Kulinarne Pyszności Molki
Domowe kabanosy wieprzowe
Ciąg dalszy zabawy w wędzenie, tym razem zrobiłam pyszne domowe kabanosy wieprzowe. Trochę się obawiałam, czy dam radę. Powiem Wam to nic trudnego, dlatego zachęcam Was do zrobienia. Wyszły przepyszne,genialne w smaku, takich w sklepach nie ma. Nie ma w nich chemii,wiemy co pojawia się na naszym stole.składniki 1,5kg łopatki I1,5 kg łopatki II2 kg podgardlePrzyprawy 18g peklosoli /1 kg mięsa2 g świeżo mielonego pieprzu / 1kg mięsa2 g majeranku /1,5kg mięsa1,5 g cukru brązowego/1,5 kg mięsa2g słodkiej mielonej papryki /1.5 kg mięsa2 g mielonej kolendry /1,5kg mięsa2g majeranku/1kg mięsa2g świeżego czosnku/1kg mięsa½ dużej gałki muszkatołowej na 5kg mięsajelita baraniemożna dodać kminek jak ktoś lubiWykonanie Mięso kroimy na kawałki 3cm x 3cm. Wieprzowina IDelikatnie rozbijamy wieprzowinę tłuczkiem do mięsa. Do miski wkładamy łopatkę dodajemy przyprawy: 27g peklosoli, 2g świeżo mielonego pieprzu,2g papryki słodkiej ,2g majeranku, 2g kolendry, 1,5g cukru, 3g czosnku i startą gałkę muszkatołową dokładnie mieszamy Łopatkę wstawiamy na 4 dni do lodówki. Mięso mielimy na siatce 10mmWieprzowina IIDo miski wkładamy mięso dodajemy przyprawy: 27g peklosoli, 2g świeżo mielonego pieprzu, 2g papryki słodkiej , 2g majeranku, 2g kolendry, 1,5 g cukru brązowego, 3g czosnku i startą gałkę muszkatołową dokładnie mieszamy Łopatkę wstawiamy na 4 dni do lodówki. Mięso mielimy na siatce 8mmDo miski wkładamy pokrojone podgardle dodajemy przyprawy: 36g peklosoli, 4g świeżo mielonego pieprzu, 2g cukru brązowego , 4g czosnku i startą gałkę muszkatołową dokładnie mieszamy Mięso wstawiamy na 4 dni do lodówki. Mięso mielimy na siatce 6mm. Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie wyrabiamy aż masa będzie kleista. Przekładamy do nadziewarki napełniamy ściśle osłonki baranie. Wieszamy na drążku na 8 godzin w celu osadzenia.WędzeniePierwszy dzień50stopni C bez dymu – 1 godzina55stopni C z dymem -około 2godzinyDrugi dzień55stopni z dymem C-około 1 godzina rano i wieczoremTrzeci dzień55stopni z dymem C-około 1 godzina rano 55stopni bez dymu – około 1 godzina wieczoremDodatkowo kabanosy suszymy w chłodnym, przewiewnym miejscu 48 godzin .