Jaglane ciasto z truskawkami

WIEM-CO-JEM

Jaglane ciasto z truskawkami

Pikantna zupa krem z dyni

WIEM-CO-JEM

Pikantna zupa krem z dyni

Jaglane pacake’s z musem czekoladowym

WIEM-CO-JEM

Jaglane pacake’s z musem czekoladowym

Wanilia, czekolada, a może grejpfrut- test białek smakowych

WIEM-CO-JEM

Wanilia, czekolada, a może grejpfrut- test białek smakowych

Pieczony pstrąg z pesto z czerwonym ryżem

WIEM-CO-JEM

Pieczony pstrąg z pesto z czerwonym ryżem

WIEM-CO-JEM

Owsiane batoniki z bakaliami

Jest taka zasada, że jak mój chłopak obmyśli sobie jakiś przepis, to nie ma opcji żeby to nie wyszło Tak samo było również w tym przypadku, kiedy wpadł na pomysł że zjadłby coś słodkiego. Pomimo, że przepis który za chwilę dodam nie należy do niskokalorycznych przekąsek, nie ma w nim ani grama chemii, barwników, konserwantów itp. Nasze batoniki są zrobione z naturalnych i zdrowych składników przez co oprócz kalorii dostarczają też mnóstwo błonnika, witamin i minerałów. Składniki na 8 batonów: – 150 g płatków owsianych, – 15 g wiórek kokosowych, – 2 łyżki miodu, – 15 g suszonej żurawiny, – 20 g rozdrobnionych orzechów włoskich, – 5 łyżek oleju kokosowego, – 4 łyżeczki masła orzechowego, Olej, miód i masło orzechowe rozpuszczamy na niewielkim ogniu w małym garnku  i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni prażymy wiórki kokosowe, płatki owsiane i orzechy. Tak przygotowane składniki mieszamy razem w misce, dodajemy żurawinę i wykładamy do formy (lub plastikowego pojemnika na drugie śniadanie). Całość wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po zestaleniu kroimy na batony i zjadamy ze smakiem Jestem pewna, że smak tych batoników zaskoczy Was bardzo pozytywnie, zwłaszcza po ciężkim treningu. Taka przekąska bez wątpienia dostarczy energii i zapewni prawidłową odbudowę glikogenu mięśniowego po wysiłku. SMACZNEGO!

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami

WIEM-CO-JEM

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami

Białkowe placuszki z owocami

WIEM-CO-JEM

Białkowe placuszki z owocami

Obiadowe inspiracje- kurczak w sosie jogurtowo-ziołowym i pieczeń wieprzowa

WIEM-CO-JEM

Obiadowe inspiracje- kurczak w sosie jogurtowo-ziołowym i pieczeń wieprzowa

Trening na siłowni- przykładowe plany treningu ogólnorozwojowego

WIEM-CO-JEM

Trening na siłowni- przykładowe plany treningu ogólnorozwojowego

Cześć! Dzisiejszy post w całości poświęcony będzie przykładowym planom treningowym do realizowania na siłowni dla PAŃ i PANÓW (poniżej) Przykładowe treningi są uniwersalne i mogą być nieodpowiednie w niektórych schorzeniach, czy kontuzjach (w celu dobrania spersonalizowanego planu, proszę o kontakt magdalena.hajkiewicz@wp.pl ) Ćwiczenia mają na celu ogólny rozwój sprawności i poprawę estetyki sylwetki. Jeżeli wybierasz się na siłownię po raz pierwszy KONIECZNIE przeczytaj najpierw poradnik PIERWSZY RAZ NA SIŁOWNI Pamiętajcie, że kompletny trening składa się z: – rozgrzewki, – treningu właściwego (siłowego + cardio) – rozciągania (!), Przerwy: – pomiędzy seriami 30 s, – pomiędzy ćwiczeniami 60 s, Ilustracje ćwiczeń pochodzą z książki „Atlas treningu siłowego” F. Delavier TRENING OGÓLNOROZWOJOWY DLA PAŃ to trening, który podczas jednej sesji angażuje wszystkie partie mięśniowe. Tego rodzaju trening polecany jest szczególnie osobom, które nie miały wcześniej do czynienia z ciężarami, aby przystosować mięśnie do nowego rodzaju wysiłku, Ciężar dobieramy tak, aby trzy ostatnie powtórzenia były trudne, ale możliwe do wykonania Ułożony przeze mnie plan dla pań charakteryzuje się naciskiem na pożądane dla płci żeńskiej partie ciała, czyli nogi, pośladki i brzuch ROZGRZEWKA: 7 minut truchtu/jazdy na rowerku lub orbitreku + 2-3 minuty krążenia: głową, biodrami, rękami, łokciami, nadgarstkami, stawami skokowymi, TRENING WŁAŚCIWY: 1. Ściąganie drążka wyciągu górnego do klatki piersiowej 3 serie po 10-12 powtórzeń. 2. Przyciąganie rączki wyciągu do klatki piersiowej w siadzie 3 serie po 10-12 powtórzeń. 3. Wyciskanie sztangielek w pozycji leżącej 3 serie po 10-12 powtórzeń. 4. Rozpiętki z wykorzystaniem przyrządu 3 serie po 10-12 powtórzeń. 5. Uginanie przedramion z wykorzystaniem wyciągu dolnego 3 serie po 8-10 powtórzeń. 6. Ćwiczenie na triceps z wykorzystaniem wyciągu górnego 3 serie po 8-10 powtórzeń. 7. Wykroki ze sztangielkami 3 serie po 12 kroków na każdą stronę. 8. Półprzysiad ze sztangielkami 3 serie po 10 powtórzeń. 9. Wypychanie ciężaru na suwnicy 3 serie po 10-12 powtórzeń. 10. Prostowanie kończyn dolnych za pomocą przyrządu 3 serie po 10-12 powtórzeń. 11. Uginanie kończyn dolnych za pomocą przyrządu w pozycji leżącej 3 serie po 10-12 powtórzeń. 12. Brzuszki z nogami uniesionymi (lub opartymi na ławeczce) 3 serie po 20-25 powtórzeń. 13. Brzuszki skośne 3 serie po 20-25 powtórzeń. 14. Plank (deska) 3 serie, minimum 30 s. CARDIO: 25 minut biegu na bieżni, jazdy na rowerku lub orbitreku. ROZCIĄGANIE (!) TRENING OGÓLNOROZWOJOWY DLA PANÓW to trening, który podczas jednej sesji angażuje wszystkie partie mięśniowe. Tego rodzaju trening polecany jest szczególnie osobom, które nie miały wcześniej do czynienia z ciężarami, aby przystosować mięśnie do nowego rodzaju wysiłku, Ciężar dobieramy tak, aby trzy ostatnie powtórzenia były trudne, ale możliwe do wykonania. Ułożony przeze mnie plan dla panów charakteryzuje się naciskiem na wykształcenie mięśni górneych partii ciała.  ROZGRZEWKA: 7 minut truchtu/jazdy na rowerku lub orbitreku + 2-3 minuty krążenia: głową, biodrami, rękami, łokciami, nadgarstkami, stawami skokowymi, TRENING WŁAŚCIWY: 1. Ściąganie drążka wyciągu górnego do klatki piersiowej 3 serie po 10-12 powtórzeń. 2. Przyciąganie rączki wyciągu do klatki piersiowej w siadzie 3 serie po 10-12 powtórzeń. 3. Podciąganie nachwytem 3 serie po 1-10 powtórzeń (w zależności od umiejętności) 4. Wyciskanie sztangi w pozycji leżącej 3 serie po 10-12 powtórzeń 5. Rozpiętki ze sztangielkami w pozycji leżącej na skośnej ławeczce (głową do góry) 3 serie po 10-12 powtórzeń. 6. Naprzemianstronne unoszenie ramion w przód ze sztangielkami 3 serie po 20-24 powtórzenia (raz prawa, raz lewa ręka). 7. Uginanie przedramion ze wykorzystaniem wyciągu dolnego lub sztangielek 3 serie po 8-10 powtórzeń. 8. Naprzemianstronne zginanie przedramion ze sztangielkami trzymanymi neutralnie 3 serie po 8-10 powtórzeń. 9. Ćwiczenie na triceps z wykorzystaniem wyciągu górnego 3 serie po 8-10 powtórzeń. 10. Wykroki ze sztangielkami 3 serie po 12 kroków na każdą stronę. 11. Półprzysiad ze sztangielkami 3 serie po 10 powtórzeń. 12. Brzuszki z nogami uniesionymi (lub opartymi na ławeczce) 3 serie po 20-25 powtórzeń. 13. Brzuszki skośne 3 serie po 20-25 powtórzeń. CARDIO: 25 minut biegu na bieżni, jazdy na rowerku lub orbitreku. A głodnych wiedzy zapraszam na stronę SFD.PL, gdzie znajdziecie dużo przydatnych informacji na temat treningu, techniki i ćwiczeń! Jeżeli post Ci się podoba i jest dla Ciebie przydatny- zostaw łapkę w górę, komentarz lub udostępnij. Dla Ciebie to kilka sekund a dla mnie impuls do pracy i docenienie włożonego wysiłku

Przepisy na najlepsze zielone koktajle!

WIEM-CO-JEM

Przepisy na najlepsze zielone koktajle!

WIEM-CO-JEM

Jakich produktów lepiej ze sobą nie łączyć?

Okazuje się, że łączenie niektórych produktów może znacznie obniżyć przyswajalność składników odżywczych, hamować procesy kulinarne, a nawet stanowić niebezpieczeństwo dla zdrowia. Sprawdźcie, których połączeń lepiej unikać MAKARON+MIĘSO Białka pochodzące z mięsa rozkładane są w żołądku z udziałem kwasu solnego. Węglowodany wymagają do wstępnego trawienia amylazy (która rozkłada skrobię na maltozę i dekstrynę) i środowiska alkalicznego. Gdy jemy dużo białka zmieszanego ze skrobią, spada wydajność enzymów- jest za dużo kwasu, aby do końca strawić skrobię i niewystarczająca ilość kwasu do strawienia białka. W rezultacie amylaza i kwas solny częściowo się neutralizują. Gdy białko nie jest do końca strawione zaczyna gnić, niecałkowicie strawione węglowodany – fermentują, a niedotrawiony tłuszcz – jełczeje. Jeżeli odczuwałeś dyskomfort w żołądku niewiadomego pochodzenia, być może znalazłeś właśnie przyczynę JAJA + RYBY Takie połączenie nie szkodzi szczególnie trawieniu, ale uniemożliwia pełne wykorzystanie składników mineralnych zawartych w rybach.  Dzieję się tak, gdyż jedno z białek zawartych w jajku- awidyna neutralizuje witaminę H (biotynę) zawartą w tuńczyku i w makreli. SER + ROŚLINY STRĄCZKOWE W tym połączeniu znów mamy do czynienia z niepełnym wykorzystaniem wszystkich składników w żywności. Ser jest bogaty w wapń, jednak rośliny strączkowe zawierają substancje antyodżywcze, które utrudniają jego wchłanianie. Jeśli chcemy, aby wapń był lepiej wchłanialny, spożywajmy go wraz z  witaminą D POMIDOR + OGÓREK Czyli klasyk jeśli chodzi o złe połączenia Ogórek zawiera enzym- askorbinazę, który rozkłada znajdującą się w pomidorze witaminę C. Wystarczy tylko jedna łyżeczka soku z ogórków, aby zniszczyć witaminę C z 3 litrów soku pomidorowego! BIAŁY SER + POMIDOR Tym razem to pomidor będzie „tym złym” warzywem. Zawarte w nim kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenow, kumarynowy) wiążą się z wapniem, pochodzącym z sera, tworząc z nim nierozpuszczalne sole. Oprócz gorszego wchłaniania, nierozpuszczalne związki mogą również utrudnić nam codzienne czynności, gdyż duże ich ilości mogą odkładać się w stawach i powodować uczucie kłucia przy poruszaniu. Grzyby nie lubią alkoholu Zagryzanie alkoholu grzybkami to nie najlepszy pomysł. Alkohol ścina bowiem specyficzną odmianę białka grzybów, które stają się niestrawne. Powoduje to poważne kłopoty trawienne, ale nie prowadzi do ciężkich powikłań. Te zdarzają się, kiedy zje się czernidłaka pospolitego. Ten jadalny i bardzo smaczny grzyb zawiera korynę – toksynę blokującą rozkład alkoholu w ludzkim organizmie. Jeżeli w ciągu dwóch dni po zjedzeniu tych grzybów zostanie wypity alkohol – nawet w bardzo niewielkich ilościach (np. w kroplach ziołowych) – dochodzi do gwałtownych reakcji, które, zależnie od okoliczności, mogą doprowadzić nawet do śmierci. źródło: www.poradnikzdrowie.pl KAPUSTA + RYBY Wszystkie rodzaje kapustnych zawierają substancje, które ograniczają przyswajanie występującego w rybach morskich jodu, gwarantującego właściwe funkcjonowanie tarczycy. Spożywając takie połączenie tracimy dużo wartościowego składnika, który nie jest dość powszechnym składnikiem żywności. KIWI, ANANAS, MANGO, PAPAJA + ŻELATYNA Jest to szkodliwe połączenie z punktu widzenia przydatności kulinarnej, ponieważ wymienione wyżej owoce zawierają enzymy, które skutecznie zahamują stygnięcie galaretki   Jeśli znacie jeszcze kilka takich połączeń, podzielcie się nimi w komentarzach

Ukryte źródła cukru

WIEM-CO-JEM

Ukryte źródła cukru