ANKA GOTUJE

Naleśniki

Witajcie moi drodzy …. dzisiaj na obiad szykuję naleśniki. Obowiązkowo dodałam do nich gazowaną wodę, aby były pulchniejsze. Wyszły przepyszne. Domownicy wybrali do nich jagodowy dżem domowej roboty, a córa nutellę. Sobotni obiad jak znalazł. Dla wszystkich zainteresowanych przepisem na naleśniki – filmik

ANKA GOTUJE

Zapiekanka z ryżem, pieczarkami i jajkami

Witajcie! Dzisiaj przygotujemy ryżową zapiekankę z pieczarkami i całymi zapieczonymi jajkami. Składniki: 400g ryżu 500g pieczarek 4 jajka 250g żółtego sera 2 większe cebule 1 łyżka masła sól i pieprz Wykonanie: Cebulę drobno siekam, a pieczarki kroję w półplasterki. Na patelni roztapiam masło i wrzucam cebulę. Smażę ją, aż ładnie się zeszkli. Następnie dodaję pieczarki, […]

ANKA GOTUJE

Ogórki w zalewie pomidorowej

Cześć kochani! Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do przygotowania pysznej sałatki ogórkowej w sosie pomidorowym, którą zamkniemy w słoiczkach na zimę. Składniki: 1kg ogórków gruntowych 1 cebula 1 łyżka soli 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka gorczycy 5 ziaren ziela angielskiego 1 listek laurowy słoiczek koncentratu pomidorowego (zalewa) 1/2 szklanki octu (zalewa) 1/2 szklanki oleju (zalewa) 1 […]

ANKA GOTUJE

Syrop z cebuli – najlepszy na jesienne infekcje

Witajcie moi drodzy. Dzisiaj przychodzę do Was z najlepszym sposobem na jesienne przeziębienia. Syrop z cebuli – mega zdrowy, wspaniale wzmacniający naszą odporność i poprawiający krążenie. Ja piję go już od 2 tygodni – profilaktycznie. Na razie żadna infekcja mnie nie dopadła. Polecam, bo z doświadczenia lat przeszłych wiem, że to rewelacyjny specyfik, który można […]

ANKA GOTUJE

Faszerowana cukinia

Witajcie moi drodzy! Dzisiaj na obiad przygotowałam faszerowaną cukinię – jedno z moich ulubionych dań Przepis na tą potrawę znajdziecie TUTAJ Polecam Wam tak przygotowaną cukinię – jest wyśmienitym, sycącym posiłkiem.  W sezonie właśnie w ten sposób najczęściej podaję cukinię, zrywam ją w swoim ogródku – młodą tylko myję, nie obieram ze skórki i nie […]

ANKA GOTUJE

Kapusta z pieczarkami

Witajcie!!! Dzisiaj zapraszam Was na pyszną kapustę zasmażaną z pieczarkami. Bardzo lubię przygotowywać ją do obiadu. Myślę, że będzie Wam smakować. Składniki: 1kg kwaszonej kapusty 1/2 kg pieczarek sól, pieprz 2 średnie cebule 1 łyżka masła listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki – opcjonalnie Wykonanie: Zaczynamy od przepłukania kapusty pod bieżącą wodą […]

ANKA GOTUJE

Kiszone ogórki na zimę

Cześć!!! Moja spiżarnia powoli zapełnia się po brzegi. Ostatnio robiłam kiszone ogórki. W dużych słoikach zamykałam je razem z chrzanem, czosnkiem i koprem. Tak przygotowane, wyglądają obłędnie, i już się nie mogę doczekać, kiedy będę mogła ich spróbować. Składniki: ogórki korzeń chrzanu ząbki czosnku koper w baldachimach ziele angielskie pieprz w ziarenkach gorczyca listki laurowe […]

ANKA GOTUJE

Sałatka z groszkiem i jajkiem

Witajcie moi kochani! Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć przepis na przepyszną sałatkę. U mnie w domu, bardzo często gości ona na stole i wszyscy się nią zajadają. Jej głównymi składnikami są: groszek zielony i jajka ugotowane na twardo. Wszystkie składniki znajdziecie TUTAJ Wykonanie: Jajka kroimy w kosteczkę, a szczypiorek drobno siekamy. Do miski wrzucamy groszek, jajka, […]

ANKA GOTUJE

Kiszone pomidory

Cześć!!! Zapraszam was dzisiaj na kiszone pomidory. Pomysł na to danie pochodzi z Ukrainy, a kiszone pomidory, doskonale pasują do pieczonych mięs i wędlin. Składniki: Pomidory (np czereśniowe) korzeń chrzanu ( umyty, obrany i pokrojony w słupki) kilka ząbków czosnku biała gorczyca ziele angielskie listki laurowe pieprz w ziarenkach gałązki kopru cebula pokrojona w półplasterki […]

ANKA GOTUJE

Kalarepa duszona w mleku z koperkiem

Bardzo lubię kalarepę na surowo – sporo posadziłam jej w ogrodzie i teraz tylko ją myję, obieram, kroję na plastry i chrupię. Jednak czasem warto spróbować czegoś nowego – i tak dzisiaj propozycja kalarepy duszonej. Będziemy ją dusić w mleku, które nada kapustce wyjątkową delikatność. Dodamy też koperek – jako kropka nad i Składniki: 2 […]

ANKA GOTUJE

Ogórki kiszone czy małosolne?

No właśnie, moi drodzy … oto jest pytanie Które ogórki wolicie? Ja ubóstwiam małosolne – chrupiące, świeże … ale na przykład mój mąż przepada za kiszonymi, a małosolne omija dużym łukiem…. ciekawa jestem, jak jest u Was? Czy robił ktoś na ten temat jakieś badania? Które ogórki cieszą się większym powodzeniem?

ANKA GOTUJE

Zupa jarzynowa

Hejka kochani!!! dzisiaj przepis na zupę – zdrową i pożywną. Przygotujemy ją z jarzyn razem z wkładką mięsną. Wykorzystamy też w przepisie multicooker. Składniki: 1 por 2 pietruszki 2-3 marchewki 1/2 selera sól, pieprz, olej około 15 pieczarek 1 brokuł (umyty i podzielony na różyczki) fasolka szparagowa 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 […]

ANKA GOTUJE

Kotleciki z bobu

Witajcie moi drodzy! Lubicie bób? Podobno bób albo się uwielbia, albo się go nie cierpi … ja z całą pewnością należę do tej pierwszej grupy.  Dlatego oprócz jedzenia ugotowanego z koperkiem bobu, szukam też innych przepisów w których mogę go wykorzystać. Dzisiaj kotleciki z bobem z dodatkiem bazylii – coś wyjątkowo pysznego! Składniki: 500g ugotowanego, […]

ANKA GOTUJE

Chłodniki najlepsze na upały!

Najlepsze zupy jakie znam, które przynoszą ulgę w upalne dni, to chłodniki. Ponieważ ostatnie dni są wręcz upiornie gorące, żar leje się z nieba od samego rana, pomyślałam, że przypomnę Wam przepisy na 4 moje ulubione chłodniki. 1) Chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem 2) Chłodnik litewski – z buraczkami, podany z jajkiem ugotowanym na […]

ANKA GOTUJE

Na śniadanie najlepsze są tosty!

Podsyłam pomysł na śniadanie – chrupiące, jeszcze ciepłe tosty, z sadzonym jajkiem, pomidorem, ogórkiem i natką pietruszki – najpierw je się oczami, a potem …

ANKA GOTUJE

Marchewka karmelizowana w miodzie z płatkami migdałów

Witajcie moi drodzy! Dzisiaj kolejne danie przygotowane w multicookerze. Zrobimy wstążki marchewkowe, karmelizowane w miodzie z płatkami migdałowymi. Taka marchewka może być niezwykłą sałatką do obiadu, a można też potraktować ją jak deser, bo jest słodka i pyszna. Składniki: 4 marchewki 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki płatków […]

ANKA GOTUJE

Suflet czekoladowy

Witajcie!!! Zapraszam Was dzisiaj na bardzo prosty w przygotowaniu czekoladowo-waniliowy suflet. Składniki: 3 jajka 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 125g czekolady (100g gorzkiej i 25g mlecznej) 90g miękkiego masła 55g mąki 70g cukru pudru Wykonanie: Zaczynamy od posiekania czekolady. Masło kroję w kostkę i dodaję do czekolady. Wszystko rozpuszczam – ja dzisiaj wykorzystam mikrofalę, ale można […]

ANKA GOTUJE

Jak zrobić zasmażkę?

Dzisiaj parę słów o zasmażce. Przygotowuje się ją, aby zagęścić zupy lub sosy. Kolor i konsystencja zasmażki zależą od długości zasmażania mąki z tłuszczem. Ja najczęściej przygotowuję złotą zasmażkę.  Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła i następnie dodaję 2 łyżki mąki. Tłuszcz i mąkę dodajemy zawsze w proporcjach 1:1. Wszystko mieszam i rozcieram, tak aby […]

ANKA GOTUJE

Ciasteczka miętowe

Witajcie moi drodzy!!! Zapraszam was dzisiaj  na pyszny deser w którym będzie królowała świeża mięta, prosto z ogródka.  Przygotujemy miętowe ciasteczka. Składniki: 2 łyżeczki posiekanych listków mięty 150g mąki pszennej 150g brązowego cukru 100g miękkiego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Wykonanie: Do miski wrzucam pokrojone w kostkę, miękkie […]

ANKA GOTUJE

Ciasto z rabarbarem i kremem budyniowym

Witajcie! Zapraszam Was dzisiaj na pyszne ciasto z rabarbarem i kremem budyniowym. Składniki: 3 szklanki mąki 400g rabarbaru 2 łyżki śmietany 1/2 szkl cukru 200g miękkiego masła (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko i 2 żółtka Do kremu budyniowego: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 750ml mleka 1/4 szkl cukru 1 spora łyżka […]

ANKA GOTUJE

Sałatka z zielonym groszkiem i jajkami

Witajcie moi drodzy. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na błyskawiczną i niezwykle smaczną sałatkę. Warunkiem jest jedynie to, by lubić zielony groszek, bo to on będzie w naszym daniu grał główną rolę. Tak się składa, że ja zielony groszek uwielbiam i bardzo często wykorzystuję go do sałatek – dzisiaj chyba najszybsza i najłatwiejsza […]

ANKA GOTUJE

Szparagi

Uwielbiam szparagi. Dzisiaj przyrządziłam je najprościej jak się da. Umyłam je, obrałam, rozłożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i skropiłam octem winnym. Do piekarnika na 180 stopni. I gotowe Na kanale znajdziecie przepis na szparagi zapiekane w sosie beszamelowym – również przepyszne!

ANKA GOTUJE

Ciasteczka miętowe

Ciasteczka pyszne, kruche, delikatne – a dodatek świeżej mięty nadaje im niespotykany, niezwykły smak – pełen świeżości, lekkości … Przepis już niedługo na blogu – dzisiaj tylko fotka tego co czeka już na zjedzenie  

ANKA GOTUJE

Jajecznica z cukinią i pomidorami

Witajcie! Dzisiaj mam propozycję na pyszne, pożywne śniadanie. Przyrządzimy jajecznicę, ale troszkę inną niż zwykle. Dodamy do niej cukinię i pomidory. Dzięki temu wzbogaci się o nowy, wyjątkowy smak i jednocześnie będzie zdrowsza i bardziej sycąca. Składniki: 5 jajek 1 cukinia sól, pieprz 2 pomidory 1 cebula 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki […]

ANKA GOTUJE

Klopsy w sosie koperkowym

Jako hit dzisiejszego dnia przedstawiam klopsy w sosie koperkowym. Podałam je z ryżem, a obok przygotowałam sałatkę z rozpływających się w ustach malinowych pomidorów, które dobrze doprawiłam solą i pieprzem. Posypałam piórkami cebuli i drobno pokrojonym, świeżym szczypiorkiem.

ANKA GOTUJE

Galaretka wieprzowa – przygotowana w multicookerze

Witajcie!!! Zapraszam dzisiaj na galaretkę wieprzową. Ja użyję do jej przygotowania polędwiczkę, ale tak na prawdę można wykorzystać też inne mięso – zależy od Waszego smaku i wyboru. Galaretkę będę dzisiaj przygotowywać w multicookerze. Składniki: 1 polędwiczka (ok 1/2 kg) włoszczyzna sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo 12 łyżeczek żelatyny 1 puszka groszku zielonego […]

ANKA GOTUJE

Ajvar

Cześć!!! Chciałabym Was dzisiaj namówić do przygotowania pysznego sosu, który pochodzi z kuchni bałkańskiej. Jest bardzo paprykowy i bardzo pomidorowy. Gęsty, esencjonalny, pachnący – idealny do mięs. Smakuje tak dobrze, że ja wyjadałam go łyżką prosto ze słoika. Można też nim posmarować kromkę chleba – smakuje równie rewelacyjnie! Składniki: 2 kg czerwonej papryki 7 pomidorów […]

ANKA GOTUJE

Kruche ciasteczka

Witajcie! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne, kruche ciasteczka. Ja akurat robiłam je na Święta Wielkanocne, dlatego moje ciastka mają kształt króliczków – ale oczywiście kształt zależy od foremek, jakich użyjecie. Jeżeli chodzi o dekorowanie, to można po prostu gotowe i lekko przestudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem, można zrobić polewę lub udekorować […]

ANKA GOTUJE

Golonka duszona w piwie, przygotowana w multicookerze

Cześć!!!! Dzisiaj zapraszam Was na pyszną golonkę duszoną w piwie. Nie wiem jak to jest u Was, ale w moim domu to mąż jest amatorem tego dania i też dla niego przygotowałam golonkę dzisiaj. Zrobiłam ją w multicookerze firmy Redmond – maszynie wielofunkcyjnej, w której można gotować, dusić, piec i smażyć, a nawet przygotowywać dania […]

ANKA GOTUJE

Babka piaskowa

Cześć!!!  Zapraszam Was dzisiaj na wyjątkową babkę. Z jednej strony, nieco podobna do babki majonezowej, którą robiłam ostatnio – ale tylko z wierzchu. W smaku jest zupełnie inna, również faktura ciasta ma wiele związku z nazwą, bo babka rozsypuje się na języku jak złoty piasek. Pyszne, delikatna, kruchutka – polecam Składniki: 1 szklanka cukru 1 […]