Moje Twory Przetwory
Łosoś w cieście piernikowym z żurawiną
Gdyby nie to, że prawie 2 tygodnie temu prowadziłam warsztaty kulinarne w Ikea, zorganizowane przez Trójmiejskie Blogi - nie byłoby tego wpisu, tego przepisu, nie wpadłabym na niego, a napewno nie w tym roku ;)Miałam przyjemność poprowadzić prawie 3 godzinne warsztaty z okazji "Tworzenia Świąt".Z artykułów znajdujących się ze sklepiku stworzyć świąteczne przekąski, danie główne i desery!Były krakersiki, ciasteczka, mini babeczki - z pastami z łososia, kraba, raka, był łosoś wędzony wymieszany z sosem koperkowym. Pyszne placki ziemniaczne również z wędzonym łososiem w ostrzejszym wydaniu i carpaccio z szynki z renifera z balsamico, oliwą, pietruszką i pieprzem. Zmontowaliśmy również kanapkę z chlebka ala'pita z pieczonym łososiem i coś absolutnie przepysznego: łososia w cieście piernikowym na sosie z cydru i żurawiny!Na deser już zabrakło nam miejsca i czasu ale udało się wyczarować urocze mini babeczki z konfiturą z pomarańczy, kremem czekolodowym i kolorowymi- czekoladowymi dropsami!Dziś, teraz, dotrzymuję słowa i podaję przepis na najlepszego łososia, który od tych Świąt będzie obowiązkowo na naszym stole!Dziękuję Ekipie z Trojmiejskich Blogów za zaproszenie a Uczestnikom za zaangażowanie, wspaniałą atmosferę i Wasz czynny udział!Skladniki na przygotowanie 2 porcji łososia:2 filety z łososia o wadze około 200 g każdysok z 1/2 cytrynyświeżo zmielona sól180 g mąki100 g zimnego masłaszczypta soli1 łyżeczka przyprawy do piernika1 łyżeczka cynamonu1 łyżka kakao1 łyżka cukru pudru2 łyżki miodu1 zółtkorozmącone jajko do posmarowaniaPrzygotowanie:wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zganieść ciasto, schłodzić w lodówce minimum przez pół godzinyłososia - filety bez skóry, umyć, osuszyć, posolić, skropić sokiem z cytrynyciasto podzielić na pół, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy - ma być cienkie, jakbyśmy chcieli powycinać z niego pierniczkiułożyć łososia na środku, zwinąć, brzegi zlepić, wyrównać, żeby tworzył zgrabny prostkokątzlepieniem do dołu ułożyć na posmarowanej delikatnie olejem blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem, ponakłuwać widelcemwstawić tak przygotowanego łososia do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 35-40 minutpodawać nalepiej w towarzystwie żurawiny - ja tym razem zaserwowałam tą z tego przepisu - z orzechami i miodem - smakowało rewelacyjnie, ale każde inne wydanie żurawiny będzie idealnie pasowało do tego daniakroić należy bardzo ostrym nożem, zmakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimnoSmacznego;)