Ania i Marcin Gotują „Strączki” – rececnzja Kochani, czas na kolejną recenzję tytułu, który otrzymaliśmy od Wydawnictwa Samo Sedno. „Strączki”, bo o tą książkę chodzi, autorstwa Marii Banach, dedykowana jest każdej osobie, która ceni w kuchni zdrowe składniki. Początek książki to kilka słów o warzywach strączkowych, np. jak je kupować, dlaczego warto je jeść i jak kupować mrożone strączki? Z pewnością ta ostatnia wskazówka przyda się już wkrótce, ponieważ zima tuż, tuż Ciekawostką jest wzmianka o mitach dotyczących strączków, ale to musicie koniecznie przeczytać sami. Całą pozycja składa się z następujących rozdziałów: Soczewica Groch i groszek Ciecierzyca Fasola i fasolki Bób Soja Wprowadzeniem do każdego z nich jest krótka wzmianka o warzywie oraz informacja, jakie jego gatunki możemy znaleźć. Same przepisy są bardzo czytelne. Podział na poziom trudności wykonania, ilość osób, czy czas przygotowania potrawy z pewnością pomogą w zaplanowaniu sobie pracy. Nie mogę pominąć części estetycznej książki. Zdjęcia są po prostu piękne! Od razu ma się ochotę wszystkiego spróbować Same przepisy są urozmaicone, choć w większości proste do wykonania, co też można poczytać za atut książki. U nas na horyzoncie pojawiły się placuszki z ciecierzycy i cukinii z dipem sezamowym. Czyż nie brzmi zachęcająco?:) Wkrótce przepis pojawi się na blogu Gorąco polecamy „Strączki” autorstwa Marii Banach.