Smakowite Jadło
Sposób na szarlotkę doskonałą
Szarlotka (znana również jako jabłecznik) to tradycyjne ciasto pochodzące z Francji, które składa się z ciasta kruchego i owoców – najczęściej jabłek. Przedstawię Wam swój przepis na szarlotkę, który sprawia że jest ona doskonała. Zdecydowana większość zna przepis na szarlotkę pod tradycyjną postacią, czyli kruche ciasto połączone z musem jabłkowym lub zwyczajnie jabłek pokrojonych i posypanych cukrem i cynamonem. Lubię klasyczne przepisy, jednak czasem się zdarza, że chce postąpić krok naprzód, zwyczajnie z czystej ciekawości. Tak było i tym razem. Były oczywiście pewne obawy, jednak smak ciasta zrekompensował je całkowicie i okazało się, że warto ryzykować. Nie dalej jak w zeszłym tygodniu pokazałam Wam łatwy przepis na apple curd. I w tym właśnie dodatku tkwi przysłowiowy diabełek. Kruche ciasto, delikatny, kwaskowy mus i puszysta pianka – połączenie idealne. Kochani pozwólcie, że przedstawię przepis na szarlotkę doskonałą: Składniki na kruche ciasto: 100 g masła 1 szkl. mąki pszennej 2 żółtka 1/2 szkl. cukru Składniki na bezę: 2 białka 1/2 szkl. cukru Dodatkowo: 300 g apple curd Kruche ciasto na szarlotkę: Do przesianej mąki, dodajemy żółtka, cukier, sól oraz pokrojone masło i zagniatamy wszystko do uzyskania jednolitej całości. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz. Ciasto wykładamy do formy, spód dziurkujemy widelcem. Przykrywamy je papierem do pieczenia, wsypujemy fasolę, aby je obciążyć. Pieczemy w temp. 200′ C przez ok. 20 min., po czym ściągamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min., do chwili kiedy ciasto się zarumieni. Studzimy. Beza na szarlotkę: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do chwili kiedy cały cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Na wystudzone kruche ciasto wykładamy wcześniej przygotowany apple curd oraz ubitą pianę z białek. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 20 min (do czasu zarumienienia się bezy). Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i chłodzimy w lodówce przez min. 1 godz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie). Zdradzicie mi swój przepis na szarlotkę doskonałą? Czekam z niecierpliwością na Wasze komentarze