belgijskie gofry z kardamonem bez jajek i mleka

Smakołyki alergika

belgijskie gofry z kardamonem bez jajek i mleka

wybornego Nowego Roku!

Smakołyki alergika

wybornego Nowego Roku!

ciasto czekoladowe Nigelli - nutella cake

Smakołyki alergika

ciasto czekoladowe Nigelli - nutella cake

bezglutenowe łazanki ze słodką kapustą

Smakołyki alergika

bezglutenowe łazanki ze słodką kapustą

piernik sielski

Smakołyki alergika

piernik sielski

wegańskie trufle piernikowe

Smakołyki alergika

wegańskie trufle piernikowe

sałatka ziemniaczano-śledziowa

Smakołyki alergika

sałatka ziemniaczano-śledziowa

Smakołyki alergika

lodowiec - wyborny deser retro

Przepis na lodowiec moja mama dostała od ciotki Krychy, tej od pysznego piernika. Z bliżej nieznanych przyczyn lodowca od kiedy pamiętam robiło się na Święta. To znaczy przyczyn się domyślam - deser ten był wykwintem w czasach PRLu, bo zawierał kakao, rodzynki oraz brzoskwinie i ananasy z puszki. Dziś, mimo dostępności świeżych owoców robię go tak samo, jak moja mama, bo to smak dzieciństwa. Jak kiedyś raz pozmieniałam owoce na świeże, a aromat waniliowy na prawdziwą wanilię to jednak to nie było TO, choć też było pyszne, a właściwie to nawet pyszniejsze... Ponieważ nie jest to jak mniemam wasz smak dzieciństwa, to jednak polecam wersję nowoczesną. No chyba, że chcecie poznać smak PRLu.PS. Fota będzie bliżej Świąt, bo wtedy będę lodowca robić.Należy mieć:paczkę okrągłych biszkoptów150 g masła2 szklanki mleka4 żółtkaopakowanie budyniu waniliowego½szklanki cukrukilka kropel aromatu waniliowegopo ½puszki brzoskwiń i anansówpo 2 łyżki rodzynków i orzechów włoskich2 łyżki kakaogalaretkę truskawkowąGalaretkę rozpuścić w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i odstawić do zastygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń i dokładnie zmiksować. Zagotować mleko i stopniowo, wciąż miksując dolać do masy. Zagotować (mieszając) i odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło, dodać masę budyniową oraz aromat i podzielić na dwie części w proporcji +/- 2/3 do 1/3. Do mniejszej dodać pokrojone i osączone owoce. Do większej wmiksować kakao, a następnie wmieszać rodzynki i kawałeczki orzechów. Na spodzie formy (robię w tortownicy) ułożyć biszkopty, następnie wyłożyć na nie ciemną masę, a potem jasną. Wstawić do lodówki, a gdy deser zastygnie udekorować go posiekaną galaretką. Lodowiec przechowywać w lodówce.

Wigilia i Boże Narodzenie z alergikiem

Smakołyki alergika

Wigilia i Boże Narodzenie z alergikiem

Rodzinna impreza z alergikiem to nie jest bułka z masłem. Zza każdego rogu czyha na niego ciocia/wujek/babcia/dziadek/kuzyn/stryjek i tak dalej z jakimś potwornym batonikiem pełnym alergenów. Ale Wigilia i tak nie jest zła, bo tradycyjnie potrawy wigilijne powinny być bez nabiału i jajek, czyli po naszemu postne. Jednak pamiętajmy, że są ciężkostrawne i w związku z obecnością suszonych grzybów dla dziecin nieprzydatne, natomiast wypieki są pełne miodu i orzechów. Poza tym w polskiej tradycji silnie zakorzenione jest obdarowywanie dzieci łakociami, natomiast gorzej idzie ze zrozumieniem istoty alergii. A po drugie nigdy nie wiadomo, co się kryje w podanych na stół przysmakach. Zatem jak bezpiecznie przejść przez Święta?Jeśli to my jesteśmy gospodarzami, sprawa ma się całkiem całkiem. Delikatnie, by nikogo nie urazić, kontrolujemy podarki dla naszego dziecka, mamy też całkowitą kontrolę nad menu, a jeśli nie mamy, bo impreza jest "składkowa", to po prostu nie dawajmy dziecku (o ile nie do końca ufamy składkodawcy) przyniesionego jedzenia. Należy się zawsze upierać przynajmniej z przygotowaniem ciast, bo te zazwyczaj pozostają w głównym obszarze dziecięcych zainteresowań. Wiem, że należy spróbować wszystkich 12 potraw, no ale sorry, są rzeczy, które podlegają tylko i wyłącznie jednemu prawu - zdrowiu dziecka. Czujcie się więc rozgrzeszeni. A co wtedy, gdy idziemy do kogoś z wizytą? No to jest Sparta. Pierwsza zasada - nie spuszczaj dziecka z oka, żeby jakaś ciocia nie zapragnęła wcisnąć mu jakiejś czekolady. Niestety nie każde dziecko potrafi odmówić, nawet jeśli wie o swoich ograniczeniach żywieniowych. Druga - umów się z gospodynią na coś bezpiecznego, a najlepiej przynieś własne jedzenie dla dziecka. Czysty barszcz to nie jest coś, czego się możesz obawiać, ale nigdy nie wiadomo, czy panierka na rybie jest bezjajeczna. Trzecia - ustalcie dokładne menu z gospodynią i jeśli dziecko jest wrażliwe na tym punkcie, przygotuj mu w domu podobne dania. Na przykład: jeśli będzie smażony w panierce karp, a twoje dziecko jest uczulone na ryby, zrób mu i przynieś coś podobnego, np. stripsy albo pakorę wege. Jeśli dziecko jest uczulone na buraki (co się zdarza, choć bardzo rzadko), weź dla niego zupę-krem z batatów, jeśli obawiasz się siary z suszonych owoców w kompocie wigilijnym, weź kompot z suszonek bio. To samo z deserami. I tak dalej. Bo czwarta i najważniejsza zasada brzmi: jemy tylko to, co możemy bez względu na okazję czy okoliczności. Nie licz na to, że się podczas świątecznej imprezy zrelaksujesz - musisz mieć oczy dookoła głowy, bo im więcej ludzi, tym więcej pomysłów, w tym także głupich. I nie martw się tak bardzo o jedzenie dla swojego alergika, bo dla maluchów najważniejsza jest choinka, a raczej to, co pod nią no i możliwość poganiania się z kuzynami. Zje, co mu dasz i poleci się bawić.Idealnie by było, żeby wszyscy respektowali waszą alergię. Jeśli możesz liczyć na takie grono, to umówcie się tak, że żadne dziecko nie dostaje pod choinkę sklepowych słodyczy, a jeśli już to takie, które nie zaszkodzą twojemu dziecku w razie poczęstunku (bezpieczne ciasteczka, lizaki, żelki etc.). Poproś gospodynię, by dostosowała się do waszych ograniczeń. Niech twój alergik nie idzie na imprezę głodny, daj mu coś przed wyjściem. Jego jedzenie zapakuj tak, by nie wymagało odgrzewania na miejscu - w termiczne lunchowniki lub termos. I nie zapomnij o specjalnych łakociach. A tak poza tym - nie martw się! To tylko kilka godzin, dacie radę.Kup zanim zniknie! Wyprzedaż "100 smakołyków..." - tylko 19 zł! 

krem z kukurydzy

Smakołyki alergika

krem z kukurydzy

masło słonecznikowe

Smakołyki alergika

masło słonecznikowe

tarta ze szpinakiem i fetą

Smakołyki alergika

tarta ze szpinakiem i fetą

sagoo kokosowe

Smakołyki alergika

sagoo kokosowe

aromatyczne karczochy z patelni

Smakołyki alergika

aromatyczne karczochy z patelni

pasztet z dzika z żurawiną

Smakołyki alergika

pasztet z dzika z żurawiną

[przed]szkolne śniadania część 7

Smakołyki alergika

[przed]szkolne śniadania część 7

czekoladowe ciasto z gruszkami

Smakołyki alergika

czekoladowe ciasto z gruszkami

schabowe panierowane bez jajka

Smakołyki alergika

schabowe panierowane bez jajka

batoniki musli z żurawiną

Smakołyki alergika

batoniki musli z żurawiną

Mleko owsiane waniliowe

Smakołyki alergika

Mleko owsiane waniliowe

Czarne ciasto halloweenowe - jeszcze z PRLu

Smakołyki alergika

Czarne ciasto halloweenowe - jeszcze z PRLu

Gruzińskie szaszłyki

Smakołyki alergika

Gruzińskie szaszłyki

Granola dyniowa

Smakołyki alergika

Granola dyniowa

Ciasto owsiane z orzechami i czekoladą

Smakołyki alergika

Ciasto owsiane z orzechami i czekoladą

Pieczone frytki z batatów

Smakołyki alergika

Pieczone frytki z batatów

Tort węgierski

Smakołyki alergika

Tort węgierski

Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

Smakołyki alergika

Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

Mleko jaglane waniliowe

Smakołyki alergika

Mleko jaglane waniliowe

Feta pieczona z pomidorami

Smakołyki alergika

Feta pieczona z pomidorami

Polędwiczki z dzika

Smakołyki alergika

Polędwiczki z dzika