Rogalik Blog Bezglutenowe naleśniki jaglane Bezglutenowe naleśniki jaglane Według przepisu na naleśniki jaglane z bloga Kwestia Smaku. Cienkie, delikatne, ale niełamiące się przy składaniu naleśniki. U mnie dziś z dodatkiem syropu z agawy. Składniki: 115 g mąki jaglanej szczypta soli 4 łyżki oleju rzepakowego 2 jajka 300 ml mleka Wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem i odstawiamy na 30 minut, aby masa zgęstniała. Patelnię natłuszczamy lekko olejem i mocno rozgrzewamy. Nakładamy porcjami ciasto, mieszając je za każdym razem przed nabraniem na chochelkę. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Z podanych proporcji wychodzi około 6 sztuk dużych naleśników. Smacznego! The post Bezglutenowe naleśniki jaglane appeared first on Rogalik blog kulinarny.
Rogalik Blog Sałatka z rukoli, papryki i kiełków lucerny Sałatka z rukoli, papryki i kiełków lucerny. Wiosenna, zielona, lekka sałatka z chrupiącymi ziarenkami i młodymi kiełkami. Składniki: 2 garście rukoli 1 żółta papryka 2 łyżki ziaren słonecznika kiełki (lucerny, słonecznika lub inne) Sos: 2 łyżki oliwy łyżka octu winnego białego pół małej cebuli łyżka posiekanego koperku łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę, ocet, posiekaną drobno cebulę, koperek, natkę oraz odrobinę soli i pieprzu. Paprykę kroimy w kostkę. Rukolę płuczemy i osuszamy. Mieszamy rukolę i paprykę z przygotowanym sosem, nakładamy na talerze, posypujemy ziarenkami słonecznika i kiełkami. Podajemy. Smacznego The post Sałatka z rukoli, papryki i kiełków lucerny appeared first on Rogalik blog kulinarny.
Rogalik Blog Bramborová polévka Bramborová polévka czyli czeska zupa ziemniaczana z grzybami Pochodząca z kuchni czeskiej zupa, która w zależności od regionu różni się nieznacznie sposobem przygotowania i dodatkami. Przygotowana na warzywnym bulionie zabielanym śmietaną. Polecam bo jest pyszna Składniki: korzeń pietruszki marchewka ćwiartka selera 4 ziemniaki garść suszonych podgrzybków lub innych grzybów liść laurowy ząbek czosnku śmietana 18% sól pieprz Grzyby namaczamy zalewając je dwoma szklankami wody. Z warzyw korzeniowych i listka laurowego gotujemy bulion. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je. Do bulionu wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, razem z wodą w której się moczyły. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone warzywa korzeniowe kroimy i dodajemy do zupy. Zabielamy śmietaną. The post Bramborová polévka appeared first on Rogalik blog kulinarny.
Rogalik Blog Pierniczki świąteczne Pierniczki świąteczne W tym roku szukając przepisu na świąteczne pierniczki, postanowiłam wypróbować przepis na pierniczki drobne ze starej Kuchni Polskiej wyd. PWE. Wyszły bardzo smaczne i myślę, że na stałe wejdą do naszego świątecznego menu. Najlepiej upiec je około 3 tygodnie przed świętami, aby zmiękły. Składniki: 50 dag mąki pszennej 20 dag miodu 20 dag cukru pudru 12 dag masła jajko 1 dag sody oczyszczonej (1 łyżeczka) 4 łyżeczki przyprawy do piernika (takiej, która w składzie nie ma mąki) W rondelku podgrzewamy miód z cukrem pudrem, masłem i przyprawami, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki połączą. Odstawiamy masę do wystudzenia. Mąkę przesiewamy do dużej miski albo na stolnicę, dodajemy sodę, mieszamy. Wlewamy przestudzoną masę miodową, dodajemy jajko i wyrabiamy, aż masa będzie gładka i lśniąca. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki. Może tam leżeć nawet dłuższy czas, pamiętajmy jedynie żeby wyjąć je pół godziny przed wałkowaniem i wykrawaniem pierniczków. Stolnicę posypujemy lekko mąką. Ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra i foremką wycinamy pierniczki. Ciasto rośnie podczas pieczenia i trochę się odkształca, dlatego nie polecam foremek o wymyślnych kształtach. Najlepiej sprawdzą się te najprostsze – serca, gwiazdki czy półksiężyce. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy pierniczki zachowując odstępy. Pieczemy 9-10 minut w 160 stopniach. Studzimy i lukrujemy. Przechowujemy w zamkniętej puszce, aż zmiękną. The post Pierniczki świąteczne appeared first on Rogalik blog kulinarny.
Rogalik Blog Rozwiązanie konkursu z marką Kikkoman i TABASCO® Dziękuję za Wasze przepisy Wybrałam z nich trzy, które mnie zainspirowały i to do ich autorów powędrują zestawy sosów. Miło mi poinformować, że nagrody otrzymują: Aneta76, EdytaCh i Duży Chłopiec. Na dane do wysyłki czekam na blue_megi@gazeta.pl. Serdecznie gratuluję! The post Rozwiązanie konkursu z marką Kikkoman i TABASCO® appeared first on Rogalik blog kulinarny.