Galaretka z płatków róży

MALINOWE POCAŁUNKI

Galaretka z płatków róży

MALINOWE POCAŁUNKI

Tatar - befsztyk tatarski

Ile domów tyle przepisów. U mnie zawsze prosto, bez udziwnień. Ta opcja jest dla nas tą najlepszą.Podana na Martha Gold Bogucice. Składniki:500 g polędwicy wołowej2 żółtkapół szkl oleju np słonecznikowegosólpieprz do smakuogórki kiszonecebulaWykonanie:Mięso mielemy w maszynce/drobno siekamy/skrobiemy. Dokładnie wyrabiamy dodając sól, pieprz, żółtka i olej.Podajemy w towarzystwie posiekanej drobno cebuli i ogórków. 

Pomidorki faszerowane serkiem kremowym

MALINOWE POCAŁUNKI

Pomidorki faszerowane serkiem kremowym

Pomidory z kremowym serkiem, szparagami i żelką z octu balsamicznego

MALINOWE POCAŁUNKI

Pomidory z kremowym serkiem, szparagami i żelką z octu balsamicznego

Szybkie, smaczne i cieszące oko.  Składniki: pomidorypęczek zielonych szparagówserek kremowy  Arla Apetina pomidory z bazylią150 ml octu balsamicznego2 g agaruoliwa z oliwekWykonanie: Doprowadzamy do wrzenia wodę w garnku, delikatnie ją solimy i gotujemy nasze szparagi ok 5 min. W tym samym czasie łączymy ocet balsamiczny z agarem i zagotowujemy. Po chwili wylewamy cześć na płaską tacę cienką warstwą i odstawiamy do zastygnięcia. Pomidory kroimy w plastry i przechodzimy do złożenia naszej przekąski. Na talerzu układamy plaster pomidora następnie ukrojony kawałek żelki balsamicznej, serek kremowy, szparagi, pomidor, żelka, serek, szparagi, pomidor. Dekorujemy wedle naszego gustu i upodobania. Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek. W ten sposób w ciągu niecałych 30 min możemy zaserwować świetna Przekąskę naszym gościom. 

Szparagi w boczku

MALINOWE POCAŁUNKI

Szparagi w boczku

Sezon szparagowy w pełni. Najprostsze rozwiązania są chyba najlepsze. My uwielbiamy je z piekarnika, a jak pogoda dopisuje podawane są grillowane. Idealnie  prezentują się na półmisku porcelanowym Mlata Bogucice. Składniki:pęczek szparagów zielonych cieniutkie plasterki wędzonego boczku Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i gotujemy ok 5 min w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy, hartujemy je w wodzie z lodem. Następnie delikatnie osuszamy i owijamy boczkiem. Następnie układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej ze stron do momentu zrumienia boczku.pęczek zielonych szparagówplastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)ew. mielony pieprzSzparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)Smacznego!- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpufpęczek zielonych szparagówplastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)ew. mielony pieprzSzparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)Smacznego!- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpufpęczek zielonych szparagówplastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)ew. mielony pieprzSzparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)Smacznego!- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpufpęczek zielonych szparagówplastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)ew. mielony pieprzSzparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)Smacznego!- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpufpęczek zielonych szparagówplastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)ew. mielony pieprzSzparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)Smacznego!- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpufpęczek zielonych szparagówplastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)ew. mielony pieprzSzparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)Smacznego!- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpufpęczek zielonych szparagówplastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)ew. mielony pieprzSzparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)Smacznego!- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpufpęczek zielonych szparagówplastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)ew. mielony pieprzSzparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)Smacznego!- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpufpęczek zielonych szparagówplastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)ew. mielony pieprzSzparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)Smacznego!- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpufpęczek zielonych szparagówplastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)ew. mielony pieprzSzparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)Smacznego!- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpuf

Orzeźwiająca rabarbarowa lemoniada z lekką nutą melisy

MALINOWE POCAŁUNKI

Orzeźwiająca rabarbarowa lemoniada z lekką nutą melisy

Truskawkowa fantazja Weroniki

MALINOWE POCAŁUNKI

Truskawkowa fantazja Weroniki

Ciasto, które wymyśliłam na urodziny mojej młodszej siostry, jako że wstąpiła już w zaawansowany wiek należy jej się dedykowany deser. Podany na fenomenalnej Martha gold prezentuje się bosko. Składniki:500 g truskawek2 galaretki truskawkoweokrągłe biszkopty500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka 3 łyżki cukru250 g masławaniliapół opakowania małych bezów Wykonanie:Galaretki rozpuścić w w 500 ml wrzącej wody. Truskawki umyć, przebrać i pokroić na 4 lub na pół.  Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i ułożyć na dnie  biszkopty umoczone w galaretce. Wrzucamy truskawki do galaretki i odstawiamy na chwilę, aby zaczęła gęstnieć i wylewamy całość do tortownicy. Wstawiamy ją do lodówki. Szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka miksujemy z drugą szklanką mleka i mąką, całość wlewamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania  jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Gotowy krem wykładamy na zsiadłą galaretkę i posypujemy obficie pokruszonymi bezami. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz.

Mleczny makaron z truskawkami

MALINOWE POCAŁUNKI

Mleczny makaron z truskawkami

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego należy je spożywać często i podawać przede wszystkim dzieciom. Wiadomo jednak, że czasami ciężko przekonać dziecko do picia mleka. Ta forma zapewne sprawi, że nie raz usłyszymy prośbę o dokładkę. Składniki:150 ml mleka 2%2 g agarunasiona z połowy laski waniliimiód do smakutruskawkisok z cytrynymięta do dekoracji Wykonanie:Zimne mleko łączymy z agarem, dodajemy do niego miód i nasiona z wanilii. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i odstawiamy na chwilkę. Powstałą miksturą napełniamy strzykawkę, a następnie wężyki i wkładamy je do lodowatej wody z lodem na ok 3 min. Po tym czasie pustą strzykawką wypełnioną powietrzem wypychamy zawartość wężyków na zewnątrz.Truskawki myjemy, przebieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i polewamy odrobinę miodem. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z naszym mlecznym makaronem. Moje dzieci tę wersję uwielbiają.

Ogórkowo - miętowa lemoniada

MALINOWE POCAŁUNKI

Ogórkowo - miętowa lemoniada

Bigos z młodej kapusty

MALINOWE POCAŁUNKI

Bigos z młodej kapusty

Sezon na nowalijki w pełni. Bigos już dawno zjedzony, ale jakoś brakowało mi weny i czasu, by zrobić wpis z przepisem.Jednak doczekał się publikacji i to się liczy. A bigos jest rewelacyjny i zachęcam spróbować.Podany na moim ulubionym Antonio Porcelana Bogucice sprawia, że normalny obiad staje się niezwykłym. Składniki:główka kapusty młodej2 młode marchewki2 pomidorykoncentrat pomidorowykoperekkiełbasa, mięso surowe, boczekcebula olej rzepakowy2 łyżki mąkisól, pieprz, listek, zieleWykonanie:Kapustę obieramy z pierwszych brzydszych i odstających liści. Szatkujemy ją drobno. Na patelni podsmażamy  najpierw pokrojone w kostkę surowe mięso, następnie kiełbasę i boczek na kilku łyżkach oleju rzepakowego. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem smażymy. Przekładamy do garnka, zalewamy ok 2 szklankami wody, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, listek, ziele i chwilę dusimy. Kiedy mięso jest podduszone dokładamy kapustę najlepiej partiami, aby jej nie rozgotować. A całość nie zmieści się nam w garnku. Chwilkę gotujemy. Kiedy kapusta zrobi się szklista i delikatnie zmięknie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory i razem dusimy.Doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym ok 2-3 łyżki, solą i pieprzem. Na koniec robimy zasmażkę, odrobinę oleju  rzepakowego wlewamy na patelnię i wsypujemy mąkę. Prażymy to chwilę i dodajemy do bigosu. Czekamy chwilkę, aż całość się nam zagotuje wyłączamy gaz i całość posypujemy sporą ilością posiekanego koperku.Ja życzę smacznego i chyba mam już pomysł na jutrzejszy obiad ;).

Salceson - rolada waflowa

MALINOWE POCAŁUNKI

Salceson - rolada waflowa

Ciasto, które już dawno powinno znaleźć się na blogu i sama nie wiem dlaczego tak się nie stało. Uwielbiane jest przez całą moją rodzinę. Porcelana Bogucice seria Martha Gold i taca do ciasta dopełniają całość i przepięknie prezentuje się na każdym stole.   Składniki:2 kwadratowe wafle1 szkl cukru4 łyżki kakao 250 g  masłaok 300 g ulubionych bakalii1-2  paczki herbatników np szkolnych2 lekko kwaśne jabłka1 - galaretka cytrynowaMoczymy w wodzie ścierkę i przykrywamy nią wafle, aby zmiękły. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody.Masło rozpuszczamy z cukrem i dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy posiekane delikatnie bakalie, pokruszone herbatniki,  pokrojone w kostkę jabłka  i lekko przestudzoną galaretkę. Mieszamy o odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Wafle układamy na płaskiej powierzchni i wykładamy masę. Całość zwijamy w roladę i w folię spożywczą. Wkładamy gotowe ciasto do lodówki na min 3 godziny, najlepiej na całą noc.  

Sałatka z grillowaną cukinią i serem halloumi

MALINOWE POCAŁUNKI

Sałatka z grillowaną cukinią i serem halloumi

           Szybkie greckie małe co nieco? Więc niczym Hellada sprostałam zadaniu ;).                            Dzięki temu, iż w Lidl aktualnie jest Grecki tydzień skorzystałam z oferty i jest, pyszna sałatka z grillowaną cukinią, serem skropiona pysznym octem balsamicznym.  1 opakowanie sera halloumi2 mniejsze cukinieczosnekBio- grecka oliwa z oliwek  ulubione ziołaocet balsamiczny z miodemsólWykonanie:Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry, lekko ja solimy i odstawiamy na chwilę. Następnie ręcznikiem osuszamy każdy plaster i dodajemy posiekany drobno czosnek i skrapiamy oliwą. całość delikatnie mieszamy i grillujemy razem z pokrojonym w plastry serem. Na talerzu układamy cukinię, ser, ulubione zioła. Skrapiamy ponownie oliwą i octem balsamicznym. Podajemy od razu po przygotowaniu. 

Tort z musem truskawkowym

MALINOWE POCAŁUNKI

Tort z musem truskawkowym

Niebawem dzień mamy, może kogoś uda mi się zainspirować?Biszkopt:5 dużych jajek3/4 szkl mąki pszennej1/4 szkl mąki ziemniaczanej1/2 szkl cukruWykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Mus truskawkowy:600 g truskawek3 truskawkowe galaretkicukier do smakuTruskawki miksujemy blenderem, słodzimy do smaku i dodajemy galaretki rozrobione (rozpuszczone) w półtorej szklanki wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stęzenia.Nasączenie:ok szklanki zimnej przegotowanej wody sok cytrynowy do smaku.Masa:ok 700 ml śmietany kremówki 30%-36%500 g sera mascarponecukier do smaku ok 2-3 łyżkicukier waniliowyWykonanie tortu.Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny ( w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę mocnego trunku :) ). Następnie wylewamy większą część tężejącego musu truskawkowego i układamy drugi krążek biszkoptowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok 20 min. Następnie mocno schłodzone 300 ml śmietany łączymy z 150 g sera mascarpone ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy do smaku. Wykładamy część masy na nasączony biszkopt i rozsmarowujemy po całości i wykładamy pozostały mus truskawkowy. Następnie przykrywamy go masą śmietanową. Nasączamy ostatni biszkopt i tort wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie delikatnie nożem odkrawamy ciasto od rantu tortownicy, rozpinamy ją i zdejmujemy. Dzięki temu zabiegowi nasz tort będzie idealnie równy. Pozostała część mocno schłodzonej śmietany i sera ubijamy tak jak wcześniej i dekorujemy nasz tort. Do dekoracji swojego tortu użyłam tylki 103 i 70 oraz barwników spożywczych.

Sałatka z czekoladowym sosem winegret

MALINOWE POCAŁUNKI

Sałatka z czekoladowym sosem winegret

Wiosna zawsze kojarzy nam się z kolorami, słodyczą truskawek i przede wszystkim ze świeżością. Dziś polecam sałatkę z przepysznym winegretem na bazie octu balsamicznego i czekolady. Składniki:opakowanie gotowego miksu sałat2 gruszki 10 szt truskawek1/2 małego melona np galia2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki octu ryżowego  wody40 g czekolady gorzkiej Goplana 60%100 ml oliwy z oliwek extra virgin1/2 łyżeczki solipieprz czerwony    Wykonanie:Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dolewamy do niej ocet balsamiczny, wodę, sól i oliwę.  Wszystkie składniki miksujemy blenderem na niskich obrotach około minuty. Gruszkę koimy na plastry wzdłuż owocu, następnie grilujemy je po obu stronach, aż staną się miękkie i odstawiamy do ostudzenia. Sałatę łączymy z pokrojonymi truskawkami i melonem.Całość polewamy naszym czekoladowym balsamicznym winegretem i delikatnie mieszamy. Porcje gotowej sałatki układamy na ugrilowanych plastrach gruszki i posypujemy lekko rozgniecionym czerwonym pieprzem.

Naleśniki

MALINOWE POCAŁUNKI

Naleśniki

Molekularna lasagne

MALINOWE POCAŁUNKI

Molekularna lasagne

Sądziłam, że prócz standardów czekoladowych nie da się za bardzo nic ciekawego wykrzesać z tego produktu. Pozytywnie zaskoczyłam się i to bardzo, kiedy przed oczami ukazał mi się zarys tego czekoladowego cuda. Szkic nie oddawał tego, co zobaczyłam składając kolejne warstwy deseru. Lasagne czekoladowa z  mlekiem.Składniki:85 ml wody1 g agaru45 g gorzkiej czekolady Goplana 60%10  ml likieru orzechowegoWykonanie: Zimną wodę mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Następnie wylewamy całość w płaskie naczynie, delikatnie wyrównujemy i odstawiamy do stężenia.   150 ml mleka  2%wanilia do smaku/aromat orzechowy2 łyżeczki cukru lub więcej do smaku 2 g agaruZimne mleko mieszamy z cukrem, wanilią/aromatem orzechowym i agarem. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i odstawiamy na chwilkę. Powstałą miksturą napełniamy strzykawkę, a następnie wężyki i wkładamy je do lodowatej wody z lodem na ok 3 min. Po tym czasie pustą strzykawką wypełnioną powietrzem wypychamy zawartość wężyków na zewnątrz.Co i jak mniej więcej pokazuje na filmie. Przepraszam za jakość, ale w jednym ręku trzymałam sprzęt, w drugiej aparat. (film opublikuję niebawem)Gotową czekoladową galaretkę kroimy w identyczne prostokąty. Następnie dokładnie przycinamy mleczne spaghetti do rozmiaru czekoladowych płatów. Składamy układając warstwami Czekoladę i pasma mlecznego molekularnego makaronu.Dekorujemy ulubionymi dodatkami.

Spaghetti czekoladowe. Kuchnia molekularna

MALINOWE POCAŁUNKI

Spaghetti czekoladowe. Kuchnia molekularna

Kuchnia molekularna nie jest tak mocno skomplikowana, jak się sądzi. Można w zaciszu własnego domu wyczarować dosłowne perełki i zachwycić nie tylko siebie. Dziś spaghetti z czekolady z odrobiną likieru malinowego z malinami. Składniki:175 ml wody2 g agaru85 g gorzkiej czekolady Goplana 60%15 ml likieru malinowegomalinyWykonanie: Przygotowujemy miskę z lodem i woda. Wężyki,  minimum dwie duże strzykawki. Zimne 175 ml wody mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Następnie napełniamy strzykawkę powstałą masą i napełniamy rurki, które wkładamy do lodowatej wody na ok 3 minuty. Następnie pustą strzykawką z odciągniętym tłokiem wypycha zawartość rurki na zewnątrz. Podajemy z malinami.

Smoothie banaowo truskawkowe z jogurtem naturalnym

MALINOWE POCAŁUNKI

Smoothie banaowo truskawkowe z jogurtem naturalnym

Ananasowy buziak pod kokosowym obłoczkiem

MALINOWE POCAŁUNKI

Ananasowy buziak pod kokosowym obłoczkiem

Sałatka z tuńczykiem, kaparami w muszlach

MALINOWE POCAŁUNKI

Sałatka z tuńczykiem, kaparami w muszlach

Składniki: makaron duże muszle 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę 1 słoiczek tuńczyka w sosie własnym, odsączonego 1 jajko ugotowane na twardo drobno posiekane 1 cebula dymka, bardzo drobno pokrojona  1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej 2 łyżki opłukanych kaparów 1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki sól, pieprz czarny do smaku majonezglassa sojowa do dekoracjiWykonanie:Makaron duże muszle ugotować według przepisu ma opakowaniu. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatką napełniać muszle. Podawać schłodzone, delikatnie polane glassą sojową PONTI.

Tzatziki

MALINOWE POCAŁUNKI

Tzatziki

Najprostsze z możliwych i co tu długo pisać. Przepyszne! Idealne nie tylko jako dodatek do grilla. My go uwielbiamy. Składniki:opakowanie gęstego naturalnego jogurtu greckiego (400g)3 dłuższe ogórki2-4 ząbki czosnkusól, czarny pieprzWykonanie:Ogórka dokładnie myjemy. Następnie ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy całość na ok 10 min i dokładnie odciskamy ogórka z soku, który puścił. Dodajemy jogurt, posiekany/przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok godz do lodówki. Dip powinien być gęsty. Podajemy schłodzony. Idealny do każdego rodzaju mięs.

Roladki wieprzowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami

MALINOWE POCAŁUNKI

Roladki wieprzowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Waniliowy sernik nowojorski

MALINOWE POCAŁUNKI

Waniliowy sernik nowojorski

Sernik tak idealny, że chyba bardziej idealnego w życiu nie jadłam ;). Przygotowany z gotowego sera z wiaderka. Składniki:200 g ciastek zbożowych100 g masła (Polskie Mlekovita)1 kg sera w wiaderku (twaróg Hanusi Mlekovita)250 g cukru4 jajka2 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej nasiona z 1 laski wanilii/cukier waniliowy250 g śmietany 18% (Polska Mlekovita)2 łyżki soku z cytrynyDodatkowo:200 g śmietany 18%cukier puder do smaku 1 łyżka soku z cytryny  Wykonanie:Ciastka mielimy w malakserze na piasek dodajemy roztopione masło. Tortownicę ok 25 -26 cm uszczelniamy folią  aluminiową. Rozpinamy obręcz i układamy skrzyżowane 2 dłuższe kawałki folii, tak aby wystawały poza tortownicę. Następnie układamy papier do pieczenia i układamy obręcz zapinając ją. Obcinamy nadmiar papieru i zabezpieczamy folią tortownicę. Przygotowujemy drugie naczynie żaroodporne o większej średnicy niż nasza tortownica.Dno tortownicy wykładamy masą ciasteczkową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.Ser, jajka (w całości), cukier, wanilię, mąki, śmietanę i  sok z cytryny przekładamy do malaksera i miksujemy wszystko do połączenia składników. Gotową masę serową wykładamy do tortownicy i wstawiamy w większe naczynie. Wrzącą wodę wlewamy pomiędzy tortownicę, a naczynie do połowy wysokości tortownicy. Tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i  pieczemy nasz sernik 10 min. Następnie obniżamy temp do 110 stopni i pieczemy 90 min. Po tym czasie należy wykałaczką delikatnie sprawdzić czy środek sernika jest sprężysty i ścięty.W międzyczasie miksujemy śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny.  Wyjmujemy sernik z piekarnika i kąpieli wodnej. wierzch smarujemy śmietaną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 min.Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Następnie chłodzimy w lodówce min 3-4 godz, najlepiej całą noc.Podajemy z ulubionym sosem. U mnie malinowy.

Malinowy pocałunek pod chmurką

MALINOWE POCAŁUNKI

Malinowy pocałunek pod chmurką

MALINOWE POCAŁUNKI

Pasztet drobiowy z pistacjami

Święta Wielkanocne kojarzą nam się przede wszystkim z jajkami, mazurkami, domową wędliną... Ale czym byłyby bez doskonałego pasztetu?? Delikatne drobiowe mięso, kremowa konsystencja i aromat pistacji taki właśnie jest MÓJ ulubiony pasztet. Szybki w wykonaniu i urzekający swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia, nawet te dziecięce ;) 2 kg kurczaka (używam udźca premium)3 średnie marchewki1 mała pietruszka1 opieczona cebulaliść laurowyziarna ziela angielskiego3 ząbki czosnku (można nie dodawać )sól, pieprz, vegeta do smaku.Kurczaka gotujemy w normalnym rosole (chyba każdy wie jak gotować rosół :D )500 ml śmietany 30%4 jajkasól, pieprz150 g pistacji3-4 łyżki bułki tartejUgotowanego kurczaka wyjmujemy z rosołu i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i skóry. Mielimy trzykrotnie. Pistacje dodajemy do ostatniego mielenia. Doprawiamy do smaku (należy pamiętać, że po upieczeniu pasztet będzie "delikatniejszy" niż nam się wydaje). Dodajemy całe jajka i śmietanę i wyrabiamy na jednolitą masę. Dosypujemy bułkę tartą (w zależności jaką chcemy mieć konsystencję, jeśli bardziej kremową do rozsmarowywania to wystarczą 3 łyżki, bardziej zwartą- można dodać nawet 5 :) ) i znów wyrabiamy, by bułka się rozeszła po masie. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180ºC na złoty kolor (ok 40 min)Jeśli jeszcze nie upiekliście domowego pasztetu, zachęcam wypróbować ten przepis.

Banoffe pie

MALINOWE POCAŁUNKI

Banoffe pie

Bezalkoholowe shoty z gazpacho

MALINOWE POCAŁUNKI

Bezalkoholowe shoty z gazpacho

Baba wielkanocna

MALINOWE POCAŁUNKI

Baba wielkanocna

Mazurek wielkanocny

MALINOWE POCAŁUNKI

Mazurek wielkanocny

Kurczak w sosie pieczarkowo truflowym

MALINOWE POCAŁUNKI

Kurczak w sosie pieczarkowo truflowym