję pieprz cytrynowy i gotuję do miękkości , często mieszając. Na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną w jogurcie. Upieczone muffiny podaję na młodej kapuście, najlepiej w towarzystwie młodych ziemniaczków, ale bez nich też są pyszne ;) Zapraszam po smaczne przepisy :) KLIK 

Pasta z awokado

Takie tam pichcenie

Pasta z awokado

Awokado doskonale nadaje się na pasty, zawiera zdrowy tłuszcz, jest on tak samo przyswajalny jak masło. Jest polecane między innymi dla osób z miażdżycą, stłuszczeniem wątroby, nadciśnieniem...Poza tłuszczami jednonienasyconymi, zawiera witaminy:  A, B1, B2, C, E, PP, K i H, kwas pantotenowy, oraz : wapń, potas i fosfor. To tak pokrótce o właściwościach :)Dojrzałe awokado jest mięciutkie, aby nie ściemniało skrapiam go sokiem z cytryny.Można zrobić pastę z całych jajek i smarować nią kanapki. Ja nadziałam nią połówki jajek:)Pasta jest bardzo smaczna, robi się ją szybko i przyjemnie.  2 awokado10 jajeksok z połowy cytryny1 pęczek szczypiorkuSól, pieprz czosnkowy , czosnek granulki1-2 łyżki majonezu (kupuję firmowy z KLIK)Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram. Przecinam na połówki, wyciągam delikatnie żółtka. Awokado obieram, wyciągam pestkę i rozgniatam w misce, za pomocą ugniatacza do ziemniaków ( można widelcem). Skrapiam sokiem z cytryny i mieszam. Dodaję żółtka, które rozdrabniam łyżką, wsypuję posiekany szczypiorek, doprawiam solą, pieprzem czosnkowym i czosnkiem w granulkach. Wszystko mieszam z majonezem. Użyłam łagodnego (firmowy z KLIK) . Gotową pastą wypełniam połówki białek.SMACZNEGO !!! Zapraszam na mega promocje KLIK 

Drożdżówki z truskawkami

Takie tam pichcenie

Drożdżówki z truskawkami

Pyszne, słodkie bułeczki, nadziane truskawkami, z czapeczką z kruszonki. Smakują dzieciom dużym i małym. Doskonałe na Dzień Dziecka jak i bez okazji :) Warto je upiec i sprawić radość najbliższym :)Drożdżówki pięknie się prezentują na półmisku MARTHA od Porcelana BoguciceCiasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży około 100 g cukru szczypta soli 2 jajka 125 ml oleju 250 ml mleka Nadzienie: truskawki rabarbar Kruszonka: 10 dag Kasi lub masła 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 4-5 łyżek mąki *Wszystkie składniki powinny mieć jednakową-pokojową temperaturę.Zaczyn:Drożdże mieszam z dwoma łyżkami cukru i ciepłego mleka, dodaję 2-3 łyżki mąki, mieszam całość i odstawiam na 20 minut, do pół godziny, aby podrosły.Ciasto:W większej misce, mieszam mleko z olejem, cukrem i szczyptą soli. Przesiewam mąkę i dodaję zaczyn. Wyrabiam gładkie ciasto. Nakrywam czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. Ciasto podwoi objętość.Podczas wyrastania ciasta, przygotowuję owoce i kruszonkę.Truskawki przepłukuję pod wodą, obieram szypułki, większe kroję na połówki/ ćwiartki. Jeśli dodaję rabarbar, obieram go i kroję na kawałeczki, obtaczam w cukrze.Kruszonka:Miękką margarynę rozcieram palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka.Gotowe ciasto , lekko ugniatam, dzielę na cztery części, delikatnie rozciągam wałkiem i wykrawam kubkiem cztery koła(drożdżówki) . Układam od razu na blaszce ( w odstępach) na natłuszczonym papierze do pieczenia. Na każdym robię „dołek” można użyć większego kieliszka, lub literatki, dno zanurzam w mące.Brzegi drożdżówek smaruję rozbełtanym jajkiem. W środek wkładam sporo truskawek, można też dołożyć po kawałeczku rabarbaru, wg gustu. Teraz jeszcze kruszonka . Drożdżówki można odłożyć do wyrośnięcia, lub zrobić tak jak ja, nagrzałam piekarnik do 150 st C , wsadziłam drożdżówki na 10 minut, pięknie podrosły, po tym czasie zwiększyłam temperaturę do 195 st C i piekłam około 15 -20 minut, trzeba sprawdzać, jak się zarumienią są gotowe.Jeszcze gorące posypałam cukrem pudrem .Smacznego.Tradycyjnie, zachęcam do obejrzenia gazetki z promocjami:) Z góry dziękuję ;)

Takie tam pichcenie

Roladki drobiowe ze szparagami

Kolejny przepis z "udziałem" pysznych i zdrowych szparagów. To smaczne roladki ze szparagami, otulonymi szynką i przyprawione aromatycznym pieprzem cytrynowym.  Można je ugotować na parze, upiec bez panierki, lub tak jak ja tym razem, właśnie z panierką ;) Takie roladki zasmakują nawet wybrednym smakoszom.Szparagi są niestety dość drogie, ale tutaj KLIK możecie kupić w przystępnej cenie.Roladki drobiowe ze szparagami Roladki podałam na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice, prezentują się idealnie, a po zjedzeniu można talerze umyć w zmywarce :)Porcelana BoguciceSkładniki :piersi z kurczaka szynka ( dobrej jakości) po plasterku na roladkę pieprz cytrynowy szparagi po dwa małe na roladkę + dowolna ilość jako dodatek bułka tarta, mąka i jajka + odrobina soli do panierki olej do smażeniaUmyte piersi z kurczaka dzielę na pól wzdłuż, każdy płat delikatnie rozbijam tłuczkiem. Na mięso wykładam plaster szynki , posypuje pieprzem cytrynowym i układam wcześniej umyte szparagi ( u mnie surowe) Zwijam roladki i panieruję, najpierw w mące, jajku i bułce tartej. Smażę powoli, na oleju. Pozostałe szparagi obwalam w jajku i bułce tartej i smażę razem z roladkami. Podaję od razu. Smacznego. Roladki drobiowe ze szparagami Roladki drobiowe ze szparagami Roladki drobiowe ze szparagami Roladki drobiowe ze szparagami Roladki drobiowe ze szparagami Roladki drobiowe ze szparagamiŻyczę smacznego i przypominam o trwającym konkursie :) 

Koktajl borówkowy ze szpinakiem i miętą

Takie tam pichcenie

Koktajl borówkowy ze szpinakiem i miętą

Może się komuś wydawać dziwne połączenie, borówka, banan, szpinak i ........mięta? Ja gwarantuję  że to super połączenie!W planach był koktajl z borówką, kefirem i szpinakiem, dodałam banana, było  smacznie, ale coś mi brakowało, więc zerwałam w ogródku świeżą miętę i  to był strzał w dziesiątkę. Pychota, spróbujcie sami:) Samo zdrowie  i w dodatku smaczne ;)  25 dag borówki amerykańskiej ( u mnie mrożona) pół banana dwie garści liści szpinaku5 listków młodej mięty500 ml kefirustewia lub ksylitol wg smakuBorówki lekko odmrażam, przekładam do wysokiego dzbanka. Dodaję stevie ( 2 łyżeczki) i zalewam jogurtem. Po chwili miksuję.Listki szpinaku i mięty dokładnie myję, odcinam ogonki, siekam i wrzucam do borówek, miksuję dokładnie. Na koniec obieram banana, kroję i miksuję całość dokładnie. Podaję schłodzone. Moc witamin, smaki idealnie się ze sobą komponują. Polecam spróbować.  Można dosładzać do smaku cukrem, stewią, ksylitolem lub gęstym sokiem czy nektarem. Do koktajlu może upieczecie ciastka na patyku??

Zupa krem ze szparagów białych i zielonych

Takie tam pichcenie

Zupa krem ze szparagów białych i zielonych

Tort kokosowo czekoladowo  truskawkowy

Takie tam pichcenie

Tort kokosowo czekoladowo truskawkowy

Potrawka z ciecierzycy i fasolek - danie jednogarnkowe

Takie tam pichcenie

Potrawka z ciecierzycy i fasolek - danie jednogarnkowe

Przepis na tę potrawkę wymyśliłam z potrzeby, jak zwykle wtedy "rodzą" się dobre pomysły.  Miałam ochotę na ciecierzycę, a że zalegała w szafce fasolka konserwowa to i ją dodałam. Danie smaczne,  pachnące wędzonką, ugotowane w jednym garnku, nie licząc podsmażania kiełbasy ;) Szybko i smacznie. Zapraszam do pichcenie i dzielenie się opinią i fotkami :) Konkurs trwa :)*potrawkę podałam na talerzu z seriiMartha Platin od Porcelana Bogucice 60 dag wędzonych żeberek ( kąty)50 dag cienkiej kiełbasy ( podwawelska lub inna)1 duża cebulapuszka fasolki czerwonej (400 g)puszka fasolki białej (400 g)puszka ciecierzycy (400 g)2 listki laurowe3 kulki ziela ang.pieprz czarny 4 ząbki czosnku2 łyżki koncentratu pomidorowegopomidory suszone z czosnkiem i bazyliąpapryka słodkasól wg smaku Mieszanka deluxe z pieprzem syczuańskim kupuję w KLIKWarto zapoznać się z ofertą na dzień Mamy :)I na dzień Dziecka :) 

Deser z miksowanych owoców

Takie tam pichcenie

Deser z miksowanych owoców

Pyszny , zdrowy i pożywny deser. Zmiksowane owoce mango, kiwi, ananas i banan, dodatkiem są płatki zbożowe.  To deser dla diabetyków, wegan i osób dbających o zdrowie. Polecam szczególnie dzieciom. Można wmiksować dowolne owoce aby przemycić naszym milusińskim naturalne witaminki, zjedzą je z radością:)2 mango 5 kiwi mały ananas (dobra cena KLIK)banan mix ulubionych płatków , lub granola czy musli(spory wybór tutaj: KLIK) Mango obieram ze skórki i odkrawam pestkę, następnie kroję na kawałeczki. Miksuję. Kiwi obieram , odkrawam plasterki do dekoracji, resztę miksuję z obranym i pokrojonym w plastry bananem.Ananasa obieram, kroję i miksuję w osobnym naczyniu.Na spód szklaneczek wykładam po 2 łyżki płatków, po bokach układam plasterki kiwi( ładnie się kleją do ścianek szklanki) Łyżką nakładam mus z mango , następnie mus z banana i kiwi , znowu mango, na wierzch wykładam mus z ananasa. Dekoruję i od razu podaję.Macie już prezent na Dzień Mamy??? Może coś  wybierzecie z oferty? 

Zupa krem ziemniaczano szparagowy

Takie tam pichcenie

Zupa krem ziemniaczano szparagowy

Szparagowy szał trwa, oj  bardzo polubiliśmy te szparagi. Zachęcam do przygotowania takich dań, można przemycać niejadkom masę warzyw. Kremowe zupy są syte, zdrowe i smaczne. Smakują również dzieciaczkom. Nasza Zuza zajadała aż miło :)  Często są w dobrej cenie (3,99 zł) tutaj KLIK, więc warto kupić i pichcić ;)pęczek zielonych szparagów ( 50 dag) 1 kg ziemniaków korzeń pietruszki ćwiartka selera por 3 ząbki czosnku ½ łyżeczka Imbiru 1-2 łyżeczki soli , wg smaku pieprz cytrynowy 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu groszek ptysiowyZupa podana na talerzu z serii Antonio od Porcelana Bogucice Szparagi myję i odrywam twarde końce. Kroję na kawałki . Ziemniaki obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem. Pora też kroję w grube plastry. Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę. Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję 2 łyżki śmietany i miksuję całość blenderem na krem.  Nakładam na talerze, dodaję odłożone szparagi i groszek ptysiowy. Smacznego. Życzę smacznego i zapraszam na Roladki z karkówki...mniammm;)))) 

Pizza z szynką i sosem chrzanowym

Takie tam pichcenie

Pizza z szynką i sosem chrzanowym

Pyszna, chrupiąca pizza z szynką i dwoma serami. Jeśli nie mamy kamienia( jak ja), warto nagrzać blaszkę, spód jest chrupiący i o niebo lepszy.  Do pizzy polecam sos chrzanowy, pyszotka;)Ciasto:350 g mąki pszennej 5 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 30 ml oliwy z oliwek (polecam taką KLIK) 250 ml ciepłej wody 1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią Dodatki: Pomidory z czosnkiem z puszki (400 g)Szynka drobiowa w plasterkach 2-3 kulki mozzarelli 6 plasterków sera żółtego Sos: Pomidory przekładam do wysokiego pojemnika, solę do smaku i miksuję. Dodatki: Mozzarellę kroję w plastry, szynkę kroję w paski . Plasterki sera żółtego, dzielę na mniejsze.Najpierw przygotowuję  drożdże, mieszam je w ciepłej wodzie z cukrem i łyżeczką mąki.  Odstawiam na jakieś 10 -15 minut. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, suszone pomidory  i mieszankę z drożdżami, zagniatam  elastyczne ciasto. Odstawiam znowu na 10 minut, po tym czasie dodaję oliwę i ponownie zagniatam ciasto.  Nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia ( około godzinki) Po tym czasie rozciągam ciasto na papierze do pieczenia na wielkość blaszki, można sobie pomóc natłuszczając ręce oliwą, (blaszka  duża z wyposażenia piekarnika) Pustą blaszkę wkładam do nagrzanego piekarnika. Na ciasto  nakładam sos, rozsmarowuję go i układam dodatki,  najpierw plastry mozzarelli, następnie paseczki szynki i na wierzch ser żółty. Na mocno rozgrzaną blaszkę przeciągam, ostrożnie papier z ciastem. Wkładam do piekarnika i piekę do zrumienia ciasta w 200 st C.Podaje z sosem chrzanowym. SMACZNEGO :)Zapraszam po specjały Kuchni Greckiej:)

Sernik królewski

Takie tam pichcenie

Sernik królewski

Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis  i tak za mną łaził że musiałam go upiec. Nazwa prawidłowa, sernik w iście  królewskim stylu, pyszny, otulony chrupiącym, kakaowym ciastem. Zasmakował całej rodzince, jedli jeszcze lekko ciepły :D Polecam wszystkim "sernikożercom" , będziecie zachwyceni ;) *sernik podany na talerzyku z serii MALTA od Porcelana Bogucice*kawa w filiżance ANTONIO od Porlcelana BoguciceCiasto:50 dag mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki gorzkiego kakao15 dag cukru pudru20 dag masła2 żółtka4 łyżki gęstej śmietanyMasa serowa:1 kg sera mielonego ( użyłam sprawdzonego sera z wiaderka, kupuję w  KLIK)5 jajek + białko z ciasta25 dag masła lub Kasi¾ szklanki cukru + pełna łyżka cukru z wanilią1 budyń śmietankowyopcjonalnie ¾ - 1 szklanka rodzynekCiasto:Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiewam do dużej miski, dodaję resztę składników i zagniatam ciasto. Rozdzielam do dwóch woreczków i  wkładam do zamrażarki na jakieś półtorej godziny.Masa serowa:Białka oddzielam od żółtek, ubijam razem z odłożonym z ciasta, ze szczyptą soli na sztywno.Osobno ubijam żółtka z cukrem , aż masa podwoi swoją objętość a cukier się rozpuści.  Dodaję porcjami masło, cały czas miksując. Wsypuje delikatnie budyń i dodaję po łyżce sera.  Na koniec  przekładam wcześniej ubitą pianę z białek,  mieszam całość łyżką. Rodzynki dodaję na koniec i delikatnie mieszam z resztą. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 35 x 24), ścieram na tarce jedną połowę schłodzonego ciasta, ugniatam je troszkę i wykładam masę serową. Na wierz trę drugą połowę ciasta.Wkładam ciasto do nagrzanego piekarnika, piekę w 180 st C 60 minut. Grzałka góra - dół.Studzę w uchylonym piekarniku.Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, wg smaku i gustu. Sernik królewski Sernik królewski Sernik królewski Sernik królewski Sernik królewski Sernik królewski Sernik królewski Sernik królewski Dzień Dziecka zbliża się wielkimi krokami, trzeba już pomyśleć nad prezentem :) 

Jajecznica ze szparagami

Takie tam pichcenie

Jajecznica ze szparagami

Szparagowy sezon trwa. Tym razem szparagi wylądowały w jajecznicy, te dwa produkty( jajka i szparagi) pasują do siebie idealnie. Doskonałe na śniadanie lub kolację. Polecam i czekam na opinie;)8-10 szparagów zielonych (dobra cena KLIK)4 szalotki łyżka masła 4 jajka sól i biały pieprz do smaku Szparagi trzeba umyć i odłamać twarde końce. Następnie pokroić na mniejsze kawałki . Szalotki obieram, kroję z piórka i przesmażam razem ze szparagami na maśle, około 5 minut. Do podsmażonych wbijam jajka, oprószam solą i białym pieprzem . Smażę do momentu ścięcia się jajek. Podaję z chrupkim pieczywem.Smacznego:)Zapraszam na burgera z grillowanym indykiem KLIK 

Torcik serowy z musem truskawkowym

Takie tam pichcenie

Torcik serowy z musem truskawkowym

Orzeźwiający, kolorowy i mega smaczny torcik serowy z musem truskawkowym.  Przygotowałam go na naszą 26 rocznicę ślubu :)Ozdobi każdy stół i wywoła uśmiech na twarzach bliskich:)Warto go zrobić także bez okazji, kolory dobieramy wg gustu i nastroju :DWystarczy ser, galaretki i troszkę chęci, zapraszam :)Jeśli zostanie Wam musu i część masy serowej, zróbcie deser, jak ja, zdjęcia poniżej :)  biszkopty okrągłe 2 galaretki szafirowe + 375 ml wody kupisz w KLIK2 galaretki ametystowe + 375 ml wody kupisz w KLIK1 kg sera mielonego polecam z (KLIK)3 galaretki truskawkowe + 750 ml wody 50- 60 dag truskawek mrożonych do dekoracji: 200 ml śmietanki 30% +śmietanfix + łyżka cukru pudru kolorowa cukrowa posypkaNajpierw wykładam dno tortownicy (28 cm) biszkoptami. Brzoskwinie odcedzam z soku, sokiem nasączam biszkopty. Brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki i wykładam na biszkopty. Truskawki przesypuje do miski, rozdzielam jeśli są „sklejone” zalewam gorącymi galaretkami truskawkowymi, które wcześniej rozpuściłam w 3 szklankach wrzątku. Odstawiam aby ostygły. Ser dzielę na połowę. Galaretki szafirowe i ametystowe, rozpuszczam osobno w 375 ml wrzątku, studzę. Gdy są zimne miksuję każdą z połową sera. Wykładam na brzoskwinie masę szafirową, jak zastygnie, wykładam ametystową. Galaretki z truskawkami miksuję na mus i wykładam na górę. Odstawiam do lodówki aby dobrze zastygła. Na koniec ubijam kremówkę z fixem i cukrem pudrem i dekoruję torcik.Życzę smacznego i polecam przepis na pstrąga w migdałach KLIK 

Udka w ziołach z ziemniakami z rękawa

Takie tam pichcenie

Udka w ziołach z ziemniakami z rękawa

Szybko i smacznie, tak lubię. Mięciutkie i soczyste udka z ziemniakami, doskonały obiad przy minimalnym nakładzie pracy. Nie trzeba nam żadnych gotowców typu "pomysł na.." Sami dobieramy przyprawy i dodatki:)Mięsko pieczemy razem z ziemniakami, można dodać też inne warzywa, takie jak marchew, brukselka, kapusta, fasolka szparagowa, co tylko lubimy;)Smaczne i aromatyczne danie, które praktycznie robi się samo :)2 udka z kurczaka  (polecam z kurczaków z wolnego wybiegu kupuję w KLIK)  5- 6 ziemniaków4 ząbki czosnku3 cebulezioła prowansalskietymianekoreganopapryka słodkasólodrobina chilli Udka myję i dokładnie nacieram przyprawami , przyprawy wcześniej mieszam. Obrany czosnek i cebulę, kroję na kawałki i  obkładam nimi udka, mieszam całość, przekładam do worka i wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc.Po tym czasie, do mięsa dodaję obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki, posypuję jeszcze ziołami, mieszam całość, zamykam worek do pieczenia, (można zrobić dziurki aby nie popękał w czasie pieczenia) Piekę jakieś 70 -80 minut w 190 st CPodałam z surówką. Polecam nową gazetkę z promocjami .... :)

Szparagi z pieczarkami

Takie tam pichcenie

Szparagi z pieczarkami

Jak tylko natrafiłam na ten przepis, od razu wiedziałam że nam zasmakuje i nie pomyliłam się. Smaki doskonale się komponują, polecam zwolennikom szparagów i tym którzy nie są do tego warzywa przekonani. Tak przygotowane szparagi, można zajadać same, lub podać z jajkiem sadzonym.  W oryginale były podane na grzance:)  Polecam i czekam na opinie ;)1 pęczek zielonych szparagów25 dag pieczarek1 ząbek czosnku1 łyżka masła1 łyżeczka  sosu Worcesterpół łyżeczki sosu sojowego ciemnegosól i pieprz  cytrynowy wg smaku Szparagi myję, odrywam twarde/zdrewniałe końcówki i kroję na mniejsze kawałki, „łebki zostawiam dłuższe. Pieczarki obieram, przepłukuję, odsączam porządnie z wody.W rondlu lub woku rozpuszczam masło, wrzucam posiekany drobniutko czosnek, następnie pieczarki i szparagi, dodaję sos sojowy, sos Worcester , pieprz cytrynowy i  wszystko przesmażam mieszając około 5 – 6 minut. Szparagi i pieczarki mają być chrupkie, wtedy są najsmaczniejsze. Na koniec można posolić jeśli jest taka potrzeba.Życzę smacznego i zostawiam Wam, pomocnik grillowy, ze świetnymi pomysłami na potrawy z grilla !!! KLIK