Ciastka francuskie z jabłkami

Smakujmy

Ciastka francuskie z jabłkami

Ekspresowe ciastka z gotowego ciasta francuskiego i jabłek. W sam raz gdy mamy ochotę na coś do kawy czy herbaty, lub gdy mają przyjść goście.   1 op. ciasta francuskiego  /  3-4 jabłka  /  4 łyżki cukru  /  cynamon  /  cukier puder do posypania Ciasto rozłożyć na blacie/stolnicy, wyciąć z niego prostokąty lub kwadraty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstęp bo ciastka wyrosną. Jabłka umyć, obrać lub nie, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je zakładając je jeden na drugi, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok. 12-15 min w temp. 180 st.C, aż się zrumienią. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ciasto budyniowo-kokosowe

Smakujmy

Ciasto budyniowo-kokosowe

Carbonara z wędzoną makrelą i cukinią

Smakujmy

Carbonara z wędzoną makrelą i cukinią

Szarlotka z budyniem

Smakujmy

Szarlotka z budyniem

Placki z cukinią i białym serem

Smakujmy

Placki z cukinią i białym serem

Sos pomidorowy (ketchup)

Smakujmy

Sos pomidorowy (ketchup)

Curry na koniec lata

Smakujmy

Curry na koniec lata

Aromatyczny pieczony schab

Smakujmy

Aromatyczny pieczony schab

Szarlotka

Smakujmy

Szarlotka

Pralinki orzechowe

Smakujmy

Pralinki orzechowe

Zakochałam się w nich, gdy je pierwszy raz zrobiłam. Zresztą nie tylko ja, bo mąż też. Zdrowe orzechowe pralinki. Przepyszne! Dla małych i dużych. Z powodzeniem zastąpią niezdrowe sklepowe słodycze. Zawierają zdrowe tłuszcze z kokosa i orzeszków ziemnych.   4 łyżki oleju kokosowego  /  4-5 czubatych łyżek masła orzechowego  /  ok. 2 łyżki miodu  /  1-2 łyżki kakao Wszystkie składniki oprócz kakao umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać, aż masa będzie gładka. Ja robiłam to w silikonowej foremce na lód, więc jeśli taką macie połową masy napełnijcie do połowy dołeczki w foremce. Wstawcie do zamrażalnika aż masa zastygnie i stanie się twardawa. W tym czasie do pozostałej połowy masy dodajcie kakao i dokładnie wymieszajcie. Na zastygłą masę wyłożyć po łyżeczce kakaowej masy. Foremkę ponownie umieśćcie w zamrażalniku na ok. 15 min. Pralinki można przechowywać w zamrażarce do 4 mies. Przepis z książki Koniec z cukrzycą i otyłością dr Marka Hymana

Placek po węgiersku

Smakujmy

Placek po węgiersku

Quesadilla ze szpinakiem

Smakujmy

Quesadilla ze szpinakiem

Torcik czekoladowo-jagodowy z gruszkami

Smakujmy

Torcik czekoladowo-jagodowy z gruszkami