Hamburgery amerykańskie

Smakowite Jadło

Hamburgery amerykańskie

Nalewka z jeżyn – infuzja alkoholu

Smakowite Jadło

Nalewka z jeżyn – infuzja alkoholu

Ciasto grysikowe z czerwoną porzeczką

Smakowite Jadło

Ciasto grysikowe z czerwoną porzeczką

Jak zrobić pierogi ruskie?

Smakowite Jadło

Jak zrobić pierogi ruskie?

Rwany chlebek z anchois, kaparami i suszonymi pomidorami

Smakowite Jadło

Rwany chlebek z anchois, kaparami i suszonymi pomidorami

Muffiny jogurtowe z kwiatem czarnego bzu i truskawkami

Smakowite Jadło

Muffiny jogurtowe z kwiatem czarnego bzu i truskawkami

Smakowite Jadło

Syrop z młodych pędów sosny

Początek maja to czas kiedy sosna puszcza młode pędy, a więc idealny moment na to, aby w domowym zaciszu przygotować majowy syrop z sosny. Syrop z młodych pędów sosny jest naturalnym lekiem na kaszel i przeziębienie. Świetnie sprawdza się też przy wszelakich infekcjach górnych dróg oddechowych. Uwagi dotyczące zbierania pędów: pędy powinny być długości ok. 8-12 cm (dłuższe mają mniej soku) nie zrywajcie wszystkich pędów z jednego drzewka (chcemy przecież, aby dalej rosło) można zrywać zarówno pędy sosny jak i kwiatostany męskie uzbierane pędy sosny przetwarzamy na świeżo No dobrze, skoro już pobiegaliśmy po lesie i uzbieraliśmy wymarzony słoiczek zapraszam na bardzo prosty przepis na syrop z pędów sosny Składniki: pędy sosny kwiatostan męski sosny (opcjonalnie) cukier Proporcje stosowane do otrzymania soku wynoszą 1:1 tzn., na 1 zebrany słoiczek pędów przypada 1 słoiczek cukru Przygotowanie: Zebrane młode pędy sosny wraz z kwiatostanem przekładamy do czystego, wyparzonego słoiczka i zasypujemy cukrem. Nie ma konieczności, aby pędy obierać ani myć. Możemy ułożyć je warstwowo, ale nie jest to koniecznością. Słoik z pędami zasypanymi cukrem przykrywamy gazą lub denkiem od słoika (nie trzeba zakręcać) i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na ok. 2-3 tygodnie. Raz dziennie warto całość wymieszać (wstrząsnąć). Po ok.3-4 tygodniach kiedy cały cukier się rozpuści powstały syrop zlewamy do słoiczka (filtrujemy przez gazę), ale pędów absolutnie nie wyrzucamy – będziemy ich potrzebować. Pozostałe pędy wykorzystamy do wytworzenia naturalnej nalewki z pędów sosny tzw. sosnówki, ale o tym napiszemy kiedy nasz syrop będzie już gotowy.

Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami na ostro

Smakowite Jadło

Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami na ostro

Makaron Udon z kurczakiem na ostro

Smakowite Jadło

Makaron Udon z kurczakiem na ostro

Miodownik z musem jabłkowym i orzechami

Smakowite Jadło

Miodownik z musem jabłkowym i orzechami

Chipsy z jarmużu

Smakowite Jadło

Chipsy z jarmużu

Ziemniaki Hasselback

Smakowite Jadło

Ziemniaki Hasselback

Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe

Smakowite Jadło

Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i suszoną śliwką

Smakowite Jadło

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i suszoną śliwką

Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem

Smakowite Jadło

Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem

Krem z kukurydzy z pieczonym batatem

Smakowite Jadło

Krem z kukurydzy z pieczonym batatem

Jak zrobić sushi?

Smakowite Jadło

Jak zrobić sushi?

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami

Smakowite Jadło

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami

Makaron w sosie pomidorowym z krewetkami

Smakowite Jadło

Makaron w sosie pomidorowym z krewetkami

Musztardowe paluszki z kurczaka w sezamie

Smakowite Jadło

Musztardowe paluszki z kurczaka w sezamie

Kluski śląskie z dynią

Smakowite Jadło

Kluski śląskie z dynią

Hummus – pasta z ciecierzycy

Smakowite Jadło

Hummus – pasta z ciecierzycy

Puree z dyni z rozmarynem

Smakowite Jadło

Puree z dyni z rozmarynem

Sernik z owocami i płatkami migdałów

Smakowite Jadło

Sernik z owocami i płatkami migdałów

Sernik z owocami jest bardzo prosty do wykonania. Jednocześnie jego smak jest tak dobry, że z powodzeniem możemy go przygotować na wszelkie uroczystości w gronie rodziny. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Dodatkowo smak owoców sprawia, że przez chwilę jeszcze poczuliśmy smak lata. Jeśli nie macie świeżych jeżyn czy malin śmiało możecie skorzystać z mrożonych – sprawdzą się równie dobrze. Ciasto kruche: 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 żółtko 100 g masła 1 łyżka zimnej wody Masa serowa: 1,3 kg sera tłustego lub półtłustego 5 jajek 100 ml śmietanki 36% 1 szkl. cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szkl. jeżyn 1/2 szkl. malin 1 szkl. płatków migdałów 50 ml likieru Amaretto lub aromatu migdałowego (opcjonalnie) Przygotowanie ciasta kruchego: Do przesianej mąki, dodajemy żółtka, cukier oraz pokrojone masło i zagniatamy wszystko do uzyskania jednolitej całości. Wodę dodajemy tylko w razie konieczności. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz. Ciasto wykładamy do formy, spód dziurkujemy widelcem. Przykrywamy je papierem do pieczenia, wsypujemy fasolę, aby je obciążyć. Pieczemy w temp. 200′ C przez ok. 20 min., po czym ściągamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min., do chwili kiedy ciasto się zarumieni. Studzimy. Przygotowanie masy serowej: Ser mielimy w maszynce min. dwukrotnie. Jajka roztrzepujemy razem z cukrem. W misce umieszczamy zmielony ser, jajka, obie mąki, likier oraz śmietanę i delikatnie miksujemy, tylko do momentu połączenia. Powstałą masę wylewamy na wystudzony kruchy spód. Na wierzchu masy układamy owoce. Posypujemy płatkami migdałów. Sernik pieczemy ok. 1 h 20 min. w temp. 150’C lub do chwili kiedy będzie sprężysty i ścięty (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy w uchylonym piekarniku.

Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową

Smakowite Jadło

Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową

Dzisiejszy przepis na ciasto marchewkowe to połączenie doskonałe. Aromatyczne ciasto z dodatkiem delikatnego kremu i pysznej polewy.  Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową – kompozycja smakowa, która zawsze się sprawdza i pozwala na przemycenie do jadłospisu sporej ilości witamin. Przepis na ciasto marchewkowe to kolejny już wpis z dodatkiem działkowych jabłek, które w tym roku obrodziły w bardzo dużej ilości. Do tej pory na blogu mogliście znaleźć przepis na  apple curd, sposób na szarlotkę doskonałą i przepyszne racuchy drożdżowe. Składniki na ciasto marchewkowe: 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 4 jajka 3/4 szkl. cukru 2/3 szkl. oleju 2 szkl. startej marchewki Składniki na krem jabłkowy: 250 g mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 5 łyżek musu jabłkowego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Składniki na polewę bananową: 500 ml soku bananowego 1 budyń 1 łyżeczka żelatyny szczypta kurkumy Przygotowanie ciasta: Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem i sodą. Jajka ubić razem z cukrem i zmiksować razem z mąką i olejem (dodajemy naprzemiennie). Dodać marchew odciśniętą z soku i wymieszać całość. Ciasto przełożyć do formy (25 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180’C przez 40 min. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na 2 części. Przygotowanie kremu: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i schłodzić. Do schłodzonej żelatyny dodać mus jabłkowy. Następnie całość połączyć z mascarpone oraz cukrem pudrem i ubić na sztywny krem. Przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta. Przygotowanie polewy: Budyń ugotować na soku bananowym. Kiedy budyń się zagotuje zdjąć go z palnika i cały czas mieszając dodać żelatynę i szczyptę kurkumy. Mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do chwili kiedy polewa będzie chłodna, ale nadal płynna (ok. 15 min.) Ciasto marchewkowe polewamy przygotowaną polewą i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Inspiracja: Mała Cukierenka

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Smakowite Jadło

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Sezon na jabłka trwa w najlepsze, warto więc go wykorzystać do stworzenia pysznych, pulchniutkich racuchów, za którymi przepadają wszystkie dzieci. Placki z jabłkami są świetną alternatywą dla klasycznego śniadania i wcale nie zajmują dużo czasu – wystarczą przede wszystkim chęci Składniki na zaczyn: 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru 1/2 szkl. ciepłego mleka 20 g drożdży świeżych Składniki na racuchy z jabłkami: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 2 jajka 4 duże jabłka 3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu Przygotowanie zaczynu: W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę i wymieszać, aby pozbyć się grudek. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. Przygotowanie racuchów z jabłkami: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cynamonem i odstawiamy na 10 min. W misce łączymy przygotowany wcześniej zaczyn, jajka, mąkę oraz mleko. Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Mieszamy całość i odstawiamy na 15 min. Placuszki smażymy na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto na racuchy powinno mieć konsystencję śmietany – jeśli jest zbyt gęste dodajemy mleka.

Sposób na szarlotkę doskonałą

Smakowite Jadło

Sposób na szarlotkę doskonałą

Szarlotka (znana również jako jabłecznik) to tradycyjne ciasto pochodzące z Francji, które składa się z ciasta kruchego i owoców – najczęściej jabłek. Przedstawię Wam swój przepis na szarlotkę, który sprawia że jest ona doskonała. Zdecydowana większość zna przepis na szarlotkę pod tradycyjną postacią, czyli kruche ciasto połączone z musem jabłkowym lub zwyczajnie jabłek pokrojonych i posypanych cukrem i cynamonem. Lubię klasyczne przepisy, jednak czasem się zdarza, że chce postąpić krok naprzód, zwyczajnie z czystej ciekawości. Tak było i tym razem. Były oczywiście pewne obawy, jednak smak ciasta zrekompensował je całkowicie i okazało się, że warto ryzykować. Nie dalej jak w zeszłym tygodniu pokazałam Wam łatwy przepis na apple curd. I w tym właśnie dodatku tkwi przysłowiowy diabełek. Kruche ciasto, delikatny, kwaskowy mus i puszysta pianka – połączenie idealne. Kochani pozwólcie, że przedstawię przepis na szarlotkę doskonałą: Składniki na kruche ciasto: 100 g masła 1 szkl. mąki pszennej 2 żółtka 1/2 szkl. cukru Składniki na bezę: 2 białka 1/2 szkl. cukru Dodatkowo: 300 g apple curd Kruche ciasto na szarlotkę: Do przesianej mąki, dodajemy żółtka, cukier, sól oraz pokrojone masło i zagniatamy wszystko do uzyskania jednolitej całości. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz. Ciasto wykładamy do formy, spód dziurkujemy widelcem. Przykrywamy je papierem do pieczenia, wsypujemy fasolę, aby je obciążyć. Pieczemy w temp. 200′ C przez ok. 20 min., po czym ściągamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min., do chwili kiedy ciasto się zarumieni. Studzimy. Beza na szarlotkę: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do chwili kiedy cały cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Na wystudzone kruche ciasto wykładamy wcześniej przygotowany apple curd oraz ubitą pianę z białek. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 20 min (do czasu zarumienienia się bezy). Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i chłodzimy w lodówce przez min. 1 godz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie).  Zdradzicie mi swój przepis na szarlotkę doskonałą? Czekam z niecierpliwością na Wasze komentarze

Apple curd

Smakowite Jadło

Apple curd

Tarta ze śliwkami i mascarpone

Smakowite Jadło

Tarta ze śliwkami i mascarpone

Ten rok po raz kolejny obfituje w nadmiar dorodnych śliwek. Dlatego wykorzystaliśmy ten fakt i poza nutellą ze śliwkami i imbirem pokusiliśmy się o zrobienie tarty z mascarpone. Tarta ze śliwkami bez pieczenia. Zachwyci Was i Waszych gości. Połączenie delikatnego smaku mascarpone z lekko kwaśnymi śliwkami jest wprost idealne. Składniki na spód tarty 300 g herbatników ciemnych 100 g masła Składniki na krem 500 g serka mascarpone 200 g mleka skondensowanego słodzonego 1 laska wanilii – ziarenka Dodatkowo 30 dkg śliwek 2 łyżki cukru Przygotowanie spodu Herbatniki umieścić w misce i rozdrobnić na pył (można zmiksować przy pomocy malaksera). Dodać roztopione masło i wymieszać. Przygotowana masą wyłożyć dno i boki formy. Schłodzić w lodówce przez ok. 15 min. Przygotowanie kremu Mascarpone należy schłodzić min. 12 godz. przez przyrządzeniem, aby nie dopuścić do zważenia się kremu. Wszystkie składniki umieścić w misce. Ubijać do momentu otrzymania gęstego kremu i wyłożyć na schłodzony spód tarty. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Przygotowanie śliwek Śliwki dokładnie umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Zasypać cukrem i zasmażyć przez ok. 5 min. (powinny pozostać jędrne). Następnie odsączyć z nadmiaru soku i wykładać na schłodzony krem. Całość posypać cukrem pudrem.

Chutney paprykowe

Smakowite Jadło

Chutney paprykowe