Miód i Pieprz
pierś kaczki z żurawinowym sosem
pierś kaczki z żurawinąKacza pierś to delikatny rodzaj mięsa i należy się z nim obchodzić z pewną starannością.Generalnie w przyrządzaniu takiego mięsa obowiązuje jedna mówiąca, że mięso takie przygotowujemy w sposób bardzo szybki, by tak jak przy wołowej polędwicy dłuższą obróbką termiczną nie zepsuć efektów. ( Jest i oczywiście sposób bardzo długi, ale o tym przy innej okazji).składniki dla dwóch osób500 g piersi kaczki ( dwa filety ze skórą)1 łyżka octu jabłkowegoszczypta rozmarynusól, pieprz100 g świeżej żurawiny1 łyżka miodusposób przygotowaniaPierś kaczki myjemy, ostrym nożem nacinamy jej skórę w kwadraty (o boku, około dwa, na dwa centymetra), uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą.Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem, oraz szczypną rozmarynu, skrapiamy jabłkowym octem i odstawiamy w chłodne miejsce na trzy, cztery godziny.Na patelnię, układamy skórą do dołu pierś kaczki ( nie dodajemy żadnego tłuszczu), przesmażamy ją na sporym ogniu przez 2-3 minuty wytapiając tłuszcz będący pod skórą, a później przewracamy na drugą stronę.Mięso smażymy kolejne 10 minut, jeszcze parokrotnie je przewracając.Następnie zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia z przykryciem. Zostawiając tak nasze piersi na około 6-8 minut,jest to bardzo ważna czynność i zapobiega wyciekowi z mięsa soków ( przy krojeniu mięsa na porcje).Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kacze mięso dodajemy owoce żurawiny i miód, smażąc całość przez 4-5 minut.Pierś kaczki wyjmujemy z naczynia i kroimy ją w centymetrowej grubości plastry.Plastry układamy na talerzach, polewamy sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami.