Ciasteczka z płatków jaglanych

Gotowanie cieszy

Ciasteczka z płatków jaglanych

Panang z kurczaka - 20 minutowe danie na Sylwestra

Gotowanie cieszy

Panang z kurczaka - 20 minutowe danie na Sylwestra

Przepisy na Sylwestra

Gotowanie cieszy

Przepisy na Sylwestra

A jak Amica. Czyli historia moich piekarników.

Gotowanie cieszy

A jak Amica. Czyli historia moich piekarników.

Kotleciki z karpia z sosem tatarskim

Gotowanie cieszy

Kotleciki z karpia z sosem tatarskim

Ciasto Rafaello

Gotowanie cieszy

Ciasto Rafaello

KONKURS i  trzy świąteczno - sylwestrowe sałatki

Gotowanie cieszy

KONKURS i trzy świąteczno - sylwestrowe sałatki

Do Świąt pozostało mniej niż dwa tygodnie i pewnie większość z Was komponuje już listy swoich świątecznych dań, więc dziś przychodzę do Was z aż trzema propozycjami pysznych i prostych w przygotowaniu sałatek, które z pewnością nie zajmą Wam wiele tak cennego w okresie przedświątecznym czasu.     Pierwsza z nich świetnie sprawdzi się jako sałatka świąteczna, a dwie kolejne jako przekąski na sylwestrową imprezę. Każda z nich smakuje zupełnie inaczej i w zależności od gustu każda znajdzie innych zwolenników, ale łączy je jeden wspólny składnik - kukurydza Bonduelle. Pyszna, naturalnie słodka i chrupiąca kukurydza, której chyba nikomu z Was nie trzeba specjalnie przedstawiać. Niezmiennie od lat faworyt zarówno mój jak i mojego męża, dla którego zbędne są do niej jakiekolwiek inne składniki poza łyżeczką ;)   * * * * * * * * *   Ale zanim przejdziemy do przepisów mam dla Was jeszcze konkurs , w którym do wygrania jest bon o wartości 150 zł do sklepu Home&You , a także dwa wyróżnienia w postaci zestawów produktów Bonduelle.  Aby wziąć udział w konkursie wystarczy zamieścić w komentarzu pod tym wpisem przepis na swoją ulubioną sałatkę z kukurydzą (składniki + wykonanie).  Konkurs potrwa od dziś do 23 grudnia, a Wigilię rano, w tym samym wpisie, zostaną opublikowani zwycięzcy.  I kto wie, być może któraś z Waszych propozycji zagości w te Święta na moim stole? :)   * * * * * * * * *   A teraz pora na zapowiedziane wcześniej sałatki.   1. Świąteczna sałatka z tuńczykiem.     Składniki:   * 2 puszki tuńczyka w zalewie * 1 puszka kukurydzy Bonduelle * 1 puszka groszku Bonduelle * 4 jajka * 1 duża czerwona cebula * 1 por * 1 jabłko * 2 ogórki kiszone * 1 pęczek zielonej cebulki * 3 kopiaste łyżki majonezu * 3 łyżki kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka musztardy * 1 łyżeczka soku z cytryny * 1 łyżeczka cukru * sól i pieprz do smaku   Majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, cukier oraz sporą szczyptę pieprzu łączymy ze sobą i mieszamy do chwili, aż cukier się rozpuści. Pora kroimy w cienkie plasterki i zanurzamy na około 3 minuty we wrzątku, a następnie odcedzamy. Obrane jabłko, ugotowane na twardo jajka oraz ogórki kroimy w podobnej wielkości kostkę. Zieloną cebulkę drobno siekamy, a czerwoną kroimy w drobną kostkę.  Tuńczyka, groszek oraz kukurydzę odcedzamy na sicie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą i w razie potrzeby większą ilością cukru.  Sałatkę odstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby smaki połączyły się ze sobą.   2. Koktajlowa sałatka z krewetkami     Składniki na 6-8 porcji:   * 150 g krewetek koktajlowych w zalewie * 2 puszki mandarynek (można użyć świeżych, ale zalecam obranie ich ze skórki) * 1 puszka kukurydzy Bonduelle * 4 ugotowane na twardo jajka * 3 łyżki majonezu * 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego * 3-4 łyżeczki sosu sriracha * 6-8 liści sałaty rzymskiej   Majonez łączymy z jogurtem i umieszczamy na dnie szklanek. Następnie w każdej szklance umieszczamy liść sałaty (w pionie), 2 łyżki kukurydzy, posiekane jajko, odsączone z zalewy mandarynki oraz krewetki. Krewetki polewamy niewielką ilością srirachy (ok. pół łyżeczki na porcję).  Podajemy schłodzone.   3. Sylwestrowa sałatka meksykańska     Składniki:   * ok. 350 g filetu z kurczaka * 100 g startego sera żółtego * 1 puszka kukurydzy Bonduelle * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 duża marchewka * 1 duża cebula * 6 suszonych pomidorów * 5-6 strąków marynowanej papryki * 2/3 szklanki ketchupu (według swoich preferencji - łagodny lub pikantny) * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 3 łyżki oliwy * 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku * sól i pieprz do smaku   Filet kroimy w niewielką kostkę, oprószamy solą oraz pieprzem i obsmażamy na łyżce oliwy na rumiano. Mięso zdejmujemy z patelni, dodajemy pozostałą oliwę i kiedy nabierze temperatury dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę i drobno pokrojone pomidory. Kiedy cebula oraz marchewka zmiękną dodajemy paprykę w proszku, czosnek, 3 łyżki wody oraz ketchup i dusimy kolejne 2 minuty, dość często mieszając. Po zdjęciu z palnika doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  W misce łączymy kurczaka, przestudzony sos, odsączoną kukurydzę, odsączoną i przepłukaną fasolę, drobno pokrojoną paprykę oraz ser. Dokładnie mieszamy. Jeśli sałatka okaże się za gęsta dodajemy ketchupu.    * * * * * * * * *   Mam nadzieję, że tymi trzema propozycjami trafiłam w gusta każdego z Was i chętnie przygotujecie chociaż jedną z nich. Pamiętajcie również, że wybierając kukurydzę Bonduelle wybieracie produkt wolny od GMO. 

Świąteczna kostka orzechowa z kawową galaretką

Gotowanie cieszy

Świąteczna kostka orzechowa z kawową galaretką

Śledzie na słodko

Gotowanie cieszy

Śledzie na słodko

Sernik czekoladowo pomarańczowym na cieście makowym

Gotowanie cieszy

Sernik czekoladowo pomarańczowym na cieście makowym

Łosoś w sosie ziołowym z wasabi i kaparami

Gotowanie cieszy

Łosoś w sosie ziołowym z wasabi i kaparami

Ciasto czekoladowe z fasoli

Gotowanie cieszy

Ciasto czekoladowe z fasoli

Gęś w sosie żurawinowym z sałatką z pomarańczy

Gotowanie cieszy

Gęś w sosie żurawinowym z sałatką z pomarańczy

Spaghetii z krewetkami - przepis

Gotowanie cieszy

Spaghetii z krewetkami - przepis

Jabłecznik z waniliową pianką

Gotowanie cieszy

Jabłecznik z waniliową pianką

Cannelloni z pieczarkami i szpinakiem

Gotowanie cieszy

Cannelloni z pieczarkami i szpinakiem

Sernik z chia i lemon curd na cieście daktylowym

Gotowanie cieszy

Sernik z chia i lemon curd na cieście daktylowym

Gotowanie cieszy

"Prosto z patelni". Konkurs z marką Florina.

  Dziś, razem z marką Florina, chciałabym zaprosić Was do wzięcia udziału w bardzo przyjemnym konkursie kulinarnym z przepisami na daniami z patelni w roli głównej. Konkurs odbywa się na profilu marki Florina na Facebooku, a zadanie konkursowe polega na zamieszczeniu w komentarzu pod postem konkursowym (o, tutaj - klik klik) zdjęcia oraz przepisu na danie przygotowane na patelni. Prace konkursowe można zgłaszać do 30 listopada, a każdy z Was może zamieścić dowolną ilość przepisów. Wyniki konkursu zostaną opublikowane 6 grudnia (tak więc dla 3 szczęśliwców będą to wyjątkowo hojne Mikołajki :) ), na profilu marki Florina na Facebooku oraz na stronie florinaagd.pl. A jakie nagrody czekają na autorów najciekawszych przepisów? Trójka zwycięzców zostanie nagrodzona bonami na zakupy w sieci sklepów NELA o wartości: * 3000 zł (1 miejsce) * 2000 zł (2 miejsce) * 1000 zł (3 miejsce) Spośród wszystkich przysyłanych zgłoszeń jury będzie też dodatkowo przyznawać aż 10 cotygodniowych wyróżnień w postaci zestawu patelni Florina. Zapraszam więc do wspólnej zabawy i z przyjemnością będę śledzić Wasze propozycje :)       Regulamin konkursu znajdziecie na stronie organizatora (klik klik).

Gruszkowe cappuccino

Gotowanie cieszy

Gruszkowe cappuccino

Caldo verde (portugalska zupa - przepis)

Gotowanie cieszy

Caldo verde (portugalska zupa - przepis)

Przepisy z dynią

Gotowanie cieszy

Przepisy z dynią

Królik w sosie kurkowym z plackami z białej kaszy gryczanej

Gotowanie cieszy

Królik w sosie kurkowym z plackami z białej kaszy gryczanej

Sernik orzechowy z gruszkami

Gotowanie cieszy

Sernik orzechowy z gruszkami

Zupa łososiowa z porem

Gotowanie cieszy

Zupa łososiowa z porem

Curry z dyni

Gotowanie cieszy

Curry z dyni

Zupa krem z pomidorów - przepis

Gotowanie cieszy

Zupa krem z pomidorów - przepis

Pasta z gotowanego kurczaka (sposób na mięso z rosołu)

Gotowanie cieszy

Pasta z gotowanego kurczaka (sposób na mięso z rosołu)

Łosoś na styl grecki

Gotowanie cieszy

Łosoś na styl grecki

Ketchup z cukinii - przepis

Gotowanie cieszy

Ketchup z cukinii - przepis

Sernik z musem śliwkowym

Gotowanie cieszy

Sernik z musem śliwkowym