Crumble z owocami z dodatkiem lodów Big Milk Yogurt

Z miłości do słodkości

Crumble z owocami z dodatkiem lodów Big Milk Yogurt

Rolada z truskawkami

Z miłości do słodkości

Rolada z truskawkami

Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą

Z miłości do słodkości

Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą

Pavlova z truskawkami

Z miłości do słodkości

Pavlova z truskawkami

Placuszki serowe z truskawkami

Z miłości do słodkości

Placuszki serowe z truskawkami

Suflet czekoladowy z truskawkami

Z miłości do słodkości

Suflet czekoladowy z truskawkami

Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami

Z miłości do słodkości

Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami

Babeczki z rabarbarem i orzechami

Z miłości do słodkości

Babeczki z rabarbarem i orzechami

Trufle serowe o smaku cytrynowo - czekoladowym

Z miłości do słodkości

Trufle serowe o smaku cytrynowo - czekoladowym

Tort Księga Komunijna

Z miłości do słodkości

Tort Księga Komunijna

Ostatnio miałam okazję po raz pierwszy samodzielnie zrobić tort w kształcie Księgi komunijnej. Przyznam, że trochę się obawiałam czy podołam temu zadaniu, jednak okazało się, że nie jet to tak trudne, jak myślałam:) Co prawda do łatwych ten tort nie należy, jednak jak widać nie jest to niewykonalne. Do przełożenia warstw użyłam kremu śmietanowego z dodatkiem mascarpone i czekolady oraz kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania słodyczy. Gościom bardzo smakowało:)Biszkopt: 7 jajek, 120g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook), 1 i 1/4 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Master Cook),3 czubate łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru waniliowego (użyłam Master Cook). Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, dodawać kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką i wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. UWAGA! Upiec dwa takie biszkopty!!Krem śmietanowy:   1 litr śmietanki 36%, 500g serka mascarpone, niepełna szklanka cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook), 200g mlecznej czekolady, 300g dżemu z czarnej porzeczki, szklanka herbaty z cukrem.Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Wymieszać szpatułką. Blaty ciasta nasączyć herbatą. Dwa blaty wyciąć w taki sposób, by utworzyły zgrubienie księgi. Pierwsze dwa blaty ciasta ułożyć blisko siebie i posmarować warstwą dżemu, rozsmarować grubą warstwę kremu. Przykryć kawałkami ciasta, które mają tworzyć zgrubienie księgi. Posmarować je dżemem i resztą kremu. Przykryć ostatnimi dwoma nasączonymi blatami ciasta. Schłodzić.Krem maślany: 200g masła, 80g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook), czubata szklanka cukru, 3 szklanki mleka.2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż całkowicie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą posmarować dokładnie wierzch i boki ciasta. Całość udekorować podwójną porcją masy plastycznej (przepis tutaj)  i zrobionymi z niej ozdobami.                                                                  Smacznego:))

Bułki z przedziałkiem

Z miłości do słodkości

Bułki z przedziałkiem

Ciasto z bananami i galaretką bez pieczenia

Z miłości do słodkości

Ciasto z bananami i galaretką bez pieczenia

Zazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu na to, by przygotować coś słodkiego. Wtedy zawsze sprawdzają się ciasta na zimno. Dziś mam dla Was przepis na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto z masą budyniową i bananami pokryte galaretką. Składniki: 350g herbatników, 4 szklanki mleka, 120g budyniu śmietankowego (użyłam Master Cook), 200g masła, szklanka cukru, 4 banany, 150g galaretki pomarańczowej (użyłam master Cook). Wykonanie Na dnie blaszki o wym. 25x25cm rozłożyć warstwę ciastek. 3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie i wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia. W między czasie rozpuścić galaretkę w 3 szklankach wrzątku i ostudzić. Miękkie masło utrzeć, w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu. 1/3 kremu wylać na ciastka, rozłożyć plasterki banana i przykryć kolejną warstwą ciastek. Ponownie wylać 1/3 masy, rozłożyć plastry banana i przykryć warstwą herbatników. Wylać resztę ciasta i ułożyć pozostałe plastry banana. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na całą noc do lodówki.Źródło: Zjem to!                                                                             Smacznego:)) 

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

Z miłości do słodkości

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

Drożdżówki z białym serem i jagodami

Z miłości do słodkości

Drożdżówki z białym serem i jagodami

Ciasto rabarbarowe z bezą

Z miłości do słodkości

Ciasto rabarbarowe z bezą

Frykadelki w sosie grzybowym

Z miłości do słodkości

Frykadelki w sosie grzybowym

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Z miłości do słodkości

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Sernik jagodowy na zimno na jogurcie

Z miłości do słodkości

Sernik jagodowy na zimno na jogurcie

Focaccia

Z miłości do słodkości

Focaccia

Dziś tradycyjny przepis kuchni włoskiej. Focaccia, czyli taki drożdżowy chlebek z dziurami, posypany rozmarynem oraz solą morską. Idealny na przystawkę, śniadanie lub jako dodatek do wielu potraw. Składniki: 75dag mąki pszennej, 1/2 l letniej przegotowanej wody, 40 g świeżych drożdży, 3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 50ml oleju rzepakowego, łyżeczka rozmarynu, świeżo zmielona sól morska.Wykonanie Do 250ml letniej wody dodać drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać, odstawić na 10min. Następnie dodać 2/3 mąki, resztę wody, sól i olej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżka. Stopniowo dodawać resztę mąki, aż ciasto będzie dość sztywne. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Nasmarować olejem blaszkę o wym. 23x33cm. Wylepić ciastem, palcem porobić dziury w cieście. Skropić oliwą, oprószyć rozmarynem oraz świeżo zmieloną solą morską. Piec ok. 17min w temp. 220st.                                                                Smacznego:)) 

Babka majonezowa

Z miłości do słodkości

Babka majonezowa

Ciasto rabarbarowo - truskawkowe

Z miłości do słodkości

Ciasto rabarbarowo - truskawkowe

Muffinki z truskawkami

Z miłości do słodkości

Muffinki z truskawkami

Kruche wiatraczki z marmoladą

Z miłości do słodkości

Kruche wiatraczki z marmoladą

Deser lodowy oraz Lodowy Shake czekoladowy

Z miłości do słodkości

Deser lodowy oraz Lodowy Shake czekoladowy

Sałatka z selerem konserwowym

Z miłości do słodkości

Sałatka z selerem konserwowym

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym

Z miłości do słodkości

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym

Ciasto Lion - bez pieczenia

Z miłości do słodkości

Ciasto Lion - bez pieczenia

Pulpeciki mięsno - brokułowe

Z miłości do słodkości

Pulpeciki mięsno - brokułowe

Deser z domowym musli i musem truskawkowym

Z miłości do słodkości

Deser z domowym musli i musem truskawkowym

Drożdżowa babka z czekoladą

Z miłości do słodkości

Drożdżowa babka z czekoladą