Taste-Eat Kasza gryczana z warzywami i kurczakiem FIT Dania z kaszą chyba nigdy mi się nie znudzą. Do pewnego czasu myślałam, że warzywa najlepiej smakują wyłącznie w połączeniu z ryżem, jednak nic bardziej mylnego. Kasza gryczana wchłania podczas gotowania cały sos, dzięki czemu jest krucha, soczysta i niezwykle smaczna. O jej walorach zdrowotnych już nie wspomnę.Polecam to danie w połączeniu z curry i cynamonem, wyszło naprawdę pyszne:)Składniki:- pół podwójnego fileta z kurczaka- 3/4 szklanki kaszy gryczanej prażonej- ok. 1/3 mrożonki chińskiej- ok. 1/2 mrożonej marchewki z groszkiem- kilka kulek brykietu ze szpinaku- 1 duża ostra cebula- 1 duży ząbek czosnku- 1 czubata łyżeczka curry- 1/3 łyżeczki cynamonu- 1 łyżka oleju rzepakowego- sól i pieprz do smakuKurczaka umyłam i pokroiłam w cienkie paseczki. Doprawiłam go solą i pieprzem i odstawiłam do lodówki na pół godziny.Cebulę pokrojoną w piórka zeszkliłam na oleju, doprawiając ją od razu solą i pieprzem. Dodałam drobno posiekany czosnek, a chwilę później kurczaka. Całość razem podsmażyłam do ścięcia się mięsa. Następnie dodałam wszystkie mrożonki, doprawiłam cynamonem, curry i solą, zalałam 1 szklanką wody i dusiłam przez 2-3 minuty pod przykryciem. Na koniec dodałam kaszę, wszystko dokładnie wymieszałam i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut, do momentu wchłonięcia przez kaszę całego płynu (w razie potrzeby należy dodać wody).