Zupa krem z batata

Takie tam pichcenie

Zupa krem z batata

Dzisiaj chcę Was zachęcić do spróbowania batatów, znacie je? To tak zwane „słodkie ziemniaki” mimo nazwy „słodkie” są zalecane cukrzykom ( między innymi mnie) mają IG niższy niż zwykłe ziemniaki i poprawiają wrażliwość na insulinę.   Poza tym mają właściwości antynowotworowe, poprawiają nasz wzrok i naszą pamięć. Dodatkowo są bardzo smaczne i mają liczne zastosowania w kuchni.Dzisiaj proponuję rozgrzewającą, zupę krem z batatów.  Spróbujcie, jest przepyszna:) 2 batatymarchewselerpietruszkaczosnekcebulakawałek imbirumasło klarowanepieprz białysólpieprz cytrynowypapryka słodkaŚmietankaGrzankiChipsy z burakówPrzygotowuję warzywa, myję je i obieram, następnie kroję na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażam cebulę, plasterki czosnku i imbiru. Po chwili dodaję marchew, pietruszkę i seler, całość mieszam i podsmażam aż warzywa puszczą sok. Dodaję bataty, mieszam i zalewam gorącą wodą, tak, aby zakryła warzywa. Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję do miękkości. Na koniec zupę blenderuję i doprawiam, jeśli jest taka potrzeba. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami i/lub chipsami z buraka.  

Kurczak pieczony w piekarniku

Takie tam pichcenie

Kurczak pieczony w piekarniku

Takiego kurczaka można upiec razem z ziemniakami, szybko i bez problemu, włączamy piekarnik, a obiadek robi się sam. Mięso wcześniej natarłam wcześniej przyprawami, można użyć gotowej, ulubionej mieszanki, jednak zachęcam do tworzenia swoich własnych kompozycji. Kurczaka polecam ze wsi, jeśli nie macie dojścia, to szukajcie w sklepie kurczaka zagrodowego, warto, mięsko jest delikatne, pyszne..mniam;) kurczak  około 2 kgprzyprawy: sóldomowa wegetapapryka słodkaimbirczosneksuszone pomidory z czosnkiem i bazyliąsos sojowy ciemny olejKurczaka dokładnie myję. W miseczce łączę składniki marynaty.  Nacieram nią całego kurczaka, w środku i na zewnątrz.Zamarynowanego kurczaka wkładam do naczynia żaroodpornego i odstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Po tym czasie wkładam go do nagrzanego do 190 -200st.C piekarnika, kurczaka piekę półtorej godziny. *Piekę w zamkniętym naczyniu. wygraj, sprawdź !!!

Zupa krem z dynią i warzywami

Takie tam pichcenie

Zupa krem z dynią i warzywami

Witam po dłuższej przerwie urlopowej, zatęskniłam za Wami, dziękuję za miłe maile i pozdrowienia. Po statystyce widzę że zaglądacie do mnie, dziękuję :)   zupa krem z dynią Polecam pożywne zupy kremowe, doskonałe na jesienne obiady,dzisiaj krem z dyni i cukinii z dodatkiem warzyw mrożonych, marchwi, brokułów i kalafiora. Doprawiony aromatycznymi przyprawami i czosnkiem. Doskonałym uzupełnieniem są grzaneczki czosnkowe. mała dynia (dobra cena KLIK)2 małe cukinie3-4 szalotkimarchewka, brokuł, kalafior u mnie z mrożonki ( po 3-4 różyczki kalafiora i brokuł, marchew –kilkanaście talarków)3-4 ząbki czosnku4 łyżki masła ziele angielskie 2 kulkilistek laurowysólimbirpieprz cytrynowypieprz białypomidory suszone z czosnkiem i bazyliązioła prowansalskie jogurt lub śmietana do zabieleniagrzanki czosnkoweDynię i cukinię myję, z dyni wycinam nasiona i kroję razem z cukinią na mniejsze kawałki. W garnku podsmażam, na maślw szalotki pokrojone w piórka i plasterki czosnku, dodaję cukinie i dynię, podsmażam wszystko razem dodaję przyprawy i resztę warzyw. Warzywa zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, jakieś 15 minut. Na koniec zupę zabielam jogurtem i miksuję na krem ( wcześniej wyciągam listek laurowy) Doprawiam do smaku.Podaję z grzankami czosnkowymi.Przeglądnijcie gazetki, super promocje i dobrej jakości produkty;)świetne urządzenie do przygotowania np. zup krem :)

Koktajl owsiany z owocami

Takie tam pichcenie

Koktajl owsiany z owocami

Pożywny, pyszny i zdrowy, koktajl owsiany z truskawek, ananasa i banana. Z dodatkiem nasion chia i błonnika jabłkowego. Zasyci i zaspokoi "małego głoda" :) Polecam, małym i dużym :)70 dag truskawek 1 dojrzały banan ½ ananasa 750 ml napoju owsianego ( bez cukru) kupisz KLIK1 łyżka chia kupisz KLIK1 łyżka błonnika jabłkowego kupisz KLIKNasionka chia namoczyłam w części napoju, odstawiłam na godzinę. Truskawki umyłam, odcięłam szypułki, przełożyłam do dzbanka. Dodałam kawałki banana i pokrojonego na kawałki ananasa. Wlałam napój owsiany, ten z namoczonymi nasionkami również. Całość dokładnie zblenderowałam. Na koniec dodałam błonnik jabłkowy i wymieszałam.

Potrawka drobiowa z kuskusem

Takie tam pichcenie

Potrawka drobiowa z kuskusem

Pyszna potrawka z piersi kurczaka, warzyw i kuskusa. Szybko, smacznie i zdrowo. Polecam na obiad, jest to potrawa jednogarnkowa, więc robi się ją szybko i sprawnie;) Zasmakuje każdemu :)1 pierś z kurczaka1 cebula4 ząbki czosnkumrożonka ( brokuł, marchew, kalafior) w sezonie warzywa świeżemieszanka przypraw Deluxe z pieprzem syczuańskim (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól) kupicie w sieci sklepów KLIKsól zioła prowansalskie1-2 ryzki koncentratu pomidorowego1 łyżka śmietany2 łyżki kuskusa olejUmytą i osuszoną pierś, kroję na kawałkami, obsmażam razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem na oleju, doprawiam. Duszę jakieś 10 minut, po czym dodaję warzywa. Chwilkę mieszam i podlewam gorącą wodą. Danie gotuję około 15 minut, warzywa mają się nie rozpadać. Pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy, podlewam jeszcze wodą ( tylko tyle aby pokryła danie) dodaję śmietanę i mieszam. Ściągam z palnika.Teraz wsypuję kuskus, mieszam i odstawiam aby kasza napęczniała.

Knedle serowe z morelami

Takie tam pichcenie

Knedle serowe z morelami

Witam po małej przerwie z nowymi przepisami. Moje zdrówko trochę szwankuje i  ciut Was zaniedbałam. Moi Drodzy Czytelnicy, dziękuję za maile z pozdrowieniami, to bardzo miłe;) Na początek zostawiam przepis na pyszne, mięciutkie  knedle ziemniaczane z morelami. Do ciasta dodałam kisiel, nadał im ładnego koloru:)  Morele przed sklejeniem, można nadziać dżemem.około 70 dkg ugotowanych ziemniaków50 dkg mąki pszennej1 kisiel wiśniowy250 g białego sera2 jajka morele (ilość uzależniona od wielkości )śmietanacukier trzcinowyPrzestudzone ziemniaki rozgniatam , dodaję do nich zmielony biały ser. Wsypuję kisiel, mąkę, wbijam jajka i zagniatam miękkie ciasto. Odrywam po kawałku, nakładam połówkę moreli, lub całą mniejszą i formuję kluski. Wrzucam na wrzątek, gotuję około 4 minut od momentu wypłynięcia.Podaję ze śmietaną i cukrem trzcinowym, można oprószyć cynamonem.lubicie francuskie tosty? zapraszam po przepis:) KLIKalbo, chrupiące tosty z ricottą? KLIKSMACZNEGO :)

Zupa jarzynowa niskokaloryczna

Takie tam pichcenie

Zupa jarzynowa niskokaloryczna

Lekka zupa warzywna, zasmakuje nie tylko wegetarianom. Mojemu mięsożernemu mężowi bardzo zasmakowała. Zupa jest małokaloryczna, można ją zajadać i zajadać :)Zupa jarzynowa niskokaloryczna  ¼ główki kapusty włoskiej1 cebula20 dag fasolki szparagowejróżyczki kalafiora1 marchewszklanka groszku zielonegopomidory z puszki (400 g)natka pietruszkimasłosólpieprzzioła prowansalskiesuszone pomidory z czosnkiem i bazyliąWarzywa myję, obieram i dzielę na mniejsze kawałki.W garnku rozpuszczam masło, wsypuję warzywa, delikatnie solę i przesmażam. Po chwili zalewam gorącą wodą, troszkę ponad wierzch warzyw, dodaję przyprawy. Pomidory, jeśli są całe kroję i dodaję do zupy. Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec dosmaczam. Kajzerki z warzywami....Zupa jarzynowa niskokaloryczna  Zupa jarzynowa niskokaloryczna  Bagietka caprese...Zupa jarzynowa niskokaloryczna   

Łosoś pachnący rozmarynem

Takie tam pichcenie

Łosoś pachnący rozmarynem

Uwielbiamy ryby, łososia szczególnie, dzisiaj podam Wam przepis na delikatnego, grillowanego łososia pachnącego rozmarynem. Uwierzcie, to raj dla podniebienia:) Szybko i smacznie, gorąco polecam :)łosoś60 dag świeżego filetu z łososia (dobra jakość w KLIK)Pieprz cytrynowySól morskaRozmarynOlejłosośŁososia oczyszczam z łusek i dzielę na odpowiednia dla siebie kawałki.Każdą porcję oprószam solą, pieprzem cytrynowym i obsypuję rozmarynem, można również dodać gałązki świeżego. Odstawiam rybkę na pół godziny.Po tym czasie smażę łososia z obu stron na rumiano ( po parę minut), na patelni grillowej lekko natłuszczonej olejem. Podaję od razu.polecam na grilla:KLIKłosośłosośłosoś 

Karkówka z grilla - soczysta i mięciutka

Takie tam pichcenie

Karkówka z grilla - soczysta i mięciutka

Majowe, rodzinne grillowanie, bardzo lubimy ten czas spędzony razem:) Wymyślamy rozmaite smakołyki, które pieczemy na grillu. Dzisiaj polecam super karkówkę. Zaręczam że tak zamarynowana karkówka, jest smaczna, mięciutka i soczysta. Zajadają się nią zarówno dzieciaki jak i dorośli.80 dag karczku 3 -4 łyżki oleju ( u mnie smakowy z czosnkiem i bazylią ) 1 łyżka czosnku granulki 1 łyżka przyprawy do mięs czerwona KNORR1 łyżka przyprawy do karkówki 1 łyżeczka przyprawy do potraw z grilla Karczek myję, osuszam, następnie dzielę na cztery grubsze plastry, każdy „rozbijam” tłuczkiem, delikatniej niż na schabowe. W miseczce mieszam olej z przyprawami. Powstałą marynatą nacieram kawałki karczku. Odstawiam do lodówki, na co najmniej godzinę ( im dłużej, tym lepiej). Po tym czasie karkówkę grilluje mężuś, grilluje powoli, z obu stron, na rumiano:) zapiekane tosty, mniam, przepis KLIKpyszny burger, polecam, przepis KLIK :) chlebowe muffiny...pycha, przepis KLIK

Koktajl gruszka awokado - koktajl dla zdrowia

Takie tam pichcenie

Koktajl gruszka awokado - koktajl dla zdrowia

Pyszny i pożywny koktajl, który można podać jako deser. Wystarczy go odstawić na 2 godziny, wtedy nasionka chia go pięknie żelują. Na pewno zasmakuje każdemu. Polecam :)1 awokado 5-6 kiwi 3 słodkie gruszki (ROCHA) kupicie w KLIK1 banan 2 łyżki nasion chia kupicie w KLIK500 ml napoju sojowego waniliowego kupicie w KLIKBanana obieram ze skóry, gruszki obieram i wykrawam gniazda nasienne. Obieram kiwi, awokado przekrawam na pół, wyciągam pestkę i wydrążam. Wszystkie owoce kroję na mniejsze kawałki. Nasionka chia mieszam z napojem sojowym. Owoce przekładam do dzbanka, wlewam napój sojowy z nasionkami chia, całość dokładnie blenderuję. Koktajl podaję od razu. Deser uzyskamy po odstawieniu koktajlu na co najmniej dwie godziny, chia go ładnie zżeluje i można jeść łyżeczką;)fajne promocje, zerknijcie ;)koktajl z awokado i chia

Kluski wątrobiano mięsne do rosołu

Takie tam pichcenie

Kluski wątrobiano mięsne do rosołu

Pizza ze szpinakiem i tuńczykiem

Takie tam pichcenie

Pizza ze szpinakiem i tuńczykiem

Nie ma jak domowa pizza, ciasto robi się szybciutko, jest mięciutkie, troszkę czasu aby wyrosło, ulubione dodatki, szybki sos i mamy pyszną pizzę :)Tym razem ze szpinakiem i tuńczykiem. Doskonała na obiad lub kolację. Polecam.Ciasto:35 dag mąki pszennej7 g suchych drożdży250 ml letniej wody40 ml oleju 2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukruDodatki:25 dag szpinakuolej z cytryną i bazyliąsólczarne oliwki  takie: KLIKtuńczyk w oleju  taki: KLIKmozzarella Sos:pomidory z papryką 400 g lub te: KLIKbiały pieprz30 % koncentrat pomidorowysólZaczynam od ciasta.  Drożdże wsypuję do letniej wody, dodaję łyżeczkę cukru i dokładnie mieszam, jak drożdże całkiem się rozpuszczą dodaję mąkę, 3-4 łyżki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.Resztę mąki przesiewam do miski, dodaję zaczyn, sól i olej, wyrabiam mięciutkie ciasto. W międzyczasie przygotowuję sos i szpinak.Szpinak myję, osuszam i podsmażam na oleju z cytryną i bazylią, delikatnie solę. Odstawiam do wystudzenia.Teraz sos-pomidory z puszki przekładam do garnuszka, dodaję dużą łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawiam solą i białym pieprzem, blenduję. Ciasto wykładam na rozgrzaną blachę, smaruję sosem, wykładam dodatki, szpinak, odsączone kawałki tuńczyka i oliwki. Na wierzch rozkładam mozzarellę i listki szpinaku. Piekę do zrumienienia (jakieś 25 minut) w 200 st. C

Pasta twarogowa z papryką

Takie tam pichcenie

Pasta twarogowa z papryką

Pomysł na smaczne śniadania, lub kolacje. Pasta z twarogu, papryki i szczypiorku. Nie warto przepłacać za gotowe, smakowe twarożki.  Taka pasta smakuje dzieciom i rodzicom. Polecam.50 dag sera białego 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu (dobra cena KLIK)1 pęczek szczypiorku 1-2 łyżki papryki słodkiej sól wg smaku Twaróg można zmielić lub tak jak ja, dokładnie „zmiąć” razem ze śmietaną widelcem. Szczypiorek myję, osuszam i drobniutko siekam. Dodaję go do sera i mieszam. Następnie dodaję paprykę słodką. Wszystko razem mieszam, solę do smaku i gotowe.

Krokiety z  mięsem

Takie tam pichcenie

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsa wieprzowego, można użyć łopatkę wieprzową lub karczek. Takie krokiety, są doskonałym daniem obiadowym, lub przystawką imprezową, zawsze smakują doskonale, do tego filiżanka kiszonego barszczu....poezja ;) 1, 5 kg łopatki lub karczku (dobre mięsko KLIK)1 łyżka suszonej włoszczyzny kulki ziela ang. pieprz czarny cały sól - około ½ łyżeczki 2-3 ząbki czosnku Do farszu: cebula olej pieprz mielony maggi w płynie majeranek sól do smaku Naleśniki: 4 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 3 jajka 1/ 4 szklanki oleju ½ łyżeczki soli 70 dag mąki pszennej Do panierki :2 jajka + sól bułka tarta tłuszcz do smażenia Zaczynam od gotowania mięsa, można pokroić na małe kawałki, lub ugotować w całości i później pokroić. Do gotowania wsypuję suszoną włoszczyznę ( można dodać świeże warzywa) plasterki czosnku i przyprawy. W międzyczasie obieram i kroję cebulę, podsmażam ją na oleju, do lekkiego zrumienienia. Ugotowane mięso wyciągam z wywaru i mielę razem z cebulą. Farsz przyprawiam i mieszam. Ze składników na naleśniki przygotowuję ciasto. Mieszam mleko z olejem, wodą, solą i jajkami, dodaję mąkę i dokładnie miksuję, aby nie był grudek. Smażę naleśniki. Na każdy nakładam farsz i zwijam, następnie maczam w jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z oby stron.

Sałatka tuńczyk i tortellini

Takie tam pichcenie

Sałatka tuńczyk i tortellini

Sałatka warstwowa z tortellini, tuńczykiem, ogórkami i papryką. Sałatkę można podać w wersji warstwowej, lub wymieszanej. Obie wersje dozwolone;)  Sałatka jest lubiana przez wszystkich, znika szybciutko, jest syta, doskonale zastąpi posiłek. 25 dag tortellini ( dowolne nadzienie) 2 ogórki 2 papryki ( u mnie zielona i pomarańczowa) można dać czerwoną, dobra cena KLIK2 puszki tuńczyka w oleju KLIKmajonez pieprz mielony szczypiorek pomidory koktajlowe Tortellini gotuję, odcedzam i zostawiam do wystudzenia. Ogórki obieram i kroję w drobną kosteczkę. Tuńczyka odcedzam z oleju. Paprykę myję, wycinam pesteczki, i kroję w kosteczkę. W misce układam warstwy sałatki, na spód daję połowę pierożków, następnie połowę ogórków, oprószam pieprzem. Układam warstwy kolorowej papryki, smaruję obficie majonezem, oprószam pieprzem. Teraz wykładam tuńczyka, resztę ogórków, pierożki i znowu majonez. Sałatkę dekoruję posiekanym szczypiorkiem i połówkami pomidorków.

Kwoktaj z awokado i truskawek

Takie tam pichcenie

Kwoktaj z awokado i truskawek

Awokado, truskawki i banan, troszkę otrębów i nasion chia. Można dosłodzić miodem.Moc witamin, która doskonale smakuje. Można podać od razu, lub po czasie, jako deser, ponieważ chia i otręby zagęszczą koktajl. Taki kokatjl-deser, zasyca na długo, jest dietetyczny, smaczny i pożywny:)1 awokado 40 dag truskawek 1 banan 1 łyżka mielonych otrębów owsianych 1 łyżka nasion chia KLIK500 ml napoju sojowego bez cukru ( u mnie waniliowy) Truskawki myję, obieram z szypułek, przekładam do dzbanka. Wlewam napój sojowy. Banana obieram, kroję na małe kawałki, dodaję do dzbanka. Awokado wydrążam ze skórki, dzielę na mniejsze kawałki i także dodaję do dzbanka. Na koniec wsypuję chia i otręby, całość dokładnie blenderuję.

Zupa krem z soczewicy

Takie tam pichcenie

Zupa krem z soczewicy

Kolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny. Soczewica jest bardzo smaczna, i co najważniejsze ma sporo składników odżywczych, takich jak: sód, potas, witamina A , kwas askorbinowy, wapń,  żelazo, witamina D,  witamina B6, witamina B12,  magnez.Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;) 2 szklanki czerwonej soczewicy1 duża kalarepka2 marchewkikawałek selera4 szalotki4 ząbki czosnku3-4 cm korzenia imbiru2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2)olej kokosowy KLIK1 litr bulionu warzywnego lub drobiowegosólbiały pieprzpieprz cytrynowypapryka słodkacurrylubczykszałwiaMieszanka syczuańska Deluxe  kupicie w KLIK dodatkowo śmietanka 30 % grzanki lub groszek ptysiowyWarzywa ( kalarepa, seler, marchewka) obieram, myję i kroję w dużą kostkę.Soczewicę przepłukuję pod bieżącą wodą. Szalotki, czosnek i imbir obieram, kroję na plasterki i obsmażam delikatnie na oleju kokosowym.Następnie dodaję warzywa, całość mieszam i chwilę obsmażam, aż puszczą sok. Wlewam pomidory z puszki i dodaję soczewicę, wlewam około l, 5 – 2 l wody.Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości warzyw, około 20 minut.Po tym czasie zupę blenderuję na krem.Podaję z kleksami śmietanki i grzankami. 

Pstrąg pieczony z masłem i koperkiem

Takie tam pichcenie

Pstrąg pieczony z masłem i koperkiem

Lubicie ryby? My bardzo, pod każdą postacią, marynowane, smażone, wędzone, na parze, pieczone.... Tym razem podzielę się z Wami przepisem, na pysznego pstrąga pieczonego w piekarniku, z masłem i koperkiem.  Użyjcie prawdziwego masła, pstrąg i masło to duet idealny:) 2 pstrągi tęczowe świeże polecam z KLIKsok z cytrynypieprz cytrynowysólmasło KLIKkoperekPstrągi ( moje były wypatroszone, mąż tylko usunął oczka) oczyszczam z łusek, myję dokładnie i osuszam.Ryby układam na folii aluminiowej ( matową stroną na zewnątrz)Nacinam skórę, skrapiam sokiem z cytryny. Następnie nacieram solą i  pieprzem cytrynowym.Odstawiam na 10 minut,(ryba szybko ”łapie” smaki)  po czym do każdej rybki wkładam plastry masła i po dwie, trzy gałązki zielonego koperku. Masło wykładam też na wierzchu. Rybki piekę w 180 st.C   25 minut.smacznego!!! 

Zupa krem z ogórkiem

Takie tam pichcenie

Zupa krem z ogórkiem

Zachęcam do spróbowania, zupy z ogórków, cukinii i kalarepy, zmiksowana na krem , jest pysznym i sytym posiłkiem. Warto gotować zupy krem, ponieważ  to doskonały sposób na przemycenie "niejadkom" sporej ilości warzyw. Moja zupa jest pikantna, wystarczy zmniejszyć ilość czosnku, imbiru i pieprzu, a zupka będzie bardziej delikatna i  będzie smakowała dzieciakom.2 ogórki dobra cena KLIK1 cukinia 1 kalarepa dobra cena KLIK3 cebule 4 ząbki czosnku kawałek imbiru olej kokosowy serek topiony pieprz cytrynowy bulion warzywny 1,5 – 2 lPrzygotowuję warzywa, cebule, imbir i czosnek obieram, kroję w plasterki. Obraną kalarepę kroję w kostkę. Ogórków i cukinii nie obieram, tylko myję i kroję na mniejsze kawałki. Na oleju kokosowym podsmażam cebule i czosnek. Do podsmażonych dodaję kalarepę i imbir, po chwili ogórki i cukinię. Warzywa duszę około 10 minut, często mieszając. Dodaję pieprz cytrynowy, około łyżeczki i zalewam gorącym bulionem. Gotuję do miękkości. Pod koniec dodaję serek topiony, mieszam do jego rozpuszczenia, zupę ściągam z gazu i miksuję na krem. Podaję z kleksami kwaśnej śmietany, zmieszanej z niewielką ilością mięty, lub z grzaneczkami czosnkowymi.

Nuggetsy w złocistej panierce

Takie tam pichcenie

Nuggetsy w złocistej panierce

Pulpety w sosie ogórkowym

Takie tam pichcenie

Pulpety w sosie ogórkowym

Witam po Świętach i zapraszam na lekki, a zarazem smaczny obiadek. Pulpety indycze, z dodatkiem kaszy lub ryżu, w sosie z kiszonych ogórków. Smacznie i zdrowo. Za inspirację dziękuję Bahusowi :)Pulpety700 g mielonego mięsa z udźca indyka 1 spora cebula 2 -3 łyżki oleju2 jajka2 łyżki ugotowanej kaszy owsianej, można dać ryżsól i pieprz do smaku,1 łyżka majeranku2 łyżeczki skrobi kukurydzianejSos1 łyżka masła 3 łyżki mąki 5 ogórków kiszonych400 ml wody z gotowania pulpetów łyżka suszonego lub świeżego koperku100 ml wody z ogórków½ łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz do smakuPulpety:Obraną cebulę kroję w kosteczkę, przekładam ją na rozgrzany na patelni tłuszcz i podsmażam na złoto. Mięso przekładam do miski, dodaję ostudzoną cebulę, jajka, przyprawy zimną kaszę, całość dokładnie mieszam. Wyrabiam masę mięsną i formuję z niej kulki/pulpety. Obtaczam je w skrobi. Gotuję w lekko osolonej wodzie, 20 minut. Po tym czasie wyciągam i odkładam. Przygotowuję sos: Ogórki trę na tarce o grubszych oczkach, przesmażam je na maśle, chwilkę przesmażam, poczym wlewam wodę z gotowania pulpetów, jeśli potrzeba dolewam wodę z ogórków. Gotuję chwilę, na koniec dodaję śmietanę i koperek. Przyprawiam do smaku. Pulpety podaje w sosie. Sos można zagęścić, wszystko zależy od gustu:)Smacznego:) 

Radosnych Świąt Wielkanocnych!!!

Takie tam pichcenie

Radosnych Świąt Wielkanocnych!!!

kolorowe pisanki...piosenka wielkanocna :)

Ciasto Usta Adama

Takie tam pichcenie

Ciasto Usta Adama

Polecam pyszne i ładnie się prezentujące, ciasto zwane Ustami Adama, Ustami Romana...jak zwał, tak zwał, ważne że wszystkim smakuje;)Robi się je szybki i sprawnie, kakaowe ciasto wylewamy na zlepione dżemem biszkopty.... pieczemy. Smaku nadaje masa budyniowa i starta na wierzch czekolada. Smaki dobrane idealnie, polecam nie tylko od Święta ; ) 2 paczki okrągłych biszkoptówdżem truskawkowyCiasto:1,5 szkl. mąki1 margaryna1/3 szkl. cukru3 łyżki kakao6 łyżek wody6 jajek3 łyżeczki proszku do pieczeniaMASA:2 budynie waniliowe bez cukru1 łyżka mąki3 szklanki mleka6 łyżek cukru25 dag masła lub margarynyczekolada lub polewa na wierzch  Margarynę, wodę, cukier i kakao, przekładam do rondelka i podgrzewam, stale mieszając, do rozpuszczenia się składników, doprowadzam do wrzenia, odstawiam do wystudzenia.W tym czasie trzeba przygotować biszkopty, smaruję je dżemem i sklejam, następnie układam jeden obok drugiego, na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (20x30) Do zimnej masy kakaowej, dodaję 5 żółtek i jedno całe jajko, oraz mąkę i proszek do pieczenia, całość mieszam. Resztę białek ubijam ze szczyptą soli, dodaję do masy i delikatnie mieszam całość. Masę wlewam na przygotowane wcześniej biszkopty. Piekę 40-45 minut, w 180 st C. Masa:Mąkę mieszam z budyniami i łączę w ½ szklanki mleka, resztę mleka zagotowuję i gotuję na nim budyń. Odstawiam do wystudzenia.Margarynę ucieram z cukrem na puch, do ubitej dodaję porcjami zimny budyń. Gotową masę wykładam na zimne ciasto. Na wierzch ciasta trę czekoladę, można zrobić polewę. 

Zupa pieczarkowa i spaghetti bezglutenowe

Takie tam pichcenie

Zupa pieczarkowa i spaghetti bezglutenowe

Ostatnio miałam przyjemność robić zakupy w sklepie internetowym Frisco, tak przyjemność, szybka dostawa, zakupy starannie zapakowane. Duży wybór asortymentu, między innymi produkty ze zdrową żywnością,KLIK ( co mnie bardzo ucieszyło)Tak  więc mieliśmy smaczne obiadki, dzisiaj podam Wam dwie propozycje, szybka zupa pieczarkowa, z bezglutenowym makaronem, i bezglutenowe spaghetti bolognese:) Na zupę potrzebujemy:50 dag pieczarekmasło klarowane2 kostki warzywne Bio pieprz mielonyprzyprawa w płynie Bio śmietanamakaron bezglutenowy KLIKPieczarki obieram, przepłukuję i smażę na maśle klarowanym, zalewam gorącym bulionem ( kostki warzywne Bio, rozpuszczam we wrzątku). Gotuję jakieś 20 minut, na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku. Podaję z ugotowanym osobno, bezglutenowym makaronem.Spaghetti bolognese: Makaron spaghetti bezglutenowy KLIKMięso mielone ( dowolne, ulubione, u mnie z indyka)3 -4 łyżki oleju ryżowegosos pomidorowy Bio Łyżeczka oregano Łyżeczka tymiankuŁyżeczka bazylii Pełna łyżka suszonej włoszczyzny ( zmielona) Łyżka papryki słodkiej1/2 łyżeczka chillizioła prowansalskie ( łyżeczka)1 łyżka skrobi kukurydzianejsól do smaku( około łyżeczki)pieprz czarny mielony do smaku ( ¼ - ½ łyżeczki)---------------------------Na patelni rozgrzewam olej, przekładam mięso i smażę około 5 minut.W między czasie gotuję makaron, 9 minut i jest al dente. Przygotowuję sos.Do garnuszka wlewam 500 ml soku pomidorowego i dodaję zioła oraz przyprawy, dokładnie mieszam. Wlewam do podsmażonego mięsa. Duszę całość około 20 minut, na wolnym ogniu. Pod koniec mieszam skrobię z reszta soku i zagęszczam sos. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzam, przekładam do większej miski, dodaję sos i mieszam całość. Życzę smacznego i zapraszam na zakupy :) frisco.pl 

Sernik z brzoskwiniami szybki

Takie tam pichcenie

Sernik z brzoskwiniami szybki

Polecam sernik dla "leniwych" na szybko, bez pieczonego, kruchego spodu, zamiast tego okrągłe biszkopty, zamiast polewy, czekoladowe kropelki. Smakuje doskonale. Spróbujcie :)okrągłe biszkopty ( 18 -20 sztuk)brzoskwinie z puszki kg sera mielonego(polecam Pilos, kupicie tutaj KLIK)  15 dag masła3 jajka3 budynie waniliowe ½ szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy Deluxe cynamon i jabłko ( jabłka w proszku, skórki cytryn, cynamon, cukier) (KLIK)kropki czekoladowe lub polewaNajpierw odsączam brzoskwinie. Biszkopty wykładam na spód blaszki ( około 20 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia. Można je nasączyć syropem z brzoskwiń. Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję żółtka, całość miksuję, na koniec wsypuję budynie wymieszane z przyprawą. Białka ubijam osobno i delikatnie mieszam z masą.Połowę masy serowej wykładam na biszkopty, na masę wykładam pokrojone na małe kawałki brzoskwinie, wykładam drugą część masy. Sernik wkładam do nagrzanego piekarnika piekę około 50 minut w 180 st C. Jeszcze gorący sernik posypuję kropelkami czekoladowymi. Można wyłożyć kostki czekolady, też się roztopią.

Pulpety w sosie pieczarkowym

Takie tam pichcenie

Pulpety w sosie pieczarkowym

Pyszne danie, pulpety z piersi kurczaka, sos pieczarkowy, całość podana z makaronem tagliatelle.Pulpety gotowane na parze, delikatne i bardzo smaczne. Aby jeszcze bardziej odchudzić danie, można śmietanę zastąpić jogurtem i podać z razowym makaronem:)  pulpety:2 podwójne piersi z kurczaka (KLIK )1 kajzerka namoczona w mlekupieprz mielonysólna sos:50 dag pieczarek (KLIK)½ łyżeczki domowej jarzynkisól do smaku2 łyżki masła klarowanego150 ml śmietanybiały mielony pieprzpieprz cytrynowydodatkowo makaron, polecam taki KLIKPiersi z kurczaka myję, kroję na kawałki, mielę razem z namoczoną i odciśniętą z mleka kajzerką. Doprawiam i formuję kulki/pulpety, gotuję na parze ( około 20 minut) Pieczarki obieram, myję i kroję w plastry, podsmażam na klarowanym maśle, doprawiam. Na koniec wlewam śmietankę. Pulpety podałam z makaronem i sosem pieczarkowym. Pyszne, lekkie danie. Zasmakuje każdemu. Pulpety można ugotować tradycyjnie, jednak na parze mają bardziej wyrazisty smak.

Sernik z pierniczkami

Takie tam pichcenie

Sernik z pierniczkami

Jak już pisałam, serniki to nasze ulubione ciasta. Piekę je z rozmaitymi dodatkami i z różnych przepisów. Tym razem polecam Wam gotowany sernik, na biszkopcie,  z zatopionymi w serze piernikami. Pyszności, moja rodzinka go uwielbia, polecam  od święta i bez okazji :)Sernik z pierniczkami na biszkopt:8 jajekbudyń czekoladowy5 łyżek mąki tortowejłyżeczka proszku do pieczenia5 łyżek cukruna masę serową:twaróg mielony we wiaderku 1 kg3 budynie śmietankowe lub waniliowe1 Kasia ( 25 dkg)3/4 szklanki cukru6 jajek***dodatkowo pierniki w czekoladziepolewa, lub masa krówkowaNajpierw pieczemy biszkopta .Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy dodając szczyptę soli, jak dobrze ubite wsypujemy po łyżce cukru, dalej ubijamy, następnie po jednym żółtku nie przestajemy ubijać. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia mieszamy za sobą i przesiewamy do masy jajecznej, wszystko razem delikatnie mieszamy. Całość wylewamy na blaszkę (38x27) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40 min. w 180 st. C.Gdy ostygnie przecinamy na pół. Masa serowa: Przygotować odpowiedniej wielkości rondel, (wystarczy 2 i1/2 l) W dwóch łyżkach sera i 100 ml mleka rozpuścić budynie ,resztę sera i Kasię przełożyć do rondla, podgrzewać na małym ogniu, dodać jajka i cukier, jak już się wszystko ładnie połączy wlać rozmieszany budyń, mieszać często aby się nie przypaliło, od zagotowania z dwie minuty. Masę serową studzimy, następnie przelewamy na pierwszą część biszkopta, do masy "wciskamy" pierniki ( najlepsze różne kształty, wtedy ciasto ładnie wygląda w przekroju) , dociskamy tak aby wypłynął spomiędzy nich ser i by były nim przykryte. Dociskamy drugą częścią biszkopta, Na wierzch robimy polewę, lub tak jak w moim przypadku, smarujemy gotową masą z puszki:) Po całkowitym wystudzeniu placka, wsadzamy go lodówki. Najlepszy na drugi dzień. Smacznego:)Sernik z pierniczkami Sernik z pierniczkami Sernik z pierniczkami Sernik z pierniczkami 

Donaty - amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką

Takie tam pichcenie

Donaty - amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką

Jako że dzisiaj Tłusty Czwartek, zachęcam Was do smażenia. Polecam amerykańskie doughnuts - donuts czy donaty:) Donaty - amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką  To lubiane nie tylko w USA pączki z dziurką, oblane czekoladą, lukrem lub oprószone cukrem pudrem. Smakują dużym i małym łasuchom.Przygotowanie tych smażonych ciastek jest dziecinnie proste, więc warto je samemu przygotować.1 kg mąki7 żółtek  2 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki drobnego cukru ¼ szklanki oleju 5 dag drożdży 2 łyżki alkoholu, ( u mnie rum) szczypta soli olej lub smalec do smażenia ( 1 i pół litra)Do miseczki kruszę drożdże, wlewam pół szklanki mleka,wsypuję  łyżkę cukru i  troszkę mąki, tak aby zrobić zaczyn.  Nakrywam miskę czystą ściereczką i ostawiam  aby zaczyn spokojnie wyrósł, na jakieś 30 -40 minut)Następnie ubijam żółtka z cukrem i solą. Do większej miski przesiewam mąkę, przekładam żółtka,  wyrośnięty zaczyn, wlewam resztę mleka, olej i rum, zagniatam elastyczne ciasto, jeśli jest taka potrzeba można podsypać mąką,  tak aby się nie kleiło do rąk.Z ciasta formuję kulę w misce, nakrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie ciasto dzielę na cztery , delikatnie wałkuję ( nie cienko), wycinam koła ( kubkiem lub obręczą) w środku robię "dziurkę " kieliszkiem lub zwykłą nakrętką od butelki, odstawiam do ponownego wyrośnięcia ( około 40- 50 minut)Donaty smażę na rozgrzanym oleju, na złoto z obu  stron. Po usmażeniu układam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Zimne można polać polewą lub lukrem, udekorować rozmaitymi cukrowymi posypkami, lub oprószyć cukrem pudrem:)Smacznego.

Róże karnawałowe

Takie tam pichcenie

Róże karnawałowe

Słodziutkie, róże karnawałowe, to chrupiące ciasteczka, są z przygotowywane z takiego samego ciasta jak faworki, i tak samo smażone w głębokim tłuszczu.Są zjadane w ostatki, karnawale i na tłusty czwartek.  Smakują i wyglądają kapitalnie;) Polecam, warto przygotować je dla bliskich. Na blogu też inne słodkości na Tłusty Czwartek;)  20 dag mąki pszennej3 żółtka4 łyżki gęstej śmietanypłaska łyżeczka proszku do pieczeniałyżka spirytusujakieś 600 ml oleju do smażenia KLIKcukier puder do oprószeniaW misce mieszam mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaję śmietanę i  spirytus,mieszam razem, następnie mieszam z żółtkami i zagniatam mięciutkie ciasto. Odcinam po kawałku ciasta i cieniutko wałkuję , można podsypać delikatnie mąką, nadmiar trzeba później otrzepać, aby olej się nie spalił. Wycinam kółka ( 3 wielkości) szklanką, literatka i kieliszkiem. Składam kółka od największego (pokazane na zdjęciu), na środku sklejam palcem lub trzonkiem np. drewnianej łyżki.Róże smażę na rumiano na gorącym oleju, trzeba uważać aby się nie przypaliły.Usmażone układam na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Zostaje oprószyć pudrem i udekorować marmoladą, czy dżemem. zajadać ;) Smacznego :) 

Sałatka z tuńczyka i ryżu

Takie tam pichcenie

Sałatka z tuńczyka i ryżu