Sztuka dekoracji cukierniczej  - Międzynarodowa Szkoła Squires Kitchen.

Kulinarne Pyszności Molki

Sztuka dekoracji cukierniczej - Międzynarodowa Szkoła Squires Kitchen.

Fotorelacja z warsztatów świątecznych z marką E. Wedel

Kulinarne Pyszności Molki

Fotorelacja z warsztatów świątecznych z marką E. Wedel

Dziś zapraszam na fotorelację z warsztatów  świątecznych  z marką  E. Wedel. Za kilka dni napiszę jak było, co słodkiego zrobiłam :) Bardzo dziękuje za zaproszenie.Dziękuje E. Wedel za użyczenie zdjęć do publikacji.

Sztuka dekoracji cukierniczej.

Kulinarne Pyszności Molki

Sztuka dekoracji cukierniczej.

Karmelizowane jabłka

Kulinarne Pyszności Molki

Karmelizowane jabłka

Sezon na jabłka w pełni, możemy je przygotowywać na wiele sposobów. Kilka dni temu wypróbowałam przepis Pana  Piotra Maleckiego pochodzący z książki. Cukiernia Lidla  Karmelizowane jabłka możemy wykorzystać na wiele sposobów.Karmelizowane jabłka są fajnym dodatkiem do ciast i deserów Przepyszna wychodzi szarlotka. Karmelizowane jabłka są bardzo aromatyczne dodatkowo możemy dodać skórkę z cytryny i pomarańczy.  Możemy też zrobić w słoiki na zimę.składniki 2 kg kwaśnych jabłek60dag-80dag cukrusok z 1 cytryny sok z 1 pomarańczy2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub cynamonu dodatkowo 1 opakowanie konfitur fix jeśli robimy do słoików.WykonanieJabłka myjemy,obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę  5mm x 7 mm. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok. Do garna wkładamy pokrojone jabłka, cukier, sok.z pomarańczy i cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotujemy na dużym ogniu 10-15 minut, cały czas mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego szklistego koloru. Dodajemy przyprawę do szarlotki i konfitur fix. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików odwracamy do gr dnem i pozostawimy do wystudzenia.

pierś z kurczaka podana z dzikim ryżem w sosie śmietanowym

Kulinarne Pyszności Molki

pierś z kurczaka podana z dzikim ryżem w sosie śmietanowym

 Jedno z moich ulubionych dań pierś z kurczaka w śmietanie podana z dzikim ryżem. Chcąc obniżyć ilość kalorii w daniu,zamieniłam śmietanę na jogurt.Sos na śmietanie jest przepyszny :) To był zły pomysł, nie polecam. Raz na jakiś czas możemy przygotować na jesienny obiad.składniki 40 dag piersi z kurczaka kukurydzianego1/2 litra śmietany kremówki 18%1 pęczek natki pietruszkisól do smakupieprz kolorowy do smaku.Dodatkowo 1 woreczek ryżu dzikiegowykonaniePierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, dokładnie myjemy,osuszamy.Do rondla wlewamy śmietanę następnie na wolnym ogniu podgrzewamy,kiedy zaczyna się gotować wkładamy pierś z kurczaka,posiekaną natkę pietruszki dokładnie mieszamy.Wszystko dokładnie mieszamy,gotujemy na wolnym ogniu,aż śmietana się zredukuje, sos będzie gęsty.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotować dziki ryż wg przepisu na opakowaniu .Pierś z kurczaka podajemy ryżem lub pieczywem

Ravioli z tuńczykiem z lekkim sosem ziołowym

Kulinarne Pyszności Molki

Ravioli z tuńczykiem z lekkim sosem ziołowym

Uwielbiam kuchnię włoską pod wieloma względami. Pyszne danie możemy wyczarować w krótkim czasie z kilku składników. Zrobiłam ravioli z tuńczykiem z lekkim sosem ziołowym, które wyszło genialne w smaku. Trochę się bałam połączenia niektórych składników. Myślę ze to był dobry pomysł,ravioli wyszły fajne w smaku.składniki ciasto300g mąki3 jajkaFarsz puszka tuńczyka w sosie własnym ser feta z ziołami, papryką w oleju rzepakowymoliwki zielone cebula czerwonasos 50g masłapapryka czerwonaoliwki zielonekoperekWykonanie Robimy kopczyk z mąki, następnie wgłębienie do którego wbijamy 3 jajka. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w filię wstawiamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy bardzo cienko, wkładamy do maszynki do ravioli nakładamy farsz. Robimy ravioli.Farsz Tuńczyka w sosie własnym odsączamy, przekładamy do miseczki. dodajemy pokrojone w plasterki oliwki, cebulę czerwoną w drobną kostkę, ser feta w kostkach. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku pieprzem.sos `Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobną paprykę, koperek, oliwki. Ravioli polewamy sosem 

Sałatka jesienna.

Kulinarne Pyszności Molki

Sałatka jesienna.

Pyszna sałatka jarzynowa z warzywami na parze

Kulinarne Pyszności Molki

Pyszna sałatka jarzynowa z warzywami na parze

Co jakiś czas do łask w kuchni wraca parowar.Dumałam do by ugotować ? Dawno nie było u nas sałatki jarzynowej pomyślałam ze zrobię z warzywami gotowanymi na parze i sosen czosnkowym.  W moim odczuciu warzywa gotowane na parze zachowują swoje wartości odżywcze,witaminy i minerały. Warzywa  są zdrowsze i smaczniejsze. Uważam ze sałatka z warzywami gotowanymi na parze jest zdecydowanie lepsza od warzyw gotowanych metodą tradycyjną w wodzie. Tym razem zamiast majonezu, dodałam sos czosnkowy Kielecki.Składniki3 szt  marchewki1 szt pietruszka1 szt  jabłko1 szt mały seler2 szt ogórki kiszone1 szkl groszek konserwowy 1 szt mały por2 szt jajkasos czosnkowy  kieleckipieprz do smaku Wykonanie.Obieramy warzywa korzenne,dokładnie myjemy układamy na sitku do gotowania a parze. Gotujemy al dente.Jajka gotujemy na twardo. Por kroimy w kosteczkę przelewamy wrzątkiem na sitku.Ugotowane warzywa, jabłko,ogórki i jajka kroimy w bardzo drobną kosteczkę.Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski,dodajemy groszek konserwowy  dokładnie mieszamy dodajemy sos czosnkowy jeszcze raz mieszkamy.Doprawiamy do smaku pieprzem. Sałatka została podana na porcelanie Bogucice kolekcja jesień klik

Domowe kabanosy wieprzowe

Kulinarne Pyszności Molki

Domowe kabanosy wieprzowe

Ciąg dalszy zabawy w wędzenie, tym razem zrobiłam pyszne domowe kabanosy wieprzowe. Trochę się obawiałam, czy dam radę. Powiem Wam to nic trudnego, dlatego zachęcam Was do zrobienia. Wyszły przepyszne,genialne w smaku, takich w sklepach nie ma. Nie ma w nich chemii,wiemy co pojawia się na naszym stole.składniki  1,5kg łopatki I1,5 kg łopatki II2 kg podgardlePrzyprawy 18g peklosoli /1 kg mięsa2 g świeżo mielonego pieprzu / 1kg mięsa2 g majeranku /1,5kg mięsa1,5 g cukru brązowego/1,5 kg mięsa2g słodkiej mielonej papryki /1.5 kg mięsa2 g mielonej kolendry /1,5kg mięsa2g majeranku/1kg mięsa2g świeżego czosnku/1kg mięsa½ dużej  gałki muszkatołowej na 5kg mięsajelita baraniemożna dodać kminek jak ktoś lubiWykonanie Mięso kroimy na kawałki 3cm x 3cm. Wieprzowina IDelikatnie rozbijamy wieprzowinę  tłuczkiem do mięsa. Do miski wkładamy łopatkę dodajemy przyprawy: 27g peklosoli, 2g świeżo mielonego pieprzu,2g papryki słodkiej ,2g majeranku, 2g kolendry, 1,5g cukru, 3g czosnku i startą gałkę muszkatołową dokładnie mieszamy Łopatkę wstawiamy na 4 dni do lodówki. Mięso mielimy na siatce 10mmWieprzowina IIDo miski wkładamy mięso dodajemy przyprawy: 27g peklosoli, 2g świeżo mielonego pieprzu, 2g papryki słodkiej , 2g majeranku, 2g kolendry, 1,5 g cukru brązowego, 3g czosnku i startą gałkę muszkatołową dokładnie mieszamy Łopatkę wstawiamy na 4 dni do lodówki. Mięso mielimy na siatce 8mmDo miski wkładamy pokrojone podgardle dodajemy przyprawy: 36g peklosoli, 4g świeżo mielonego pieprzu, 2g cukru brązowego , 4g czosnku i startą gałkę muszkatołową dokładnie mieszamy Mięso wstawiamy na 4 dni do lodówki. Mięso mielimy na siatce 6mm. Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie wyrabiamy aż masa będzie kleista. Przekładamy do nadziewarki napełniamy ściśle  osłonki baranie. Wieszamy na drążku na 8 godzin w celu osadzenia.WędzeniePierwszy dzień50stopni C bez dymu – 1 godzina55stopni C z dymem -około 2godzinyDrugi dzień55stopni  z dymem C-około 1 godzina rano i wieczoremTrzeci dzień55stopni z dymem C-około 1 godzina rano 55stopni bez dymu – około 1 godzina wieczoremDodatkowo kabanosy suszymy w chłodnym, przewiewnym miejscu 48 godzin .

Domowy wędzony łosoś

Kulinarne Pyszności Molki

Domowy wędzony łosoś

Uwielbiam ryby pod każdą postacią, mogłabym jeść je codziennie. Są bardzo zdrowe polecane przez dietetyków. Dziś przyszła pora przygotować wędzonego łososia w dwóch wersjach: bez dodatku ziół z koperkiem. Ważne by zachować zasady wędzenia ryb,zaś dodatki możemy komponować według własnego gustu. Staram się ograniczać sól stąd mniej soli w zalewie.Łosoś wyszedł pyszny podany na gorąco poezja. :)Składniki 2 filety z łososia1 litr wody6 dag solisuszony koperek2-3 liście laurowe1 łyżeczka cukru brązowego3 ziarenka ziela angielskiego3-4 ziarenka pieprzu czarnegoWykonanie Do miski wlewamy ½ litra zimnej wody dodajemy sól mieszamy.  Do garnka wlewamy ½ litra wody dodajemy ziele angielskie, cukier brązowy, pieprz czarny i liście laurowe  gotujemy przez chwilę. Przestudzony wywar z przyprawami dodajmy do wody z solą. Do tak przygotowanej solanki wkładamy płaty łososia wstawiamy do lodówki na 24h. Wyjmujemy rybę osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym.  Posypujemy koperkiem lub ulubionymi ziołami. Osuszamy wentylatorem przez około 2 godziny. Do wędzarni wkładamy płaty łososia ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu na około 30 minut. Włączamy generator dymu wędzimy w 40 stopniach około  4 godziny

Domowy wędzony baleron

Kulinarne Pyszności Molki

Domowy wędzony baleron

 W październiku moja Mama obchodzi imieniny założyłam sobie ze wszystkie potrawy będą domowej roboty. Wszystkie chcę wcześniej przetestować by mieć pewność w dniu imienin wszystkie potrawy są smaczne. Na stole pojawi się baleron który przygotowałam kilka dni temu, a dziś dzielę się przepisem z Wami. Po pierwsze mięso kupujemy wcześniej ze względu na czas peklowania. Baleron wyszedł różowy w środku, idealnie doprawiony pyszny w smaku. Jednym słowem "petarda"Składniki2 karkówki  średniej wielkości 2x ok 2kgNacierka5 szt liści laurowych1 łyżeczka pieprzu czarnego½ łyżeczki pieprzu kolorowego½ łyżeczki  ziela angielskiego1 łyżeczka papryki słodkiej1 łyżeczka Kolendy2 łyżeczki cebuli granulowanej5 ząbków czosnkuSolanka80g peklosoli na litr wody 5 liści laurowych5 ziaren ziela angielskiego4 ząbki czosnku1 łyżeczka pieprzu kolorowego1 łyżeczka cukru brązowegoParzenie kilka liści laurowychkilka ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka pieprzu czarnego3 ząbki czosnku1 łyżeczka przyprawy do zupyWykonanie Karkówkę myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem. Do moździerza wkładamy przeprawy do nacierki liście laurowe, pieprz czarny, pieprz kolorowy, ziele angielskie, papryka słodka, kolendra, cebulę granulowaną i czosnek rozcieramy w moździerzu. Mieszanką przypraw nacieramy mięso, zmiękczamy maszynką do zmiękczania mięsa. stawiamy do lodówki na 24 godziny.Solanka Do pojemnika w którym będziemy peklować wlewamy wodę dodajemy peklosól mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek pieprz kolorowy, cukier brązowy gotujemy około 10 minut. Przestudzony wywar z przyprawami przecedzamy przez gazę. Solankę łączymy z wywarem z przypraw. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzykujemy solanką  karkówkę w kilku miejscach. Wkładamy do pojemnika z solanką i wstawiamy do lodówki na 4-5 dni.Wyjmujemy mięso ,przewiązujemy sznurkiem wędliniarskim i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu. Wentylatorem osuszamy 2 godziny. Włączamy wędzarnie ustawiamy wędzarnie na 40 stopni bez dymu na około 1 godzinkę. Podnosimy temperaturę do 55 stopni około 4 godziny do uzyskania  ładnego koloru.Parzenie Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe pieprz czarny, czosnek i przyprawę do zupy gotujemy do osiągnięcia temperatury 90 stopni, Wkładamy baleron uważając by temperatura nie przekroczyła 80 stopni i parzymy około 2 godziny. Karkówka powinna mieć w środku około 68 stopni.  Wyjmujemy studzimy J Smacznego

Ciastka francuskie z malinami

Kulinarne Pyszności Molki

Ciastka francuskie z malinami

Co tej pory używałam ciasto francuskie ze sklepu. Przeglądając blog „moje wypieki”klik znalazłam przepis na ciasto francuskie z którym postanowiłam się zmierzyć w weekend. Dorota bardzo dokładnie opisuje jak zrobić ciasto francuskie dodatkowo każdy krok opatrzony jest zdjęciem. Z ciasta francuskiego zrobiłam pyszne ciasteczka francuskie z malinami do kawy i herbaty, które wyszły pyszne delikatne.Składnikiciasto francuskie         ·         200 ml zimnej wody        ·         14 g (1 łyżka) miałkiej soli        ·         500 g masła        ·         150 g mąki krupczatki        ·         250 g mąki pszennejDodatkowo Konfitura malinowa  Wykonanie Krok 1Wodę wlewamy do szklanki, dodajemy sól i mieszamy aż sól się rozpuści. Do małego garnka wkładamy 75g masła które roztapiamy na wolnym ogniu.. Obydwie mąki wsypujemy do miski. Dodajemy  posoloną wodę, roztopione masło i zagniatamy ciasto.Krok 2 Formujemy kulę, spłaszczamy dłonią, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny..Krok 3Pozostałe masło kroimy na małe kawałki, wkładamy do miski i ucieramy na gładką masę. Utarte masło wkładamy między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkowujemy na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki.Krok 4Ciasto wyjmujemy z lodówki. Stolnicę oprószamy mąką na którą należy  położyć ciasto i, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowujemy na kwadratowy placek grubości około 2 cm (tak by środek był grubszy niż boki. Na środku rozkładamy schłodzone masło, tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciastaKrok 5Rogi ciasta łączymy nad masłem, formujemy kopertę, i zlepiamy ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania.Krok 6Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkowujemy na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość.Krok 7Ciasto składamy  na 3 części, formując prostokąt. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Krok 8Ciasto wyjmujemy  z lodówki, obracamy o 90°, rozwałkowujemy na prostokąt, tak jak w punkcie 6. Składamy na 3 części i wstawiamy  do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowujemy i składamy ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało. Ciasto  rozwałkowujemy na grubość około 3 - 5 mm wycinamy kółeczka . Na środku każdego nakładamy konfiturę malinową.  Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 13-15 minut. Do prezentacji ciastek francuskich wykorzystałam porcelanę Bogucice z serii NEW HOLLIS GOLD. Zestaw wykonany jest z bardzo cienkiej porcelany zdobiona delikatnym wzorem i złotym paskiem na rantach. Pasuje do każdej stylizacji stołu komponuje się z każdym stylem wnętrza. Podwieczorek podany w przepięknej delikatnej porcelanie smakuje wyjątkowo czyni je wyjątkowym.

Domowy schab wędzony

Kulinarne Pyszności Molki

Domowy schab wędzony

Na blogu pojawia się coraz więcej domowych wędlin z każdym dniem będzie ich coraz więcej. Nie ma w nich chemii polepszaczy. Schab wyszedł pyszny, soczysty. Zrobiłam go w trzech różnych smakach. Do degustacji zaprosiłam mistrzów wyrobów domowych. W ich opinii schab jak inne wyroby są super i przepisy godne polecenia.Niebo w gębie.składniki3x1,5 kg schabuPrzyprawy do nacierki1 mielona kolendra i pieprz kolorowy2. papryka słodka i czosnek3. pieprz czarny i majeranekSolanka10dag peklosoli na 1 litr wodyPrzyprawy5 liście laurowe5-6 ziele angielskie5-6 ziaren pieprzu kolorowego4 ziaren jałowca1 łyżeczki cukru brązowego1 łyżeczka cebuli granulowanej1 łyżeczka majeranku3-4 ząbki czosnkuWykonanie Schab dokładnie myjemy odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierwszy kawałek nacieramy kolendrą i pieprzem kolorowym, drugi papryką kolorową i czosnkiem i trzeci pieprzem i majerankiem. Maszynką do zmiękczania mięsa wbijamy ostrza w mięso Wstawiamy do lodówki na 24 godziny.SolankaDo pojemnika wlewamy 4 litry zimnej wody dodajemy 50dag peklosoli mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wlewamy litr wody dodajemy przyprawy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy, czosnek, cebulę granulowaną, cukier brązowy, jałowiec, majeranek gotujemy przez kilka minut, studzimy. Zalewę z przyprawami przecedzamy przez gęste sitko lub przez gazę. Zalewę dodajemy do wody z peklosolą mieszamy  Schaby za pomocą strzykawki nastrzykujemy solanką w kilku miejscach. Do pozostałej solaki wkładamy schaby. Pojemnik ze schabem wkładamy do lodówki na 2-3 doby.Osuszanie schabuSchab wkładamy do siatki wieszamy na drążku i osuszamy przez około 2 godziny wentylatorem lub wieszamy w przewiewnym miejscu na kilka godzinWędzenieSchaby wieszamy  na drążku wstawiamy do wędzarni Borniak ustawiamy temperaturę 55 stopni i wędzimy około 3-4 godziny. Pod koniec wędzenia podnosimy do 70 stopni wędzimy około 1 godzinę. Czas wędzenia uzależniony jest od wielkości schabu.ParzenieDo garnka wlewamy wodę dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego ,liście laurowe, wodę zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki  około 60 minut parzenia. Wyjmujemy schab  .Zostawiamy do wystudzenia.-- 

Boczek wędzony peklowany na sucho

Kulinarne Pyszności Molki

Boczek wędzony peklowany na sucho

Wszyscy znamy zalety domowych wędlin. Dziś przygotowałam boczek wędzony peklowany na sucho. Do przygotowania boczku wykorzystałam moją kompozycję przypraw możemy ją modyfikować według własnych upodobań. Latem polecam stosować mniejszą ilość soli. Boczek w smaku jest bardzo aromatyczny i pyszny w smaku w każdym kęsie czuć aromat przypraw. Jest bardzo miękki i delikatny Każdy kęs to uczta smakowa dla podniebienia. Boczek jest przepyszny gorąco polecam JSkładniki 3 kg boczkuPrzyprawy 5 liści laurowych1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka pieprzu czarnego1 łyżeczka pieprzu kolorowego1 łyżeczka cebuli suszonej6 ząbków czosnku1 łyżeczka cukru brązowego2 łyżki soli peklującej3-4 szt ziela angielskiegoParzenie Kilka liści laurowych 3-5 Ziele angielskie  Kilka ziaren pieprzu czarnegoKilka ziaren pieprzu kolorowego3-4 ząbki czosnku1 łyżeczka majerankuWykonanie Do moździerza wkładamy przyprawy liście laurowe, majeranek, pieprz czarny, pieprz kolorowy, paprykę, cebulę suszoną, cukier brązowy, sól peklująca, ziele angielskie i obrany czosnek.  Przyprawy dokładnie ucieramy na jednolitą masę.Boczek dokładnie myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Boczek kroimy na dwie części, nacieramy wcześniej przygotowaną nacierką.  Maszynką do zmiękczania mięsa wbijamy ostrza w mięso. Boczek wstawiamy do lodówki. Po około 12 godzinach czynność zmiękczania boczku,  powtarzamy i ponownie boczek wstawiamy do lodówki na kolejne 12 godzin.  Boczek już jest gotowy do wędzenia. Jak mamy czas możemy boczek zostawić na kolejną dobę w lodówce. Tak przygotowany boczek wstawiamy do komory wędzarni Borniak.Wędzimy :50 stopni około 3 godziny 60 stopni około 1 godzinkę.Parzenie Na około ½ godziny przed końcem wędzenia przygotowujemy wodę do parzenia. Do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy Dodatkowo możemy przez parzeniem spróbować kawałek boczku i ocenić słoność boczku. Jak jest za mało słony możemy dodać sol do parzenia. Gotujemy wodę kontrolując temperaturę. Jak wodę osiągnie temperaturę około 90 stopni zmniejszamy zmniejszyć  grzanie kuchenki do minimum Boczki wkładamy do garna i parzymy w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni około 1,5 godziny.

Polędwiczka wieprzowa na trzy sposoby podana z warzywami i kurkami smażonymi na maśle

Kulinarne Pyszności Molki

Polędwiczka wieprzowa na trzy sposoby podana z warzywami i kurkami smażonymi na maśle

  Uwielbiam polędwiczkę wieprzową, staram się przyrządzać na wiele sposobów zawsze jest genialna w smaku, delikatna rozpływająca się w ustach. Do przygotowania polędwiczki wykorzystałam trzy obróbki termiczne: smażenie, gotowanie na parze i wędzenie. Dodatkowo wzbogaciłam danie domowym wędzonym serkiem ala oscypek całość uzupełniały warzywa (bataty,pomidorki, fasolka. A kropeczkę nad "i' postawiły kurki smażone na maśle. Smaki wzajemnie się uzupełniały zaś sos maślany z kurek nadał wyjątkowości daniu. Tak podaną polędwiczkę w otoczeniu warzyw,kurek i sosu zachwycą  naszych bliskich, przyjaciół czy znajomych. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez marke  Hendi Składniki Polędwiczka pieczona 1 polędwiczka wieprzowaŚwieży tymianekmasło Sól, pieprz do smakuPolędwiczka gotowana na parze 1 polędwiczka wieprzowaŚwieży tymianekSól, pieprz do smaku Polędwiczka wędzona 1 polędwiczka wieprzowasolanka 1 litr wody2 czubate łyżki  pektosmaczek6 liści laurowych pokruszonych2 łyżeczki grubo mielonego  czarnego pieprzu1 łyżeczka pieprzu z  kolendrą 3 -4 ząbki czosnku2 ziela jałowca1 łyżeczka słodkiej mielonej paprykiser wędzony 1szt ser biały typu włoskiegoPrzyprawy 1/2 litra  wody 30 g soli kuchennej  Dodatki 100g kurekŁyżka masłaSok z cytrynyBataty Fasolka szparagowaOgórek świeży jeżyny pomidory koktajloweWykonaniePolędwiczka pieczona Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon  i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy.Bardzo delikatnie  maszynką  klik zmiękczamy polędwiczkę. Wprowadzamy przyprawy w głąb mięsa. Polędwiczka jest lepiej doprawiona i skracamy czas obróbki. Na rozgrzanej  patelni klik obsmażamy polędwiczkę  z każdej strony na maśle. Polędwiczkę przekładamy do naczynia do zapiekania, przelewamy sos z patelni. Posypujemy świeżym tymiankiem i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnikaklik na 180 stopni na około 10-15 minut. Na dwie minuty przed końcem zdejmujemy folie aluminiową. By mieć pewność ze polędwiczka jest idealna sprawdzamy termometrem spożywczym klikPolędwiczka gotowana na parze Polędwiczkę wieprzową   oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową  układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami.  Wkładamy do multicookera klik ustawiamy program gotowanie na parze i gotujemy do miękkości Polędwiczka wędzona Polędwiczkę oczyszczamy pozbawiamy błon , dokładnie myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.PeklowanieDo naczynia  którym będziemy peklować polędwiczki wlewamy wodę dodajemy pieprz liście laurowe, czosnek, jałowiec paprykę  i pekrosmaczek. Mieszamy do rozpuszczenia się pelkosmaczka. Do solanki wkładamy polędwiczki, wstawiamy do lodówki na 3 -4 dni. Wyjmujemy polędwiczkę myjemy pod wodą osuszamy ręcznikiem papierowym.  W polędwiczkę wbijamy hak rzeźniczy klik Na drążku wieszamy polędwiczkę i wentylatorem /wiatraczkiem osuszamy około  2-3 godziny ( polędwiczka powinna być sucha.  Jak się uda na polędwiczce obkładamy liśćmi laurowymi z solanki.Wędzenie  Ustawiamy komorę wędzarni na 50 stopni wędzimy przez około 3,5 godziny podnosimy temperaturę do 70 stopni i wędzimy około 40 minut.Smażone kurki Kurki umyć, oczyścić.Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła,kurki smażymy kilka minut do odparowania płynu. Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny kurki zachowają ładny kolorwędzony ser Warzywa Bataty obieramy, myjemy gotujemy, foremką do wycinania wzorów wycinamy  kształcie walca. Fasolkę szparagową gotujemy al dente. Cebulę czerwoną pieczemy razem z polędwicą. 

Kulinarne Pyszności Molki

Polędwiczka wieprzowa na trzy sposoby podana z warzywami i kurkami smażonymi na maśle.

Przepis został wyróżniony w konkursie dla blogerów kulinarnych przez markę Hendi    Uwielbiam polędwiczkę wieprzową, staram się przyrządzać na wiele sposobów zawsze jest genialna w smaku, delikatna rozpływająca się w ustach. Do przygotowania polędwiczki wykorzystałam trzy obróbki termiczne: smażenie, gotowanie na parze i wędzenie. Dodatkowo wzbogaciłam danie domowym wędzonym serkiem ala oscypek

Pyszna polędwica  łososiowa wędzona

Kulinarne Pyszności Molki

Pyszna polędwica łososiowa wędzona

Za wędliną ze sklepu nie przepadam, pełno w niej chemii konserwantów. Najlepsza ze sklepu nie zastąpi nam domowej. Od dłuższego czasu robię domowe wędliny podając je różnej obróbce. Zamarzyła mi się polędwica łososiowa wędzona bez parzenia.  Były kilka prób mniej lub bardziej udanych do czasu aż powstał idealny przepis na polędwicę łososiową wędzoną. Muszę się pochwalić smak, aromat wygląd powalił nie jedną osobę na kolana. Polędwica wyszła pyszna, aromatyczna, genialna w smaku.Rozpływająca się w ustach.. Najlepiej smakuje z domowym chlebem żytnim na zakwasie. Jedynym minusem jest to ze zbyt szybko znika z lodówki. Dlatego też dziś zrobiłam powtórkę i do solanki wrzuciłam polędwiczki w  niedzielę lub poniedziałek kolejne dymienie. składniki 3 szt polędwiczki wieprzowesolanka 1 litr wody2 łyżki czubate pektosmaczek Tradismak klik6 liści laurowych pokruszonych2 łyżeczki grubo mielonego  czarnego pieprzu1 łyżeczka pieprzu z  kolendrą3 -4 ząbki czosnku2 ziela jałowca1 łyżeczka słodkiej mielonej paprykiWykonanie Polędwiczkę oczyszczamy pozbawiamy błon , dokładnie myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.Peklowanie Do naczynia  którym będziemy peklować polędwiczki wlewamy wodę dodajemy pieprz liście laurowe, czosnek, jałowiec paprykę  i pekrosmaczek. Mieszamy do rozpuszczenia się pelkosmaczka. Do solanki wkładamy polędwiczki, wstawiamy do lodówki na 3 -4 dni. Wyjmujemy polędwiczkę myjemy pod wodą osuszamy ręcznikiem papierowym. Na drążku wieszamy polędwiczkę i wentylatorem /wiatraczkiem osuszamy około  2-3 godziny ( polędwiczka powinna być sucha.  Jak się uda na polędwiczce obkładamy liśćmi laurowymi z solanki.Wędzenie  Ustawiamy komorę wędzarni na 50 stopni wędzimy przez około 3,5 godziny podnosimy temperaturę do 70 stopni i wędzimy około 40 minut.

Kulinarne Pyszności Molki

Pyszne jagodzianki

Sezon na jagody powoli dobiega końca. Jak się dobrze rozejrzymy na targu możemy jeszcze dostać jagody.  Wart wykorzystać ostatnie w tym roku jagody zrobić pyszne jagodzianki. Ze szklaneczką zimnego mleka smakują wyjątkowo. Jagodzianki wyszyły pyszne, mięciutkie delikatne rozpływające się w ustach. Na pewno zachwycą naszych gości, którzy nie wyjdą od nas dopóki nie zniknie ostatnia ze stoły. Czasami uda się kilka schować i zamrozić, chwila w mikrofali i możemy się cieszyć pyszną delikatną rozpływającą się w ustach jagodzianką.1 kg mąki10 dag drożdży1/2 kostki masła3 łyżki  cukru pudru1/2 szklanki cukru kryształu  2 szklanki mleka5-żółtek1/2 łyżeczki soli 1 litr   jagód3 łyżki bułki tartej3 łyżki  cukru 3 łyżki masła3 łyżki   mąkiPrzesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Masło stopić na patelni. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzone masło  nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia.Jagody   umyć  osuszyć   przełożyć do  miski dodać   cukier i  bułkę  tarką  wymieszać. Z  mąki, cukru pudru i  masła  zrobić   kruszonkę.W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć nadzienie jagody  robić   bułeczki   i posmarować roztrzepanym jajem posypać  kruszonką  Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. 160 stopni około 10-12 minut 

Golonka z indyka,grzyby z ziemniaków i niemiecki pilsner

Kulinarne Pyszności Molki

Golonka z indyka,grzyby z ziemniaków i niemiecki pilsner

 Golonka to ulubione danie wielu z nas szczególnie uwielbiają panowie, myślę ze panie też. Z myślą o nich przygotowałam golonkę indyczą mniej kaloryczną od wieprzowej. Tradycyjnie do wieprzowej czy drobiowej piwo musi być. Golonkę podałam z piwem niemieckim pilsnerem.Składniki ·  3 golonki z indyka · 1 łyżeczka rozmarynu ·   Olej ·    2 ząbki czosnku·   1 łyżka tymianku·  1łyżeczka   pieprzu kolorowego ·  100 ml piwa.·  Liście laurowe, ziele angielskie do smakuGrzybki z ziemniaków Kilka  ziemniakówPrzyprawa do ziemniakówKiełki brokułakukurydza.Wykonanie:Do oleju wkładamy zioła czosnek ,pieprz dobrze mieszamy, golonki  nacieramy dokładnie marynatą (wewnątrz i na zewnątrz). Do garnka  rodzinnego wlewamy trzy łyżki oleju , następnie  na  gorący tłuszcz wkładamy golonki dodajmy liście laurowe, czosnek, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie dodajemy piwo dusimy   około 1,5 godziny.  odwracając  co jakiś czas na drugą stronę.Z obranych  i umytych ziemniaków wycinamy grzybki posypujemy przyprawa do ziemniaków. Wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy do zarumienia.   Kukurydzę grillujemy na patelni grillowej.Na talerzu układamy grzyby z ziemniaków,golonkę, kiełki 

Ziemniaczane koszyczki z pieczarkami podane z piwem witbier

Kulinarne Pyszności Molki

Ziemniaczane koszyczki z pieczarkami podane z piwem witbier

Ziemniaki można  podawać na wiele sposobów z głównymi daniami, a także robić wspaniałe przystawki .  Jedną z nich są ziemniaczane koszyczki podane z zimnym piwem . Na lato idealne i nasi panowie z pewnością się ucieszą na ich widok. A podane z kieliszkiem piwa witbier uczta dla podniebienia.  Składniki Grillowane pieczarki500g pieczarekolejSól, pieprz do smakuZiemniaczane koszyczki1kg ziemniaków2 łyżeczki soli1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.Dodatkowo Szynka  parmeńska Pomidorki Natka pietruszki PiwoGlasa balsamiczna z rozmarynem.WykonanieZiemniaczane koszyczkiZiemniaki obieramy myjemy. Za pomocą specjalnej maszynki robimy cienkie spaghetti z ziemniaków / możemy też ziemniaki zetrzeć na tarce. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy sól odstawiamy na 5 minut Ziemniaki przekładamy na sitko  płuczemy w zimnej wodzie. Ziemniaki osuszamy na papierowym ręcznikiem.  Przekładamy do miski dodajemy mąkę ziemniaczaną mieszamy.  Dwie foremki jedną większa i mniejszą. Natłuszczamy masłem wnętrze większej foremki zaś mniejszą zewnętrzną cześć. Większą foremkę wykładamy ziemniakami do środka dużej z ziemniakami wkładamy mniejszą foremkę. Tak by ziemniaki ułożyły się pomiędzy nimi, Pieczemy na zloty kolor Grillowane pieczarki Pieczarki myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnie  wlewamy dwie łyżki oleju rzepakowego wkładamy pieczarki pod koniec grillowania doprawiamy solą i pieprzem Do środka ziemniaczanych koszyczków wkładamy grillowane pieczarki  robimy dekoracje z szynki i warzyw podajmy z  glasą balsamiczną rozmarynowa. 

Sałatka podana w pieczonej cukinii

Kulinarne Pyszności Molki

Sałatka podana w pieczonej cukinii

Jesteśmy w pełni sezonu na pyszne warzywa,owce. Teraz smakują najlepiej wyglądają przepięknie i pachną cudnie. Warzywa i owoce możemy podawać na wiele wariantów.Jednym z nich jest podanie sałatki w pieczonej cukinii. Sałatka wygląda wspaniale smakuje wyjątkowo. Składziki1 okrągła cukinia1/2 szkl kaszy kuskus  5dag kiełbasy śląskiej 1 plaster szynki malinypomidory koktajlowe olej rzepakowy Rapsosól,pieprz do smaku.Wykonanie Cukinie dokładnie myjemy,odcinamy wierzch na wysokości 2 cm wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180stopni. Pieczemy do miękkości> Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki i szynkę w słupki smażymy na 'chipsy" Kaszę kuskus zaparzyć według przepisu na opakowaniu. Do miski wkładamy kaszę kuskus, pomidorki, kiełbasę,szynkę, kilka malin doprawiamy do smaku octem balsamico solą i pieprzem. Upieczoną cukinię napełniamy sałatką polewamy olejem rzepakowym Rapso.

Sałatka letnia w ogórku

Kulinarne Pyszności Molki

Sałatka letnia w ogórku

Przepis zajął pierwsze miejsce w konkursie organizowanym przez portal  Creative magazine.pl Latem sałatki ze świeżymi warzywami i owocami są najpyszniejsze. Zdrowe owoce,warzywa pyszny sos i kolacja gotowa.  Smakuje obłędnie :) Prosta sałatka podana inaczej czyni ją wyjątkową. Nie wiem jak inni ale ja bym jadła ją oczami. Inspiracją do podania sałatki w ogórki była restauracja hotelowa.Składnikisałata lodowa2 szt ogórkipomidory koktajloweser mozzarella w kulkachmalinyolej rzepakowy Rapsosok z cytrynyocet balsamicosól,pieprz do smakuWykonanieOgórek dokładnie myjemy kroimy na wzdłuż na cienkie długie plastry.Sałatę lodową dokładnie myjemy osuszamy suszarką do sałaty lub ręcznikiem papierowym.Pomidorki myjemy kroimy na pół. Ogórek myjemy kroimy na pół,wydrążamy środek kroimy. Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki( sałatę lodowa, ogórek, maliny,ser,pomidorki ) doprawiamy do smaku ocet,solą pieprzem i sokiem z cytryny mieszkamy. Z cienkich plastrów ogórka robimy okrąg na talerzu do środka wkładamy wymieszane składniki sałatki. Sałatkę polewamy olej rzepakowym Rapso.

Jabłko pieczone z otrębami orkiszowymi

Kulinarne Pyszności Molki

Jabłko pieczone z otrębami orkiszowymi

Dieta ach to ty :) Gdzie się podziały desery ?? Otóż są dietetyczne zdrowe i efektowne. kilka produktów i ma my mega pyszny deser jabłka pieczone z otrębami orkiszowymi o smaku orzechowo maślanymSkładniki 2 jabłka1/3 szkl płatków  orkiszowych Kupiec1/4 szkl otrębów jaglanych Kupiec1/4 szkl otrębów żytnich Kupiec1/4 szkl orzechów włoskich1 brzoskwinia 2 łyżki miodu kilka wiórek masłaDodatkowoowoce do dekoracjimiódWykonanie Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy włoskie, płatki orkiszowe, jaglane i żytnie.Dzięki orzechom farsz będzie miał smak orzechowy. Jabłka umyć,odciąć wierz na wysokości 2 cm, owoce wydrążyć. Do miseczki przekładamy prażone płatki, otręby,orzechy,miód,pokrojona w kostkę brzoskwinie  mieszamy.Wydrążone jabłka napełniamy masą, na wierzchu układamy wiórki masła,przykrywami wierzchami. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 25-30 minut.Przepis bierze dział w konkursie marki Kupiec organizowanym z portalem Durszlak

Zapiekane bakłażany kuskusem z malinami

Kulinarne Pyszności Molki

Zapiekane bakłażany kuskusem z malinami

Bakłażany zwany inaczej oberżyną, jest niskokaloryczny, bogaty w potas, wapń i magnes. Jest dobrym źródłem błonnika.składniki1średni bakłażansólfarsz 1 szkl kaszki kuskus Kupiec  kilka malin ocet balsamico świeża kolendra sól,pieprz do smakumozzarella.WykonanieBakłażana umyć,przekroić wzdłużna polowy,posolić zawinąć w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy do miękkości. Kaszę kuskus zaparzyć według przepisu na opakowaniu. Kolendę drobno siekamy przekładamy do miseczki z kuskusem. Dodajemy maliny.Doprawiamy do smaku balsamico, solą i pieprzem. Połówki bakłażanów napełniamy farszem   na wierzchu układamy mozzaręllę  Bakłażany układamy  w naczyniu żaroodpornym pieczemy w temp 180 stopni do zarumienienia.

Wytrawny budyń z kaszy jaglanej z sosem ogórkowym

Kulinarne Pyszności Molki

Wytrawny budyń z kaszy jaglanej z sosem ogórkowym

Nie od dziś wiadomo uwielbiam kaszę jaglaną, staram się ją promować na blogu i wśród znajomych. Przepisów na dania z kaszą jaglaną jest bardzo dużo na słodko i wytrawnie. Dzisiejsza moja propozycja to budyń z kaszy jaglanej podany z sosem ogórkowym. Jakiś czas temu budyń podałam z sosem kurkowym również był pyszny. Budyń jest bardzo fajny w smaku,pyszny dietetyczny. Polecam gorąco go zrobić sami się przekonacie jaki jest pyszny, Zamiast formy do babki gotowanej użyłam szynkowara, który sprawdził się idealnie.Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez markę Kupiec i durszlak.Składniki budyń z kaszy jaglanej1/8 litra kaszy jaglanej Kupiec1/2 litra mleka6 dag masła4 jajka1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sos ogórkowy2 średnie ogórki 1 łyżka posiekanego koperkusok i skórka  z cytrynyolej rzepakowy sól pieprz do smakuocet winny WykonaneKaszę jaglaną opukać w wodzie, przełożyć do garnka wlać mleko gotować do miękkości. Do miski wkładamy masło ucieramy dodajemy żółto i przestudzoną kaszę jaglaną, koperek i natkę pietruszki. Dodać ubitą piankę z białek przełożyć do szynkowara  lub do foremki babki do gotowania.i gotować około 2 godziny.Sos ogórkowyDo miseczki wkładamy wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy dodajemy pokrojony ogórek  doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Budyń podajemy z sosem ogórkowym

Babeczki z kaszy gryczanej, kurkami z pieczoną marchewką

Kulinarne Pyszności Molki

Babeczki z kaszy gryczanej, kurkami z pieczoną marchewką

W przeciwieństwie do innych kasz,kasza gryczana jest bardzo zdrowa, nie zakwasza organizmu i nie zawiera glutenu .Daje uczucie sytości. Jest zalecana osobom dbającym o linię o diabetykom.Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez markę Kupiec i serwis durszlakSkładniki1 szkl kaszy gryczanej Kupiec2 łyżki startego żółtego serca1 szkl kurek3/4 szkl mleka2 jajka2 cebule4 łyżki oleju rzepakowegomasło klarowane50dag młodej marchewkinatka pietruszki1 łyżka czarnego sezamusól, pierz, papryka słodka do smakuwykonanieKaszę gotujemy w osolonej wodzie. Na 2 łyżkach oleju i maśle  zrumienić posiekaną cebulę i kurki.  Do miski wlać mleko, dodać jajka i ser wymieszać Do miski przekładamy kaszę dodajemy,posiekaną natkę pietruszki, cebulę z kurkami, masę jajeczną wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem.  Kasze z dodatkami przełożyć do foremek do muffinek i piec około 20-25 minut w temp 180 stopni.Marchewkę umyć,osuszyć i poprzecinać wzdłuż posmarować olejem posypać czarnym sezamem i oprószyć solą. Piec w 15-20 minut w temperaturze 180 stopi.Podawać babeczki z kurkami na maśle i marchewką.

Batoniki z otrębami owsianymi

Kulinarne Pyszności Molki

Batoniki z otrębami owsianymi

 Kto się odchudza ten zna problem zakazanych słodkości. Słodycze które sprzedają w sklepach są bardzo kaloryczne i niezdrowe. Dlatego przygotowałam bardzo zdrowe pyszne dietetyczne batoniki na pazie otrębów owsianych z melasą. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez markę Kupiec i serwis durszlakSkładniki3 szkl płatków owsianych Kupiec1 szkl otrębów owsianych Kupiec1 szkl posiekanych suszonych owoców3/4 szkl musu jabłkowego domowego1 łyżka dżemu pomarańczowego2 dojrzałe banany3 łyżki amarantusa ekspandowanego3 łyżki siemienia lnianego3 łyżki posiekanych orzechów włoskich3 łyżki oleju rzepakowego2 łyżki melasy1 łyżeczka cynamonu1 szt cukier waniliowy z waniliaWykonanieDo miski wsypujemy wszystkie składniki suche dokładnie mieszamy. Do malaksera wkładamy banany, mus jabłkowy, dżem pomarańczowy, olej miksujemy. Mokre składniki dodajemy do suchych dokładnie mieszamy.Jak masa nie jest plastyczna możemy dodać odrobinę wody. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Masę wkładamy do formy,wyrównujemy,dociskamy. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20 minut.  Studzimy i kroimy w batoniki.

Sałatka z makaronem, kurkami i bobem

Kulinarne Pyszności Molki

Sałatka z makaronem, kurkami i bobem

Uff jak gorąco!!! Nikt z nas nie lubi siedzieć w kuchni podczas upałów. Dziś przygotowałam obiad w kilka minut. Kilka składników sezonowych, parę gestów kulinarnych i możemy się cieszyć pysznym letnim daniem z makaronu. Sałatkę możemy podać na obiad, kolację i jako dodatek do miesSkładniki1/2 opakowania makaronu z dodatkiem suszonych pomidorów,bazylii, suszonego szpinaku i suszonych buraków ćwikłowych. Italiamo Lidl 200 g świeżych kurek100g bobukilka pomidorków koktajlowycholiwa z oliwek Italiamo Lidl masłobazyliasól,pieprz do smaku.WykonanieMakaron gotujemy al dente 5-6 minut. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kurki umyć, oczyścić. Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła, 2 łyżki oliwy z oliwek wkładamy kurki smażymy kilka minut do odparowania płynu. Delikatnie można skropić sokiem z cytryny kurki zachowają swój kolor. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz  wkładamy wszystkie składniki ( makaron, kurki, bób, pomidorki koktajlowe, bazylię) mieszamy.

Miętowe naleśniki ze świeżymi malinami i dressingiem malinowym

Kulinarne Pyszności Molki

Miętowe naleśniki ze świeżymi malinami i dressingiem malinowym

Coraz częściej sięgamy po ekologiczne produkty,ale mamy problem z gotowaniem zdrowo. Według badań przeprowadzonych przez TNS Polska blisko 60% uznaje odżywianie za kluczowe dla zdrowia,45% stara się sięgać po produkty ekologiczne.Większość Polaków nie umie w zdrowy sposób przetwarzać coraz lepszej jakościowo żywności tak by dostarczała spodziewanej ilości substancji odżywczych. Pierwszy parowar w moim domu pojawił się wiele lat temu, dlatego uważam ze gotowanie na parze jest bardzo zdrowe niestety zbyt mała jest świadomość Polaków. Statystki mówią same za siebie 14% gotowanie na parze, gotowanie w wodzie 62% smażenie 36% i duszenie 23%. Przy czym nie jedynie 2% do smażenia nie używa tłuszczu.Dla Polaków zdrowe odżywanie oznacza przede wszystkim jedzenie warzyw i owoców 77% regularne spożywanie posiłków 61% oraz unikanie tłuszczów 54%. Coraz częściej wkładamy do koszyka produkty ekologiczne 45%. Coraz większą uwagę Polacy poświęcają jakości i rodzajowi wybieranej żywności świadczy o zwiększonej świadomości, tego jak sposób żywności wpływa na zdrowie. Nie można jednak zapomnieć ze na wartość odżywczą spożywanej żywności poza jakością użytych  produktów do przygotowania potraw istotny wpływ na sposób obróbki termicznej. Niewłaściwie jej przeprowadzenie może wpłynąć na znacznie zmniejszenie wartości odżywczej potraw-komentuje dr hab.lek. med Dariusz Włodarek z SGGW. Chcąc zachować jak największą zawartość witamin w potrawach, obróbka cieplna powinna trwać możliwie krótko. Dobrą metodą przyrządzania  potraw jest gotowanie na parze.Podczas gotowania na parze nie dochodzi do wypłukania składników odżywczych z produktów, nie ma potrzeby dodawania soli czy tłuszczu. Jeśli zdecydujemy się na smażenie, to powinno odbywać się jak najkrócej z użyciem najmniejszej ilości tłuszczu lub bez tłuszczu.Tak przygotowane zostały  miętowe naleśniki ze świeżymi malinami i dressingiem malinowym. na patelni groszkowej. Naleśniki wyszły bardzo delikatne,pyszne idealne na letni obiad, podwieczorek i śniadanie. Przepis pochodzi z warsztatów kilka razy powtórzyłam w domu. Moja rodzinka była zachwycona. Myślę ze warto je przygotować dla rodziny i  gości :)SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB :- 4 żółtka- 300 ml mleka- 120 g mąki- 1 doniczka świeżej mięty- 500 g świeżych malin- 40 ml miodu ( malinowego płynnego )- 1 doniczka świeżej bazyliiTECHNIKA WYKONANIA:Przygotowujemy ciasto naleśnikowe poprzez połączenie mleka z mąką i żółtkami,  dodajemy także do ciasta drobno posiekaną miętę. Smażymy naleśniki na patelni groszkowej . W blenderze miksujemy miód z malinami ( kilka pozostawiamy do dekoracji )  .Na usmażone naleśniki wykładamy przygotowany mus malinowy.Zwijamy  je w roladki i tworzymy z nich mini piramidki. Skrapiamy dressingiem malinowym i dekorujemy świeżymi malinami oraz listkiem bazylii. W poście zostały wykorzystane informacje pochodzące od marki Philipiak Milano.

1. Zupa z żabnicy z warzywami

Kulinarne Pyszności Molki

1. Zupa z żabnicy z warzywami

Dzisiejszy przepis pochodzi z warsztatów "Sobotni targ na zdrowie" z marką Philipak Milano. Po raz pierwszy spotkałam się z rybą żabnicą byłam ciekawa smaku. Pyszna delikatna w smaku (...)" Ząbnica  występuje Wybrzeże Europy i północno-zachodniej Afryki. Spotykana na głębokościach od 20–1000 m. Według Greenpeace gatunek jest zagrożony z powoduprzełowienia, a połowy żabnicy wyrządzają poważne szkody w przyrodzie[ "Szeroko rozpowszechniona w kuchni, zwłaszcza francuskiej. Jej mięso jest delikatne i bardzo pożywne, dobrze znosi gotowanie i w smaku zupełnie nie przypomina tradycyjnych ryb, lecz raczej młodego kurczaka lub królika."(...) Przygotowując zupę mogliśmy przetestować gotowanie stożkowe, które jest ogromnym ułatwieniem w kuchni, dzięki temu możemy zaoszczędzić czas i energię. Zupa wyszła genialna w smaku, pyszna,aromatyczna i bardzo zdrowa. Co ważne bez grama soli, co ma duże znaczenie dla osób odżywających się zdrowo i będących na diecie. Żabnica jest dość drogą rybą dlatego  przygotowałam w domu z inną rybą. Zupa również była pyszna,zdrowa i aromatyczna :) Gorąco polecam przepis.SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:- 500 g świeża żabnica- 800 ml woda- 40 g marchew- 20 g cebula- 400 ml pulpa pomidorowa- 40 ml oliwa z oliwek extra vergine- 1 doniczka świeży estragon- 1 pęczek natka pietruszki- 800 g  świeże małże ( cozze )- 2 szt trawa cytrynowa- 4 szt cytryna- 500 g świeże zielone szparagi- 40 g orzechy pinoli- 100 ml oliwa z oliwek extra verine- 1 doniczka świeży tymianek- 1 doniczka świeże oreganoTECHNIKA WYKONANIA:Do pierwszego garnka wlewamy wodę i pulpę pomidorową , dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i marchew oraz estragon. Czekamy do momentu wrzenia wywaru  i dokładamy pokrojoną w 2 cm kostkę żabnicę.Całość gotujemy pod przykryciem drugiego garnka przez około 15 minut.Po tym czasie do drugiej warstwy naczynia wkładamy małże i trawę cytrynową ( trawę lekko ugniatamy, aby uwolnić ze środka smak ).Przykrywamy trzecią warstwą  garnka  do którego wykładamy szparagi w całości ( wcześniej obrane ). Wszystkie składniki gotujemy na parze przez około 30 minut.W międzyczasie przygotowujemy pesto.Do blendera wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy orzechy i świeże zioła. Całość miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.Kiedy wszystkie dania są gotowe, do czwartego garnka ( czwarta warstwa naczynia ) wlewamy pesto i czekamy tylko do momentu podgrzania.Podczas serwowania małż skrapiamy je dodatkowo  świeżym sokiem z cytryny.źródła*Philipak Milano*Wilipedia