Tarta z kremem i owocami  - malinami i jeżynami

Stare Gary

Tarta z kremem i owocami - malinami i jeżynami

Papryki faszerowane fetą

Stare Gary

Papryki faszerowane fetą

Golonki indycze z warzywami II z wolnowaru

Stare Gary

Golonki indycze z warzywami II z wolnowaru

Melon z Porto

Stare Gary

Melon z Porto

Koktajl krewetkowy

Stare Gary

Koktajl krewetkowy

Chłodnik z kiszonymi buraczkami

Stare Gary

Chłodnik z kiszonymi buraczkami

Kiszone buraczki

Stare Gary

Kiszone buraczki

Sałatka z fig, jeżyn i orzechów włoskich

Stare Gary

Sałatka z fig, jeżyn i orzechów włoskich

Pieczone, faszerowane pomidory

Stare Gary

Pieczone, faszerowane pomidory

Keczup domowy

Stare Gary

Keczup domowy

Letnia sałatka z jabłek ogórków i arbuza

Stare Gary

Letnia sałatka z jabłek ogórków i arbuza

Chleb mieszany na miodzie z oliwkami - sierpniowa piekarnia

Stare Gary

Chleb mieszany na miodzie z oliwkami - sierpniowa piekarnia

Kurczak z cytrynowym ryżem

Stare Gary

Kurczak z cytrynowym ryżem

Zapiekanka szpinakowo ziemniaczana

Stare Gary

Zapiekanka szpinakowo ziemniaczana

Dobre obiadowe danie. Można przygotować wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i upiec. Smaczne i ciepłe i zimne. Lubię takie zapiekanki, nie wymagają długiego stania w kuchni, a są na ogół bardzo smaczne. Polecam!składniki300 g szpinaku, zblanszowanego500 g ziemniaków4 ząbki czosnku150 g koziego lub owczego sera (takiego w solance)180 g jogurtu greckiego2 jajkasólpieprzpłatki chili opcjonalniekawałek wędzonej wędliny pokrojonej w kostkę - opcjonalnieoliwa z oliwekmasłoprzygotowanieSzpinak opłukać, zalać wrzątkiem, gotować ok 4 minut aż zwiędnie, odcedzić, odcisnąć i posiekać. Ziemniaki  obrać, ugotować w osolonej wodzie - wodę odlać, ziemniaki odparować pokroić w plastry gr ok 1 cm. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szpinak,  dodać czosnek przesmażać parę minut aż szpinak dobrze odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Jogurt wymieszać dokładnie z jajami, doprawić solą, pieprzem, płatkami papryki.Naczynie do zapiekania polać oliwą, ułożyć plasterki ziemniaków, szpinak, pokruszony kozi ser. Zalać masą jogurtową. Posypać wędzoną wędliną  - jeżeli używamy.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 40 - 50 minut - do czasu aż masa się zetnie. Przed podaniem posypać bazylią pokrojoną w paski.  Smacznego!

Sos pomidorowy na zimę

Stare Gary

Sos pomidorowy na zimę

Lody jeżynowo  porzeczkowe

Stare Gary

Lody jeżynowo porzeczkowe

Lavash II

Stare Gary

Lavash II

Melitzanosalata czyli grecka pasta z pieczonego bakłazana

Stare Gary

Melitzanosalata czyli grecka pasta z pieczonego bakłazana

Smaczny, grecki dip z pieczonego bakłażana. Robię niewielką porcję, taką na raz i dlatego jeden średni bakłażan jest dla mnie wystarczający. Najwygodniej upiec bakłażan przy okazji pieczenia jakiegoś innego dania. Lubię czosnek więc dałam dwa ząbki, ale wystarczy jeden.Melitzanosalata, dobre pieczywo, wino i chociaż trochę słońca - i mamy małe, greckie wakacje!składniki1 średniej wielkości bakłażan 1 - 2 ząbki czosnku1 - 2  łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka octu winnego lub sok z cytryny - do smaku2 łyżki natki pietruszki (same liście)sól, pieprz do smakuprzygotowanieBakłażan ponakłuwać widelcem, położyć na blaszce lub w naczyniu do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec aż bakłażan będzie bardzo miękki - w zależności od wielkości zajmie to od 45 do 60 minut. Zdjąć skórę a miąższ włożyć do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Zmiksować, doprawić do smaku. Jeżeli wolimy mniej gładki dip, można miąższ rozgnieść w misce widelcem, czosnek rozetrzeć a pietruszkę posiekać. Wymieszać i doprawić. Podawać z oliwą i dobrym pieczywem. Smacznego!

Pizza z pieczonymi warzywami na cieście uniwersalnym

Stare Gary

Pizza z pieczonymi warzywami na cieście uniwersalnym

Tym razem sprawdziłam czy uniwersalne ciasto prawie do wszystkiego będzie dobre jako baza do pizzy. Jest! Spód wychodzi nieco grubszy niż w pizzy którą zazwyczaj robię, ale też bardzo smaczny. Obłożyłam ciasto pieczonymi warzywami, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych składników. Warto dodać pieczona paprykę z zalewy (taką ze słoika) dla zaostrzenia smaku. składnikipieczone warzywa :4 czerwone cykorie1 bakłażan1 cukinia2 czerwone podłużne papryki1 czerwona cebulagłówka czosnku2 gałązki rozmarynusól morskapieprzoreganooliwa z oliwekna 1 pizzę1/4  porcji uniwersalnego ciasta prawie do wszystkiegodo obłożenia:3- 4 łyżki dowolnego sosu pomidorowego np takioliwa z oliwekpieczone warzywapieczona papryka z zalewy - opcjonalnie125 g mozzarelli porozrywanej na drobne kawałki1 papryczka jalapeno pokrojona w cienkie plasterkilistki bazylii do podaniaprzygotowanieUpiec warzywa. Cykorie przekroić wzdłuż na pół, bakłażan i cukinię pokroić w plasterki, cebulę pokroić na ćwiartki, z papryk wyciąć gniazda, pokroić na cztery części.  Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, polać oliwą, ułożyć warzywa, czosnek,  polać oliwą, osolić, posypać pieprzem, rozmarynem i oregano.piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić blachy, piec warzywa ok 40 - 45 minut. Warzywa możemy przygotować parę godzin lub dzień wcześniej.Pizza:Piekarnik nagrzać do 180 st C  a blachę odwrócić płaską stroną do góry - łatwiej nam będzie wkładać i wyjmować pizzę. Ciasto, jeżeli używamy mrożonego, rozmrozić. Doprowadzić do temperatury pokojowej. Rozwałkować cienko, ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować oliwą i sosem pomidorowym. Rozłożyć równomiernie warzywa, posypać mozzarellą i plasterkami ostrej papryczki, wstawić do piekarnika.  Piec ok 20 minut - do czasu aż ser się stopi, ciasto lekko urośnie, a na brzegach ładnie się zrumieni. Po wyjęciu posypać bazylią. Smacznego!

Wytrawne ciastka z kurkami i bobem

Stare Gary

Wytrawne ciastka z kurkami i bobem

Wieprzowina z paprykowym sosem i portugalski migas

Stare Gary

Wieprzowina z paprykowym sosem i portugalski migas

Pasta z bobu z sosem Chimichurri

Stare Gary

Pasta z bobu z sosem Chimichurri

Szpinak z oliwą i czosnkiem

Stare Gary

Szpinak z oliwą i czosnkiem

Najprostsza a zarazem chyba jedna z najsmaczniejszych metod podania szpinaku. Najlepiej sprawdza się moim zdaniem najzwyklejszy szpinak, taki kupiony na rynku, prosto z pola. Zwykle wymaga on niestety sporo płukania, ale warto czasem się pomęczyć - tak przygotowany szpinak jest naprawdę pyszny. Świetna przystawka, ale może być też dobrym dodatkiem do mięs.składniki500 g świeżego szpinaku - takiego prosto z rynku2 ząbki czosnku ( lub do smaku)gruba sól morskaoliwa z oliweksok z 1/2 cytrynykawałki cytryny - do podaniaprzygotowanieSzpinak dobrze wypłukać - może mieć dużo piasku. Wrzucić liście do dużego garnka (jeżeli są ze sobą połączone, nie rozdzielać, nie obcinać ogonków), zalać zimną wodą, poczekać aż piasek opadnie, szpinak wyłowić, wodę wylać. Powtórzyć kilka razy. Na koniec dla pewności wypłukać jeszcze pod bieżącą wodą. Tak wyczyszczony wrzucić do garnka z gotującą się wodą.Gotować 4 minuty Odcedzić i ostudzić w dużej ilości bardzo zimnej wody. Wyłożyć na sito, osuszyć w miarę możliwości - można użyć papierowego ręcznika. Ułożyć liście szpinaku na półmisku - jeżeli były ze sobą połączone - przed ułożeniem obcinamy końcówki, ogonki zostawiamy. Polać oliwą, posypać grubą solą i pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny. Podawać z kawałkami cytryny i białym pieczywem. Smacznego!

Krewetki z Sherry zapiekane w piekarniku

Stare Gary

Krewetki z Sherry zapiekane w piekarniku

Jagody zapiekane w cieście czyli jagodowe clafoutis

Stare Gary

Jagody zapiekane w cieście czyli jagodowe clafoutis

Confit z kaczki w wolnowarze

Stare Gary

Confit z kaczki w wolnowarze

Indycze golonki z warzywami z wolnowaru

Stare Gary

Indycze golonki z warzywami z wolnowaru

Uniwersalne ciasto prawie do wszystkiego i pyszne bułki

Stare Gary

Uniwersalne ciasto prawie do wszystkiego i pyszne bułki

Małe kalmary faszerowane fetą

Stare Gary

Małe kalmary faszerowane fetą

Liście botwinki na ciepło

Stare Gary

Liście botwinki na ciepło