Czy warto brać udział w konkursach?

SWEET WORLD OF S

Czy warto brać udział w konkursach?

4. urodziny!

SWEET WORLD OF S

4. urodziny!

Mini tęczowy tort

SWEET WORLD OF S

Mini tęczowy tort

Instagram mix March 2016

SWEET WORLD OF S

Instagram mix March 2016

Instagram Mix December 2015 – February 2016

SWEET WORLD OF S

Instagram Mix December 2015 – February 2016

Ekspresowe lody orzechowe z jogurtu greckiego

SWEET WORLD OF S

Ekspresowe lody orzechowe z jogurtu greckiego

Maślane ciastka pisanki

SWEET WORLD OF S

Maślane ciastka pisanki

Andruty z masą orzechową i powidłami

SWEET WORLD OF S

Andruty z masą orzechową i powidłami

Crumble z mrożonych owoców i ciastek [video]

SWEET WORLD OF S

Crumble z mrożonych owoców i ciastek [video]

Tarta limonkowa z kremem marshmallow [video]

SWEET WORLD OF S

Tarta limonkowa z kremem marshmallow [video]

Skrzydełka barbecue [video]

SWEET WORLD OF S

Skrzydełka barbecue [video]

Mój pierwszy filmik na YouTube!

SWEET WORLD OF S

Mój pierwszy filmik na YouTube!

Znikam

SWEET WORLD OF S

Znikam

Niektórych z Was może zdziwić moja decyzja – no bo JAK TO??? Poinformować swoich czytelników, że znika się z bloga w najgorętszym okresie roku??? Gdy wiele osób szuka inspiracji – co ugotować, co kupić, jak ozdobić, co zrobić… żeby święta były jak najbardziej udane i najpiękniejsze??? Dokładnie tak – znikam. Znikam i nie wiem kiedy wrócę. Może z początkiem roku? Może na swoje urodziny (26. lutego)? Jedno wiem – nie później. Czemu? Bo chciałabym przeżyć ostatnie 12 miesięcy bycia dwudziestolatką z Wami. Tylko w nieco innym wydaniu. A czemu znikam? Bo nie podoba mi się mój blog. Prosta sprawa. Nie lubię tego, jakie mam obecnie do niego nastawienie, jakiej jakości są zdjęcia, przepisy, jego układ. A najbardziej wkurza mnie to, że wiem, że stać mnie na dużo więcej, niż robienie byle czego na ostatnią chwilę. Jeśli „porzucicie” Sweet World of S zrozumiem, jeśli zostaniecie… Nic Wam nie obiecuję, ale mam nadzieję, że będzie warto. Trzymajcie się cieplutko i Wesołych Świąt! S   Post Znikam pojawił się poraz pierwszy w sweet world of S.

SWEET WORLD OF S

Christmas inspirations – Gift wrapping

… *wszystkie zdjęcia znalazłam na Pinterest / I found all of the photos for this post on Pinterest Post Christmas inspirations – Gift wrapping pojawił się poraz pierwszy w sweet world of S.

Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi

SWEET WORLD OF S

Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi

Jakiś czas temu przepis na „Mexican Wedding Biscuits” przesłała mi przyjaciółka mojej Babci. Przygotowałam ciasto zgodnie z instrukcją i… okazało się, że muszę opuścić kuchnię i nie upiekę ich od razu. Wstawiłam więc ciasto do lodówki, by wrócić do niego później. Wg oryginalnego przepisu ciasto powinnam od razu nakładać łyżeczką na wyłożoną pergaminem blachę i piec. Przez to, że masa spędziła trochę czasu w zimnie, taka opcja przestała wchodzić w grę.. Dlatego ciasteczka uformowałam ręcznie. Za jakiś czas pewnie przygotuję kolejną porcję bardziej zbliżoną do pierwowzoru, a tymczasem zapraszam Was do spróbowania tej – ciastka wyszły delikatne, kruche, a obtoczenie ich w cukrze pudrze, jak były jeszcze ciepłe sprawiło, że utworzyła się na nich warstwa miękkiego „lukru”. Gorąco polecam jako małą przekąskę do kawy/herbaty! :) Składniki (na ok 45szt): 70g orzechów laskowych 250g masła w temperaturze pokojowej 0,5 szklanki cukru pudru + do obsypania ciasteczek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 szklanki mąki Nagrzej piec do 175 C. Rozłóż orzechy na płaskim naczyniu do pieczenia i piecz przez ok 12-15 minut lub do momentu, gdy ich skórki zrobią się ciemne i zaczną pękać. Wyjmij naczynie z pieca i przełóż orzechy na ściereczkę. Zawiń dokładnie i zacznij je „rolować”, żeby pozbyć się łupinek (można również przełożyć orzechy do miseczki lub durszlaka, wyjść na balkon, potrząsać orzechami i wydmuchiwać łupinki. Drobno posiekaj orzechy i przełóż do miseczki. Ucieraj masło, cukier i wanilię przez ok 6 minut aż będzie lekkie i puchate. Wymieszaj orzechy z mąką, następnie wmieszaj mało, aż masa będzie gładka. Nie mieszaj zbyt intensywnie i długo, bo ciastka mogą przez to stać się twarde podczas pieczenia. Wstaw ciasto do lodówki na ok 30 minut, żeby stwardniało i łatwiej było je formować. Porcje ciasta (wielkości orzecha włoskiego), lekko „rozwałkuj” i rozpłaszcz, układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz ok 15 minut w 190 C. Po ok 10 minutach możesz zacząć sprawdzać ciastka. Jak będą gotowe, ich wierzch będzie lekko złoty, a spód złoto-brązowy. Przesiej cukier puder do miseczki lub płaskiego naczynia. Tyle, by pokrył dno grubą warstwą. Po około minucie od wyjęcia z pieca przełóż kilka ciastek do cukru pudru i potrząśnij, żeby pokryły się cukrem. Następnie przełóż na kratkę, by wystygły. Powtórz ze wszystkimi ciastkami. Gdy wystygną, przełóż je do szczelnego pojemnika. Można je tak przechowywać przez co najmniej 2 tygodnie. Smacznego! :) … Ingredients (for about 45 cookies): 70 g hazelnuts 250g unsalted butter at room temperature 1/2 cup icing sugar 1 teaspoon vanilla 2 cups plain flour icing sugar for coating Preheat oven to 175 C. Spread the nuts on a shallow baking tray and roast 12-15 min or until the skin darken and start to split. Remove from the oven and tip into a tea towel. Hater the towel around the nuts and leave for few minutes, then rub the nuts together in the tea towel to loosen end remove the skin (you can also put nuts into a bowl or colander, go outside, shake a bit and blow out dry skin pieces). Chop nuts finely and place in a bowl. Beat the butter, sugar and vanilla for about 6 min until light and fluffy. Mix nuts into flour then stir in to the butter mixture until well combined. Don’t beat the mixture or the biscuits may toughen as they bake. Put the dough into the fridge for about 30minutes, to make it easy to form by hands. Take pieces of batter (about walnut-size), roll and flatten a bit, than put on a baking tray covered with baking paper. Bake for about 15 minutes in 190 C. After 10 minutes start checking the biscuits. When they’re ready the tops will be a bit golden and the bottom golden brown. Sift a thick layer of icing sugar into a shallow dish. Let the biscuits cool about one min. Then, a few at a time, put them in the dish and dust with icing sugar. Transfer to a rack to cool. When completely cool place in airtight container and seal tightly. The biscuits keep well for at last two weeks. Bon appetit! :) Post Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi pojawił się poraz pierwszy w sweet world of S.

Christmas inspirations – Stars

SWEET WORLD OF S

Christmas inspirations – Stars

Pralinki z żurawiny, migdałów i chia

SWEET WORLD OF S

Pralinki z żurawiny, migdałów i chia

Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych czekoladowych przekąsek :) Składniki: 1/3 szklanki obranych migdałów 1/2 szklanki suszonej żurawiny sok z 1 pomarańczy skórka z 0,5 pomarańczy „chlust” whisky (opcjonalnie) 3 łyżeczki nasion chia 2 łyżeczki powideł śliwkowych 5 suszonych moreli szczypta cynamonu migdały podpraż na suchej patelni, następnie drobno posiekaj lub rozdrobnij w blenderze żurawinę przełóż do małego garnuszka, dodaj sok z cytryny, whisky i gotuj na średnim ogniu 2-3 minuty, następnie dodaj nasiona chia i co jakiś czas mieszając, gotuj aż wchłoną płyn żurawinę z chia drobno posiekaj lub rozdrobnij w blenderze morele drobno posiekaj lub rozdrobnij w blenderze połącz wszystkie składniki (oprócz kakao) i uformuj z nich kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego (ok 15 sztuk) obtocz każdą „pralinkę” w kakao, przechowuj w lodówce Smacznego! :) *ja część pralinek ozdobiłam odrobiną orange curd i posypką w kształcie listków i owoców ostrokrzewu :) Jednak uważam, że lepsze są z kakao – mniej słodkie. Post Pralinki z żurawiny, migdałów i chia pojawił się poraz pierwszy w sweet world of S.

Pomarańczowa gorąca czekolada

SWEET WORLD OF S

Pomarańczowa gorąca czekolada

Jeśli tak jak ja lubicie czekoladę z nutką pomarańczy, będziecie zachwyceni tym napojem. Składniki: 500ml mleka 1 pomarańcza 50g czekolady mlecznej 2 łyżeczki niesłodzonego kakao 1 laska cynamonu (ok 7cm) 250ml śmietany do ubicia połowę pomarańczy obierz bardzo cienko (tylko pomarańczowa część skórki) wlej mleko do rondelka, dodaj cynamon i skórkę postaw na małym ogniu i podgrzewaj aż zacznie się gotować ubij śmietanę i zetrzyj do niej (na drobnej tarce) skórkę pozostałą na pomarańczy (tylko pomarańczową część) wyłów skórkę i cynamon z mleka, dodaj czekoladę i kakao, dokładnie wymieszaj przelej napój do 2 kubków (lub jednego ;) ), nałóż bitą śmietanę na wierzch możesz położyć na śmietanie cienki plasterek pomarańczy do ozdoby :) Na zdrowie! ;) *śmietany nie słodziłam, bo napój jest dość słodki Post Pomarańczowa gorąca czekolada pojawił się poraz pierwszy w sweet world of S.

Christmas inspirations – Christmas pudding

SWEET WORLD OF S

Christmas inspirations – Christmas pudding

Christmas inspirations – Harry Potter Christmas decorations

SWEET WORLD OF S

Christmas inspirations – Harry Potter Christmas decorations

Konkurs bez gotowania

SWEET WORLD OF S

Konkurs bez gotowania

Nie wiem, czy wiecie, ale oprócz bloga o gotowaniu, prowadzę jeszcze jeden – dotyczący samochodów zdalnie sterowanych. Szok? ;) Dokładnie to prowadzimy go we dwójkę – ja i pojawiający się niekiedy na Sweet World of S – B (znany również jako RC Nennox). RC z jedzeniem związane nie jest ani trochę, ale pomyślałam, że może wśród Was znajdzie się ktoś zainteresowany tematem i weźmie udział w konkursie, który zorganizowaliśmy na 1. urodziny rcnennox.com :) Lista sponsorów jest zacna, a nagrody, które ufundowali, niczego sobie ;) Serdecznie zapraszamy do udziału! Wszystkie szczegóły znajdziecie tutaj -> rcnennox.com 1st Birthday / Christmas contest! Post Konkurs bez gotowania pojawił się poraz pierwszy w sweet world of S.

Instagram mix November 2015

SWEET WORLD OF S

Instagram mix November 2015

Food porn – Hot chocolate

SWEET WORLD OF S

Food porn – Hot chocolate

Bezglutenowe ciasto bananowe z kakao

SWEET WORLD OF S

Bezglutenowe ciasto bananowe z kakao

Bardzo proste do zrobienia, wilgotne i smakowite ciasto bananowe z nutką kakao – znakomicie smakuje z domowym masłem orzechowym i dżemem :) 3 nieduże banany (285g miąższu) 50g roztopionego masła + do wysmarowania foremki 2 jajka 1,5dl cukru brązowego 180g mąki bezglutenowej + do obsypania foremki 1,5 łyżeczki sody 100ml mleka roślinnego (np migdałowego) 2 łyżki kakao rozdepcz banany widelcem – tak, żeby masa była „glutowata”, ale nie idealnie gładka jajka wymieszaj z cukrem i masłem, dodaj sypie składniki, wymieszaj dodaj banany i mleko, dokładnie wymieszaj podłużną foremkę, tzw keksówkę, wysmaruj masłem i obsyp mąką przelej ciasto do foremki piecz w 200C przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 175C i piecz jeszcze ok 15 minut. Bez termoobiegu. Smacznego! :) *przepis na ciasto bananowe z użyciem mąki pszennej znajdziecie tutaj -> KLIK Post Bezglutenowe ciasto bananowe z kakao pojawił się poraz pierwszy w sweet world of S.

Sweet World of S Blogmas 2015!

SWEET WORLD OF S

Sweet World of S Blogmas 2015!

Tak! W tym roku przez ponad 3 tygodnie będę zasypywać Was inspiracjami i przepisami świątecznymi! … Jeśli chcecie być na bieżąco, polecam śledzenie Sweet World of S na Facebooku (KLIK) lub dodanie do obserwowanych na bloglovin’ (KLIK) :) Warto! W grudniu będzie smakowicie :) … Post Sweet World of S Blogmas 2015! pojawił się poraz pierwszy w sweet world of S.

Haul Westwing Listopad 2015

SWEET WORLD OF S

Haul Westwing Listopad 2015

We wrześniu opublikowałam przepis na MINI NAKED SMÖRGÅSTÅRTA Z ŁOSOSIEM I ZIOŁAMI. przygotowany we współpracy z Westwing Home and Living. Tym razem pokażę Wam, jakie produkty do opisania wybrałam w ramach jej kontynuacji. … Jeśli nie wiecie, czym jest Westwing, spieszę z wyjaśnieniem – na stronie westwing.pl, po uprzedniej rejestracji, możecie kupić artykuły wyposażenia wnętrz – od mebli, przez elementy dekoracyjne jak poduszki i obrazki, po sprzęt kuchenny. Są one dostępne w ramach kilkudniowych kampanii tematycznych, tj. „Białe święta”, czy „American Glam”.  Jak możecie się łatwo domyślić, asortyment nie jest stały i zmienia się często. Zaletą Westwing jest fakt, że produkty można kupić w niższej niż w innych miejscach cenie, minusem zaś to, że na zamówienie trzeba niekiedy czekać ponad miesiąc. Coś za coś. Przejdźmy jednak do rzeczy, które wybrałam. W widocznym na powyższym zdjęciu zestawie najbardziej spodobała mi się kamienna podstawka i fakt, że naczynia i łyżeczki są naprawdę maleńkie. Idealne do zdjęć ;) O takim strugu/tarce marzyłam od dłuższego czasu, ale albo akurat nie było go w sklepie, który odwiedziłam, albo cena była za wysoka na moje możliwości. Dlatego, gdy trafiłam na kampanię, w ramach której był dostępny, nie wahałam się ani chwili :) Oprócz niego zdecydowałam się również na metalowe szczypce (jak na prawdziwą fankę George’a Calombaris’a przystało ;) ). Oprócz akcesoriów kuchennych wybrałam jeszcze lampkę na mój nowy stolik (w rzeczywistości ma o wiele ładniejszy kolor – bardziej zielonkawy)… …i dwie tablice, po których można pisać kredą. Od początku planowałam powiesić je na ścianie. Jak się okazało, o wiele lepiej (i bez dodatkowej pomocy) kleiły się do płaskich powierzchni, tj. drzwiczki od regału.. Dodatkowo po umieszczeniu ich na chropowatej ścianie (kilka kawałków zwykłej taśmy dwustronnej zdziałało cuda) okazało się, że pisanie zwykłą kredą jest bezcelowe, ponieważ niewiele było widać. Dlatego zamówiłam kredę w płynie (w formie markerów) i teraz wszystko działa jak należy :) A to ostatni z zamówionych przeze mnie przedmiotów – ceramiczny pojemnik na ciastka <3 Będziecie mogli przyjrzeć mu się bliżej w okolicach Bożego Narodzenia – na pewno trafią do niego ciasteczka, na które przepis opublikuję w grudniu! :) Post Haul Westwing Listopad 2015 pojawił się poraz pierwszy w sweet world of S.

Mleczna herbata z dynią

SWEET WORLD OF S

Mleczna herbata z dynią

Jednym moich ulubionych jesiennych napojów jest mleczna herbata z dynią. Tym razem zamiast dodać przyprawy (pumpkin spice) do gotowego napoju, zdecydowałam się na mieszankę zawierającą kawałki kory cynamonowej. … One of my favorite autumn drinks is milky, pumpkin tea. This time instead of using pumpkin spice, I chose blend, that contained pieces of cinnamon stick. Składniki (na 1 porcję): 50g upieczonej, zmiksowanej na mus dyni 50g słodzonego mleka skondensowanego 1 torebka herbaty cynamonowej ok 300ml wody zagotuj wodę, zalej nią torebkę herbaty i zaparzaj 7 minut mus dyniowy wymieszaj w szklance z mlekiem skondensowanym zalej herbatą, dokładnie wymieszaj dokładnie Smacznego! :) *przygotowałam ten przepis na potrzeby konkursu zorganizowanego przez Ahmad Tea. … Ingredients (for 1 portion): 50g of baked, blended pumpkin 50g sweetened, evaporated milk 1 bag of cinnamon tea about 300ml of water boil water, pour over tea bag and leave for about 7 minutes in a glass mix together pumpkin and milk add tea and stir well Bon appetit! :) Post Mleczna herbata z dynią pojawił się poraz pierwszy w sweet world of S.

Spiralizer – tarka spiralna

SWEET WORLD OF S

Spiralizer – tarka spiralna

Przyznaję się – kupiłam spiralną tarkę tylko po to, by móc robić spaghetti z cukinii :D Może uznacie, że zwariowałam, ale taka jest prawda. I nie był to zakup pod wpływem impulsu – o nie! Zwlekałam trochę ponad rok, ponieważ zdawałam sobie sprawę, że wydanie ponad 130 zł na tarkę, na której chcę trzeć tylko jeden rodzaj warzyw, to jakiś obłęd. I dalej tak uważam! Skąd w ogóle wziął się pomysł na ten zakup? Otóż w maju 2014 obejrzałam poniższy filmik: Uznałam, że z chęcią zjadłabym talerz cukiniowych noodli, bo surową cukinię bardzo lubię, a poza tym jest to zdrowy substytut pszennego makaronu. Tylko ta cena… W końcu jednak przemogłam się i złożyłam zamówienie. I wiecie co? Jestem zachwycona :D Zrobienie super długiego „spaghetti” zajmuje chwilę, a tarkę myje się dość łatwo (cały element z korbką bez problemu można odczepić). Co prawda zajmuje trochę miejsca, ale dramatu nie ma. Jak widzicie w zestawie są różne tarki – do cienkich „sznurków” (czyt. spaghetti), do nieco grubszych i do wstążki. Na razie używam tylko tej pierwszej, jednak myślę, że z czasem wypróbuję pozostałe :) Mam już kilka pomysłów, którymi (jeśli się sprawdzą) na pewno się z Wami podzielę! Podsumowując – jeśli zależy Wam na przygotowywaniu spaghetti z cukinii, ale wahacie się, czy warto inwestować w tego typu tarkę – przestańcie! Efekt końcowy jest wart swojej ceny :) Post Spiralizer – tarka spiralna pojawił się poraz pierwszy w sweet world of S.

Haribo Złote misie limitowana edycja

SWEET WORLD OF S

Haribo Złote misie limitowana edycja

Jeśli tak jak ja uwielbiacie żelki, nowa propozycja od Haribo powinna przypaść Wam do gustu :)   W ramach limitowanej edycji Złotych misiów, mamy możliwość poznania sześciu nowych smaków – jagoda, wiśnia, arbuz, morela, czerwona porzeczka i grejpfrut. Mi najbardziej zasmakowała morela (mimo tego, że przez długi czas zajadałam się tylko grejpfrutowymi trójkątami, również od Haribo). A który smak przypadł Wam do gustu? :) ps niezależnie od wszystkiego, moim ulubionym „stylem” jedzenia miśków jest „zapchać buzię garścią żelek i żuć”, jak bardzo źle by to nie brzmiało ;) Kiedyś robiłam tak też z Mentosami, a niektórzy moi znajomi – z Tic tacami pomarańczowymi :D Wspomnienia… ;) Post Haribo Złote misie limitowana edycja pojawił się poraz pierwszy w sweet world of S.

Idealne ciasto na pierogi wg Mojej Babci / Perfect dumpling dough by my Granny

SWEET WORLD OF S

Idealne ciasto na pierogi wg Mojej Babci / Perfect dumpling dough by my Granny

Jedno z najbardziej kojarzących się z polską kuchnią dań – pierogi. One of the most Polish dishes – pierogi (dumplings). … Do tej pory opublikowałam na blogu 2 posty z przepisami, które są z nimi związane – Pieczone pierogi mojej Babci (ciasto) i Pan stickers – pierożki z patelni (ciasto). W obu przypadkach po kliknięciu w link znajdziecie instrukcję, jak przygotować samo ciasto. Nie inaczej będzie tym razem ;) Chociaż jeśli zaliczymy samosy do pierogów, to jest jeden przepis na „pełne” danie – Samosa / samosy z ziemniakami i groszkiem. Przy kolejnym „pierogowym” przepisie poprawię się, obiecuję ;) A tymczasem zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu – dodajcie swoje ulubione nadzienie, dobrze sklejcie brzegi, wrzućcie na wrzątek i po kilku minutach będziecie mogli cieszyć się smakowitymi pierogami o idealnym, mięciutkim cieście :) Składniki (na ok 40 pierogów): 300g mąki 1 żółtko 200ml wody 2 łyżki oleju szczypta soli rozbełtaj żółtko z wodą i olejem wsyp mąkę do miski, zrób w niej zagłębienie i wlej do niego mokre składniki, dodaj szczyptę soli wymieszaj wszystko i zagnieć gładkie ciasto następnie rozwałkuj cienko i wytnij szklanką porcje ciasta, które wypełnisz nadzieniem gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię następnie odcedź je dobrze – są gotowe do jedzenia :) Smacznego! :) … Ingredients (for about 40 dumplings): 300g of flour 1 egg yolk 200ml of water 2 tbsp of oil pinch of salt using a fork, mix egg yolk with water and oil put flour into a big bowl, make a space in the middle and pour wet ingredients in it stir everything and knead the dough until smooth roll out the dough thinly and cut portions (using f.e. a glass) that you’ll put feeling in cook dumplings in hot salted water for 2-3 minutes from the moment when they float to the surface drain well and serve :) Bon appetit! :) Post Idealne ciasto na pierogi wg Mojej Babci / Perfect dumpling dough by my Granny pojawił się poraz pierwszy w sweet world of S.