Stare Gary
Pizza z pieczonymi warzywami na cieście uniwersalnym
Tym razem sprawdziłam czy uniwersalne ciasto prawie do wszystkiego będzie dobre jako baza do pizzy. Jest! Spód wychodzi nieco grubszy niż w pizzy którą zazwyczaj robię, ale też bardzo smaczny. Obłożyłam ciasto pieczonymi warzywami, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych składników. Warto dodać pieczona paprykę z zalewy (taką ze słoika) dla zaostrzenia smaku. składnikipieczone warzywa :4 czerwone cykorie1 bakłażan1 cukinia2 czerwone podłużne papryki1 czerwona cebulagłówka czosnku2 gałązki rozmarynusól morskapieprzoreganooliwa z oliwekna 1 pizzę1/4 porcji uniwersalnego ciasta prawie do wszystkiegodo obłożenia:3- 4 łyżki dowolnego sosu pomidorowego np takioliwa z oliwekpieczone warzywapieczona papryka z zalewy - opcjonalnie125 g mozzarelli porozrywanej na drobne kawałki1 papryczka jalapeno pokrojona w cienkie plasterkilistki bazylii do podaniaprzygotowanieUpiec warzywa. Cykorie przekroić wzdłuż na pół, bakłażan i cukinię pokroić w plasterki, cebulę pokroić na ćwiartki, z papryk wyciąć gniazda, pokroić na cztery części. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, polać oliwą, ułożyć warzywa, czosnek, polać oliwą, osolić, posypać pieprzem, rozmarynem i oregano.piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić blachy, piec warzywa ok 40 - 45 minut. Warzywa możemy przygotować parę godzin lub dzień wcześniej.Pizza:Piekarnik nagrzać do 180 st C a blachę odwrócić płaską stroną do góry - łatwiej nam będzie wkładać i wyjmować pizzę. Ciasto, jeżeli używamy mrożonego, rozmrozić. Doprowadzić do temperatury pokojowej. Rozwałkować cienko, ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować oliwą i sosem pomidorowym. Rozłożyć równomiernie warzywa, posypać mozzarellą i plasterkami ostrej papryczki, wstawić do piekarnika. Piec ok 20 minut - do czasu aż ser się stopi, ciasto lekko urośnie, a na brzegach ładnie się zrumieni. Po wyjęciu posypać bazylią. Smacznego!