Gotowanie cieszy
KONKURS i trzy świąteczno - sylwestrowe sałatki
Do Świąt pozostało mniej niż dwa tygodnie i pewnie większość z Was komponuje już listy swoich świątecznych dań, więc dziś przychodzę do Was z aż trzema propozycjami pysznych i prostych w przygotowaniu sałatek, które z pewnością nie zajmą Wam wiele tak cennego w okresie przedświątecznym czasu.
Pierwsza z nich świetnie sprawdzi się jako sałatka świąteczna, a dwie kolejne jako przekąski na sylwestrową imprezę. Każda z nich smakuje zupełnie inaczej i w zależności od gustu każda znajdzie innych zwolenników, ale łączy je jeden wspólny składnik - kukurydza Bonduelle. Pyszna, naturalnie słodka i chrupiąca kukurydza, której chyba nikomu z Was nie trzeba specjalnie przedstawiać. Niezmiennie od lat faworyt zarówno mój jak i mojego męża, dla którego zbędne są do niej jakiekolwiek inne składniki poza łyżeczką ;)
* * * * * * * * *
Ale zanim przejdziemy do przepisów mam dla Was jeszcze konkurs , w którym do wygrania jest bon o wartości 150 zł do sklepu Home&You , a także dwa wyróżnienia w postaci zestawów produktów Bonduelle.
Aby wziąć udział w konkursie wystarczy zamieścić w komentarzu pod tym wpisem przepis na swoją ulubioną sałatkę z kukurydzą (składniki + wykonanie).
Konkurs potrwa od dziś do 23 grudnia, a Wigilię rano, w tym samym wpisie, zostaną opublikowani zwycięzcy.
I kto wie, być może któraś z Waszych propozycji zagości w te Święta na moim stole? :)
* * * * * * * * *
A teraz pora na zapowiedziane wcześniej sałatki.
1. Świąteczna sałatka z tuńczykiem.
Składniki:
* 2 puszki tuńczyka w zalewie
* 1 puszka kukurydzy Bonduelle
* 1 puszka groszku Bonduelle
* 4 jajka
* 1 duża czerwona cebula
* 1 por
* 1 jabłko
* 2 ogórki kiszone
* 1 pęczek zielonej cebulki
* 3 kopiaste łyżki majonezu
* 3 łyżki kwaśnej śmietany
* 1 łyżeczka musztardy
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 1 łyżeczka cukru
* sól i pieprz do smaku
Majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, cukier oraz sporą szczyptę pieprzu łączymy ze sobą i mieszamy do chwili, aż cukier się rozpuści.
Pora kroimy w cienkie plasterki i zanurzamy na około 3 minuty we wrzątku, a następnie odcedzamy.
Obrane jabłko, ugotowane na twardo jajka oraz ogórki kroimy w podobnej wielkości kostkę.
Zieloną cebulkę drobno siekamy, a czerwoną kroimy w drobną kostkę.
Tuńczyka, groszek oraz kukurydzę odcedzamy na sicie.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą i w razie potrzeby większą ilością cukru.
Sałatkę odstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby smaki połączyły się ze sobą.
2. Koktajlowa sałatka z krewetkami
Składniki na 6-8 porcji:
* 150 g krewetek koktajlowych w zalewie
* 2 puszki mandarynek (można użyć świeżych, ale zalecam obranie ich ze skórki)
* 1 puszka kukurydzy Bonduelle
* 4 ugotowane na twardo jajka
* 3 łyżki majonezu
* 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego
* 3-4 łyżeczki sosu sriracha
* 6-8 liści sałaty rzymskiej
Majonez łączymy z jogurtem i umieszczamy na dnie szklanek. Następnie w każdej szklance umieszczamy liść sałaty (w pionie), 2 łyżki kukurydzy, posiekane jajko, odsączone z zalewy mandarynki oraz krewetki. Krewetki polewamy niewielką ilością srirachy (ok. pół łyżeczki na porcję).
Podajemy schłodzone.
3. Sylwestrowa sałatka meksykańska
Składniki:
* ok. 350 g filetu z kurczaka
* 100 g startego sera żółtego
* 1 puszka kukurydzy Bonduelle
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 duża marchewka
* 1 duża cebula
* 6 suszonych pomidorów
* 5-6 strąków marynowanej papryki
* 2/3 szklanki ketchupu (według swoich preferencji - łagodny lub pikantny)
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 3 łyżki oliwy
* 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
* sól i pieprz do smaku
Filet kroimy w niewielką kostkę, oprószamy solą oraz pieprzem i obsmażamy na łyżce oliwy na rumiano. Mięso zdejmujemy z patelni, dodajemy pozostałą oliwę i kiedy nabierze temperatury dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę i drobno pokrojone pomidory. Kiedy cebula oraz marchewka zmiękną dodajemy paprykę w proszku, czosnek, 3 łyżki wody oraz ketchup i dusimy kolejne 2 minuty, dość często mieszając. Po zdjęciu z palnika doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W misce łączymy kurczaka, przestudzony sos, odsączoną kukurydzę, odsączoną i przepłukaną fasolę, drobno pokrojoną paprykę oraz ser. Dokładnie mieszamy. Jeśli sałatka okaże się za gęsta dodajemy ketchupu.
* * * * * * * * *
Mam nadzieję, że tymi trzema propozycjami trafiłam w gusta każdego z Was i chętnie przygotujecie chociaż jedną z nich. Pamiętajcie również, że wybierając kukurydzę Bonduelle wybieracie produkt wolny od GMO.