Ivka w kuchni
Gołąbki siekane (bez zawijania)
Przyznaję, że tradycyjne gołąbki owinięte liściem kapusty w ogóle mnie nie kręcą... Te siekane, zwane także hiszpańskimi lub leniwymi, to zupełnie coś innego :) Najpierw zarumienione na złoto na patelni, a potem podduszone w sosie pomidorowym, są dużo szybsze w wykonaniu od tych zawijanych i smaczniejsze - uwielbiam ten smak! Gołąbki siekane2 szklanki ryżu1 kg kapusty600 g mięsa mielonego4 jajka2 małe cebulebułka tartaolejsól, pieprzsos pomidorowyok. 0,5-1 litr bulionu (w zależności od tego czy lubimy dużo sosu) słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 150-200 g) Ryż ugotować na sypko. Kapustę drobno poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na około godzinę aby puściła sok. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Z kapusty odcisnąć sok, dodać mięso mielone, ryż, cebulę i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem i przelać do dużego naczynia żaroodpornego lub głębokiej blachy od piekarnika. Gołąbki ułożyć w naczyniu, przykryć (w przypadku blachy folią aluminiową) i dusić przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Smacznego :)