Truskawki zapiekane pod czekoladowym koglem-moglem

Poezja Smaków

Truskawki zapiekane pod czekoladowym koglem-moglem

Kiedy ma się ogromną ochotę na coś słodkiego... Kiedy nie ma się zbyt dużo czasu a za chwilkę wpadnie przyjaciółka na pogaduchy... Kiedy chcemy skusić dzieciaki na odrobinę słodyczy... Wtedy wystarczy mieć garść owoców i kilka jajek by wyczarować fantastyczny deser. Deser owocowy i słodki, zapiekany a jednocześnie wilgotny. Najlepiej jest zrobić taki deser w kokilkach, kubeczkach. Można zjeść ciepły a jeszcze lepiej odczekać aż przestygnie. Poezja...Składniki na 5 kokilek/kubeczków:30-40 dag świeżych owoców ( mogą być także z kompotu) - u mnie truskawki, im słodsze tym lepiej3 białka i 1 żółtko2 łyżki stołowe cukru pudru, lub więcej jeżeli owoce mają kwaskowy posmak1 łyżka dobrego kakaoWykonanie:W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Grzałka góra-dół, lub termoobieg.Owoce umyj, usuń zielone części, szypułki. Pokrój na drobniejsze części i rozłóż na spód naczyń. Jeżeli są kwaśne, lekko oprósz cukrem pudrem.Białka ubij na bardzo sztywno, na najwyższych obrotach miksera. Dodaj żółtko i stale miksując dodaj cukier a następie kakao.Jednolitą masę rozlej równo w każdą kokilkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj aż wierzch się mocno zarumieni (ale nie przypali). Około 15 minut. Masa lekko urośnie, więc należy pamiętać by nie zapełniać kokilek aż po same brzegi.Smacznego :)Pozdrawiam, Kasia.

Lody z Nutellą

Poezja Smaków

Lody z Nutellą

Ogórki małosolne - przepis i o tym co ogórkom dają liście, chrzan, i inne składniki...

Poezja Smaków

Ogórki małosolne - przepis i o tym co ogórkom dają liście, chrzan, i inne składniki...

Jak zrobić pyszne ogórki małosolne? Co dodać aby były jeszcze smaczniejsze? Z tego artykułu dowiesz się także jakie ogórki są najlepsze oraz poznasz przepis.Niemal każdy kto spróbował ogórków małosolnych pokochał je na zabój. Są świetnym dodatkiem do sałatek, idealną przystawką do grilla, świetnie smakują na kanapce a także jedzone samodzielnie.Ile gospodyń domowych, ile regionów tyle różnych przepisów. Dodajemy do nich przeróżne dodatki. Ja uwielbiam je jeść już kilka godzin po przygotowaniu, jeszcze nie są małosolne, ale już niesamowicie pachną. Cały rok na nie czekam :)Co dodajemy do ogórków? Jaki to ma wpływ?koper - najlepszy podsuszany - ogórki nie gniją w słojach, do małosolnych jednak dobrze jest dać świeży, nadaje piękny zapach a same ogórki przecież i tak szybko znikają,korzeń chrzanu - nadaje ogórkom twardość, a także ma wpływ na walory smakowe, nie powinno go zabraknąćząbek czosnku - ma duży wpływ na smak a także na jędrność ogórkówliście czarnej porzeczki, winogron, wiśni - maja wpływ na smaksól - jest niezbędna by ogórki były smaczne, muszą być dość mocno posolone (wywar) by ogórki były smaczne. Sól powinna być gruba - kamienna.liście dębu - ja osobiście nie daję - dobry zamiennik chrzanu, ma wpływa na twardość ogórków,ziele angielskie i pieprz ziarnisty - poprawia smakgorczyca - jeden z najważniejszych składników, ma ogromny wpływ na smak i jeżeli nawet nie dajemy liści to gorczyca znaleźć się w ogórkach powinna,woda gorąca - ogórki szybciej dochodzą i ja tak zawsze zalewam, choć jeżeli zalejmy zimną to tez będzie dobrze.Jakie ogórki najlepsze?Jeżeli masz swój ogródek warzywny to warto zwrócić uwagę na to, jaką odmianę kupujesz. Z własnego doświadczenia wiem, że ogórki śremskie są najlepsze, dobrze zachowują się przy kiszeniu,  nie psują się i są bardzo smaczne.Jeżeli zaś nie masz własnego ogródka, a same ogórki kupujesz, zwróć uwagę na źródło pochodzenia. Im ogórki bardziej "eko" tym lepsze. Chodzi tutaj o nawozy. Prawda jest taka, że im jest ich więcej, tym szybciej ogórki będą się psuły. Nie ważne czy to małosolne czy zamknięte w słoikach na zimę. Warto dopłacić kilka złotych i mieć spokojną głowę.W czym kisić ogórki?Ogórki małosolne powinno się kisić w garnku kamiennym. Jednak jeżeli nie masz takiego garnka to można zakisić w dużym szklanych słoju.Przepis z proporcją na 1 litrowy słój/garnek kamienny (sądzę że tak łatwiej będzie dobrać proporcje na większe ilości).Składniki: ogórki gruntoweokoło 2 szklanki wody ( na 1 litr wody dajemy kopiastą łyżkę soli)koper włoski - 1 kwiatostan świeży, lub suszony kwiatostan z łodygąliść winogronu2 liście z czarnej porzeczki i 2 liście z wiśni1 ząbek czosnkupłaska łyżeczka gorczycyliść laurowy5 ziaren pieprzu i 3 ziarna ziela angielskiegokorzeń chrzanuWykonanie:Ogórki umyć. Na spód słoja włożyć wszystkie drobne przyprawy. Następnie ułożyć ciasno ogórki. Na wierzchu ułożyć koper i liście. Wodę bardzo mocno podgrzać w dodatkiem soli. Zalać słoje wodą tak by ogórki były przykryte. Na wierch położyć malutki talerzyk, dodatkowo przycisnąć go kamieniem czy innym ciężkim przedmiotem. Ogórki małosolne są dobre już na drugi dzień po ukiszeniu, im dłużej stoją tym bardziej zmieniają się w ukiszone.Jeżeli nie zdążysz ich zjeść, możesz je przetrzeć, zagotować w słoiczkach i do zupy ogórkowej będą jak znalazł.Smacznego! :)

Syrop z truskawek i dzikiego bzu - deserowy i zdrowy

Poezja Smaków

Syrop z truskawek i dzikiego bzu - deserowy i zdrowy

Syrop z truskawek i dzikiego bzu to fantastyczny dodatek do deserów, drinków, owsianki, lodów - choć nie tylko. Świetnie się sprawdzi rozrobiony z wodą do picia a także podany na łyżeczce np. dziecku w czasie przeziębienia. Czysty sok z truskawek ma bowiem działanie bakteriobójcze, zawiera fitoncydy, podobnie jak chrzan czy cebula. Dodatek bzu działa lekko napotnie, więc do dodatkowy plus obok fantastycznego zapachu. Poza tym, taki syrop będzie miał dobroczynny wpływa na osoby cierpiące choroby nerek i płuc a także wątroby.By wykonać idealnie czysty syrop, trzeba wrzucić truskawki na sokownik. Jeżeli nie masz jeszcze sokownika w domu dobrnij proszę do końca postu, podpowiem gdzie kupić najtaniej w dobrej jakości i najszybciej ;)Jeżeli nie macie dostępu do dzikiego bzu, to wybierzcie się za miasto - rośnie on przy bocznych drogach, przy łąkach - typowa samosiejka. Czas - do końca czerwca :) Kwitnie pięknie na biało - pamiętajcie by zebrać te bielutkie baldachy z rozwiniętymi kwiatami. Zamknięte i o żółtej barwie zostawiamy. Nie chowamy do reklamówki, niesiemy luzem w koszu, by się nie zaparzyły.Składniki na 10 słoiczków o pojemności 200 ml każdy:2 kg truskawek10 baldachów dzikiego czarnego bzu0,5 kg cukru - lub 0,7 jeżeli truskawki są kwaśnePo zakończeniu pracy z sokownikiem można dodać do syropu kilka łyżek cukru żelującego, by podnieść gęstość. Jednak syrop jest wystarczająco lepki i odpowiednio lejący.Wykonanie:Truskawki oczyścić z części zielonych, umyć, po umyciu przekroić na pół. Baldachy po zerwaniu rozłożyć, nie myć by nie usunąć z nich pyłków kwiatowych. Pozostawić na kilka chwil, by ewentualni ich mieszkańcy się wyprowadzili. Oberwać same kwiaty, części zielone odrzucić (są one szkodliwe).Na spód sokownika wlać wodę, do 3/4 wysokości gara. Nałożyć kolejne warstwy sokownika. Doprowadzić wodę do wrzenia, zmniejszyć palnik by zbyt ostro woda wewnątrz nie gotowała się. Na samą górę, czyli na siatkę włożyć owoce oraz kwiaty, zasypać cukrem - nakryć pokrywką. Co jakiś czas zlewać syrop za pomocą wężyka. Należy pilnować też, by zawsze był szczelnie zaciśnięty klipsem.Kiedy truskawki zaczynają się pienić na sicie, oznacza to, że straciły już cały sok i należy wyłączyć palnik. Cały proces trwa około 40 minut. Same truskawki można zblendować i zamrozić - będą wspaniałym dodatkiem do galaretki; można także zrobić  nich dżem.Sok nalewać do buteleczek, lub słoiczków. Ja zapełniam małe 200 ml słoiczki, są podzielne i wygodne. Słoiczki z syropem pasteryzować przez kilka minut w dużym garnku.Smacznego :)Wracając do sokownika.Pewnie większość z Was zna sklep garneczki.pl - sklep ten ma ogromny wybór nie tylko w garnkach ale i innym sprzęcie kuchennym, dodatkach, wyposażeniu. Raj na ziemi dla kobiet kochających buszować po kuchni, szacunek dla klienta i błyskawiczna wysyłka.Sklep rzucił ostatnio promocję na sokowniki i mój sokownik widoczny na zdjęciach ( zobacz w sklepie klik), pochodzi właśnie z tego sklepu. Mało tego, że już jest bardzo tanio za ogromny  i porządny sokownik, to dodatkowo można otrzymać 10 zł rabatu za polubienie profilu FB sklepu (czyli wysyłkę mamy gratis).Sokownik jest na prawdę duży - 2 kg truskawek mieści się bez problemu na jeden rzut, więc znacznie skraca czas oczekiwania na sok w porównaniu do np. sokownika 5 l (taki miałam wcześniej i naprawdę różnica jest kolosalna).Sokownik można używać także do przygotowywania dań na parze, sporo się zmieści ;)Jeżeli nie masz sokownika, to warto przemyśleć tą okazję.

Ciasto czekotruskawka

Poezja Smaków

Ciasto czekotruskawka

Co pasuje smakowo do truskawek? Czekolada, zawsze. Takie połączenie smakowe jest idealnym uzupełnieniem do kawy i takie połączenie znajduje się w dzisiejszym przepisie. Gorąco zachęcam do spróbowania, sezon na truskawki pewnie potrwa jeszcze tylko dwa tygodnie, jak nie krócej. Samo ciasto zaś warte jest grzechu :) Jest obłędnie czekoladowe i mocno owocowe. Nazwę dla ciasta wybrali obserwatorzy profilu bloga na Fabebook'u.Ciasto do bardzo trudnych nie należy. Biszkopt można zastąpić ciemnymi czekoladowymi biszkoptami, jeżeli ktoś obawia się domowych wypieków. Jednak przepis na spód czekoladowy jest pewny i pojawia się już na blogu któryś raz (np. tu) - jak sami widzicie wychodzi zawsze. Składniki na ciasto o tradycyjnych wymiarach, około 25x36 cm.Składniki na biszkopt:6 jaj1 szklanka mąki pszennej tortowej1 szklanka drobnego cukru2 duże łyżki kakaoBiałka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać wraz z kakao. Białka ubić na sztywno, ale krótko - ważne by ich nie "przebić". Cały czas miksując stopniowo dodawać łyżka po łyżce cukier, następnie żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodajemy także stopniowo mąkę.Piec w nagrzanym piekarniku 25 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni, na papierze do pieczenia. Po tym czasie wyjąć, zrzucić na podłogę (w formie) z około 30 cm. Ponownie wstawić do piekarnika pozostawiając uchylone drzwiczki, by stopniowo stygł.Dla tych którzy nie wiedzą:Rzucanie biszkoptu ma na celu wyrównanie ciśnienia wewnątrz ciasta, dzięki temu ciasto nie opada - WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Bałabym się dodać proszek do pieczenia, gdyż to właśnie po nim najczęściej ciasta opadają. Pisałam o tym w przepisie na jasny biszkopt.Gdy biszkopt jest chłodny nasączyć go kawą z cukrem (pół szklanki wystarczy).Składniki na kremową warstwę:0,5 l śmietany kremówki 30 lub 36 %żelatyna spożywcza - 4 łyżeczki na 1/4 szklanki wody2 łyżki dobrego kakaocukier puder - 4 łyżkiŻelatynę rozrobić wg. opisu na opakowaniu w proporcji - 4 łyżeczki na 1/4 szklanki wody.Kremówkę ubić na bardzo sztywno, dodać stopniowo łyżka po łyżce cukier i kakao - stale ubijając. Na koniec dodać tężejącą żelatynę.Masę rozłożyć równo na biszkopt. Wstawić do lodówki. W czasie kiedy masa będzie tężeć, przygotować frużelinę.Frużelina truskawkowa:Składniki:80 dag czerwonych, dojrzałych i słodziutkich truskaweksok wyciśnięty z 1 cytryny2 łyżki mąki ziemniaczanej (rozpuszczone w 100 ml zimnej wody)2 łyżki żelatyny namoczonej w 1/4 szklanki zimnej wodycukier - pół szklanki lub więcej w zależności od słodyczy truskawek.Truskawki umyć, podzielić na pół, lub większe na cztery części. Włożyć do garnuszka, dodać cukier. Włączyć palnik, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny oraz mąkę, stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć panik, dodać żelatynę, całość wymieszać i odstawić by przestygła.Wyłożyć na ciasto kiedy frużelina jest już prawie zimna - jednak musi dać się jeszcze mieszać, czyli przed ostatecznym stężeniem.Schłodzić. Przechowywać w lodówce.Smacznego! :)

Łazanki z grzybami, kiełbasą i kapustą

Poezja Smaków

Łazanki z grzybami, kiełbasą i kapustą

Łazanki to nasze tradycyjne polskie danie. Często stoi na stole wigilijnym, choć coraz częściej zajada się je bez okazji świątecznej. Łazanki to rodzaj makaronu który ma kształt kwadracików, jednak do sporządzenia tego dania nada się także inny rodzaj, jednak musi być to makaron raczej krótki i taki który łatwo chwycić widelcem. Ja najczęściej łazanki zamieniam na świderki, bo tak lubią moje dzieci.Łazanki podaje się z grzybami, kiełbasą i kapustą. U mnie na tę chwilę, pojawiły się w tym przepisie pieczarki, jednak jesienią zastępuje je kapeluszami z podgrzybków. Kapustę zawsze daję kwaszoną. Do całości dodaje 2 duże cebule - nic innego jak ona nie podkreśli tak wspaniale smaku całego dania. Danie to jest syte i wysokokaloryczne, więc jeżeli jesteś na diecie to nie polecam ;)Czas wykonania: 40 minut.Składniki na 4 porcje:40 dag pieczarek40 dag kiełbasy np. śląskiej2 duże cebule50 g smalcu200g makaronułyżka suszonego oreganosól i pieprz do smaku20 dag kapusty kwaszonejWykonanie:Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Odcedzić. Kapustę kiszoną przepłukać jezeli jest bardzo kwaśna. Ugotować na miękko z dodatkiem soli.Pieczarki pociąć na plastry, cebulę na nitki, a kiełbasę w kotkę ( nie obierać jej).Na dużej patelni rozgrzać smalec. Najpierw dodać pieczarki i dość mocno je posolić. Podsmażać przez kilka minut by straciły smak surowizny. Następnie dodać cebulę. Całość razem chwilkę podsmażyć, by cebula zmiękła. Na końcu dodać kiełbasę, pozwolić jej się lekko przyrumienić.Makaron włożyć do większego garnka, dodać do niego kapustę oraz podsmażone produkty z patelni. Doprawić do smaku pieprzem i solą jeżeli jest taka konieczność. Dodać łyżkę suszonego oregano. Całość bardzo dokładnie ze sobą połączyć. Zostawić na 20 minut by choć lekko się przegryzły wszystkie składniki. Łazanki najlepiej smakują dnia kolejnego :)Smacznego!

Pulpety musztardowe, w sosie musztardowym podane na spaghetti

Poezja Smaków

Pulpety musztardowe, w sosie musztardowym podane na spaghetti

Szybki i łatwy obiad a jednocześnie bardzo smaczny? Do tego tani, bo można go zrobić za kilkanaście złotych licząc, że najedzą się 4-6 osoby. Tak, to możliwe :) Paczka makaronu, mięso mielone, cebula dymka, trochę musztardy i śmietany, trochę przypraw i łyżka tłuszczu.... oraz pół godziny wolnego czasu...Mój małżonek zawsze powtarza, że do kotletów mielonych najlepszy sos, to sos musztardowy. Postanowiłam więc zrobić go trochę więcej, wzbogacić smakiem delikatnej dymki, część pulpetów otoczyłam sezamem i wyszło na prawdę bardzo, bardzo smacznie. Jeszcze pyszniej jest kiedy sos zrobimy na bulionie. Warto więc taki obiad zaplanować sobie na np. poniedziałek, jeżeli u Ciebie są niedziele gdzie serwujesz na pierwsze danie rosół :)Składniki:makaron spaghetti ( 1 opakowanie)cebula dymka (por) - 1 sztmusztarda stołowa - 3 łyżki2-3 łyżki śmietany4 łyżki mąki pszennej do zaklepania sosu1 litr bulionu (zamienny na wodę, jednak wtedy będzie trzeba dodać do niej więcej przypraw)mięso mielone 0,7 kg ( wystarczy na około 40 małych pulpecików)1 surowe jajobułka tarta do zagęszczenia masy mięsnej gdyby była za mało zbitasezam do panierowania - 50 gramłyżka smalcu do podmażenia mięsałyżka masła do podsmażenia dymkisól, pieprz, kurkuma, szczypta czerwonej ostrej papryki jako przyprawy.Wykonanie:Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. W tym czasie przygotować pulpety. Mięso połączyć z jajem, dodać po szczypcie soli i pieprzu oraz łyżkę musztardy. Masę wyrobić na gładką, w razie gdyby była mało zbita dodać 2-3 łyżki bułki tartej. Część pulpetów otoczyć sezamem, a część bułką tartą. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wkładać pulpety i smażyć na złoty kolor.Cebulę dymkę posiekać na drobniejsze kawałki, część mocno zieloną odrzucić ( ja zostawiam do zup). W garnku rozgrzać mocno masło, włożyć na nie dymkę, delikatnie posolić, chwilkę poddusić, następnie zalać gorącym bulionem. Do śmietany dodać kilka łyżek wywaru, oraz mąkę - rozkłócić. Dodać roztwór do bulionu, zagotować. Sos powinien być gęsty (jednak ciut lejący). Na samym końcu do sosu dodać 2 kopiaste łyżki musztardy i dokładnie je rozprowadzić. Spróbować, dodać w razie potrzeby kurkumy by poprawić kolor sosu, pieprzu czy soli.Podwać na makaronie i z pulpecikami, smacznego :)

Twarożek kanapkowy z miętą i szczypiorkiem

Poezja Smaków

Twarożek kanapkowy z miętą i szczypiorkiem

Dziś post wypadł w poniedziałek, więc jest propozycja na śniadanie. Prosta pasta do kanapek z białego sera, jaj z dodatkiem mięty (idealnie pasuje do serów) oraz szczypiorku. Aromatyczna pasta, którą lubię zajadać raz na jakiś czas. Najlepsza z młodymi ziołami, właśnie w okresie wiosny, kiedy szczypiorek faktycznie szczypie a mięta ma bardzo wyrazisty smak. Taką pastę można przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce do 48 godzin, najlepsza jednak jest bezpośrednio po przygotowaniu.Składniki:kostka 200 g białego sera (zawartość tłuszczu według uznania, ważne by był to ser bez dodatków, jeżeli kupicie rzadszy trzeba zmniejszyć proporcje jogurtu)kubek 200 g jogurtu naturalnego (lub jeżeli ktoś woli śmietany 12%)2 jajapęczek szczypiorkukilka liści miętyWykonanie:Jajka ugotuj na twardo. Ja zawsze wkładam je do zimnej wody, doprowadzam do wrzenia i gotuję 5 minut. Jest szybciej od metody "na wrzątek". Mniejsze jest też prawdopodobieństwo pęknięcia. Ugotowane jaja zalej zimną wodą, by się schłodziły. Obierz ze skorupek.W wysokim naczyniu umieść ser, jaja, jogurt, szczypiorek i miętę. Całość rozbij blenderem na gładką masę. Pasta jest kremowa, dość gęsta - idealna do świeżego pieczywa.Smacznego :)

Ziemniaki pieczone w piekarniku

Poezja Smaków

Ziemniaki pieczone w piekarniku

Robiłeś/aś kiedyś ziemniaki pieczone? Jeżeli nie, to najwyższy czas by to zmienić. Przepis jest banalnie łatwy i szybki. W tym momencie mamy smaczne młode ziemniaczki, które można upiec razem ze skórką. Odpowiednio doprawione mogą być idealnym uzupełnieniem zwykłego obiadu. Zachęcam do spróbowania - ja odkąd pierwszy raz je zrobiłam przepadłam zupełnie. Wymyślam tylko co rusz inną mieszankę przypraw, choć tak na prawdę można dać tutaj także swoją ulubioną mieszankę np. przyprawę gyros, czy po prostu mieszankę do ziemniaków.Składniki na 4 porcje:1 kg młodych ziemniakówkilka łyżek olejusól i pieprz1 łyżka curryszczypta ostrej papryki w proszkupół łyżeczki słodkiej papryki w proszkupęczek koperkuWykonanie:Ziemniaki umyć dokładnie szorstką stroną gąbki. Pokroić na małe kawałki - takie które łatwo wziąć widelcem i zjeść bez ponownego dzielenia - będzie wygodnie a także skróci się czas pieczenia.ć z przyprawami.Ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie połączyć z przyprawami. Dodać kilka łyżek oleju - ziemniaki jak i naczynie powinny być natłuszczone.Rozgrzać piekarnik do 180 -200 stopni, wstawić naczynie z ziemniaki. Piec pół godziny. W trakcie pieczenia za pomocą łyżki pomieszać ziemniaki (raz na 10 minut).Można przygotować także stare jesienne ziemniaki, jednak należy je obrać i piec kilkanaście minut dłużej.Ziemniaki podawać ze świeżym posiekanym koperkiem.Smacznego!

Pikantne pomidorowe leczo, czyli przepis na meksykański garnek

Poezja Smaków

Pikantne pomidorowe leczo, czyli przepis na meksykański garnek

Kiedy nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie a chcę zrobić coś sycącego i w miarę szybkiego w wykonaniu, zawsze skłaniam się w stronę dań jednogarnkowych. Dania takiego robię zawsze trochę więcej, następnie dzielę na pół i jedną porcję mrożę. Mam na kolejny obiad a tak właściwie to mój małżonek ma w razie nieobecności żony :). Co prawda, danie mrożone nie jest tak smaczne jak to, które jest podane w dzień przyrządzenia, jednak warto mieć coś w zapasie. Meksykański garnek to danie pikantne, gęste, lekko słodkawe i o mocno pomidorowym smaku. Podkreślone ziołami i z odrobiną ostrej papryczki może okazać się afrodyzjakiem ;) Leczo najlepsze jest wtedy, kiedy się "przegryzie".Składniki - około 4-5 litrów dania:1 szklanka soku pomidorowego1 puszka pomidorów w zalewnie pomidorowej1 szklanka bulionu na podlanie2 woreczki ryżu ugotowanego na sypko1 puszka kukurydzy konserwowej1 puszka czerwonej fasolki w zalewie40 dag marchwi70 dag mielonego mięsa3 cebuleczerwona papryka słodka1 mała papryczka chili (można pominąć jeżeli ktoś nie lubi mocno pikantnych dań)pęczek świeżej bazylii (łub łyżka suszonej)sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku i ostra jeżeli nie dawaliśmy świeżejłyżka smalcu do podsmażeniaząbek czosnkuliść laurowy - dwie sztukiWykonanie:W dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Do garnka włożyć mięso mielone, rozbić je łyżką. Dodać pokrojoną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną bazylię. Całość posolić oraz dodać pieprzu. Przesmażyć. Następnie podlać bulionem, przykryć, chwilkę (około 5 - 10 minut) poddusić pod przykryciem. W międzyczasie obrać marchew, pokroić w kostkę. Oczyścić papryki z nasion - słodką pokroić w kostkę, ostrą zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka, dolać także szklankę soku pomidorowego oraz włożyć liście laurowe. Dusić aż marchew będzie miękka.Następnie posiekać pomidory z puszki, dodać je do garnka wraz z zalewą. Podobnie dodać wraz z zalewą kukurydzę oraz fasolę (nie odcedzać - sok z kukurydzy osłodzi danie, a z fasolki podkreśli smak). Pozwolić całości się zagotować.Na samym końcu dodać ugotowany na sypko ryż. Dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak - jeżeli "garek" jest mało wyrazisty należy uzupełnić przeprawy. Dodać soli, pieprzu czy papryki w proszku.Smacznego :)

Karkówka w ciemnym sosie kakaowym

Poezja Smaków

Karkówka w ciemnym sosie kakaowym

Co daje kakao w karkówce? Tak w rzeczywistości poza kolorem sosu nie daje nic. Smak pieczeniowego sosu pozostaje niezmieniony. Warto jednak dodać kakao zwłaszcza jeżeli ma się w domu dobre patelnie. Patenie takie są faktycznie fajne, jednak by zrobić ciemny sos trzeba mięso mocno zrumienić a w tym przypadku może okazać się to czymś nieosiągalnym. Wystarczy dodać płaską łyżeczkę kakao a efekt murowany, mięso natomiast pozostaje delikatne oraz kruche.Składniki:karkówka - 0,5 - 1 kg ( w zalezności od potrzeby)smalec do podsmażenia -1 kopiasta łyżkasól i pieprz, czerwona papryka słodka w proszku, ostra papryka w proszku jako przyprawy (po szczypcie lub dwie)pół łyżeczki suszonej bazyliipłaska łyżeczka kakaośmietana 12%  - 100 ml i 2 łyżki mąki pszennnej do zaklepania sosu1 duża cebulaWykonanie:Karkówkę umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Posypać przyprawami i odstawić na minimum godzinę do lodówki, by mięso nabrało aromatu przypraw.Na patelni rozgrzać tłuszcz, wkładać na nią mięso. Podsmażyć mięso (razem z posiekaną drobno cebulką) z każdej strony by się dość mocno ścięło. W międzyczasie zagotować wodę w czajniku. Podlać nią mięso tak aby było zakryte, zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Spróbować wywar, jeżeli jest mało wyrazisty w smaku uzupełnić przyprawy. Kakao rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do mięsa. Mięso dusić około pół godziny, lub dłużej. Gorące wyjść na talerz. Wywar wyłączyć.Śmietanę rozkłucić z mąką. Dodać ją do wywaru, doprowadzić do wrzenia stale mieszając.Smacznego! :)

Błyskawiczny tort lodowy o smaku truskawkowym

Poezja Smaków

Błyskawiczny tort lodowy o smaku truskawkowym

Słodka surówka z młodej kapusty pekińskiej

Poezja Smaków

Słodka surówka z młodej kapusty pekińskiej

Maj to obok października mój ulubiony miesiąc. Niesie ze sobą mnóstwo nowalijek a także jest miesiącem cudownie pachnących konwalii i bzu. Najbardziej jednak cieszą mnie młode warzywa, niezwykle delikatne i o intensywnym smaku. Uwielbiam młodą kapustę, zarówno białą jak i pekińską i obie do tej surówki świetnie się nadadzą. Surówka jest tania, bo tak naprawdę zostały tu wykorzystane tylko 3 składniki główne - kapusta, marchew i gęsty jogurt naturalny... Ważne, by dobrze dobrać proporcję brązowego cukru i soli.Składniki:młoda kapusta pekińska ( około 1 kg)kilka marchewek ( 0,5 kg)kubek 200 g gęstego jogurtu naturalnego2 łyżki brązowego cukruszczypta soli (tylko dla podkreślenia smaku)szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszkuWykonanie:Z kapusty odciąć głąb, oraz brzydkie część liści - pokroić ją drobno. Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodać sól, cukier, pieprz i paprykę, na końcu dodać jogurt. Surówkę przygotować bezpośrednio przed podaniem.Smacznego!Surówka świetnie pasuje do smażonych i pieczonych mięs.

Sałatkowa pasta do kanapek z szynką i szczypiorkiem

Poezja Smaków

Sałatkowa pasta do kanapek z szynką i szczypiorkiem

Coraz częściej robię pasty do kanapek. Nie wiem, czy tylko ja tam mam, ale sklepowe szynki smakują mi wszystkie bardzo podobnie i ciężko jest mi trafić taką, która jest faktycznie smaczna (no chyba że zapłacę 50 zł za kg a w ten sposób to portfel poczuje ubytek pieniędzy szybko). Natomiast zwykła szynka połączona z kilkoma składnikami smakuje już o niebo lepiej :)  Proponuję ją z zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i jajkiem. Post z cyklu: "poniedziałkowe śniadania".Składniki:10 dag szybki wieprzowej w plastrach3 jajkapęczek szczypiorkułyżka jogurtu lub majonezupieprz i sól jako przyprawy1 ogórek gruntowy lub 1/3 zielonego długiego szklarniowegoWykonanie:Jaja ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Szczypior umyć, bardzo drobno posiekać. Z ogórka usunąć skórkę, pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z szynką, także ją drobno posiekać.Wszystkie składniki umieśćić w głębokim talerzu, doprawić solą oraz pieprzem, połączyć z jogurtem.Smacznego! :)

Rabarbarowa chmurka - kruche ciasto z pianką i rabarbarem

Poezja Smaków

Rabarbarowa chmurka - kruche ciasto z pianką i rabarbarem

Galaretkowiec - tanie ciasto na biszkopcie

Poezja Smaków

Galaretkowiec - tanie ciasto na biszkopcie

Wiosenne kanapki - polskie śniadanie

Poezja Smaków

Wiosenne kanapki - polskie śniadanie

Co Polacy jedzą na śniadanie? Najczęściej sięgają po kanapkę, na której układają swoje ulubione dodatki. Kanapki wcale nudne nie muszą być, można je robić i na ciepło i na zimno, i kłaść na nie sadzone jajo i tak dalej.... Ja najbardziej lubię kanapki z warzywami zwłaszcza wiosną, kiedy organizm przestawia się z trybu zimowego i łaknie nowalijek. Co prawda, jeszcze warzywa których użyłam nie są tak smaczne jak w środku sezonu, jednak szczypiorek mam już w ogródku. Smaczny i szczypiący. Do tego jajo, szynka oraz ser - uwielbiam.Możecie napisać, że to nie przepis - przecież to banał. Ale jak patrze na menu bloga, to brakuje w nim właśnie propozycji śniadaniowych (jest jedynie dział: coś do chleba który podciągnę też pod śniadania), i trzeba to w końcu zmienić :) Co powiecie na cykl "śniadaniowych poniedziałków"? ;)Co będzie potrzebne:ulubione pieczywomasłosałataszynkażółty serrzodkiewkapomidorzielony ogórekszczypioreksól i pieprzjajoWykonanie:Jajo ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Warzywa umyć, oczyścić z części twardych i nie jadalnych, także pokroić w plastry. Szczypiorek posiekać.Pieczywo posmarować masłem i układać kolejno: sałatę, szynkę ser, pomidor, jajo, ogórek, rzodkiewka. Posypać szczypiorek i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu.Smacznego! :)

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Poezja Smaków

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Sernik wiedeński na kruchym spodzie (duża blaszka)

Poezja Smaków

Sernik wiedeński na kruchym spodzie (duża blaszka)

Walewska bez pieczenia czyli pychotka na herbatnikach

Poezja Smaków

Walewska bez pieczenia czyli pychotka na herbatnikach

Ciasto Coke - Coca-cola

Poezja Smaków

Ciasto Coke - Coca-cola

Wielkanocne warzywne galaretki - mini galat warzywny w kształcie jajek

Poezja Smaków

Wielkanocne warzywne galaretki - mini galat warzywny w kształcie jajek

Jajka po szkocku ( drobiowe, pieczone w piekarniku)

Poezja Smaków

Jajka po szkocku ( drobiowe, pieczone w piekarniku)

Sałatkowe ciasto, czyli elegancka wersja warstwowej sałatki na krakersach

Poezja Smaków

Sałatkowe ciasto, czyli elegancka wersja warstwowej sałatki na krakersach

Wiosenny Gyros z sosem czosnkowym - sałatka w wersji light

Poezja Smaków

Wiosenny Gyros z sosem czosnkowym - sałatka w wersji light

Pieczeń rzymska z jajem

Poezja Smaków

Pieczeń rzymska z jajem

Gulasz węgierski a'la Vaddisznópörkölt

Poezja Smaków

Gulasz węgierski a'la Vaddisznópörkölt

Jajka sadzone w kubeczkach z boczku

Poezja Smaków

Jajka sadzone w kubeczkach z boczku

Szybka, lekka sałatka z kaszą kuskus, zielonym ogórkiem, żółtym serem...

Poezja Smaków

Szybka, lekka sałatka z kaszą kuskus, zielonym ogórkiem, żółtym serem...

Obiad w 9 minut - szybko, smacznie, zdrowo i dietetycznie

Poezja Smaków

Obiad w 9 minut - szybko, smacznie, zdrowo i dietetycznie