Ciasto amerykańskie zwane salcesonem

Takie tam pichcenie

Ciasto amerykańskie zwane salcesonem

 Witam w Nowym Roku, życzę wszystkim zdrowia i szczęścia. Spełnienia postanowień noworocznych.....jeśli takowe są :DJako pierwsze w tym roku "wskakuje" na bloga-Ciasto amerykańskie, ciasto salceson, to cynamonowo kakaowe ciasto z jabłkami. Pyszne, wilgotne, kusi zapachem. Można dodać do niego bakalie lub orzechy, ale my wolimy z samymi jabłkami. Polecam, ciasto robi się szybko i smakuje wyśmienicie;)Do ciacha pyszna herbata KLIK i  można się rozmarzyć;)5 jajek (L) 4 szklanki mąki ½ - ¾ szklanki cukru (ilość zależy od słodkości jabłek) 1 i ½ szklanki oleju KLIK2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 i ½ kg jabłekCałe jajka wbijam do misy miksera i dokładnie miksuję z cukrem, masa podwoi objętość. Wlewam powoli olej stale miksując.Mąkę mieszam z cynamonem, kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaję porcjami do masy jajecznej i mieszam, masa jest bardzo gęsta. Na koniec dodaję jabłka, pokrojone w grubą kostkę i łączę całość. Ciasto przekładam do blaszki (32 x 22) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę godzinę, w 180 st. C Ciasto posmarowałam gorzką czekoladą i posypałam serduszkowymi cukierkami.

Sałatka ze śledziem

Takie tam pichcenie

Sałatka ze śledziem

Sałatkę robi się szybko i sprawnie.  Śledzie, korniszony, marchewka, por i groszek, idealnie się ze sobą komponują. Można ją podać w misce lub w pucharku. Ułożyć warstwowo lub wymieszać. Jak komu wygodniej, smakuje zawsze tak samo :)Sałatka ze śledziem 1 słoik marchewki konserwowej krojonej ( 250 g) 6 filetów śledzia marynowanego 1 puszka groszku konserwowego ( 400 g) 1 por 1 słoik ogórków korniszonów ( 500 g) majonez (pikantny) + jogurt lub śmietana -wymieszaćsól i pieprz do smakuMarchew i groszek odcedzam, każdy osobno. Z filetów ściągam skórę i kroję w kostkę. Por myję i kroję drobniutko. Korniszony kroję w kosteczkę. Jeśli robię tradycyjną sałatkę, to wszystkie składniki mieszam w misce z majonezem, doprawiam i gotowe. Jednak warstwowa wygląda bardziej apetycznie. W pucharku układam kolejno, marchew, groszek, majonez, lekko oprószam pieprzem i solą. Kolejno idą śledzie znowu majonez i przyprawiam. Teraz por, ogórki, śledzie i majonez. Na wierzchu dekoruję marchewką i groszkiem.pyszne śledzie można kupić tutaj: KLIK   

Życzenia świąteczne

Takie tam pichcenie

Życzenia świąteczne

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, składam Wam Drodzy Czytelnicy, najserdeczniejsze życzenia, rodzinnie i spokojnie spędzonych chwil.  Smacznych potraw i doskonałych humorów. W Nadchodzącym Nowym Roku, dużo zdrowia i jak najmniej trosk. Pogody ducha oraz wszelkiej pomyślności.   Magda  

Pasztet z królika 2

Takie tam pichcenie

Pasztet z królika 2

Pyszny, delikatny pasztet z mięsa królika, z dodatkiem podgardla i wątróbki. Doskonały nie tylko od Święta. Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :)1, 70 kg królika 0, 70 kg podgardla 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka ¼ selera 4 listki laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka) 3-4 ząbki czosnku 1 pełna łyżeczka soli do pasztetu: przyprawa do pasztetu szlacheckiego 1-2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej 3- 4 bułki 5-6 jajekMięso z królika dzielę na kawałki i razem z podgardlem, gotuję z warzywami do miękkości.  Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbkę wkładam do gorącego wywaru z mięs i parzę około 15 minut. Mięsa i wątróbkę odstawiam do wystudzenia. W przecedzonym rosole, moczę bułki. Mięso z królika obieram z kości i kroje na mniejsze kawałki , boczek i wątróbki tak samo, następnie mielę w maszynce do mięsa ( najdrobniejsze sitko) . Do masy mięsnej dodaję przyprawy i 5 żółtek, całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno i mieszam z masą. Foremki smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Piekę w 180 st C 70 minut.SMACZNEGO!!!ZOSTAWIAM WAM ZBIÓR ŚWIETNYCH PRZEPISÓW, ZERKNIJCIE :)

Sernik na herbatnikach

Takie tam pichcenie

Sernik na herbatnikach

Sernik to obowiązkowe ciasto na święta. Tym razem proponuję za herbatnikach. Można dodać bakalie i zrobić polewę, jak kto lubi. Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny. Polecam :)1 kg mielonego twarogu np. taki KLIK6 jajek 1 szklanka cukru 15 dag miękkiego masła 1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki pszennej+ łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 paczki herbatników ( 20 dag)Składniki na sernik mają mieć taką samą temperaturę, wyciągam je z lodówki wcześniej. Herbatniki wykładam na spód blaszki ( 23x28) , wyłożonej papierem do pieczenia. Masło ubijam z cukrem i cukrem z wanilią, aż podwoi objętość. Dodaję po jednym żółtku, dalej ubijam, następnie nie przerywając ubijania dodaję porcjami ser, na koniec mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Osobno ubijam białka ze szczyptą soli, i dodaję do masy, mieszam całość i wylewam na herbatniki. Piekłam godzinę, w 170 st. C, grzałka góra dół, na środkowym poziomie. Sernik studzę w uchylonym piekarniku. Kroję schłodzony.świetny pomocnik, polecam;)  2 miliony książek od LIDLA!a może sernik na kruchym? KLIKsuper okazje !

Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami

Takie tam pichcenie

Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami

Paszteciki francuskie z farszem pieczarkowo kapuścianym, są smaczną, wigilijną przystawką . Doskonale komponują się z czerwonym barszczem. Polecam nie tylko od święta, to szybki i smaczny poczęstunek:)gotowe ciasto francuskie50 dag kapusty kiszonej2 listki laurowe3 kulki ziela angielskiego70 dag pieczarek3 cebule3 ząbki czosnkumasło klarowane (dobra cena KLIK)Najpierw przygotowuję farsz. Pieczarki i cebule myję i obieram, następnie kroję drobno i przesmażam na maśle.Osobno gotuje kapustę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, listkiem laurowym i zielem angielskim, jeśli kapusta jest mało słona to ją przyprawiam.Gotuję do miękkości, staram się, aby nadmiar wody odparować.  Ugotowaną łączę z pieczarkami i studzę. Farsz można rozdrobnić za pomocą blendera, jak kto woli.Ciasto francuskie rozwijam, rozkładam na nim farsz i zwijam jak roladę. Następnie kroję w paski tworząc paszteciki. Smaruję rozbełtanym jajkiem, i obsypuję delikatnie kminkiem. Piekę 30 minut w 180 st .( muszą się zarumienić )ciasto francuskie w super cenie!!! KLIK zostawiam Wam nowe gazetki, warto przeglądnąć :)

Ciasto leśny mech -ciasto ze szpinaku

Takie tam pichcenie

Ciasto leśny mech -ciasto ze szpinaku

Długo planowałam szpinakowe ciacho,  słyszałam różna opinie, jednym smakowało innym nie.Postanowiłam sama to sprawdzić i nie żałuję, ciasto przepyszne, szpinak wcale niewyczuwalny. Piękne wizualnie i godne polecenia ciasto ze szpinaku, u mnie z bitą śmietaną, brzoskwiniami i  granatem na wierzchu. Warto je upiec np na Święta:) Szczerze polecam :)1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)kupicie tutaj KLIK1 szkl cukru3 jajka1 i 1/3 szkl oleju 2 szkl mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia500 ml śmietany 30 % + 2 śmietanfixy1 łyżka cukru pudru (do kremu)granatBrzoskwinie z syropuDo ponczu:syrop z brzoskwiń + sok z limonkiOdmrożony szpinak odciskam z wody i zostawiam na sitku.Całe jajka ucieram z cukrem na puch, następnie dolewam olej, cały czas miksując wsypuję porcjami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Do odsączonego szpinaku dodaję 2-3 łyżki masy i rozdrabniam go za pomocą blendera.  Następnie przekładam go do reszty masy i miksuję całość aż się razem zmiesza.Ciasto przekładam do blaszki (24 x 20) wyłożonej papierem do pieczenia, piekłam godzinę w 180 st C.Po upieczeniu odstawiam do całkowitego wystudzenia.Z zimnego ciasta odcinam wierzch i kruszę go w misce na piasek. Resztę ciasta nasączam sokiem.Kremówkę ubijam ze smietanfixami i cukrem pudrem, smaruję ciasto częścią śmietany, na masę układam pokrojone w kostkę brzoskwinie, nakładam resztę bitej śmietany, wierzch obsypuję skruszonym ciastem i ziarenkami granatu. Ciasto chłodzę w lodówce. do ciacha super herbata lub kawa;)zbieracie kupony na książki? ja ją już mam, jest świetna:)zastawiam Wam gazetki promocyjne;)

Pierniczki alpejskie-mięciutkie pierniczki

Takie tam pichcenie

Pierniczki alpejskie-mięciutkie pierniczki

Mięciutkie i bardzo smaczne pierniczki. Warto zrobić z nich małe choineczki. Ucieszą dzieciaczki, albo będą świetnym prezentem dla bliskich.Aby zrobić choinkę potrzebne są różne wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek lub kwiatuszków.  50 dag mąki pszennej  +  40 dag2 całe jajka +  2 żółtka (dobra cena KLIK )¾ szklanki cukru pudru1 i ½ łyżki kakao100 ml śmietany 18 % 1 i ½ łyżeczki sodyopakowanie  przyprawy do piernika łyżeczka kawy rozpuszczalnej125 g masła (prawdziwego KLIK)200 g płynnego mioduLukier: szklanka cukru pudru + białko ozdoby cukierniczepisaki cukierniczeMasło , przyprawę do piernika i miód przekładam do rondelka i mieszam do rozpuszczenia się składników. Kakao przesiewam do mąki i mieszam razem . Sodę mieszam ze śmietaną. Białka ubijam z cukrem , do ubitych dodaję żółtka  i mieszam wszystko z mąką , dodaję ostudzoną mieszankę z miodem i śmietanę z sodą.  Wszystko  trzeba wymieszać , ja wyręczyłam się robotem ( hak) Masa jest rzadka, przekładam ją do miski, nakrywam folią i odstawiam na dobę do lodówki.  Na drugi dzień masa jest gęsta, wyciągam ją i zostawiam na stolnicy wysypanej mąką, czekam aż  się ogrzeje i  zmięknie. \  Wyrabiam całość podsypując obficie mąką.Odrywam po kawałku ciasta i wałkuję, podsypując mąką. Wycinam  dowolne wzorki pierniczków, układam na blaszce i piekę . 7 minut w 180 st. C  śliczne foremki kupicie tutaj: KLIK Aby zrobić choinkę potrzebne są  różne wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek  lub kwiatuszków . Po upieczeniu i ostudzeniu, sklejamy je lukrem i ozdabiamyprzejrzyjcie gazetki, wybrałam parę propozycji :)

Pierniczki z okienkami- pierniczki z witrażem

Takie tam pichcenie

Pierniczki z okienkami- pierniczki z witrażem

Pierniczki z witrażykiem, urocze małe łakocie. Śliczne i smaczne pierniczki z „okienkami” ozdabiają stół i smakują nie tylko milusińskim.Można je wieszać na choince. Dzieciaki są nimi zachwycone, warto sprawić im radość, i wspólnie bawić się w pierniczkowanie ;) 300 g mąki pszennej100 g mąki orkiszowej ( można dać tylko pszenną)2 duże jajka10 dag cukru5 dag masła roztopić i ostudzić10 dag płynnego miodu1 łyżka przyprawy do piernika  1 łyżka kakaołyżeczka sodyPszenną mąkę przesiewam do miski, dodaję mąkę orkiszową , cukier , przyprawę do pieczenia , kakao i sodę , mieszam , wbijam jajka , dodaję ostudzone masło i miód, wyrabiam ciasto. Odrywam po kawałku , wałkuję, można podsypać troszkę mąk, jeśli jest potrzeba . Wykrawam foremkami pierniczki z dziurkami . Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki rozgniatam ( tłuczkiem w worku) i wsypuję na środek wyciętych pierniczków. Piekę w nagrzanym do 180 st C piekarniku 8-10 minut. Studzę nie ściągając z blaszki , landrynki muszą zastygnąć. Lukruję i ozdabiam całkiem zimne.zapraszam na kiermasz świąteczny :) 

Kruche orzeszki - orzeszki kakaowe z masą orzechową

Takie tam pichcenie

Kruche orzeszki - orzeszki kakaowe z masą orzechową

Zapraszam na kolejną odsłonę kruchych, słodkich orzeszków, tym razem kakaowe z masą orzechową. Orzeszki są nieodzowną częścią świątecznych wypieków. Za każdym razem ciut inny smak, dla urozmaicenia. Na orzeszki: 30 dag mąki pszennej 30 dag krupczatki 25 dag masła 300 ml śmietany 18 % 2 żółtka 2 łyżeczki sody 2 łyżki octu 6 łyżeczek cukru pudru pełna łyżka gorzkiego kakao Masa; ¼ kostki Kasi ¼ szklanki wody 1/3 szklanki cukru 1 i ½ szklanki mleka w proszku ( pełne – nie odtłuszczone) 10 dag zielonych orzechów włoskich lub laskowychsuper oferta:Z podanych składników na orzeszki, zagniatam mięciutkie ciasto. Odrywam po kawałku, robię wałeczek, dziele na małe kawałeczki z których formuje kulki ( wielkości odpowiedniej do foremek ) Wypiekam orzeszki. Po wystudzeniu, obkrawam wystające krawędzie. Teraz masa, Kasię, wodę , cukier i orzechy przekładam do rondelka , podgrzewam i mieszam do momentu aż składniki się połączą. Ściągam z gazu i dodaje mleko w proszku, dokładnie mieszam. Zimną masą przekładam orzeszki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.Orzeszki można też przełożyć Nutellą  .  Takie urządzenie ułatwi nam pracę :) 

Zupa gołąbkowa

Takie tam pichcenie

Zupa gołąbkowa

Zupa z kapusty, mięsa mielonego i ryżu, smak domowych gołąbków w sosie pomidorowym:)Pierwszy raz robiłam taką zupę, ale nie ostatni, wszystkim bardzo smakowało. Zupa jest smaczna i syta. Smakiem nie odbiega od tradycyjnych gołąbków. Jeśli nie masz czasu na zawijanie mięsa w kapustę, polecam tę zupę, nie zawiedziesz się :) Doskonale smakuje i szybko się ja robi, polecam :)około 0.5 kg mięsa mielonego ( u mnie z indyka)może być z łopatki np takiej KLIK2 średnie cebuległówka włoskiej kapusty ( około 80 dag)10 dag ryżu2-3 łyżki suszonej włoszczyzny5-6 ziarenek pieprzukoncentrat pomidorowy ( 200 g) np taki KLIKkubek śmietany ( 180 g)sólpieprz białymajeranekzioła prowansalskiesuszone pomidory z czosnkiem i bazyliąObrane cebule kroję w kosteczkę, podsmażam na oleju. Do lekko rumianej dodaję mięso, przyprawiam i przesmażam razem. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy.Suszoną włoszczyznę zalewam wodą ( około 3 l) dodaję pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę, doprowadzam do wrzenia i dodaję przesmażone mięso z cebulą. Po zagotowaniu całości wsypuję ryż.Gotuję zupę do miękkości warzyw i ryżu, około 25-30 minut.Na koniec zupę zabielam śmietaną. *źródło wż emocjaSMACZNEGO!!!zostawiam gazetki z propozycjami na prezenty:)

Babka z makiem

Takie tam pichcenie

Babka z makiem

Szybka i bardzo prosta babka z gotowym makiem z puszki. Babkę robi się szybko, a jeszcze szybciej zjada. Pachnie cudnie i kusi do spróbowania. Polecam na wszelakie okazje, jak i do codziennej kawy czy herbaty. Doskonałe łakocie na Boże Narodzenie.      Przepis znalazłam na blogu Edytki , u mnie tylko małe zmiany. Polecam serdecznie :)20 dag miękkiego masła1/3 szklanki cukru6 jajek (L)3 szklanki mąki pszennej 15 g proszku do pieczenia125 ml mleka30 dag masy makowej z puszki lukier lub biała polewa czekoladowacukiereczki, posypka kolorowa Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta partiami, naprzemiennie z mlekiem. Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję. Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły. Masę przekładam do wysmarowanej i oprószonej, drobną bułką tartą formy ( forma na babkę z kominkiem) Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 st C, piekę godzinę. Po upieczeniu, studzę babkę na kratce. Zimną można polać lukrem lub białą polewą i udekorować dowolnie.pyszne łakocie w dobrej cenie ;)sałatka owocowa, pancakes..skrzydełka ...mniami.....

Krokiety z mięsem mielonym

Takie tam pichcenie

Krokiety z mięsem mielonym

Krokiet, to farsz zawinięty w naleśniku, panierowany i usmażony. Farsze mogą być dowolne, z grzybami, kapustą, serem, z mięsem, czy mieszane. U nas każda wersja jest dobra. Tym razem zrobiłam z mięsem, ale nie tradycyjnie z mielonego gotowanego, tylko z surowego. Miałam tylko mięso mielone, i tak powstały takie krokiety. Polecam, są pyszne :)Krokiety z mięsem mielonymNaleśniki:2 jajka + pół łyżeczki soli2 szklanki mleka2 szklanki wody mineralnej gazowanej2 i ½ szklanki mąki pszennej50 ml oleju *porcja ciasta na 14 cieniutkich naleśnikówNadzienie:50 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka)2-3 cebule3-4 ząbki czosnkuolej2 jajka2-3 łyżki bułki tartejsólpieprzmajeranekzioła prowansalskiedo panierki:bułka tarta i jajkaKrokiety z mięsem mielonymSkładniki na naleśniki mieszam ze sobą tak, aby nie było grudek, ciasto odstawiam.  Przygotowuję farsz. Obrane cebule kroję w drobną kosteczkę, czosnek też można drobniutko posiekać, ja wolę przecisnąć przez praskę. Przesmażam na oleju, jak się delikatnie zrumieni, dodaję mięso mielone, przyprawy i przesmażam całość.  Trwa to jakieś 10- 15 minut. Mięso odstawiam do przestudzenia.   W tym czasie smażę naleśniki.Do przestudzonego mięsa wbijam dwa jajka, wsypuję bułkę tartą, i doprawiam do smaku.  Mięso nakładam na naleśniki i zwijam krokiety. Każdego panieruję w jajku i bułce tartej, smażę na oleju na rumiano z obu stron.Krokiety można podać z surówką lub w towarzystwie czerwonego barszczu. polecam też rybne pierożki z dorsza, proste i smaczne:)Krokiety z mięsem mielonymKrokiety z mięsem mielonymKrokiety z mięsem mielonymKrokiety z mięsem mielonymjeszcze parę dni, SUPER promocji !!! 

Muffiny bananowe z masłem orzechowym

Takie tam pichcenie

Muffiny bananowe z masłem orzechowym

Sporo muffin na moim blogu, ale jeszcze wiele Wam ich"podam"  Dzisiaj kuszę przepysznymi, muffinami z bananami, z nadzieniem z masła orzechowego. Smaki doskonale ze sobą współgrają. Polecam do popołudniowej kawy, lub na drugie śniadanie. 1 i ½ szklanki mąki½ szklanki cukrupełna łyżeczka proszku do pieczeniapełna łyżeczka  przyprawy Deluxe z imbirem i skórką pomarańczową(kupicie ją tylko w KLIK )2 bananyszklanka mleka (250 ml)1 jajko10 dag roztopionej margaryny lub olejmasło orzechowe czekolada  mleczna lub gorzkakolorowa posypka na 14-16 muffinDo miski przesiewam sypkie składniki ( mąkę, proszek do pieczenia) dodaję cukier i przyprawę z imbirem i mieszam razem.Banany obieram i rozgniatam, wystarczy widelcem. Do miski z sypkimi składnikami dodaję banany, płynną margarynę (zimną) mleko i jajko, całość mieszam łyżką, bez miksowania!Wykładam po łyżce ciasta, do przygotowanych foremek, nakładam łyżeczkę masła orzechowego i znowu nakładam na wierzch łyżkę ciasta. Muffiny piekę około 35 – 40 minut w 185 st C Na gorących układam po pół kosteczki czekolady i posypuję kolorowymi posypkami. Układam na kratce i pozostawiam do wystudzenia.od jutra Strasznie Pyszne Halloween 

Zupa z rzodkiewek

Takie tam pichcenie

Zupa z rzodkiewek

Słyszeliście o zupie z rzodkiewek?Rzodkiewki uwielbiam, ale zupę z nich jadłam po raz pierwszy. Znalazłam ją na wż, a że akurat miałam rzodkiewki, to zaryzykowałam zupkę ;) Muszę Wam powiedzieć że dobrze zrobiłam, bo taka zupka będzie u nas często, zasmakowała wszystkim. Pycha, polecam :) Składniki:2 pęczki rzodkiewek 1 cebulaolej lub masło klarowane1 duży ziemniak1 l odtłuszczonego bulionu drobiowego 50 ml śmietanki 30%pieprz biały sóljajko na twardofilm krok po kroku, zupa z rzodkiewek :)Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i pokroić w talarki. Ziemniaka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć na rozgrzane masło i delikatnie podsmażyć. Do cebuli dodać rzodkiewki smażyć do momentu aż rzodkiewka straci biały kolor. Po tym czasie dodać ziemniaka, chwilkę razem podsmażyć i zalać gorącym rosołem. Dodać białego pieprzu, wg smaku i gotować do miękkości warzyw, jakieś 25 minut. Na koniec dodać śmietankę, doprawić do smaku, i zmiksować na krem. Zupę podałam z tartym na tarce jajkiem.super promocje! mega promocje :)smacznego !!!

Złocisty i chrupiący kotlet z piersi kurczaka

Takie tam pichcenie

Złocisty i chrupiący kotlet z piersi kurczaka

Świetne filety w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Wcześniej "zamarynowane" w aromatycznych przyprawach. Doskonałe danie, polecam do tego surówkę z marchwi lub z selera.Doskonale smakują też solo, jako przekąska , lub dodatek na kanapkę w towarzystwie zielonej sałaty i pomidora.  2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (dobra cena i jakość KLIK) 1 jajko + 20 ml wody Przyprawy : sól, zmielona suszona włoszczyzna , biały pieprz i odrobina imbiru płatki kukurydziane olejMięso z piersi kurczaka myję i przekrawam wzdłuż , z 2 filetów mam 4 kotlety i 2 „polędwiczki”W misce łączę  z pomocą rózgi,  jajko , wodę i przyprawy , wkładam do niej filety, mieszam i odstawiam na co najmniej godzinę do lodówki.Po tym czasie filety obtaczam w płatkach  kukurydzianych  i od razu smażę,  z obu stron na rumiano.  PIERSI Z KURCZAKA DOBRA CENA I JAKOŚĆ Testuj produkty z Biedronki, zgłoś się :)Polecam skandynawskie inspiracje :) 

Zupa z ciecierzycy 2

Takie tam pichcenie

Zupa z ciecierzycy 2

Przepyszna zupa z ciecierzycy. Ugotowana na wędzonce, pachnąca czosnkiem, majerankiem i imbirem. Doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe, bardzo dobre kupuję TUTAJ  50 dag ciecierzycy(dobrą kupisz w KLIK)50 dag wędzonki ( schab lub żeberka)2 łyżki suszonej włoszczyzny 2 listki laurowe3 ziela angielskieparę kulek pieprzu4 ząbki czosnkumajeranekchilliimbirpieprz czosnkowymagi lub sól wg smakugrzanki czosnkowe (poleca z KLIK)natka pietruszkiCiecierzycę przepłukuję , zalewam zimną wodą i zostawiam na noc, do namoczenia.Na drugi dzień gotuję wywar z wędzonki , dodaję suszoną włoszczyznę, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, plasterki czosnku.  Jak mięso jest już na tyle miękkie że da się oddzielić od kości, wyciągam i studzę. Do wywaru przekładam namoczoną ciecierzycę. Mięso obieram i dodaję do zupy. Dodaję resztę przypraw. Gotuję całość do miękkości. Podaję z grzankami czosnkowymi , posypuje posiekaną natką.Zostawiam nowe gazetki, warto przejrzeć :)

Gulasz z szynki z pomidorową nutą

Takie tam pichcenie

Gulasz z szynki z pomidorową nutą

Na zimne, jesienne dni i wieczory, polecam  rozgrzewający, gorący gulasz. Taki z chudej szynki, odpowiednio doprawiony, zachwyci niejednego smakosza;) Gulasz podaję na kolację z pieczywem, lub na obiad z kaszą gryczaną. Do tego ogórek kiszony... Pyszne danie, zasmakuje każdemu.1 kg chudej szynki wieprzowej Marynata: Przyprawa czerwona do mięs Olej smakowy -pomidor czosnek bazylia Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią Czosnek granulki Do duszenia: Cebulka liofilizowana (kupuję w KLIK)Sól 2 liście laurowe 3 ziela angielskie parę kulek pieprzu czarnego 3- 4 gałązki świeżego oregano 2 łyżeczki koncentratu pomidorowegoMięso myję, odcinam błonki i zbędny tłuszcz, kroję w większą kostkę.  Mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam, na co najmniej godzinę, do lodówki.Po tym czasie mięso podsmażam, dodaję resztę przypraw, gałązki oregano i koncentrat pomidorowy, podlewam wrzątkiem i duszę do miękkości. Jeśli trzeba to dosalam. Na koniec, zostawiam Wam gazetki z super ofertami, na pewno się przydadzą :) 

Deser z chia i musem owocowym

Takie tam pichcenie

Deser z chia i musem owocowym

Pudding z chia, musem z banana i brzoskwiń, posmakuje nawet wybrednym łasuchom. Polecam wszystkim,  nie tylko osobom ceniącym zdrowe odżywianie. Deser jest smaczny, zasmakuje także dzieciaczkom;)  Nasionka chia kupicie tutaj KLIK200 ml napoju sojowego 3 łyżki nasion chia kupisz tutaj KLIK1 banan 4 brzoskwinie 1 szklanka borówki amerykańskiej 150 ml jogurtu naturalnego 4 łyżeczki konfitury jagodowej ( u mnie Fantazja jagodowa)Napój sojowy mieszam z nasionami, odstawiam do lodówki ( przynajmniej na 2 godziny) ja zostawiam na noc. Banana i brzoskwinie obieram, kroję na małe kawałki, dodaję do owoców jogurt i rozdrabniam blenderem, na mus . Do pucharków nakładam po 1-2 łyżki borówek, na to parę łyżek musu i pudding z chia. Na wierzch mus bananowo brzoskwiniowy i łyżeczka konfitury. Podaję od razu.Smacznego.polecam :)

Makaron w sosie pomidorowym z oliwkami

Takie tam pichcenie

Makaron w sosie pomidorowym z oliwkami

Zapraszam na pyszną propozycję, makaron w sosie pomidorowym z oliwkami. Podałam go z lekkimi pulpecikami, z indyka, dosmaczonymi sosem barbecue Folwark. Wprawdzie oliwek nie lubię, ale ta wersja mi zasmakowała. Polecam gorąco;) Szybko i mega smacznie;) Można użyć świeżych pomidorów, cebuli i czosnku, ale wtedy nie będzie "na szybko" :DSosy Folwark, można wygrać, szczegóły tutaj (KLIK)makaron świderki razowe około 250 g (polecam z KLIK)puszka pomidorów z czosnkiem i cebulką 400 g (kupuję w KLIK)olej lub oliwa z oliwek oliwki zielone ( ilość wg gustu)sólpieprzzioła prowansalskieoraz sos Folwark barbecue super oliwki w super cenie Najpierw gotuję makaron, al.’dente, taki jest najlepszy. W międzyczasie, przygotowuję sos.  Pomidory miksuję i przekładam do rondelka, podgrzewam, przyprawiam  i dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego.  Oliwki kroję na plasterki i dorzucam do pomidorów.  Całość duszę jakieś 10 -15 minut. Ugotowany makaron odcedzam i łączę z sosem. Podałam z pulpecikami oblanymi sosem barbecue, pyszota:)SMACZNEGO!!! 

Skrzydełka w ryżu

Takie tam pichcenie

Skrzydełka w ryżu

Kolejna wariacja na temat skrzydełek i ryżu. To jedno z ulubionych dań mojego Zbysia. Ryż jest tak smaczny, że znika jako pierwszy:)  Może nie jest to zdrowa potrawa, ale jaka pyszna, w końcu nie jemy tak codziennie, a od czasu do czasu można sobie "po-grzeszyć " kulinarnie:)Skrzydełka w ryżu Danie podałam na talerzu ISTRIA od porcelana Bogucice14 skrzydełek z kurczaka przyprawa do kurczaka zioła prowansalskie papryka oregano świeże czosnek domowa wegeta olej z czosnkiem i bazylią olej do smażenia 2 szklanki ryżu + 4 szklanki wodySkrzydełka dokładnie myję i oczyszczam z piórek, przecinam na połówki, lotki odkładam( można ich użyć do gotowania bulionu)Mięsko przekładam do miski, doprawiam, ilość przypraw wg gustu. Polewam aromatyzowanym olejem i mieszam. Tak zamarynowane odstawiam  na co najmniej 2-3 godziny, najlepiej na noc.Po tym czasie skrzydełka  obsmażam na oleju, przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję gałązki oregano.  Wsypuję 2 szklanki ryżu i całość zalewam  4 szklankami wody + tłuszcz ze smażenia.Naczynie ze skrzydełkami  ( zakryte) wkładam do gorącego piekarnika 200 st C i zapiekam godzinę. Zerknijcie na przepis, pyszna kaczusia miodowa (KLIK)

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Takie tam pichcenie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Mega łatwe i mega smaczne, ciasto jogurtowe ze śliwkami. Można oczywiście użyć dowolnych owoców. Miarką jest tutaj kubek od jogurtu. Odmierzamy nim mąkę, olej, cukier i oczywiście  jogurt. Ciasto mieszamy łyżką, nie miksujemy, to bardzo ważne, chyba że lubimy zakalec :) Więc do dzieła:)Składniki: kubeczek jogurtu naturalnego 200 ml 3 kubeczki (3x 200ml ) mąki pszennej 0,5 kubeczka cukru (100 ml) 1 kubeczek (200 ml) oleju roślinnego 3 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z waniliąŚliwki myję, wyciągam pestki i kroję na połówki, lub ćwiartki, jeśli są duże. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski, dodaję resztę składników. Wszystko mieszam łyżką, powstanie gęsta masa. ( nie miksujemy, trzeba mieszać, inaczej wyjdzie zakalec ) Średniej wielkości blaszkę( 30 x 20) do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, wykładam ciasto, na wierzchu układam śliwki. Piekę 50 minut w 180 st. C Zimne ciasto można oprószyć pudrem z wanilią.Tradycyjnie zostawiam Wam super oferty :) Przeglądajcie;)   

Knedle pierogowe ze śliwkami

Takie tam pichcenie

Knedle pierogowe ze śliwkami

Knedle pierogowe ze śliwkami- to pyszna odmiana knedli lepionych jak pierogi. Do ciasta dodałam przyprawę z imbirem i skórką pomarańczową, nadała ona daniu super smaczku, polecam:) Przyprawę   kupicie w tym sklepie KLIK Nie zapomnijcie o konkursie, sosy Folwark zapraszają :)KLIK Knedle pierogowe ze śliwkami500 g ugotowanych ziemniaków300 g mąki pszennej + na podsypanie½ łyżeczki przyprawy z przyprawy Deluxe z imbirem i skórką pomarańczową po szczypcie soli i cukru2 jajkaśliwkicukier trzcinowyKnedle pierogowe ze śliwkamiZiemniaki mielę w maszynce do mięsa, przekładam do miski, wbijam jajka, dodaję resztę składników.Zagniatam ciasto, odstawiam na 15 minut i ponownie wyrabiam podsypując mąką. Śliwki myję, osuszam i wyciągam pestki, jeśli są duże kroje na kawałki. Z ciasta odrywam po kawałku, delikatnie wałkuję( nie cienko) , nakładam śliwkę i zlepiam jak pierogi. Gotowe wrzucam na gotującą się wodę, od zagotowania gotuję jakieś 5-7 minut, (na małym gazie) Podaję oprószone cukrem trzcinowym, można polać topionym masłem, lub śmietanką.Knedle pierogowe ze śliwkamiKnedle pierogowe ze śliwkamiZostawiam Wam Super Okazje:) 

Kurczak z warzywami

Takie tam pichcenie

Kurczak z warzywami

Pizza z tuńczykiem i mozzarellą

Takie tam pichcenie

Pizza z tuńczykiem i mozzarellą

Nie ma to jak domowa pizza, lubimy na cienkim cieście. Tym razem z mozzarellą i tuńczykiem , cudowna, chrupiąca pizza, z mocno pomidorowym sosem. Uwielbiamy ją wszyscy. Polecam, warto upiec samemu, o niebo lepsza niż kupna. Ciasto na pizze350 g mąki pszennej 5 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 30 ml oliwy z oliwek 150 ml ciepłej wody 100 ml letniego mleka1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią 1 łyżka ziół dalmatyńskichDodatki:tuńczykmozzarellla ( polecam firmową z KLIK)ser żółtySos pomidorowy:5  dojrzałych pomidorów3 ząbki czosnkusólbiały pieprz cukier do smakuSos:Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Pomidory sparzyć i obrać , zmiksować i przetrzeć, aby pozbyć się pestek, wymieszać   z  czosnkiem  posolić, dodać ciut cukru i doprawić  białym pieprzem. Ciasto:W  miseczce mieszam drożdże, mieszam je w mieszance z mleka i wody  z cukrem i łyżeczką mąki.  Odstawiam na  15 minut. Przesianą mąkę mieszam z solą, przyprawami, dodaję drożdże i zagniatam ciasto. Odstawiam na 10 minut i znowu zagniatam z dodatkiem oliwy.  Ciasto zostawiam, na co najmniej godzinkę, do wyrośnięcia. Po tym czasie rozciągam ciasto na papierze do pieczenia na wielkość blaszki, natłuszczonymi rękoma (blaszkę  dużą z wyposażenia piekarnika, najpierw nagrzewam )Sosem smaruję ciasto,  wykładam plastry mozzarelli , rozkładam odsączonego tuńczyka i układam ser żółty. Pizze piekę w  200 st C do zrumienienia.  Życzę smacznego;)A już od jutra smaki Hiszpanii i Portugalii, zachęcam do zajrzenia do gazetki :) KLIK :)

Muffiny owsiane z bananami

Takie tam pichcenie

Muffiny owsiane z bananami

Muffiny są takimi "wdzięcznymi" łakociami. robi się je szybko i lubią je wszyscy:)Tym razem do mąki pszennej dodałam mąkę owsianą. Dała im ona, delikatny, orzechowy posmak. I tak powstały muffiny owsiane, banany pasują do nich idealnie, ale można użyć także np. brzoskwiń czy moreli. Polecam gorąco :) Z tej porcji, upieczecie 24 muffiny :)4 mocno dojrzałe banany 240 ml oleju 2 łyżki cukru 4 jajka(L) ---------20 dag mąki owsianej 20 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia --------------10 dag kropelek czekoladowychBanany obieram ze skórki i rozgniatam widelcem na papkę. Dodaję olej, cukier i jajka, całość mieszam. W drugiej misce mieszam mąki i proszek do pieczenia. Przesypuję je do miski z bananami i mieszam razem. Na koniec wsypuję kropelki czekoladowe, mieszam delikatnie.Masę przekładam do foremek na muf finy. Piekę 30 -35 minut w temp. 185 st. C ( do suchego patyczka)Studzę na kratce.Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Deser jagodowy z chia

Takie tam pichcenie

Deser jagodowy z chia

Upał nie odpuszcza, więc taki deser będzie jak znalazł. Nie dość że smaczny, to jeszcze zdrowy.Sporo dobrego czytałam o tych nasionkach. Szałwia hiszpańska zwana chia, pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Jej nasionka są bardzo zdrowe. Zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego, przeciwutleniacze, flawonoidy. Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 i nie zawiera glutenu. Chia poleca się na rozmaite dolegliwości, ma mało kalorii, jest polecana między innymi, dla diabetyków.Wystarczy nasionka zalać chudym mlekiem lub jogurtem( odpowiedni wcześniej) i mamy zdrową przekąskę. Ale nie tylko, nasionka można dodawać do wypieków, słodkich i wytrawnych...1 szklanka napoju sojowego (kokos)(kupuję tutaj KLIK)¼ szklanki nasion chia2 szklanki jagódmaliny i śmietana do ozdobycukier trzcinowy wg smakuNasiona szałwii argentyńskiej ( chia) namaczam w napoju sojowym. Zostawiam na co najmniej 2 godziny, aby nasionka całkiem nasiąkły. Do pucharków nakładam warstwami, pudding chia, jagody wymieszane z cukrem trzcinowym , znowu warstwa puddingu i jagody z cukrem. Na wierzch wykładam po łyżce śmietany i maliny.SMACZNEGO :)Tradycyjnie zostawiam nowe gazetki;)

Pierogi śmietankowe z jagodami

Takie tam pichcenie

Pierogi śmietankowe z jagodami

Pyszne pierogi z jagodami, czy jak ktoś woli borówkami. Delikatne ciasto z dodatkiem śmietany, serdecznie polecam. Jest mięciutkie, smaczne i  super w obróbce. Za sprawą jajek, pierożki są żółciutkie.Smaczne, sezonowe danie na słodko, lub pyszny podwieczorek. Dzieciaki, te duże i małe je uwielbiają. Można polać stopionym masłem , lub podać z gęstą śmietaną.Obie wersje pyszniutkie ;)Ciasto na pierogi70 dag mąki pszennej2 jajka (L)5 łyżek śmietany 18% ( gęsta) 3 pełne łyżki oleju180 ml ciepłej wodyNadzienie½ l jagód3 łyżki cukru trzcinowegoDodatki:śmietanacukiermasło (polecam firmowe z KLIK)Najpierw przygotowuję ciasto na pierogi, robi się je szybko, ciasto jest mięciutkie. Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajka, dodaję olej, śmietanę i ciut soli. Mieszam całość łyżką i wlewam powoli ciepłą wodę i wyrabiam ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką. Przygotowuję nadzienie, jagody przepłukuję, osuszam i mieszam z cukrem. Z ciasta odrywam kawałek i wałkuję , resztę ciasta zostwiam nakryte, aby nie obsychało, wycinam foremką krążki, nakładam jagody i zlepiam pierogi. Wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję powoli 3 minutki ( na małym gazie, ma lekko pyrkać ) Ugotowane wyciągam łyżką cedzakową, układam n talerze.SMACZNEGO!!!Tradycyjnie zachęcam do przeglądania aktualnych ofert :)

Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką

Takie tam pichcenie

Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką

Gulasze to moja specjalność:)Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką to kolejna moja kombinacja smaków. Wyszło idealnie. Pyszne danie na obiad lub kolację.Kasza gryczana świetnie tutaj pasuje. Ale ze świeżym pieczywem czy ziemniaczkami też będzie smacznie;)Białe, świeże pieczarki, kupuję w (KLIK) 50-60 dag mięsa z udźca indyka Marynata: sól przyprawa czerwona do mięs czosnek granulki olej smakowy ( pomidor, bazylia, czosnek) Ponadto 3 łyżki oleju do smażenia cebuli 2 papryki ( u mnie zielone) 30- 40 dag pieczarek 2 duże cebule 3 ząbki czosnkuNajpierw marynuję mięso, umyte kroję na kawałki, dodaję przyprawy i wlewam 2-3 łyżki oleju smakowego, mieszam i odstawiam na około godzinę.W między czasie obieram pieczarki, kroję w grube plastry. Myję , pozbawiam nasion papryki i kroję w piórka cebulę i czosnek w plasterki. Cebulę i czosnek podsmażam na niewielkiej ilości oleju, dodaję zamarynowane mięso , obsmażam z każdej strony. Zalewam wrzątkiem i duszę 30 minut. Po tym czasie dodaję pieczarki i papryki. Gotuję jeszcze 15 -20 minut, do miękkości. Na koniec zagęszczam delikatnie skrobią, wymieszaną w małej ilości wody. Doprawiam do smaku.SMACZNEGO!!! Kurczaki wchodzą do akcji, kliknij po świetne przepisy (KLIK) :) Tradycyjnie zachęcam do zapoznania się z ofertami i promocjami:)SUSHI to proste:)

Papryka nadziewana chudym mięsem

Takie tam pichcenie

Papryka nadziewana chudym mięsem

Papryki nadziane piersią z kurczaka. Dietetyczne, smaczne i syte danie. Polecam szczególnie liczącym kalorie. Nafaszerowałam zielone papryki, ale można i takie (KLIK) trzeba wtedy piec krócej, ponieważ są cieńsze, wystarczy 45 minut. *papryki podałam na talerzyku od Porcelana Bogucice6 papryk, mogą być żółte (dobra cena w KLIK) 3 piersi z kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1-2 łyżeczki papryki czerwonej tymianek oregano 10 dag sera żółtego tartego (może być mozzarella) olej świeży tymianek i oreganoPrzygotowuję  papryki, myję, odcinam wierzch z ogonkiem ( zostawiam) i wycinam  gniazda z nasionkami.  Cebule kroję drobno i razem z posiekanym czosnkiem duszę na oleju, dodaję pomidory suszone. Mięso myje i kroję na mniejsze kawałki. Mielę w maszynce do mięsa.Zmielone mięso przekładam do podsmażonej cebuli, mieszam razem, przyprawiam i duszę aż mięso zmieni kolor.  Na koniec dodaję żółty ser, drobniutko starty, mieszam. Gotowym farszem napełniam papryki, nakrywam odciętymi wcześniej  wierzchami. Układam w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy papryki układam świeże zioła, podlewam 150 ml, lekko osolonej wody i zapiekam około godziny.  SMACZNEGO!!! Zachęcam do obejrzenia gazetek, fajne promocje i ciekawe grillowe dodatki:)