Muffinki z jabłkiem i cynamonem

Talerz pokus

Muffinki z jabłkiem i cynamonem

Muffinki z jabłkiem i cynamonem są pyszne, wilgotne w środku z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę i jest bardzo proste, muffinki smakują naprawdę świetnie i obłędnie pachną. Lubię je z kubkiem dobrej herbaty z cytryną.    

Piernik staropolski (długodojrzewający) z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową

Talerz pokus

Piernik staropolski (długodojrzewający) z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową

Długo dojrzewający piernik staropolski wymaga i czasu i przełożenia konfiturą czy powidłami, dzięki którym nabierze wilgoci, jego smak będzie jeszcze bogatszy. Tego piernika przygotowałam dosyć klasycznie – przełożyłam domowymi powidłami śliwkowymi, polałam czekoladową polewą ale dodatkowo obsypałam go prażonymi płatkami migdałów. Zapraszam na drugą część przepisu na piernik – pieczenie i przekładanie.

Gęś faszerowana kaszą gryczaną, grzybami i wątróbką

Talerz pokus

Gęś faszerowana kaszą gryczaną, grzybami i wątróbką

Kiedy na świątecznym stole nie może zabraknąć mięsa ale ma to być danie, które będzie i smaczne i zdrowe polecam chudy drób, najlepiej gęś owsianą. Gęś można przyrządzić na różne sposoby, ja proponuję pieczoną gęś faszerowaną kaszą gryczaną, suszonymi grzybami i watróbką. Można ją podać np. z buraczkami i mamy pełnowartościowy posiłek.  Gęsi te są hodowane ekologicznie, karmione naturalnie - wypasane na pastwiskach i karmione owsem. Mięso gęsi jest chude (tłuszcz wytapia się w trakcie pieczenia, a skórki nie musimy jeść ), dostarcza sporą ilość białka, jest źródłem witamin i składników mineralnych. Wielu dietetyków zaleca spożycie gęsi zamiast innych rodzajów mięsa. Poza tym gęsina królowała na stołach polskich od wieków, a od kilku lat z powodzeniem wraca na nasze stoły zwłaszcza propagowana jako danie na Św. Marcina. Święta czy uroczyste obiady to również okazja aby skosztować tego niezwykłego, delikatnego, kruchego i bardzo smacznego mięsa.   

Tatar z łososia z egzotyczną salsą

Talerz pokus

Tatar z łososia z egzotyczną salsą

Tatar z łososia w lekkiej, egzotycznej odsłonie. Łosoś leżakował w marynacie z dodatkiem imbiru, czosnku, sosu rybnego i trawy cytrynowej, a potem został podany na salsie z mango, zielonego ogórka i pomarańczy, całość dopełniła świeża kolendra. Połączenie smaków jest znakomite :)     

Żeberka z piekarnika z cebulą i pieczarkami

Talerz pokus

Żeberka z piekarnika z cebulą i pieczarkami

Długo pieczone, mięsiste żebro z ziołowym aromatem. Mięso jest miękkie i bardzo soczyste, świetnie smakuje z cebulą i pieczarkami, z którymi się dusiło, dodatkiem może być kasza albo pieczone ziemniaki. Do tego dania pasują tez świetnie zasmażane buraczki albo duszona kapusta kiszona. Polecam do wypróbowania !  

Tort wuzetka

Talerz pokus

Tort wuzetka

Przepyszna wuzetka, której smak kojarzy mi się z dzieciństwem – idealny balans mocno czekoladowego ciasta ze śmietanowym, lekko kwaśnym kremem. Całość nie za słodka i smakująca idealnie! Kiedyś wuzetka wydawała mi się czasochłonna i trudna do zrobienia, nic bardziej mylnego. Zobaczcie z jaką łatwością można przygotować klasyczną wuzetkę w wydaniu eleganckiego tortu.   

Śledź w sosie czosnkowym

Talerz pokus

Śledź w sosie czosnkowym

Ostry śledzik w sosie czosnkowym-bardzo fajne połączenie smakowe. Wyrazisty smak śledzia i czosnku balansuje łagodny jogurt, ale sos powinien być dosyć ostry, jeśli czosnku będzie za mało to śledź „przyćmi” całe danie. Przystawka, którą robi się naprawdę łatwo i szybko znika ze stołu. Po zjedzeniu, a przed pocałunkiem zalecam zjeść garść natki pietruszki – może pomoże ;)   

Krokiety z kapustą kiszoną i dudami (płuckami)

Talerz pokus

Krokiety z kapustą kiszoną i dudami (płuckami)

Krokiety z farszem z kiszonej kapusty i płucek pewnie nie każdemu zasmakują, ale Ci którzy lubią dudy będą nimi zachwyceni, te smaki świetnie się komponują, a krokiety są rewelacyjne. Farsz jest delikatny, a dzięki kapuście wyrazisty w smaku. Krokiety podaje ciepłe najlepiej z filiżanką czerwonego barszczu, są pyszne, polecam !  

Staropolski piernik dojrzewający

Talerz pokus

Staropolski piernik dojrzewający

Staropolski piernik pachnący korzennymi przyprawami i miodem. Według receptury składniki muszą najpierw dojrzeć w chłodzie aby dopiero po kilku tygodniach zamienić się w pyszne ciasto, można je zrobić w kilku wariantach z powidłami, z bakaliami, z lukrem lub czekoladową polewą. Polecam do wypróbowania.  

Warzywa pieczone w piekarniku

Talerz pokus

Warzywa pieczone w piekarniku

Soczyste, pełne smaku warzywa upieczone z dodatkiem oliwy i ziół. Pyszne na przekąskę np. podane z sosem czosnkowym lub jako dodatek do mięs czy ryb. Zrobicie je bez problemu – przepis jest bardzo  łatwy i szybki.   

Orkiszowe naleśniki ze szpinakiem

Talerz pokus

Orkiszowe naleśniki ze szpinakiem

Orkiszowe naleśniki ze szpinakiem stały się ostatnio przebojem w naszym menu. Smakują znakomicie i na ciepło i na zimno, można je podać z różnymi smakowitymi dodatkami np. serkami. Doskonałe na obiad czy kolację, można też zabrać je do pracy na lunch.    

Omlet z płatkami, łososiem i pomidorem

Talerz pokus

Omlet z płatkami, łososiem i pomidorem

Puszysty, delikatny omlet w połączeniu z płatkami pełnoziarnistymi i ulubionymi dodatkami to naprawdę energetyczny początek dnia. Moje dodatki to łosoś, pomidor i odrobina szczypiorku – polecam taki zestaw, jest wyśmienity i prosty w przygotowaniu!  

Pierś kurczaka z warzywami i serkiem Apetina Tapas w cieście francuskim

Talerz pokus

Pierś kurczaka z warzywami i serkiem Apetina Tapas w cieście francuskim

Bakłażan z pomidorem, kozim serem i bazyliową emulsją

Talerz pokus

Bakłażan z pomidorem, kozim serem i bazyliową emulsją

Przekąska, która bardzo mi smakowała, bakłażan w zestawie z soczystym pomidorem i wyrazistym w smaku kozim serem jest pyszny. Do tego aksamitna emulsja z bazylii i czosnku, która nadaje przekąsce charakteru. Przygotowanie jest bardzo proste a efekt wizualny i smakowy znakomity !   

Galaretka z robakami - deser na Halloween

Talerz pokus

Galaretka z robakami - deser na Halloween

Strasznie pyszny deser, który robi się dosłownie w kilka minut. Dla lepszego efektu kolorystycznego pomieszałam dwie galaretki ale jej smak pozostał bardzo dobry, do tego trochę ziemi, robaki i mamy uśmiech dziecka od ucha do ucha. Radości i śmiechu przy jego jedzeniu jest naprawdę dużo :D  

Ozorki w sosie z zielonego pieprzu

Talerz pokus

Ozorki w sosie z zielonego pieprzu

Delikatne ozorki cielęce zanurzone w przepysznym, bardzo aromatycznym sosie z zielonego pieprzu. Danie dla lubiących mocne smaki bo ten sos jest naprawdę dosyć ostry, ale delikatne mięso i towarzystwo kaszy świetnie równoważą tę kompozycję. Uwaga na zielony pieprz - z doświadczenia wiem, że jego moc może być różna w zależności od producenta, 1 łyżeczka za dużo może sprawić, że danie straci swój smak więc lepiej najpierw dodać mniej, chwilkę pogotować i spróbować czy smak nam odpowiada.    

Talerz pokus

Inspirujący wymiar płatków

Na zaproszenie marki Lubella, uczestniczyłam ostatnio wraz z grupą blogerów w leniwym, bardzo smakowitym śniadaniu. Dietetyk Anna Różyk przypomniała nam o kilku ważnych kwestiach, bo  śniadanie jak każdy wie …….hmmmm…. - bez niego nie powinniśmy wychodzić z domu – a zdarza się to pewnie nie jednemu z nas,   - jest to najważniejszy posiłek dnia -a jednak jest on najczęściej  pomijany, - warto poświęcić mu kilka minut i zjeść je w spokoju – a często w biegu przegryzamy kanapkę w samochodzie/autobusie lub jemy dopiero po przyjściu do pracy, - powinno być urozmaicone (choć nie musi zawierać wielu składników), a jednocześnie szybkie i proste w wykonaniu – jednak często wieje nudą i nie mamy pomysłu na coś smacznego i rozbudzającego. Ekspert kulinarny marki Lubella, Piotr Ceranowicz, przygotował dla nas przepisy na proste, szybkie i bardzo smaczne śniadania. Ich przygotowanie nie zajęło nam dużo czasu i w miłej atmosferze mogliśmy się delektować bardzo ciekawymi połączeniami smakowymi, z porcją pełnoziarnistych płatków w nietypowym wydaniu. Przygotowaliśmy sałatkę warzywną z serkiem, kiełkami i płatkami, omlet bananowy z płatkami, sałatkę owocową z płatkami oraz kanapki z pastą z twarogu i łososia z kruszonką z płatków i świeżym koperkiem. Okazuje się, że to dosyć proste aby nie tylko w weekendy pozwalać  sobie na „luksus” jakim jest zdrowe, urozmaicone śniadanie. Codziennie powinniśmy rozpoczynać dzień od właściwej porcji energii, która jest podkładem dla naszego organizmu i bez niej funkcjonuje on znacznie gorzej. Pomysłów na śniadanie może być wiele, część przygotowań do tego posiłku można zrobić wieczorem (np. pastę czy owocową albo warzywną sałatkę), a rano tylko nałożyć na kanapkę lub do miski, dodać płatki, orzechy czy jogurt i zjeść iście królewski posiłek. Należy jednak pamiętać, że istotą tego posiłku jest jakość, a nie ilość. Dla mnie warsztaty stały się inspiracją do przygotowania pysznego, energetycznego śniadania. Na pierwszy „ogień” poszedł omlet – u mnie w wydaniu wytrawnym z łososiem, pomidorem i pełnoziarnistymi płatkami Lubella. Przygotowanie porcji dla dwóch osób zajęło mi naprawdę chwilę, a omlet okazał się rewelacyjny (wkrótce przepis na blogu). I nie zamierzam poprzestać na śniadaniowych eksperymentach, bo warto wstać kilka minut wcześniej i przygotować  sobie i najbliższym tak pyszny posiłek. Na dzień DOBRY  :D  

Domowy przecier pomidorowy

Talerz pokus

Domowy przecier pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy nie ma sobie równych! Przepis na to cudo jest prosty i najlepiej robić go w ilościach hurtowych. Smak zupy czy sosu na bazie domowego przecieru jest rewelacyjny. Na przecier wybieram dojrzałe pomidory, najlepsze będą mięsiste lima, ale jeśli takich nie kupicie to zróbcie z innych – przecier i tak będzie lepszy niż taki ze sklepu. Domowy przecier jest wspaniały i warto zrobić spory zapas na zimę, będzie świetną bazą do zup i sosów.   

Placki z cukinii, marchewki i ziemniaków

Talerz pokus

Placki z cukinii, marchewki i ziemniaków

Te placki są fantastyczne! Chrupiące, delikatne w środku, na wytrawnie, a z lekką nutą słodyczy. Połączenie ziemniaków, cukinii i marchewki uważam za rewelacyjne ! Placuszki podaję z dipem czosnkowym lub szczypiorkowym.    

Kotlety mielone z papryką i cebulą

Talerz pokus

Kotlety mielone z papryką i cebulą

Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, pyszne kotleciki pieczone w piekarniku, dzięki dodatkom mięso ma bardzo fajny posmak pieczonej papryki i cebulki. Fakt, że upiekłam je w piekarniku, a nie na patelni dodatkowo zwiększa ich walory smakowe. Zdrowsza i smakowita alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych, smakują pysznie podane np. z ryżem i dipem czosnkowym.   

Delikatny tort a'la tiramisu

Talerz pokus

Delikatny tort a'la tiramisu

Delikatny tort a’la tiramisu, wersja którą przygotowałam na urodziny córki. Ten tort jest znacznie łagodniejszy niż klasyczne tiramisu, nie zawiera też alkoholu. Jeśli macie ochotę na puszysty biszkopt z aksamitnym, łagodnym kremem to zapraszam do wypróbowania, w tej delikatnej wersji tort smakuje naprawdę wyśmienicie. 

Tarta z chorizo, pomidorkami i rukolą

Talerz pokus

Tarta z chorizo, pomidorkami i rukolą

Ekspresowa tarta z ciasta francuskiego z chorizo i pomidorkami to pomysł na pyszną przekąskę, jej smak podkreśla cudowny sos na bazie sera pleśniowego. Tarta jest świetna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Podana prosto z piekarnika smakuje najlepiej, pasuje i do piwa i do wina.   

Sałatka z pieczoną cukinią

Talerz pokus

Sałatka z pieczoną cukinią

Sałatka z pieczoną cukinią i fetą smakuje świetnie, do tego świeże warzywa, prażone pistacje i lekki winegret, jest naprawdę pysznie! Sałatka kusi też swoim kwiatowym wyglądem :D 

Ajwar

Talerz pokus

Ajwar

Ajwar – bałkańska pasta z pieczonej papryki i bakłażana z dodatkiem czosnku. Lubię ją w wersji pikantnej z chili i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, ale można zrezygnować z ostrych dodatków i też będzie pyszna. Ajwar świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsa, różnego rodzaju placuszków – ziemniaczanych, z dyni lub cukinii, można też zjeść go po prostu z pieczywem.    

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Talerz pokus

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Rozgrzewająca, pyszna zupa z dyni z dodatkiem mleka kokosowego i aromatycznych przypraw. Ten krem jest jednocześnie lekki i sycący, znakomicie smakuje podany z prażonymi pestkami dyni czy słonecznika i grzankami.    

Marynowana papryczka chili

Talerz pokus

Marynowana papryczka chili

Marynowana ostra papryka chili doskonała dla miłośników mocnych wrażeń, dobrze sprawdzi się jako dodatek do kanapek czy sałatek ale również świetnie pasuje do mięsa czy ryb. Jedno jest pewne wrażenia są silne :D    

Dorada z długodojrzewającą szynką pieczona w piekarniku

Talerz pokus

Dorada z długodojrzewającą szynką pieczona w piekarniku

Pyszna, niezwykle soczysta dorada pieczona w piekarniku. Ryba jest bardzo smaczna, dobrze doprawiona, a zawinięta w plastry długodojrzewającej szynki zyskuje dodatkowy smaczek. Smakuje świetnie z pieczonymi ziemniakami i surówką z czarnej rzepy albo „colesław”.  

Krem ziemniaczany z chrzanem

Talerz pokus

Krem ziemniaczany z chrzanem

Aksamitny, dobrze dosmaczany krem ziemniaczany z wyraźną nutą chrzanu. Jego smak dodatkowo podkreślają parmezan i przypieczony boczek. Sycąca zupa z ziemniaków, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste.   

Kiszone warzywa

Talerz pokus

Kiszone warzywa

Jeśli lubicie kiszone ogórki to mieszanka, kolorowych kiszonych warzyw będzie strzałem w 10! Ich przygotowanie jest niezwykle proste a smakują rewelacyjnie i są zdrowe. Ilość i rodzaj warzyw zależy od wielkości słoja i upodobań – każdy może zrobić swoją kompozycję.   

Koktajl z malin, banana i arbuza

Talerz pokus

Koktajl z malin, banana i arbuza

Orzeźwiający, naturalnie słodki koktajl z malin, banana i arbuza. Ten lekki deser znakomicie smakuje mocno schłodzony, wypróbujcie ten przepis .