Trawka Cytrynowa

Zapiekanka z mielonym mięsem i jesiennymi warzywami

Bardzo sycąca i treściwa zapiekanka z wołowym mięsem mielonym i dostępnymi sezonowymi warzywami. Odnajdziemy w niej paprykę i dynię, choć możemy również wzbogadzić o cukinię lub bakłażany. Jest to danie z serii tych, do których możemy wrzucić to, co akurat mamy w zasięgu ręki. Przyprawione na bogato: znajdziemy w niej sos worcesteire, kumin, oregano, bazylię... Read More » Artykuł Zapiekanka z mielonym mięsem i jesiennymi warzywami pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Dyniowe racuchy z chili

Pulchne, rozpływające się w ustach, lekko ostre dyniowe racuchy z dodatkiem parmezanu i chili to szybka propozycja na wykorzystanie puree z dyni (można dodać do masy też surową dynię, choć ja osobiście tarcia dyni nie lubię). Więc może najpierw słów kilka   jak robię puree. Z reguły kupuję dynię hokkaido, z czystego lenistwa- nie trzeba jej... Read More » Artykuł Dyniowe racuchy z chili pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Placki kokosowe na mące ryżowej

Wiele osób, nie tylko blogerów, przyznaje się, że lubi oglądać zdjęcia jedzenia. Szczególnie, teraz kiedy w dobie instagrama czy też w dobie foodporn, piękne, wzbudzające pożądanie obrazy otaczają nas z każdej strony. Trudno mi tej przyjemności odmówić i przyznam (choć może nie powinnam się przyznawać) że zdarza mi się oglądać blogi, nawet nie czytając przepisów... Read More » Artykuł Placki kokosowe na mące ryżowej pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym

Tegoroczne niekończące się upały sprawiły, że wciąż nie chce mi się wierzyć, że nadchodzi jesień…Oglądam prognozę pogody- zapowiadają 27 stopni.  Czy to naprawdę jest wrzesień? Rozpoznaję go jedynie po tłoku i korkach na ulicach i w centrach handlowych (to nie jest radosny widok), a z drugiej strony po straganach w warzywniaku, które teraz wyglądają równie... Read More » Artykuł Pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Ciasto zwane Leśne Runo (z mąki dyniowej). I sesja też leśna

Wracamy po kilkudniowym urlopie. Żeby wkupić się w łaski spragnionych nowego postu czytelników ;), wracamy z przepisem na słodko. Będzie ciasto, zwane Leśne Runo, oraz słów kilka o sesji okładkowej do jubileuszowego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł. O sesji też leśnej. Tematyka więc jesienna, bo o jakiej porze roku las jest równie piękny? Nim jednak... Read More » Artykuł Ciasto zwane Leśne Runo (z mąki dyniowej). I sesja też leśna. pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Zupa Tom-Kha Gai

Ten przepis planujemy wrzucić już prawie od roku. Zupa Tom Kha Gai to tradycyjna zupa tajska na bazie mleczka kokosowego, która po prostu jest dla zupą doskonałą. Uwielbiamy ją za smak, prostotę wykonania i to jak wygląda. Uważam ją za zdecydowaną miss wśród zup. Często przyrządzana jest na bazie bulionu, choć uważamy, że jest to... Read More » Artykuł Zupa Tom-Kha Gai pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Chińskie pierożki. Czyli dim sumy

W jednym z ostatnich numerów magazynu Kuchnia przeczytałam, że jeden z polskich krytyków kulinarnych podzielił świat na narody specjalizujące się w pierogach i na narody specjalizujące się w naleśnikach i krokietach. Polacy mieli być uznani za specjalistów i w jednej i drugiej dziedzinie (choć jak dla mnie zdecydowanie jesteśmy zdecydowani pierogożercami). Ale do rzeczy- klasyfikacja... Read More » Artykuł Chińskie pierożki. Czyli dim sumy. pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Sos orzechowy do satay

W zeszłym roku na organizowanych przez nas grillach triumfy świecił sławny już sos BBQ. W tym roku mamy nową gwiazdę. Sos orzechowy, który jest klasycznie podawany do satay, czyli szaszłyków z kurczaka (które mamy przedstawione na zdjęciu w poście z przepisem na surówkę z kalafiora). Lecz nie tylko, idealnie smakuje również z grillowanymi warzywami. Jest... Read More » Artykuł Sos orzechowy do satay pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Tajski tatar

Dziś rozpocznę od małego personalnego offtopa. Już 2 miesiące temu na fanpage pochwaliłam się (wszak nie można być wiecznie skromnym) o wyróżnieniu w konkursie fotografii kulinarnej organizowanym przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Kto nas dobrze zna, wie, że rzadko startujemy w konkursach. W tym jednak wypadku spodobał mi się  sposób organizacji konkursu-  prace były przedstawiane anonimowo... Read More » Artykuł Tajski tatar pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Eton Mess z wiśniami

Eton mess to tradycyjny angielski deser, który podobno po raz pierwszy był serwowany podczas corocznego meczu krikieta w Eton College. Choć mamy też alternatywną, bardzo ciekawą wersję o deserze, który ucierpiał podczas transportu na piknik, bo…usiadł na nim labrador. I powstał tytułowy bałagan. Prawdziwości wersji trudno dociekać, ale jedno jest pewne: najczęściej jest serwowany z... Read More » Artykuł Eton Mess z wiśniami pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Quiche z cukinią

  Przepis na quiche z młodą cukinią i pomidorem to pyszna lekka, letnia kompozycja, idealna jako przystawka czy też na obiad. W zasadzie też idealna na śniadanie. Po prostu jest idealna jako każde danie. Quiche to rodzaj tarty, czyli ciasto kruche, ale na nutę wytrawną, wypełnione masą jajeczną ze śmietanką. Idealne z różnymi warzywnymi kombinacjami.... Read More » Artykuł Quiche z cukinią pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Stir fry z cukinią, tofu i imbirem

No i znowu danie z tofu. I znowu stir fry. Pomyślicie, nuda na tej Trawce Cytrynowej. To już było. Ale my stale będziemy Was próbować zarazić naszym zapałem do prostej orientalnej kuchni, w której lekka modyfikacja składników czyni danie zupełnie innym. Dania typu stir fry są nie tylko szybkie do wykonania, ale równie pyszne a... Read More » Artykuł Stir fry z cukinią, tofu i imbirem pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Chłodnik z awokado i ogórka

Jeszcze na wiosnę odkryłam, że chłodnik z ogórka może być jeszcze lepszy od tego przyrządzanego do tej pory. A to za sprawą dodatku awokado, za którym absolutnie przepadamy i zdecydowanie za mało propozycji z jego wykorzystaniem zaprezentowaliśmy na blogu. Osobiście dodaję do chłodnika jogurt, lecz można ten składnik pominąć, wówczas otrzymamy rewelacyjną wersję wegańską. W... Read More » Artykuł Chłodnik z awokado i ogórka pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Młoda kapusta z kotła

Po raz pierwszy w tym roku odpaliliśmy nasz poczciwy kociołek na wiosnę, przy realizacji przepisu do letniego numeru Magazynu Kocioł. Od premiery numeru pełnego łakoci z bohaterami numerami, wiśniami i cukinią, minęły już 2 tygodnie, więc późno o tym fakcie informuję, lecz rola mamuśki na podwójnym etacie jest bardzo absorbująca. W szczególności pierwsze miesiące. Wiedząc...Read More »

Trawka Cytrynowa

Jagodowy naked cake dla męża i wisieńka na torcie

Drodzy Czytelnicy! Jest mi niezmiernie miło, radośnie a jednocześnie ze wzruszeniem poinformować Was o nowej członkini i degustatorce przepisów Trawki Cytrynowej. Witamy Zosieńkę, naszą drugą, piękną, słodką, czarującą córeczkę. Jeszcze nie tak dawno, bo dwa lata temu, w poście o pamiętnym cheeseburgerze, opisywałam historię narodzin naszej pierwszej, długo oczekiwanej córci i kulinarną historię w tle....Read More »

Trawka Cytrynowa

Mini Pavlova z sezonowymi owocami

Mini Pavlova to nic innego jak drobna wersja klasycznego deseru przygotowanego na cześć primibaleriny Anny Pavlovej. Przygotowania kilku małych mini pavlov, zamiast jednej dużej lubię za to, że nie trzeba jej kroić- każda beza to idealna porcja dla jednej osoby. Więc jeśli chcemy zabrać kawałek do kawusi dla znajomego, to właśnie w takiej sytuacji mini...Read More »

Trawka Cytrynowa

Sałatka z pieczonych rzodkiewek i wędzonym pstrągiem

Czy wiecie, że rzodkiewki mogą być grillowane lub pieczone? Tak, i wtedy nabierają zupełnie nowej jakości. Są bardziej delikatne w smaku, stają się lekko słodkawo-orzechowe. Zdecydowaliśmy się na połączenie jej z wędzonym pstrągiem, moją ulubioną wędzoną rybą, która najbardziej smakuje mi właśnie latem. Ponieważ rzodkiewki nie są tak ostre możemy połączyć je z bardziej wyrazistym...Read More »

Trawka Cytrynowa

Roladki faszerowane szparagami i kozim serem

– Kupiłam szparagi. Co mam z nimi zrobić? – Zrób roladki faszerowane. – Oszalałeś? Ja się pytam, jak w ogóle ogarnąć te szparagi Nie ma wiosny, żeby dobry wujek Adam i ciotka Gosia nie udzielali komuś praktycznych rad, jak generalnie obchodzić się ze szparagami. Sezon na nie trwa bardzo krótko i co roku spotykamy kogoś,...Read More »

Trawka Cytrynowa

Koktajl pietruszkowy

Koktajl pietruszkowy to kolejna wariacja obok smoothie z ananasem i szpinakiem czy też smoothie z bananem i pietruszką na przemyt „zielonego” do napoju. Ta kompozycja, w przeciwieństwo do prezentowanych na blogu poprzedników, jest bez dodatku mleka czy jogurtu, ma bardziej wodnistą konsystencję, trochę przypomina lemoniadę. Jest najlepsza na upały, w dodatku masa zdrowia. Nie znam...Read More »

Trawka Cytrynowa

Kofty z grilla

W tym roku nasz numer jeden na każdym grillu. Danie, które mąż serwuje, to coś w rodzaju greckiej czy też tureckiej kofty czy też shish kebab, czyli mięsnych szaszłyków z baraniny lub wołowiny. U nas z tym ostatnim. Danie jest smaczną i prostą alternatywą dla tradycyjnie serwowanych karkówek, szaszłyków i kiełbas. Doprawione szczodrze kuminem, kolendrą...Read More »

Trawka Cytrynowa

Gazpacho z arbuzem

Pomysł na szybkie, treściwe i jednocześnie lekkie danie podczas upałów: chłodnik z pomidorem, arbuzem i papryką. To lekki posiłek podczas upałów, gdy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni. I broń boże odpalanie palników! W zasadzie cała filozofia sprowadza się do zmiksowania składników. Wtedy też warto ewentualnie modyfikować, dodać do blendera według uznania więcej...Read More »

Trawka Cytrynowa

Muffiny z truskawkami, jabłkami i migdałami

Upieczenie tych muffinów z truskawkami planowałam już od dawna, od kiedy zakupiłam książkę Katie Davies „What Katie Ate”. To chyba jeden z tych przepisów, które zdecydowałam się zrobić ze względu na ładne zdjęcie. Do tego połączenie truskawek, jabłek, migdałów i cynamonu brzmiało obłędnie, więc musiałam spróbować. Pozostałe składniki trochę się różnią od tych, dodawanych przeze...Read More »

Trawka Cytrynowa

Kompot z rabarbaru. Plus wersja tylko dla dorosłych

Kompot rabarbarowy, czy też lemoniada, to kolejne moje rabarbarowe odkrycie tego sezonu. Tak, przyznaję się nie gościł u mnie w domu. Ale teraz nadrabiam straty A od tego kompotu uzależniła się cała rodzina. I robię go co drugi dzień Można również kompot z rabarbaru podać wieczorową porą, w wersji tylko dla dorosłych, z Prosecco lub...Read More »

Trawka Cytrynowa

Frittata ze szparagami, pomidorem i mozzarellą

Z początkiem sezonu delektujemy się szparagami w najprostszej postaci. Ostatnio udaje nam się dostać drobną, cienką odmianę- idealne nadają się do smażenia. Może nie jest to opcja najzdrowsza, ale szybsza niż gotowanie i  nie ma nic smaczniejszego, niż takie chrupiące szparagi z patelni z jajkiem sadzonym u boku. A do tego młode ziemniaczki z jogurtem...Read More »

Trawka Cytrynowa

Stri fry z groszkiem cukrowym i tofu

Ostatnio bardzo smakowało nam przyrządzone chrupiące tofu w sosie pomidorowym. Idąc w tym kierunku wylądowało u nas na stole podobne danie- stir fry z groszkiem cukrowym, również z tofu. Przyrządzone w 100 % przez męża. Na które patrzymy ostatnio szczególnie przychylnym okiem, od kiedy wprowadziliśmy na stałe odmiany bezmięsne w naszym menu. Tak nam posmakowało,...Read More »

Trawka Cytrynowa

Jaglany pudding kokosowy z malinami

Czasem najlepsze dania wychodzą przez przypadek. Albo gdy coś nam nie wyjdzie tak, jak chcielibyśmy. Tak właśnie było z tym przepisem- znalazłam w sieci recepturę na jaglane rafaello. Brzmiały cudownie i stwierdziłam, że będą smaczną i zdrową przekąską dla mnie i dla dzieci (mąż raczej nie ma przekonania do takich wariacji). Ugotowałam więc na mleku...Read More »

Trawka Cytrynowa

Tapenada z czosnkiem niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi wciąż króluje u nas w kuchni. Tapenada pojawia się często ze względu na dwie kwestie. Pierwsze, to staramy się ostatnio ograniczać spożycie wędlin (tak, za dużo słyszymy ostatnio czego w tych wędlinach nie ma albo a raczej co w nich jest). W związku z tym, eksperymentujemy z zamiennikami do chleba. Jako zwolennicy śniadań...Read More »

Trawka Cytrynowa

Proste ciasto z rabarbarem. Czyli szwedzka Rabarberkaka

O godzinie 19.30 wyjęłam ciasto z piekarnika- zapach i wygląd już mówił, że będzie obłędnie smakowało. Kwietniowe słońce już się chyliło ku zachodowi, ale jeszcze było wciąż było jasno.  Zdecydowałam się szybko złapać aparat i zrobić zdjęcia- miałam przeczucie, że do rano już nie będę miała czego fotografować. Bo tak bywa z kulinarnymi debiutami- okazują...Read More »

Trawka Cytrynowa

Spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego

Spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego   Drukuj Prep Time Cook Time 15 min SUMA 15 min   Autor: Trawka Cytrynowa Składniki 200 g makaronu spaghetti 4 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego (link do przepisu powyżej) 10 pomidorów koktajlowych, przepołowionych 200 g piersi z indyka lub kurczaka 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika tarty parmezan lub...Read More »

Trawka Cytrynowa

Placki z cukinii

Placki z cukinii to obok placków ziemniaczanych smak „plackowej klasyki”. My robimy je poprzez połączenie ciasta przypominającego naleśnikowe ze startą cukinią, porem, koperkiem i opcjonalnie czosnkiem. Mąkę należy dodawać stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji- ciasto ma być dość „zwarte”. Wówczas nie będzie problemów z przewracaniem ich na patelni. Cukinię należy utrzeć 10 minut wcześniej i...Read More »