Takie tam pichcenie
Zupa krem z batata
Dzisiaj chcę Was zachęcić do spróbowania batatów, znacie je? To tak zwane „słodkie ziemniaki” mimo nazwy „słodkie” są zalecane cukrzykom ( między innymi mnie) mają IG niższy niż zwykłe ziemniaki i poprawiają wrażliwość na insulinę. Poza tym mają właściwości antynowotworowe, poprawiają nasz wzrok i naszą pamięć. Dodatkowo są bardzo smaczne i mają liczne zastosowania w kuchni.Dzisiaj proponuję rozgrzewającą, zupę krem z batatów. Spróbujcie, jest przepyszna:) 2 batatymarchewselerpietruszkaczosnekcebulakawałek imbirumasło klarowanepieprz białysólpieprz cytrynowypapryka słodkaŚmietankaGrzankiChipsy z burakówPrzygotowuję warzywa, myję je i obieram, następnie kroję na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażam cebulę, plasterki czosnku i imbiru. Po chwili dodaję marchew, pietruszkę i seler, całość mieszam i podsmażam aż warzywa puszczą sok. Dodaję bataty, mieszam i zalewam gorącą wodą, tak, aby zakryła warzywa. Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję do miękkości. Na koniec zupę blenderuję i doprawiam, jeśli jest taka potrzeba. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami i/lub chipsami z buraka.