Takie tam pichcenie
Ciasto amerykańskie zwane salcesonem
Witam w Nowym Roku, życzę wszystkim zdrowia i szczęścia. Spełnienia postanowień noworocznych.....jeśli takowe są :DJako pierwsze w tym roku "wskakuje" na bloga-Ciasto amerykańskie, ciasto salceson, to cynamonowo kakaowe ciasto z jabłkami. Pyszne, wilgotne, kusi zapachem. Można dodać do niego bakalie lub orzechy, ale my wolimy z samymi jabłkami. Polecam, ciasto robi się szybko i smakuje wyśmienicie;)Do ciacha pyszna herbata KLIK i można się rozmarzyć;)5 jajek (L) 4 szklanki mąki ½ - ¾ szklanki cukru (ilość zależy od słodkości jabłek) 1 i ½ szklanki oleju KLIK2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 i ½ kg jabłekCałe jajka wbijam do misy miksera i dokładnie miksuję z cukrem, masa podwoi objętość. Wlewam powoli olej stale miksując.Mąkę mieszam z cynamonem, kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaję porcjami do masy jajecznej i mieszam, masa jest bardzo gęsta. Na koniec dodaję jabłka, pokrojone w grubą kostkę i łączę całość. Ciasto przekładam do blaszki (32 x 22) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę godzinę, w 180 st. C Ciasto posmarowałam gorzką czekoladą i posypałam serduszkowymi cukierkami.