Kuchenne Kajakowanie

Placki ziemniaczane

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Placki ziemniaczane miękkie w środku i z chrupiącymi brzegami. Takie lubimy najbardziej. Można je jeść na słodko – posypane cukrem lub słono – jako podstawa do gulaszu. Proste w przygotowaniu, chociaż czasochłonne. Zwłaszcza ucieranie ziemniaków. Najlepiej wtedy włączyć sobie ulubiony film. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko[...] Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Rosół z mięsnymi kuleczkami

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Chyba każdy zna rosół. Najlepszy na chłodniejsze dni. Aromatyczny, parujący i sycący. Rosół może być też bazą pod inne zupy, jak chociażby ogórkowa czy pomidorowa. Czemu jednak nie zaszaleć i nie zrobić do niego mięsnych kuleczek? Składniki: Rosół: szponder wołowy skrzydło indycze 3 marchewki (średniej wielkości lub 2 duże) 1[...] Artykuł Rosół z mięsnymi kuleczkami pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Kapusta z grzybami do uszek i pierogów

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Za oknem deszcz stuka w szyby, wiatr wygina drzewka na wszystkie strony. Czyli dzień w którym zupelnie nic się nie chce robić. Jakiś czas temu robiliśmy pierogi z kaszą gryczaną. Zrobiliśmy wtedy jeszcze jeden farsz: kapusta z grzybami. Kapusta z grzybami jest idealna do pierogów, ale też do uszek. Przepis na[...] Artykuł Kapusta z grzybami do uszek i pierogów pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Jajecznica ze szczypiorkiem i na masełku

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Nie chwaląc się zbytnio ale jajecznicę to potrafię zrobić bardzo dobrą. Niby rzecz prosta, wbić jajka na patelnię, pomieszać i gotowe. Teoria, teorią jednak praktyka często pokazuje coś innego. Jaka według mnie to jajecznica idelana. Jajka odpowiednio ścięte, to nie ma być rozbełtane sadzone, ale też bez ciągnącego się surowego[...] Artykuł Jajecznica ze szczypiorkiem i na masełku pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% W nocy przeudziłam się i do mojej głowy przyszła jedna myśl – ciasto jogurtowe. Nie wiem czemu akurat takie ciasto. Może zachcianka matki karmiącej. Nie wiem. Nie zmienia to faktu, że z samego rana wybrałam się do sklepu po potrzebne składniki. Ciasto jogurtowe ma to do siebie, że robi się[...] Artykuł Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Kruche ciasteczka z lukrem

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% „Mama ja chcie”, zakrzyknęło dziecię na widok kolorowych wycinanek do ciasteczek. Dawno już nie robiłam, w domu pustki jeżeli chodzi o takie cuda, to czemu nie. Młoda zadeklarowała swoją chęć pomocy przy robieniu. Zostało jeszcze tylko zakupić wałek i stolnicę (tak, tak takich rzeczy też u nas zabrakło… te co[...] Artykuł Kruche ciasteczka z lukrem pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Postny barszcz czerwony (na jabłkach)

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Wiem, wiem do Świąt zostało jeszcze trochę czasu. Jednak, żeby nikogo gotowanie nie zaskoczyło postanowiliśmy już zacząć robić potrawy na Wigilijny stół. Przez cały listopad pojawiać się będą nasze wigilijne propozycje. Zaczynamy od zupy – postny barszcz czerwony. Aromatyczny, z suszonymi grzybami i jabłkiem. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 2[...] Artykuł Postny barszcz czerwony (na jabłkach) pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Risotto z owocami morza

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Chciałam napisać, że nasza propozycja na dzisiejszy obiad to risotto z owocami morza. Danie, to jednak idealnie nada się także na kolację. Jest wyśmienite zarówno na ciepło jak i zimno. Przy tym lekkostrawne, więc z powodzeniem możemy zaserwować je w porze wieczornej. Składniki: Ryż Arborio (specjalny do risotto) mieszanka owoców[...] Artykuł Risotto z owocami morza pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Cannelloni z suszonym pomidorem i serem feta

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Nadziewany makaron cannelloni z suszonym pomidorem i serem feta to nasza dzisiejsza propozycja na niedzielny obiad.  Do tego sos beszamelowy, szczypior. jeszcze chwila w piekarniku i obiad gotowy. Składniki: makaron Cannelloni – 1 opk. Farsz: mięso mielone – 500g suszone pomidory – 150 g ser feta – 1/2 kostki oliwki[...] Artykuł Cannelloni z suszonym pomidorem i serem feta pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Makaron z białym serem i boczkiem

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Danie, które bardzo często gości na naszym stole i aż dziwne, że jeszcze nie zamieszczałam przepisu. Zawsze wychodzi go dużo i za każdym razem ma zostać na następny posiłek. Nigdy nie zostaje. Makaron z białym serem i boczkiem, niby proste, bez wyszukanych składników a jednak dwie duże pełne miski znikają[...] Artykuł Makaron z białym serem i boczkiem pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Kanapka z gruszką i ajvarem

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Niby pora kolacji już za nami. Z drugiej strony człowiek z chęcią by coś wrzucił na ząb. Coś lekkiego, smacznego i jak to zwykle u nas bywa zaskakującego w smaku. Nasz propozycja na dzisiejszy wieczór to: kanapka z gruszką i ajvarem. Do tego kilka kropel octu balsamicznego i mamy idealną[...] Artykuł Kanapka z gruszką i ajvarem pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Ciasto bananowe

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Przepis prosty i szybki. Do tego zawsze wychodzi. W moim przepisie nastąpiła lekka modyfikacja,z czystego lenistwa. Okazało się, że mam za mało mąki a do sklepu daleko. Zamiast tego do ciasta bananowego dodałam kaszy manny. Składniki: 4 dojrzałe banany 0,5 szklanki mąki (tortowej) 1 szklanka kaszy manny albo 1,5 szklanki[...] Artykuł Ciasto bananowe pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Masło domowe

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Jakiś czas temu szukałam czegoś w internecie. Przy okazji natknęłam się na przepis jak zrobić masło. Zawsze wydawało mi się, że potrzeba do tego maselnicy, dużo czasu i oczywiście świeżej wiejsiej śmietany. Oczywiście takie masło wychodzi najlepsze i z tym kłócić się nie będę. Jednak w warunkach domowy również możemy zrobić[...] Artykuł Masło domowe pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Sałatka z wędzonym łososiem

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Podobno wspólne spożywanie posiłków to staroświecka tradycja. Kolejny raz wychodzi, że nie do końca jesteśmy normalną rodziną. Do posiłków zawsze staramy się usiąść razem. Owszem nie zawsze jest to możliwe, jednak przynajmniej raz w ciągu dnia zasiadamy wspólnie do stołu. W przygotowaniach uczestniczy każdy, Kajak gotuje, ja nakrywam a Zoch[...] Artykuł Sałatka z wędzonym łososiem pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Zrazy jagnięce ze śliwką i czosnkiem

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Z ostatniego polowania Kajak, oprócz mięsa na steki, przyniósł też comber jagnięcy. Ilość hurtowa, część została zamrożona a część trafiła do kuchni. Padło hasło: „będę robił zrazy jagnięce ze śliwką i czosnkiem”… Ja oczy jak pięć złotych, bo owszem zrazy lubię. Ale zawsze jadłam wołowe, to raz. Dwa, zazwyczaj z[...] Artykuł Zrazy jagnięce ze śliwką i czosnkiem pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Stek czyli steak – wychodzimy po angielsku…

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Było już kiedyś coś z „kuchni” angielskiej – English Breakfast. Okazjonalnie kupiona wołowina – rostbef z kością – dała okazję do przyrządzenia „wyspiarskiego” obiadu. Na stół wjeżdża stek wołowy – robiony „medium rare” czyli zesmażony z wierzchu, podczas gdy w środku kusi, nęci różowiutkie mięso – inaczej – lekko krwisty.[...] Artykuł Stek czyli steak – wychodzimy po angielsku… pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Karkówka w sosie miodowo musztardowym

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% I ponownie w kuchni zawitała Diable. Chyba polubię gotowanie :). Jeżeli chodzi o kuchenne sprawy to o wiele bardziej wolę zmywać. Pod tym względem z Kajakiem dopasowaliśmy się idealnie. Czasami jednak i mi się zdarza coś upichcić. Mężczyzna przyniósł upolowane w pobliskim markecie mięso, i trzeba było coś z nim[...] Artykuł Karkówka w sosie miodowo musztardowym pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Placki owsiane z kakao

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Są takie dni, że człowiekowi nic się nie chce… może poza tym, żeby zjadł coś dobrego. I tutaj następuje dylemat. szafki i lodówka praktycznie świecą pustkami. Na dworze ciemno, do sklepu daleko i wilki jeszcze jakieś. Coś jednak przydałoby się zjeść. Zwłaszcza, że rodzina głodomorów. Jak zwykle Kajak stanął na[...] Artykuł Placki owsiane z kakao pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Hamburgery

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Czasami zdarza nam się zjeść na mieście coś niezdrowego. Mi osobiście najbardziej przypadły do gustu hamburgery. Częściej jednak robimy je w domu. Podstawą takiej kanapki jest mięso. Najlepiej wołowe. Reszta to już dodatki, które dobieramy według naszych upodobań. Składniki Mięso na hamburgery: mielone wołowe (może też być wieprzowo – wołowe)[...] Artykuł Hamburgery pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Kluski ziemniaczane z małżami

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Kajak zwariował!!! Kluski ziemniaczane z małżami w sosie krabowym z imbirem i trawą cytrynową… Czyli miks kuchni polskiej, iberyjskiej i azjatyckiej… Mojego faceta pogięło? No dobra – jak zwykle ma nosa do łączenia smaków – było przepyszne. Korzystając z promocji w jednym z marketów nabywamy drogą kupna: małże gotowane zamrożone[...] Artykuł Kluski ziemniaczane z małżami pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

[Wspomnienia z rejsu] Zupa rybna z dorad

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Dziś wspomnienie z jednego z rejsów – zupa rybna z dorad. Wpis trochę nietypowy – raz – historyczny, dwa – piszę ja, a nie Lula, trzy – nie ma zdjęcia gotowej zupy (podanie). Powód prozaiczny – załoga jachtu tak szybko zabrała się za zupę, że nie zdążyłem wykonać fotki. Zupę[...] Artykuł [Wspomnienia z rejsu] Zupa rybna z dorad pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Chleb pszenny smażony na oliwie z oliwek

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Udało się, dostaliśmy w prezencie najprawdziwszą oliwę z oliwek. Taką wyrabianą w domu. Gęsta, o złotym kolorze i najlepsza w smaku. Dodatek do dań idealny. Jednym z nich był: chleb pszenny smażony na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku. Potrawa nadaje się jako przekąska do zjedzenia na szybko czy dodatek[...] Artykuł Chleb pszenny smażony na oliwie z oliwek pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Gulasz po węgiersku

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Gulasz po węgiersku, a raczej moja luźna interpretacja tego dania. Kajak wyjechał na kilka dni, w związku z powyższym do gotowania ja się zabrałam. Najważniejszym kryterium była możliwość zrobienia dania szybkiego. Chodzi o przygotowanie półproduktów. Mając dwójkę maluchów ciężko stać godzinami przy kuchni. Składniki: mięso z łopatki wieprzowej – 600g[...] Artykuł Gulasz po węgiersku pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Płotki marynowane w szałwii i imbirze

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Dzisiejsza nasza propozycja obiadowa to: płotki marynowane w szałwii i imbirze. Danie szybkie i łatwe w przygotowaniu, do tego zdrowe. Składniki: płotki (cała ryba, nie filet)- 1 na osobę korzeń imbiru świeża szałwia (kilka listków) sok z cytryny (3-4 łyżki) mielona czerwona słodka papryka (około 1/2 łyżeczki) sól mąka Szałwię[...] Artykuł Płotki marynowane w szałwii i imbirze pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.

Kuchenne Kajakowanie

Zapiekanka z łososiem, serem pleśniowym i brzoskwinią

%AUTHORLINK% z bloga %BLOGLINK% Dzisiaj nasza propozycja na obiad to: zapiekanka z łososiem, serem pleśniowym i brzoskwinią. Kolejne danie z cyklu: eksperymenty Kajaka w kuchni. Albo wyjdzie i będzie przepyszne, albo… Wyszło rewelacyjne. Składniki: ryż brązowy (około 300 g) brzoskwinia (2) łosoś w plastrach (1 opakowanie) boczek w plastrach (1 opakowanie) ser mozzarella ser[...] Artykuł Zapiekanka z łososiem, serem pleśniowym i brzoskwinią pochodzi z serwisu Kuchenne Kajakowanie.