JOTEM

Jak zrobić: Sernik z suszonym mango i ananasem (przepis)

W dzisiejszym odcinku „Jak zrobić w kuchni” pokażemy Wam jak zrobić sernik z suszonym mango i ananasem. Do przygotowania tego ciasta wykorzystamy średnią blaszkę. Należy wyłożyć ją po brzegi papierem do pieczenia. Dno formy smarujemy margaryną i wykładamy je herbatnikami tak by pokryły cały spód. Kolejny etap to przygotowanie sera. Do dużej miski wkładamy ser. Można go lekko pokruszyć. Do całości wbijamy jajka, dodajemy cukru, mleka, cukru waniliowego i budyniu. Margarynę wkładamy do garnka a następnie wrzucamy do niego skórkę z pomarańczy. Podgrzewamy aż margaryna się rozpuści i mieszankę wlewamy do serca i jeszcze raz blendujemy. Ser powinien mieć konsystencję serka waniliowego lejącego się. Do sera wrzucamy pokrojone suszone owoce i lekko mieszamy. Całość wylewamy na herbatniki i wygładzamy wierzch. Odstawiamy do zimnego piekarnika i włączamy go na około 40-45 minut na 180 stopni. Polecamy też ten sam sernik tylko z brzoskwiniami z puszki. Często wlewam 1 szklankę soku z puszki wtedy ser ma lekki posmak brzoskwiń. Po wystygnięciu całość można zalać galaretką. Sernik z suszonym mango i ananasem – potrzebne składniki 1 kg sera białego półtłustego (nie w wiaderku) 100 g margaryny Skórka z pomarańczy 2 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szklanki mleka 1/2 opakowania suszonego mango np. Alesto z Lidla 1/2 opakowanie suszonego ananasa Opakowanie herbatników np. pełnoziarniste Sondey z Lidla Post Jak zrobić: Sernik z suszonym mango i ananasem (przepis) pojawił się poraz pierwszy w Lifestyle, technologie, ciekawostki blog kulinarny.

JOTEM

Jak zrobić: Ciasto z masą kajmakową z suszonym mango i żurawiną (bez pieczenia)

W dzisiejszym odcinku pokażemy Wam jak zrobić ciasto z masą kajmakową i suszonym mango oraz żurawiną. To przepis, który nie wymaga pieczenia.  Blachę przykrywamy folią spożywczą (solidnie) zostawiają trochę poza do przykrycia. Dno blachy wykładamy herbatnikami. Do szklanki wsypujemy łyżkę żelatyny i zalewamy ją tylko tyle aby została przykryta przez wodę i żeby dało się całość rozmieszać. W miskę wlewamy dobrze schłodzoną  1 śmietanę i wsypujemy do niej cukier waniliowy. Ubijamy na w miarę sztywną pianę. Wlewamy do tego letnią żelatynę i szybko, ale krótko mieszamy mikserem. Bitą śmietanę  wylewamy na herbatniki i rozprowadzamy ją żeby pokryła równą warstwą całe dno. Następnie układamy na nią następną warstwę herbatników. Kolejny krok to wyłożenie masy kajmakowej (najlepiej ją wcześniej rozmieszać) również rozprowadzamy ją równomiernie po herbatnikach. Jeżeli ten krok sprawia Wam trudność, można bitą śmietanę schować na 10 minut do lodówki. Dzięki temu lekko stężeje. W toffi wrzucamy pokrojone w kostkę suszone mango i żurawinę. I układamy następną warstwę herbatników. Przygotowujemy znów masę z bitej śmietany. Wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Ciasto dekorujemy czekoladą i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc. Ciasto po schłodzeniu kroimy i gotowe, można jeść. Ciasto na bazie kajmaku lubi większość osób. Wystarczy kupić wszystkie niezbędne składniki i można działać. Ja wszystkie składniki kupiłem w Lidlu. Oczywiście jeżeli ktoś lubi inne owoce, to można je zastosować wymiennie z zaproponowanymi przez nas. Składniki 2 opakowania herbatników maślanych. Ja użyłem Sondey z Lidla 1 puszka masa kajmakowa (toffi) 2 śmietany 30% po  500ml  (polecam z Piątnicy ) 2 łyżki żelatyny 2 cukry waniliowe Suszone mango i żurawina suszona. Te składniki również kupiłem w Lidlu. Czekolada do dekoracji polecam kawową ( terawita kawowa) jak nie lubimy to kakao lub kawę rozpuszczalną Post Jak zrobić: Ciasto z masą kajmakową z suszonym mango i żurawiną (bez pieczenia) pojawił się poraz pierwszy w Lifestyle, technologie, ciekawostki blog kulinarny.

JOTEM

Makaron ciemny razowy Penne z sosem pomidorowym

Dziś pokażemy Wam ciekawy przepis na dietetyczne danie o wysokiej zawartości błonnika i węglowodanów a znikomej ilości cholesterolu. Makaron ciemny razowy Penne z sosem pomidorowym robi się bardzo szybko.  Nastawiamy osoloną wodę na makaron z 2 łyżkami oleju. Jak się zagotuje to wrzucamy makaron i gotujemy według przepisu na opakowaniu. W drugim garnku wlewamy 0.5 szklanki wody i kostkę rosołową. Pierś myjemy, oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Mięso lekko pieprzymy i wrzucamy do wody z kostką rosołową, nastawiamy do gotowania. Jak zbierze się szum to zbieramy. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki i wrzucamy do piersi. Następnie wlewamy przecier pomidorowy. Gotujemy aż marchewka będzie miękka wtedy dorzucamy kukurydzę i pomidor pokrojony w kostkę. Przyprawiamy majerankiem, bazylią oraz oczywiście solą i pieprzem. Polecamy dodać szczyptę chili. Chwilę gotujemy i wyłączamy. Ostatnim krokiem to dodanie przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych i posiekaną natkę pietruszki. Odcedzamy makaron, nakładamy na talerz i polewamy. To danie jest smaczne, zdrowe i dietetyczne. Jest także bardzo ciekawym urozmaiceniem tradycyjnych i ciężkich sosów pomidorowych. Lista zakupów:  Składniki: 0,5 opakowania makaronu razowego np. TiraDell Penne z Lidla 0,5 piersi z kurczaka kostka rosołowa 2 łyżki oleju rzepakowego 1 Kartonik przecieru pomidorowego 1-2 marchewki 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 pomidor 5 kolorowych pomidorków koktajlowych 5 gałązek natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej bazylii Sól, pieprz i jak ktoś lubi ostrzejszy to chili Post Makaron ciemny razowy Penne z sosem pomidorowym pojawił się poraz pierwszy w Lifestyle, technologie, ciekawostki blog kulinarny.

JOTEM

Jak zrobić: Roladka z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami

Dziś pokażemy Wam jak zrobić w kuchni roladkę z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami i pieczonymi półksiężycami  Przed roladką polecam przygotować ziemniaki. Umyte (nie obrane) kroimy w półksiężyce i układamy na dużej blaszce z piekarnika przykrytej papierem do pieczenia. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków i delikatnie skraplamy oliwą. Następnie wkładamy do piekarnika.  Pieczemy przez około 30 min w 200*C Lista zakupów Roladka: 1 podwójna pierś z kurczaka 8 plasterków rolowanego boczku 1 mozarella 4-6 suszonych pomidorów Sól, pieprz. Ziemniaki: 4-5 średnich ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego Przyprawa do ziemniaków Pierś z kurczaka myjemy, wycinamy tłuszcz i chrząstki jeżeli takie są. Rozcinamy ją w połowie, lecz nie do końca. Rozłożoną wkładamy do siateczki plastikowej i rozbijamy aby była w miarę równa. Tak do grubości ok 0.5 cm. Posypujemy ją z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowaną pierś kładziemy na 4 plasterkach boczku rolowanego ułożonego koło siebie w kwadrat. Mozarelle kroimy w plasterki i układamy ją w rządku na piersi, potem tak samo pomidory i znów ser. Zwijamy pierś równolegle do układanych składników. W miarę możliwości ciasno łapiemy roladki wykałaczkami tak żeby ser nie uciekł. Zwiniętą pierś zawijamy w folię aluminiową, oczywiście 2 połówkę robimy tak samo. Obie roladki kładziemy w folii na rozgrzanej patelni i staramy się z każdej strony ją przysmażyć. Następnie wkładamy ja do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika do naszych ziemniaków na około 20 minut. W między czasie szykujemy ulubioną sałatkę. Proponuję kolorowe pomidorki z odrobiną natki pietruszki. Będzie zarówno kolorowo jak i zdrowo. Gry ziemniaczki się przyrumienią, nakładamy je na talerz a roladkę rozwijamy z folii, wyciągamy wykałaczki i kroimy w plasterki. Układamy wszystko na talerzach. Roladki z kurczaka są super pomysłem na uroczysty obiad, są łatwe do przyrządzenia, można je wcześniej przygotować i wyglądają wspaniale i kolorowo. Super też komponują się z kaszą jaglaną czy kuskusem. Obiad jest zdrowy i nie tłusty. Post Jak zrobić: Roladka z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Lifestyle, technologie, ciekawostki blog kulinarny.

JOTEM

Dieta cholesterolowa trafiła na mnie. Co teraz jeść?

Wyniki badania krwi były dla mnie bezlitosne. Pora rzucić chemię, tłuszcz i słodycze, bo w mojej krwi jest zbyt dużo cholesterolu. Na wskazaniu się skończyło, bo teraz sam szukam odpowiedzi na pytania: ciekawe przepisy na zbicie cholesterolu, co warto jeść, co skutecznie zbija cholesterol, dieta cholesterolowa? W ubiegły weekend poczułem się gorzej. Z reguły nie przejmuję się chwilami słabości, katarami i zdecydowanie nie lubię chodzić do lekarzy. Jednak objawy mocno mnie zaniepokoiły. Wypiłem na dworze kawę mrożoną i nagle zaczęło kręcić mi się w głowie. Czułem jakbym był pijany i miał helikopter. Podobne odczucia miałem w trakcie startu i unoszenia się będąc w samolocie. Próbowałem przełknąć ślinę, ale nie byłem w stanie tego zrobić. Czułem także tętno bez przykładania palca do tętnicy szyjnej. Najbardziej zaniepokoiły mnie problemy z oddychaniem. Miałem wrażenie, jakby ktoś ściskał moją szyję. Kolejny pomiar ciśnienia wykazał prawie 180/75 przy tętnie 60. Postanowiłem pójść do lekarza dyżurującego w weekend w najbliższej przychodni. Lekarz zdziwił się, że osoba w moim wieku może mieć tak duże ciśnienie. Uznał, że jestem hipochondrykiem i moje oba ciśnieniomierze są zepsute. Na nic zdały się tłumaczenia, że kiedyś lekarze wskazywali u mnie na podwyższone ciśnienie a i żona sprawdziła po mnie ciśnienie również u siebie. Miała 120/80. Powiedziałem lekarzowi, że na badaniach pracowniczych wyszedł mi podwyższony zły cholesterol. Jednak takie badania przeprowadzałem ponad 3 lata temu. Co zrobił doktor? Odesłał mnie po weekendzie do lekarza rodzinnego, a zalecił podwojenie dawki leków przeciwalergicznych bo powiększone migdałki i poranione gardło jednoznacznie wskazało mu na źródło problemów z oddychaniem. Problem ze swobodnym oddychaniem i uczucie znajdowania się pod wodą miałem jeszcze przez prawie 48 godzin. Objawy jednak słabły. W poniedziałek udałem się na badanie krwi oraz moczu. Pobrano ode mnie 4 fiolki krwi i przekazano dane do logowania na stronę, na której będę mógł sprawdzić tego samego dnia wynik. Po sprawdzeniu wyniku okazało się, że ogólnie mam dobrą kondycję. Gdy zjechałem niżej dwustronicowej kartki, zdziwiłem się. Jeden z wyników był zaznaczony na czerwono i dodatkowo oznaczony wykrzyknikiem. Był to poziom złego cholesterolu. Wynosił ponad 280 jednostek na 200 dopuszczalnych. Dotarło do mnie, że to koniec żartów, bo w rezultacie może doprowadzić to do problemów z sercem i miażdżycy. Nie spodziewałem się, że osoba przed 30 rokiem życia może mieć takie wyniki. Nigdy dotąd nie czułem się gorzej, wręcz zazwyczaj bardzo dobrze i nie do zdarcia. Historia kończy się dwa dni po badaniu, gdy właśnie piszę te słowa. Zdecydowałem się na dietę totalną, połączoną ze zmianą stylu życia. Odpoczynek po pracy na kanapie zamieniam na codzienne bieganie bądź rower dla odmiany. Wszystkie słodycze zniknęły z pola widzenia, nie słodzę już także herbaty. Kawy nie dotykam, a dziś na obiad zjadłem kilka rzodkiewek, marchewek, paprykę czerwoną i kalarepę. Kusi mnie strasznie do ziarek prażonych z solą, chipsów, lodów i piwa. Nie mogę jeść już też masła (na szczęście preferuję margarynę), ani jajek (również wszystkiego, co je zawiera).  Oczywiście, poza wynikami badań, nie mam żadnej informacji zwrotnej od lekarzy, którzy na wszystko chcieliby przepisać od razu pigułkę. To co mogę, a czego nie mogę jeść wynika z przestudiowania wielu źródeł. Udam się jednak do specjalisty i specjalną dietą – jadłospisem podzielę się również z Wami. Aha, co ciekawe – nie mam nadwagi, więc problem z cholesterolem nie można przypisywać wyłącznie do osób otyłych czy starszych. Polecam Wam wybrać się do lekarza i poproszenie go o badanie krwi oraz moczu. Lepiej dmuchać na zimne. Jeżeli macie sprawdzone sposoby lub podobny problem, dajcie znać!       Post Dieta cholesterolowa trafiła na mnie. Co teraz jeść? pojawił się poraz pierwszy w Lifestyle, technologie, ciekawostki blog kulinarny.

JOTEM

Rabarbar w kuchni – kompot, soki, ciasto (przepisy)

Rabarbar to warzywo, z którego w kuchni możemy przygotować wiele smacznych rzeczy. W tym wpisie znajdziecie najlepsze przepisy. Rabarbar możemy kupić w sklepie lub samodzielnie go wyhodować z nasion lub sadzonek. O uprawie rabarbaru i jego właściwościach przeczytasz więcej w tekście Blog w ogrodzie: Uprawa i właściwości rabarbaru. Kupując rabarbar w sklepie wybierzmy najlepsze łodygi. Musi być sztywna, wtedy jest świeża i najbardziej aromatyczna. Kolor warzywa zależy od rodzaju rabarbaru i ilości światła, jakie do niego docierało. Dotnijcie rabarbar i sprawdźcie czy jest miękki. Nie powinien być, nie może również mieć żadnych plam. Przed wykorzystaniem łodygi rabarbaru, obcinamy liść i końcówkę korzonka ( w sklepie są już po takiej obróbce). Łodygi myjemy w zimnej, bieżącej wodzie. W ten sposób pozbędziemy się resztki ziemi i piasku. Rabarbar na surowo z cukrem Rabarbar można jeść na surowo np. z cukrem, ale trzeba go najpierw obrać z czerwonej skórki. Można to zrobić nożem. Ściąga się go w bardzo prosty sposób. Kompot z rabarbaru Do dużego garnka wrzucamy pocięty rabarbar. Może być w kostkach lub w całości. Wodę z rabarbarem podgrzewamy do zagotowania. Po zagotowaniu wyłączamy wodę i odcedzamy. Do smaku możemy posłodzić kompot. Można do niego dodać różne inne owoce np. śliwki, jabłka, truskawki itp. // Proste ciasto z rabarbarem Możemy przygotować również proste i pyszne ciasto z rabarbarem. Po umyciu rabarbaru, obieramy go z czerwonej skórki (Jeżeli robimy w tym samym czasie kompot, możemy do niego dodać skórki, co bardziej podkreśli kolor kompotu. Pamiętajcie, aby skórki związać ze sobą, aby łatwiej było je później odłowić). Rabarbar kroimy w kostkę lub paski. 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia. Cukier waniliowy Wszystkie składniki dodajemy do misy i miksujemy przez około 3 minuty (do wymieszania wszystkich składników). Blaszkę tortownicy wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy przygotowane ciasto. Dodajemy na wierzch pocięty rabarbar i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Ciasto nadaje się na wszelkie owoce. Od rabarbaru, śliwek, jabłek, również mrożonych owoców. To ciasto uniwersalne. Post Rabarbar w kuchni – kompot, soki, ciasto (przepisy) pojawił się poraz pierwszy w Lifestyle, technologie, ciekawostki blog kulinarny.

JOTEM

Piwo w kuchni: Jak łączyć piwo z jedzeniem, z czym podawać?

Foodpairing to sztuka łączenia smaków w niebanalne kompozycje. Tworząc piwno-kulinarne zestawienia można kierować się własną intuicją oraz upodobaniami. Można również wykorzystać pewne kulinarne algorytmy, które pozwolą wydobyć całą pełnię i  bogactwo smaków obu elementów połączonych ze sobą w parę: potrawy i towarzyszącego jej piwa. Większość piw łączy w sobie dwa typy cech smakowo-zapachowych: słodkie oraz gorzkie. Część wytrawna, goryczkowa to garbnikowy posmak, ziołowa goryczka, orzeźwiająca cierpkość i  delikatny palony aromat. Część słodka to zaś słodowy posmak, nuty masła, miodu i  karmelu oraz delikatne nuty owocowe. Każda z tych cech ma zastosowanie kulinarne i każda z nich pasuje do konkretnego dania bądź rodzaju kuchni. W  przypadku piwa i  jedzenia najbardziej udane mariaże to te, w  których smaki uzupełniają się albo – wręcz przeciwnie – pochodzą z dwóch różnych kulinarnych biegunów. Dlatego dobierając piwo do potrawy warto zastanowić się, w jaki sposób wybrany gatunek piwa „zagra” w połączeniu z konkretnym daniem. Smaki kwaśne i goryczkowe: piwo tworzy pożądany smakowy kontrast z daniami przyprawionymi octem, marynatami, jak również dobrze komponuje się warzywami o lekko goryczkowym posmaku. Smaki ostre i  pikantne: piwo łagodzi intensywność pikantnych, wyrazistych przypraw, takich jak pieprz, czosnek i chilli, a także ostrych dań przygotowanych z ich użyciem. Smaki słodko-gorzkie: piwo doskonale sprawdza się w  kontrastowych połączeniach z daniami kuchni orientalnej przyprawionymi sosem sojowym, wasabi lub musztardą. Dania o bogatym smaku i kremowej teksturze: piwo, dzięki goryczce oraz nasyceniu dwutlenkiem węgla, oczyszcza podniebienie z osadzających się na nim intensywnych posmaków np. żółtego sera. Dania mięsne: im mocniej przyprawione mięso i im bardziej aromatyczny sos, tym podawane do niego piwo powinno być ciemniejsze, „treściwsze” i pełniejsze w smaku. Dania rybne: piwa lekko goryczkowe komponują się lepiej z  rybami wędzonymi, zaś marynaty smakują świetnie z lekkimi i delikatnymi gatunkami piwa. Dania z czekoladą: mocno czekoladowe desery i ciemne, intensywne piwo to doskonałe zestawienie. fot. Dave Shea / CCBY Post Piwo w kuchni: Jak łączyć piwo z jedzeniem, z czym podawać? pojawił się poraz pierwszy w Lifestyle, technologie, ciekawostki blog kulinarny.

JOTEM

Próbujemy herbatę: Herbata owocowa Teekanne pomarańcza-imbir

Kolejna herbata w serwisie „próbujemy herbatę”, to herbata owocowa Teekanne o smaku pomarańczy z imbirem. Spróbowałem i bardzo spodobał mi się ten smak. Herbata owocowa o smaku pomarańczy z imbirem to kolejny smak z serii World of Fruits od Teekanne. W skład tej herbaty wchodzą m.in. liście słodkich jeżyn, hibiskus, jabłko, imbir (11 proc.) owoc dzikiej róży, cynamon, aromat pomarańczowy (6 proc.) oraz skórka z pomarańczy. Jak smakuje taka mieszanka? Muszę przyznać, że całkiem nieźle. Lubię pić herbaty w dużych kubkach i napar, który powstał z jednej saszetki jest rześki. Nie ma mdłego posmaku ani bardzo kwaśnego, który jest bardzo charakterystyczny dla większości owocowych herbat. Ma lekko słodki smak pomarańczy, ale po chwili wyczuwamy lekko ostrą, nieco cierpką nutę imbiru. To połączenie sprawdza się bardzo dobrze. Producent zaleca zalać saszetkę świeżo zagotowaną wodą i zaparzać przez osiem minut. Warto potrzymać nieco dłużej, dzięki czemu lepiej będzie wyczuwalny imbir. Herbata owocowa Teekanne pomarańcza-imbir trafia na listę moich ulubionych herbat, zwłaszcza z kategorii herbat owocowych. [Liczba odsłon: 1] Post Próbujemy herbatę: Herbata owocowa Teekanne pomarańcza-imbir pojawił się poraz pierwszy w Lifestyle, technologie, ciekawostki blog kulinarny.