Sznycle z Indyka Capresse

Feeria smaków

Sznycle z Indyka Capresse

Domowy Makaron z Jajkiem, Szynką Parmeńską i Miętą zalany Bulionem

Feeria smaków

Domowy Makaron z Jajkiem, Szynką Parmeńską i Miętą zalany Bulionem

Sznycle z Indyka na Orientalnym Sosie z Dyni z Sałatką z Ciecierzycy.

Feeria smaków

Sznycle z Indyka na Orientalnym Sosie z Dyni z Sałatką z Ciecierzycy.

Stosunkowo lekka, wysokobiałkowa potrawa wywodząca się z kuchni hinduskiej. Bardzo smaczna (o dziwo, gdybym miała podzielić ją na składowe - najbardziej przypadła mi do gustu sałatka z ciecierzycy). Przyznam, że sosu wyszło mi nieproporcjonalnie dużo w stosunku do reszty zatem sugeruję zrobić go o połowę mniej… lub pomnożyć pozostałe składniki. Przepis z "Kuchni Indyjskiej". Składniki: 600 g piersi z indyka pokrojonej na 1 cm sznycle sól, pieprz łyżka curry olej do smażenia Sałatka puszka ciecierzycy garść listków mięty skórka otarta z cytryny + łyżka soku 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Sos kawałek imbiru wielkości kciuka łyżka ghee 1 ząbek czosnku 2 szalotki lub mała cebula 400 g dyni pokrojonej w niewielką kostkę  puszka pomidorów (dałam szklankę passaty) puszka mleka kokosowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżki mieszanki przypraw curry madras (do kupienia w kuchniach świata ja dostałam w sklepie Tiger) Można również poimprowizować mieszając zwykłe curry z kozieradką, kuminem, kardamonem i mieloną kolendrą) sól, pieprz Wykonanie Sos W dużym rondlu rozgrzać ghee lub olej. Krótko przesmażyć posiekaną cebulę. Następnie dodać przetarty czosnek i starty na tarce imbir. Posypać przyprawami - zamieszać. Wrzucić drobno pokrojoną dynię a chwilę później pomidory i mleko kokosowe. Gotować około 15 -20 minut aż dynia zacznie się rozpadać. Wówczas zmiksować, dodać sos sojowy, i koncentrat pomidorowy. Spróbować i ewentualnie doprawić (ja złagodziłam smak odrobiną słodkiej śmietanki). Sznycle Sznycle umyć, osuszyć. posypać solą pieprzem i przyprawą curry. Usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Sałatka Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą. Umieścić w miseczce. Dodać posiekaną mięte, skórkę i sok z cytryny oraz przyprawy i oliwę. Wymieszać.

Pstrąg Łososiowy / Puree z Pieczonego Kalafiora / Jesienne Warzywa

Feeria smaków

Pstrąg Łososiowy / Puree z Pieczonego Kalafiora / Jesienne Warzywa

Pstrąg łososiowy podany w towarzystwie puree z pieczonego kalafiora, smażonego czosnku, aromatycznego szpinaku i dyni (również z piekarnika)... a wszystko w wersji nacechowanej nowomodnym separatyzmem :). Bardzo smaczny posiłek... choć nieco wymagający. Dlatego proponuję przygotować go przy okazji pieczenia innych potraw... Składniki: Pstrąg łososiowy 400 g pstrąga łososiowego sól, pieprz odrobina skórki otartej z cytryny olej plasterki cytryny do podania Puree 1/2 kalafiora sól pieprz oliwa z oliwek 100 ml śmietanki kremowej ewentualnie 2 łyżki tartego parmezanu Czosnek główka czosnku 100 ml mleka Szpinak opakowanie listków szpinaku baby masło sól, pieprz gałka muszkatołowa Dynia 1/2 niewielkiej dyni piżmowej sol, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie Pstrąga umyć, osuszyć, posolić i oprószyć pieprzem. Doprawić skórką otartą z cytryny. Odstawić. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 oC. Kalafiora oraz dynię umyć po czym podzielić na cząstki. Doprawić solą i pieprzem. Spryskać oliwą z oliwek. Upiec do miękkości (15- 25 minut w zależności od wielkości cząstek). W tym czasie czosnek obrać, ząbki zalać mlekiem i zagotować. Gdy zmięknie (około 8 minut) wyłowić cząstki i osuszyć na papierowym ręczniku. Na patelni (którą można wstawiać do piekarnika) rozgrzać olej. Podsmażyć rybę od strony skóry aż do zrumienienia. Wstawić do piekarnika na 8 minut. W rondlu rozgrzać sporą łyżkę masła. Podsmażyć ugotowany czosnek do zrumienienia. Odłowić na papier za pomocą łyżki cedzakowej. Na pozostałe masło wrzucić listki szpinaku. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć do momentu aż listki zwiędną, jednak nadal pozostaną ładnie zielone. Upieczonego kalafiora zblendować ze śmietanką i parmezanem. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać danie na dużych talerzach układając osobno: szpinak, rybę, cząstki cytryny, pure z kalafiora, dynię i smażony czosnek.

Bakłażany Faszerowane Makaronem

Feeria smaków

Bakłażany Faszerowane Makaronem

Tort Naleśnikowy z Pieczarkami i Tymiankowym Beszamelem

Feeria smaków

Tort Naleśnikowy z Pieczarkami i Tymiankowym Beszamelem

Soba z Łososiem i Warzywami

Feeria smaków

Soba z Łososiem i Warzywami

Francuska Zupa Rybna z Porem i Salsą Grapefruitową

Feeria smaków

Francuska Zupa Rybna z Porem i Salsą Grapefruitową

Żeberka Cielęce z Wiśniami

Feeria smaków

Żeberka Cielęce z Wiśniami

Faszerowana Cukinia z Kozim Serkiem i Miętą

Feeria smaków

Faszerowana Cukinia z Kozim Serkiem i Miętą

Vitello Tonnato (Cielęcina w Sosie Tuńczykowym)

Feeria smaków

Vitello Tonnato (Cielęcina w Sosie Tuńczykowym)

Tarta z Łososiem, Mozzarellą i Pomidorami

Feeria smaków

Tarta z Łososiem, Mozzarellą i Pomidorami

Krucha tarta z wędzonym łososiem, pomidorami i mozzarellą. Bardzo smaczna. Można ją zrobić w szybszej wersji: na cieście francuskim (osobiście nie przepadam gdyż za mocno nasiąka i staję się zakalcowate), ale to kwestia gustu i czasu. Przepis Pascala. Składniki: Na ciasto 200 g mąki pszennej 100 g masła płaska łyżeczka soli łyżka lodowatej wody 1 jajko Alternatywnie arkusz ciasta francuskiego z lady chłodniczej Farsz 5 jajek 100 ml śmietanki 30% 350 g pomidorów (sparzonych, zahartowanych, bez skórek i gniazd nasiennych) 150 g wędzonego łososia szczypiorek 1 kulka mozzarelli kilka listków bazylii sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę. Masło posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto dodając po łyżce zimną wodę. Schłodzić w lodówce około 2 godzin.   Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę na tarte - wielkości  30-34 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić na kilka minut do lodówki. Ciasto przykryć pergaminem i obciążyć suchą fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 oC na 15 minut. Po tym czasie usunąć pergamin z zawartością i podpiec do lekkiego zrumienienia jeszcze przez kilka minut. Pokrojone w kostkę pomidory odstawić na bok. Do miski wbić jaja, dodać śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Zalać pomidory, dodać posiekany szczypiorek i odstawić. Na podpieczonym cieście rozłożyć łososia, pokrojoną mozzarellę i ewentualnie całe plasterki pomidora. Zalać masą jajeczną. Dodać kilka porwanych listków świeżej bazylii. Piec w piekarniku nagrzanym 180°C przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany). Upieczoną tartę ozdobić listkami bazylii.

Zupa Szczawiowa z Jajkiem w Koszulce

Feeria smaków

Zupa Szczawiowa z Jajkiem w Koszulce

Zielone Curry ze Szparagami

Feeria smaków

Zielone Curry ze Szparagami

Jajka Faszerowane Rzeżuchą

Feeria smaków

Jajka Faszerowane Rzeżuchą

Pasztet Drobiowy

Feeria smaków

Pasztet Drobiowy

Kotleciki z Kaszy Gryczanej i Fety

Feeria smaków

Kotleciki z Kaszy Gryczanej i Fety

Wiejski Chleb Pszenno - Żytni (na zakwasie)

Feeria smaków

Wiejski Chleb Pszenno - Żytni (na zakwasie)

Zupa Jajowa z Kiełbasą i Chrzanem

Feeria smaków

Zupa Jajowa z Kiełbasą i Chrzanem

Zielony Kuskus

Feeria smaków

Zielony Kuskus

Makaron Conchiglie z Szynką Parmeńską i Szałwią

Feeria smaków

Makaron Conchiglie z Szynką Parmeńską i Szałwią

Kurczak w Imbirowo - Orzechowym Sosie

Feeria smaków

Kurczak w Imbirowo - Orzechowym Sosie

Studzienina z Kurczka

Feeria smaków

Studzienina z Kurczka

Bazyliowe Rożki z Szynki Parmeńskiej

Feeria smaków

Bazyliowe Rożki z Szynki Parmeńskiej

Mus z Tuńczyka

Feeria smaków

Mus z Tuńczyka

Sałatka Ryżowa z Pieczarkami

Feeria smaków

Sałatka Ryżowa z Pieczarkami

Sałatka z Jajkiem i Wędzonym Pstrągiem

Feeria smaków

Sałatka z Jajkiem i Wędzonym Pstrągiem

Obiadowa sałatka ziemniaczana ze wspaniałym koperkowo - chrzanowym dresingiem. Bardzo udana kompozycja: lekka i sycąca zarazem. Wędzonego pstrąga można z powodzeniem zastąpić makrelą lub łososiem wędzonym na ciepło czy też inną preferowaną rybą.   Składniki: 5 średniej wielkości sałatkowych ziemniaków 4 jajka 1 wędzony pstrąga opakowanie roszponki 4 gałązki selera naciowego 1 szalotka sól, pieprz skórka otarta z cytryny Sos łyżeczka czystego chrzanu 3 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki posiekanego koperku sól Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Gotowe, ostudzić i delikatnie obrać. Pokroić w plasterki. Jajka ugotować na twardo. Pokroić na ćwiartki. Selera naciowego pokroić w plasterki. Szalotkę bardzo cienko pokroić. Rybę rozdrobnić usuwając przy tym ości. Roszponkę umyć. Składniki sosu wymieszać. Układać porcje z przygotowanych składników. Na wierzch zetrzeć skórkę z cytryny i polać sosem.

Śledzie słodko kwaśne z rodzynkami

Feeria smaków

Śledzie słodko kwaśne z rodzynkami

Jajko po Wiedeńsku

Feeria smaków

Jajko po Wiedeńsku

Hiszpańska Tortilla z makaronem i szpinakiem

Feeria smaków

Hiszpańska Tortilla z makaronem i szpinakiem