Sałatka jarzynowa

Ania i Marcin Gotują

Sałatka jarzynowa

Gnocchi

Ania i Marcin Gotują

Gnocchi

Zupa krem z groszku

Ania i Marcin Gotują

Zupa krem z groszku

Ciasteczka owsiane

Ania i Marcin Gotują

Ciasteczka owsiane

Sałatka jarzynowa z kaszą gryczaną

Ania i Marcin Gotują

Sałatka jarzynowa z kaszą gryczaną

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Ania i Marcin Gotują

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Placuszki serowe z powidłami

Ania i Marcin Gotują

Placuszki serowe z powidłami

Pierogi ruskie

Ania i Marcin Gotują

Pierogi ruskie

Sernik dyniowy

Ania i Marcin Gotują

Sernik dyniowy

Ania i Marcin Gotują

Pure z dyni

To podstawa jesiennych wypieków i potrawa. W tym roku króluje na naszym stole i bardzo nam smakuje. Gotowe pure możecie przechowywać około 4 dni w lodówce bądź zamrozić. 70 min Składniki: Jedna, duża dynia (około 2,4 kg) Wykonanie: Dynię umyć, podzielić na około 6 części, wydrążyć miąższ i usunąć pestki. Położyć na papier do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec godzinę, aż dynia będzie miękka. Ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy. Gotowe ! Ania

Ania i Marcin Gotują

Nuggetsy w serowej panierce

Jeden z ostatnich weekendów spędziliśmy w domu, jak wiecie, jesteśmy tam częstymi gośćmi:) Tym razem, Tata Gabryś stał na straży naszych smaków i zaserwował nam obiad, jakiego dawno nie jedliśmy. Jego pierwszą częścią był aperitif w postaci przepysznych, delikatnych nuggetsów. 6 20 min Składniki:  2 duże piersi z kurczaka dwa jajka bułka tarta oliwa z oliwek 10 dkg startego, sera żółtego Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć, posolić. Pokroić je w średniej wielkości prostokąty, niezbyt cienkie. Jajka roztrzepać w misce, dodać do nich  żółty ser, wymieszać. Kawałki kurczaka moczyć w jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oliwie z oliwek. Pyszna przystawka przed obiadem. Polecamy Ania i Marcin

Muffinki dyniowe

Ania i Marcin Gotują

Muffinki dyniowe

Placki z dynią i cukinią

Ania i Marcin Gotują

Placki z dynią i cukinią

Murzynek z gruszkami

Ania i Marcin Gotują

Murzynek z gruszkami

Zapiekanka z kurczakiem, brokułami i cukinią

Ania i Marcin Gotują

Zapiekanka z kurczakiem, brokułami i cukinią

Roztrzepaniec

Ania i Marcin Gotują

Roztrzepaniec

Powidła śliwkowe

Ania i Marcin Gotują

Powidła śliwkowe

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi

Ania i Marcin Gotują

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi

Jajko w cieście francuskim

Ania i Marcin Gotują

Jajko w cieście francuskim

Kopytka z potrawką warzywno-mięsną

Ania i Marcin Gotują

Kopytka z potrawką warzywno-mięsną

Frittata z kiełbasą i serem feta

Ania i Marcin Gotują

Frittata z kiełbasą i serem feta

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Ania i Marcin Gotują

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Chałka z czekoladą

Ania i Marcin Gotują

Chałka z czekoladą

Chleb ze słonecznikiem i żurawiną

Ania i Marcin Gotują

Chleb ze słonecznikiem i żurawiną

Kotlety mielone i potrawka z fasolki szparagowej

Ania i Marcin Gotują

Kotlety mielone i potrawka z fasolki szparagowej

Ania i Marcin Gotują

Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i serem feta

Połączenie szpinaku z serem feta zawsze gwarantuje doskonały smak. Po dodaniu do tego jednego z naszych ulubionych makaronów – tagliatelle oraz kurczaka, powstaje pyszny i zdrowy obiad. Pamiętajcie aby wybrać dobry szpinak, który w tej wersji jest mrożony. 40 min 4 Składniki: 300 g makaronu tagliatelle opakowanie mrożonego szpinaku jedna duża pierś z kurczaka 200 g sera feta dwa ząbki czosnku 150 g śmietany kremówki sól, pieprz ziołowy Wykonanie: Szpinak wrzucamy na patelnię i dusimy do podgrzania. Między czasie kroimy w kostki kurczaka, doprawiamy przyprawami i podsmażamy około 10 minut, zdejmujemy z gazu. Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go na sposób al dente. Do ciepłego szpinaku dodajemy sprasowany szpinak, doprawimy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy kurczaka i pokrojony w kosteczkę ser feta. Mieszamy chwilkę, gdy sos jest za gęsty, możemy dodać do niego dwie łyżki wody z makaronu. Odsadzamy makaron, wrzucamy go na 10 sekund do sosu i mieszamy. Podajemy udekorowane kostkami fety:) Smaczne, proste, zdrowe! Ania

Zupa krem z dyni

Ania i Marcin Gotują

Zupa krem z dyni

Ania i Marcin Gotują

Puszyste naleśniki

Kupiliśmy jakiś czas temu uroczą patelnię w kształcie głowy krówki. Najlepiej wychodzą na niej puszyste naleśniki, które zachęca swoim kształtem i smakiem do jedzenia największego niejadka:) 20 min 4 Składniki: 1 szklanka mąki 1,5 szklanki mleka szczypta soli cukier waniliowy oliwa z oliwek łyżeczka sody oczyszczanej dwa jajka Wykonanie: Oddziel żółtko od białka. Mleko, mąkę, sól, cukier waniliowy, sodę i żółtko utrzeć na jednolitą masę. Białko ubij mikserem i powoli dodaj do masy. Rozgrzej oliwę na patelni, nadmiar dodaj do masy. Smaż naleśniki do zarumienienia. Można podać je z owocami i jogurtem naturalnym (aby było zdrowo), w wersji mniej zdrowej można dodać bitą śmietanę:)

Placuszki dyniowe

Ania i Marcin Gotują

Placuszki dyniowe

Placuszki jogurtowe z borówkami

Ania i Marcin Gotują

Placuszki jogurtowe z borówkami