Sernik z powidłami śliwkowymi na piernikowym spodzie

Czekoladą utkane

Sernik z powidłami śliwkowymi na piernikowym spodzie

Muffiny piernikowe (korzenne) z powidłami śliwkowymi

Czekoladą utkane

Muffiny piernikowe (korzenne) z powidłami śliwkowymi

Wegańskie rafaello z kaszy jaglanej

Czekoladą utkane

Wegańskie rafaello z kaszy jaglanej

Rogale marcińskie – jak zrobić? Przepis krok po kroku

Czekoladą utkane

Rogale marcińskie – jak zrobić? Przepis krok po kroku

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Czekoladą utkane

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Jogurtowy pudding chia z figami

Czekoladą utkane

Jogurtowy pudding chia z figami

Sernik Bounty

Czekoladą utkane

Sernik Bounty

Jak zrobić purée z dyni?

Czekoladą utkane

Jak zrobić purée z dyni?

Czekoladą utkane

Tarta z ricottą, figami i gruszkami

Pierwszy raz skusiłam się na wykonanie kruchej tarty z dodatkiem ricotty i jestem zachwycona! Na pewno często będę wracać do tego przepisu (tym bardziej, że wszystkim domownikom tarta bardzo smakowała). Długo nie mogłam się zdecydować czy dodać do niej figi, czy gruszki. W końcu stwierdziłam, że po co się ograniczać! Myślę, że gruszki i figi świetnie się uzupełniają. Warto się skusić! Tarta z ricottą, figami i gruszkami Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru szczypta soli 1 jajko 500 g ricotty 3 łyżki cukru pudru 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej Oraz: 2 figi, 2 gruszki Trudność 40% Czas wykonania: 90 Suche składniki na kruche ciasto (tj. mąkę, cukier puder i sól) umieszczamy w misce i łączymy. Dodajemy masło i siekamy nożem. Wlewamy jajko i całość sprawnie zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut do schłodzenia (lub na krócej do zamrażarki). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na formę do tarty i odcinamy wałkiem niepotrzebne brzegi. Nakłuwamy ciasto na dnie widelcem i wkładamy ponownie do schłodzenia do lodówki (na ok. 15 minut). Po tym czasie na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy np. ryż albo fasolę. Wkładamy ciasto do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut (aż ciasto lekko się zarumieni). Wyciągamy ciasto i przygotowujemy nadzienie. Ricottę miksujemy razem z jajkami, cukrem pudrem i mąką. Tak przygotowaną masę przelewamy na przygotowany spód. Na wierzchu układamy pokrojone figi i gruszki (można gruszkę delikatnie ponacinać). Wkładamy do piekarnika, nagrzanego 180 stopni, na ok. 30 minut (aż masa się zetnie). Smacznego!   Artykuł Tarta z ricottą, figami i gruszkami pochodzi z serwisu Czekoladą Utkane.

Gdzie zjeść w Gdyni? Moje ulubione miejsca

Czekoladą utkane

Gdzie zjeść w Gdyni? Moje ulubione miejsca

Ciasteczka dyniowe z czekoladą i orzechami

Czekoladą utkane

Ciasteczka dyniowe z czekoladą i orzechami

Galette ze śliwkami (rustykalna tarta)

Czekoladą utkane

Galette ze śliwkami (rustykalna tarta)

Czekoladowa granola z jogurtem i owocami

Czekoladą utkane

Czekoladowa granola z jogurtem i owocami

Muffiny ze śliwkami i cynamonem

Czekoladą utkane

Muffiny ze śliwkami i cynamonem

Fit ciasto ze śliwkami (pełnoziarniste)

Czekoladą utkane

Fit ciasto ze śliwkami (pełnoziarniste)

Sernik z jagodami (śmietankowy)

Czekoladą utkane

Sernik z jagodami (śmietankowy)

Pudding chia z musem czekoladowym i owocami

Czekoladą utkane

Pudding chia z musem czekoladowym i owocami

Sernik Oreo bez pieczenia

Czekoladą utkane

Sernik Oreo bez pieczenia

Gdzie są najlepsze lody w Trójmieście?

Czekoladą utkane

Gdzie są najlepsze lody w Trójmieście?

Lemoniada arbuzowa (arbuzada)

Czekoladą utkane

Lemoniada arbuzowa (arbuzada)

Eton mess (wegańska wersja)

Czekoladą utkane

Eton mess (wegańska wersja)

Bezy bez jajek (wegańskie)

Czekoladą utkane

Bezy bez jajek (wegańskie)

Pavlova z truskawkami i kremem cytrynowym

Czekoladą utkane

Pavlova z truskawkami i kremem cytrynowym

Lemoniada pomarańczowa (bez cukru)

Czekoladą utkane

Lemoniada pomarańczowa (bez cukru)

Ciasteczka dla mamy i konkurs – wygraj robot kuchenny!

Czekoladą utkane

Ciasteczka dla mamy i konkurs – wygraj robot kuchenny!

Waniliowe serniczki z kremem z Nutelli

Czekoladą utkane

Waniliowe serniczki z kremem z Nutelli

Weekend we Wrocławiu – gdzie nocować, gdzie zjeść?

Czekoladą utkane

Weekend we Wrocławiu – gdzie nocować, gdzie zjeść?

Czekoladą utkane

Rustykalna tarta z rabarbarem

Rustykalną tartę (galette) przygotowuje się w naprawdę banalny sposób. Nie potrzebujemy do jej wykonania nawet jakiejkolwiek formy. Na dużej blaszce należy rozwałkować kruche ciasto na kształt okręgu, na środek wyłożyć pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar (wcześniej połączony z cukrem i odrobiną mąki), a następnie brzegi ciasta zawinąć do środka. Przyznajcie, że maślane, kruche ciasto i kwaśny rabarbar to zgrany duet. A gdyby tak tartę podać jeszcze z gałką lodów? Ja jestem na tak! Rustykalna tarta z rabarbarem 150 g masła 250 g mąki szczypta soli 70 g cukru pudru 1 duże żółtko 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie) ok. 500 g rabarbaru 4 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym białym) + 1 łyżka cukru trzcinowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej (mogą być też mielone migdały) Trudność 30% Czas wykonania: 90 Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło – całość siekamy nożem. Dodajemy żółtko, ponownie siekamy, a następnie sprawnie zagniatamy. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na minimum 45 minut. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki (ok. 1 cm). Zasypujemy 4 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy, by rabarbar puścił trochę soku. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (od razu na blaszce) tak, by utworzył nam się duży okrąg (by brzegi były równe, możemy je dociąć nożem). Na środek ciasta wysypujemy równomiernie bułkę tartą (lub mielone migdały), zostawiając przy brzegu ok. 3 cm. Do rabarbaru (który odsączamy ze zbędnego soku) dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wykładamy również na środek ciasta. Pozostawione brzegi zawijamy do środka, delikatnie dociskając. Brzeg ciasta możemy posmarować delikatnie białkiem, które pozostało nam po robieniu kruchego ciasta, a następnie posypać łyżką cukru trzcinowego. Tak przygotowaną rustykalną tartę z rabarbarem wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na ok. 30-40 minut (do zarumienienia). Gdy tarta ostygnie posypujemy ją cukrem pudrem. Gotowe! Polecam podawać z gałką lodów waniliowych. Artykuł Rustykalna tarta z rabarbarem pochodzi z serwisu Czekoladą Utkane.

Gdzie zjeść w Gdańsku? Moje ulubione miejsca

Czekoladą utkane

Gdzie zjeść w Gdańsku? Moje ulubione miejsca

Czekoladą utkane

Muffiny z rabarbarem i migdałami (pełnoziarniste)

Muffiny w zdrowszym wydaniu? Proszę bardzo Na blogu znajdziecie już muffiny z rabarbarem w bardziej grzesznej odsłonie, więc tym razem postawiłam na zdrowsze zamienniki – użyłam mąki pełnoziarnistej, dodałam też trochę oleju kokosowego zamiast masła, a cukier zamieniłam na ksylitol (można dodać też ostatecznie cukier trzcinowy). Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam muffiny z kwaśnym akcentem w postaci kawałków rabarbaru. Soczysty rabarbar sprawia też, że muffiny nie wychodzą suche. Zamiast kalorycznej kruszonki na wierzchu znajdziecie też chrupiące płatki migdałowe. Myślę, że muffiny przypadną wam do gustu, tak samo jak mi Muffiny z rabarbarem i migdałami (pełnoziarniste) (na ok. 14 sztuk) 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu 2 jajka 1 szklanka mleka 100 ml oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ok. 200-250 g rabarbaru + 2 łyżki cukru trzcinowego (waga po obraniu, odcięciu końcówek i pokrojeniu na kawałki) oraz płatki migdałowe (ilość wg uznania) Trudność 20% Czas wykonania: 40 Umyty, obrany i pokrojony rabarbar (kawałki ok. 1 cm) umieszczamy w misce i zasypujemy dwoma łyżkami cukru trzcinowego. Mieszamy energicznie i odstawiamy na kilka minut (rabarbar w tym czasie puści trochę soku, który później odsączymy). Mąkę pszenną pełnoziarnistą łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem trzcinowym (lub ksylitolem jeśli używamy). W drugiej misce umieszczamy jajka, mleko, olej kokosowy (w płynnej postaci) i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Do mokrych składników dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki i całość łączymy rózgą kuchenną. Pokrojony rabarbar odsączamy dokładnie z soku i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie. Masę przekładamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny. Z wierzchu posypujemy następnie płatkami migdałowymi (lekko dociskamy). Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy na kratce. Pyszne muffiny z rabarbarem gotowe – smacznego! Artykuł Muffiny z rabarbarem i migdałami (pełnoziarniste) pochodzi z serwisu Czekoladą Utkane.