AGA W KUCHNI
Dżem z białych brzoskwiń
Pewnie zastanawiacie się co dodałam do tych brzoskwiń, że dżem wyszedł w kolorze czerwonym... otóż oprócz cukru i żelfixu nic więcej, a czerwony kolor powstał z czerwonego barwnika brzoskwini wokół pestki. Możecie zobaczyć na zdjęciu, że po przekrojeniu jej wokół pestki owoc jest czerwony :) W tym roku robiłam już konfiturę z brzoskwiń i dżem brzoskwiniowo-dyniowy Składniki:1 kg białych brzoskwiń,1 żelfix 2:1 Dr Oetker,350 g cukru.Przygotowanie:Z brzoskwiń zdejmujemy skórkę i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w kosteczkę i zasypujemy cukrem na 10 minut. Jeśli lubicie bardziej słodkiej dżemy to możecie zwiększyć ilość cukru. Podsmażamy na patelni na małym ogniu, ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy żel fix i zwiększamy gaz, gotujemy ok. 5 minut. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy na gorąco. Odwracamy do góry dnem.