APETYCZNA BABECZKA
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem carry
Ten suchy rok skąpi nam obfitości grzybów w lesie, zrobiłam wprawdzie kilka wypadów, ale niestety wróciłam z pustym koszykiem :(. Tak więc moje dzisiejsze kurki sklepowe - no co zrobić?. Obiad zniknął w kilka chwil, wyszło wyśmienicie. Podejrzewam, że i drugie tyle znikło by bez trudu, dzieciaki domagają się powtórki, a czyja to zasługa? jak myślicie?, może makaronu Malma, a może kurczaka w carry lub kurek?. Tak czy siak zjedzone i prosi się o więcej....Składniki:40 dag makaronu tagliatelle, u mnie Malma20 dag świeżych kurek50 dag fileta drobiowego300 ml słodkiej śmietany, u mnie 18%ojej rzepakowyzielona natka pietruszki2 średnie cebuleser salami z przyprawami lub z pieprzem, lub inny o ostrym zdecydowanym smakusólpieprz1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczka carry1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.2. Mięso drobiowe kroimy na cienkie małe plastry i obsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i carry, podałam 1/2 łyżeczki ale i więcej można sypnąć jeśli lubicie.3. Na głębokiej patelni obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy kurki, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy razem ok. 3 minut. Dolewamy śmietanę, ścieramy gałkę muszkatołową, chwilkę razem dusimy. Pod koniec dodajemy zieloną pietruszkę oraz podsmażone mięso, mieszamy i dodajemy odcedzony makaron. 4. Podajemy ze świeżo startym serem i zieloną natką pietruszki.