Karmelowy
Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables
Mój ukochany zażyczył sobie pewnego dnia mięso w tempurze. Nigdy wcześniej jej nie robiłam, ale po rekonesansie w sieci okazało się, że tak na prawdę jest to bardzo łatwa potrawa:) Dlatego przedstawiam Wam bardzo łatwego kurczaka w tempurze, z sosem śliwkowym i warzywami z patelni. Danie jest całkiem przyjemne w przygotowaniu, dałam radę zrobić wszystko równocześnie a połówek był zachwycony efektem. Resztę dojadł następnego dnia, gdyż kurczak odgrzany w piekarniku ponownie nabiera chrupkości. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishKurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami(4 porcje)Składniki na kurczaka:2 całe piersi kurczaka bez skóry, pokrojone na 1 cm paski1/2 szklanki mąki kukurydzianej1 duże jajko, rozbełtane1 szklanka zimnej wody gazowanej1 szklanka mąki1 łyżka przyprawy pięć smakówolej do smażeniaSkładniki na sos:1 szklanka powideł śliwkowych4 łyżeczki octu ryżowego1 łyżka cukru trzcinowego2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę1/2 łyżeczki świeżego imbiru, startego na tarce1/4 łyżeczki płatków chilli1 szczypta przyprawy pięć smakówSkładniki na warzywa:1 łyżka oleju sezamowego1 łyżeczka cukru3 łyżki oleju3 łyżki imbiru, startego na tarce1 marchewka, pokrojona na cienkie plasterki1 1/2 szklanki fasolki szparagowej, przekrojonej na pół6 pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki1/4 szklanki posiekanej dymkiPreparation:Obtocz kurczaka w mące, strzep jej nadmiar i odstaw. W większym garnku lub patelni rozgrzej do 180 oC olej do głębokiego smażenia.W średniej misce roztrzep trzepaczką jajka z zimną wodą, wmieszaj mąkę, przyprawę pięć smaków i wymieszaj, aż masa stanie się jednolita.Zanurz kurczaka w cieście, strzep jego nadmiar i wrzuć do rozgrzanego oleju. Smaż po kilka naraz, do ładnego zarumienienia, przez 2 – 3 minuty. Wyjmij i przełóż na papierowe ręczniki.W celu przygotowania sosu śliwkowego, wymieszaj w rondelku powidła, ocet, cukier, czosnek, imbir, chilli i przyprawę pięć smaków. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj mieszając aż sos zgęstnieje, przez 4 – 5 minut. Zdejmij z ognia i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy wraz z cukrem i odstaw.W dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć imbir i smaż mieszając, przez około 30 sekund. Dodaj marchewkę i smaż przez 1-2 minuty, następnie dodaj fasolkę, pieczarki i cukinię i smaż, aż warzywa zaczną mięknąć, przez 1 -1 1/2 minuty.Dodaj dymkę i wlej mieszankę z sosem sojowym. Wymieszaj całość i smaż przez kolejne 45 sekund, mieszając. Przełóż na talerze i podawaj wraz z tempurą i sosem śliwkowym do maczania.Smacznego!English versionChicken Tempura With Plum Sauce and Stir-Fried Veggies(4 servings)Ingredients for chicken tempura:2 whole boneless skinless chicken breasts, cut into 1 cm strips1⁄2 cup cornstarch or cornflour1 large egg, beaten1 cup very cold sparkling water1 cup all-purpose flour1 tablespoon five-spice powderoil, for fryingIngredients for plum sauce: 1 cup plum preserves4 teaspoons rice wine vinegar1 tablespoon light brown sugar2 cloves of garlic, minced1⁄2 teaspoon minced fresh ginger1⁄4 teaspoon red pepper flakes1 pinch five-spice powderIngredients for stir-fried vegetables:1⁄4 cup soy sauce1 tablespoon sesame oil1 teaspoon sugar3 tablespoons vegetable oil3 tablespoons ginger, minced1 carrot thinly sliced1 1⁄2 cups green beans, cutin half6 mushrooms, thinly sliced1/2 zucchini, thinly sliced1⁄4 cup sliced green onion, choppedPreparation:Lightly coat the chicken strips in the cornstarch, shaking to remove any excess and set aside. In a large pot, preheat the oil to 180 oC.In a bowl, beat the egg with the cold water, add the flour and 5 spice powder and mix lightly and quickly just until smooth.Dip the chicken into the batter, shaking to remove any excess. In batches add to the hot oil and fry, turning, until golden brown on all sides, 2 to 3 minutes. Remove and drain on paper towels.For the plum sauce in a saucepan, combine plum preserves, vinegar, brown sugar, garlic, ginger, pepper flakes, and 5-spice powder, and stir to combine. Bring to a boil, stir, reduce the heat and simmer until thickened, for 4 to 5 minutes. Remove the plum sauce from the heat and adjust the seasoning, to taste.For the vegetables, in a bowl, combine the soy sauce, sesame oil and sugar, and set aside.In a large pan, heat the vegetable oil over high heat, add the ginger and cook, stirring, for about 30 seconds. Add the carrots and stir-fry until beginning to soften, 1 to 2 minutes, next add green beans, mushrooms and zucchini and stir-fry until beginning to soften, 1 to 1 1/2 minutes.Add the green onions and soy sauce mixture, stir to coat, and cook for another 45 seconds, stirring. Remove from the heat and serve with the chicken and plum sauce.Enjoy!