Takie tam pichcenie
Ciasto "Kubuś" bez pieczenia
Ciasto chyba wszystkim znane, piekłam go wiele razy, tym razem uprościłam sobie wykonanie, na spód dałam biszkopciki. Wyszło pyszne ciasto na zimno, dzieci bardzo go lubią. Masa budyniowa na soku Kubuś, jest pyszna i zasmakuje każdemu. Moje łasuchy, duże i mały, pałaszowały aż miło:) 1 l soku Kubuś lub „kubusiopodobny” polecam z KLIK -smak ulubiony 3 budynie śmietankowe bez cukru2 galaretki brzoskwiniowe, jeśli sok zielony, to galaretki zielone ..10 dag masłaokrągłe biszkopty 20-24 sztukidelicje brzoskwiniowe 20 -24 sztuki (u mnie tańszy zamiennik kupiony w KLIK) 2 śnieżki + 400 ml mleka lub śmietanka kremówka2 galaretki poziomkowe + 400 ml wodycukiereczki- posypkaNa soku Kubuś, gotujemy budynie, można wsypać je od razu i porządnie wymieszać aby nie było grudek i zagotować, tylko trzeba często mieszać, lub ugotować tradycyjnie, czyli w niewielkiej ilości soku rozmieszać budyń i wlać na gotujący się sok. Do gorącego budyniu wsypać galaretki, wymieszać , dodać masło i znowu wymieszać dokładnie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,(38 x 27) układam biszkopty, wylewam gorącą masę, jak troszkę przestygnie, ale nie całkiem, wykładam delicje, czekoladą do góry.Odstawiam do wystudzenia.Galaretki poziomkowe rozpuszczam w 400 ml gorącej wody, studzę . Następnie przygotowuje masę śmietankową. Śnieżki ubijam z mlekiem wg wskazań producenta, można ubić śmietankę kremówkę, będzie mniej słodko. Do ubitej wlewam powoli zimne galaretki, cały czas miksując. Masę wylewam na delicje. Odstawiam do lodówki. Wierzch ozdobiłam kolorowymi posypkami. Życzę smacznego i zapraszam jutro na konkurs!!!