Owsianka migdalowa z gruszka, suszona sliwka i makiem (weganskie, bezglutenowe, bez cukru)

True taste hunters

Owsianka migdalowa z gruszka, suszona sliwka i makiem (weganskie, bezglutenowe, bez cukru)

Jaglane sernikobrownie z musem dyniowym (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

True taste hunters

Jaglane sernikobrownie z musem dyniowym (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Keks bananowy z żurawiną i czekoladą (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

True taste hunters

Keks bananowy z żurawiną i czekoladą (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Korzenne brownie śliwka w czekoladzie (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

True taste hunters

Korzenne brownie śliwka w czekoladzie (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

True taste hunters

Bigos z kiszonej kapusty (weganskie, bezglutenowe)

Bigos, potrawa, która kojarzy się z czyś ciężkostrawnym, tłustym i niezwykle mięsnym. Bigos wegański wydaje się więc być totalną abstrakcją i mało smacznym cieniem prawdziwego bigosu. Czy tak naprawdę jest? Oj nie... Roślinny bigos ma smak i to jaki... Zwłaszcza jeśli zrobisz go z kiszonej kapusty!Kocham grzyby, kiszoną kapustę, dlatego bigos jest jedną z moich ulubionych potraw wigilijnych. Przecież ty nie jesz mięsa! Oczywiście, dlatego stworzyłam dla siebie wegański bigos idealny. Dzięki soczewicy oraz dodatku pieprzu ziołowego i wędzonej papryki ów bigos wcale nie wydaje się jarski. Wręcz przeciwnie! Ma lekko mięsny aromat i jedząc go ma się wrażenie, że za chwilę się trafi na kawałek skwarki. Na szczęście to tylko wrażenie.. . :)wegańskie, bezglutenoweBigos z kiszonej kapusty(ok. 4 porcje)- 1 kg dobrej jakości kiszonej kapusty - 150 g zielonej soczewicy- 1 duża cebula- 1 duże jabłko typu szarlotkowego- 50 g suszonych grzybów- 250 g powideł śliwkowych- 1 łyżeczka sosu sojowego- 3 drobno posiekane ząbki czosnku- 2 ziela angielskie- 1 goździk- 2 owoce jałowca- 2 liście laurowe- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego- 1 i 1/2 łyżeczki kminku- 1/2 łyżeczki cząbru- 2 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki- 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżki majeranku- olej do smażeniaGrzyby wkładam do rondelka, zalewam 1 szklanką wody i gotuję przez ok. 30 min. Odcedzam je, zachowując wywar. Soczewicę gotuję ok. 20-25 min do miękkości, pod przykryciem w 330 ml lekko osolonej wody.Na patelni rozgrzewam olej wraz liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem i goździkiem. Wrzucam pokroją w drobną kostkę cebulę i ją przesmażam. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Chwilę później wrzucam kapustę wraz z pozostałymi przyprawami, powidłami i sosem sojowym. Przesmażam przez ok. 1-2 min.Dodaję pokrojone w mniejsze kawałki grzyby i pozostały wywar z grzybów . Całość gotuję pod przykryciem ok. 30 min, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę i odparowuję nadmiar płynu. Dodaję ugotowana soczewicę i przesmażam jeszcze ok. 1 min. Bigos, jak to bigos, najlepszy jest na drugi, trzeci dzień. Dla mnie im starszy tym lepszy :)Smacznego!

Pierogi jaglane z zieloną soczewicą i grzybami oraz sosem grzybowym (wegańskie, bezglutenowe)

True taste hunters

Pierogi jaglane z zieloną soczewicą i grzybami oraz sosem grzybowym (wegańskie, bezglutenowe)

Makowiec z delikatnym i kremowym musem czekoladowym (wegańskie, bezglutenowe)

True taste hunters

Makowiec z delikatnym i kremowym musem czekoladowym (wegańskie, bezglutenowe)

Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą i kaszą jaglaną (wegańskie, bezglutenowe)

True taste hunters

Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą i kaszą jaglaną (wegańskie, bezglutenowe)

True taste hunters

Babeczki z jaglanym piernikowym środkiem (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Pyszne, wegańskie i bezglutenowe, delikatnie kakaowe babeczki, skrywające w sobie małą niespodziankę... W ich środku ukrywa się inny smak. Intensywny, aromatyczny smak piernika. Przeplatające się kakao i piernik tworzą wyjątkową całość, która może osłodzić nie tylko Boże Narodzenie. Odkąd stworzyłam jaglany budyń piernikowy, wiedziałam, że na pewno wykorzystam go jako dodatek do któregoś świątecznego przepisu. Padło na aromatyczne, lekko kakaowe babeczki, które nadziałam właśnie tym jaglanym musem. W rezultacie powstało pyszne, słodkie małe co nieco, które nagryzione odkrywa przed nami niezwykle aromatyczne wnętrze. Połączenie obu smaków - delikatnego kakao i piernika - tworzy babeczkę wyjątkową. Idealną na słodki podarunek pod choinkę.wegańskie, bezglutenowe, bez cukruBabeczki z jaglanym piernikowym środkiem(12 sztuk)- 125 g mąki kukurydzianej*- 125 g bezglutenowej mąki owsianej*- 50 g skrobi ziemniaczanej / z tapioki*- 2 łyżki kakao- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia / kamienia winnego- 1 łyżka octu jabłkowego- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego- 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego- 175-200 g syropu klonowego / syropu z agawy** / miodu (dla nie wegan) - 150 ml mleka roślinnego- 50 płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni- skórka otarta z 1/2 pomarańczy- 1 łyżka rumu (można pominąć, choć podczas pieczenia alkohol wyparuje)- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego- 1 łyżeczka mielonego cynamonu- szczypta soliW misce mieszam: przesianą skrobię i mąki***, proszek do pieczenia, płatki migdałowe i sól.W drugiej misce mieszam: ciepłe mleko roślinne, syrop klonowy, olej kokosowy, ekstrakt migdałowy i amaretto. Całość dokładnie mieszam.Do masy dodaję mielone siemię lniane i dokładnie mieszam. Odstawiam na 1 min.Do suchych składników dodaję mokre i bardzo dokładnie mieszam. W miseczce zalewam 1 łyżeczkę sody octem. Uzyskaną pianę wlewam do masy na ciasto i ponownie dokładnie mieszam.Wgłębienia na babeczki smaruję olejem. Nakładam do nich 1/2 ciasta - wykładam ciastem ścianki każdego wgłębienia, by zrobić miejsce na jaglany mus. Przykrywam go pozostałą częścią ciasta piekarnika nagrzanego do 175 st. C (bez termoobiegu) na ok. 20-25 min. Gotowe babeczki studzę w formie przez ok. 1 h.jaglany mus piernikowy:- 100 g surowej kaszy jaglanej - 60 g syropu klonowego- 225 ml mleka roślinnego + ok. 70-80 ml do rozrzedzenia musu- 2 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej - kilka kropli ekstraktu migdałowego- szczypta soliPrzed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam. Kaszę jaglaną gotuję na miękko w mleku z dodatkiem ekstraktu migdałowego i soli (ok. 30 min). Kaszę jaglaną przekładam do malaksera, dodaję pozostałe składniki i blenduję na gładką masę. Krem nie może być zbyt gęsty, musi powoli spływać łyżki. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaję więcej mleka.Smacznego!*W wersji glutenowej wszystkie mąki można zastąpić mąką orkiszową, najlepiej typ 720.***Nie polecam używania syropu z agawy, gdyż jest czystą fruktozą i nie w sobie prawie żadnych wartości odżywczych.***Koniecznie przesiej mąki, aby uniknąć zakalca!!! 

Bliny gryczane ze śmietanowym sosem pieczarkowym (wegańskie, bezglutenowe)

True taste hunters

Bliny gryczane ze śmietanowym sosem pieczarkowym (wegańskie, bezglutenowe)

Orzechowy makowiec z kasza jaglaną i chia (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

True taste hunters

Orzechowy makowiec z kasza jaglaną i chia (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Pasztet z pieczarkami i zieloną soczewicą (wegańskie, bezglutenowe)

True taste hunters

Pasztet z pieczarkami i zieloną soczewicą (wegańskie, bezglutenowe)

Szarlotka (wegańskie, bezglutenowe bez cukru)

True taste hunters

Szarlotka (wegańskie, bezglutenowe bez cukru)

Kluski leniwe z kaszą jaglaną ze śmietaną kokosową i cynamonem (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

True taste hunters

Kluski leniwe z kaszą jaglaną ze śmietaną kokosową i cynamonem (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Słodki krem orzechowy z ciecierzycy (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

True taste hunters

Słodki krem orzechowy z ciecierzycy (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Naleśniki bazyliowe z pesto z zielonego groszku (wegańskie, bezglutenowe)

True taste hunters

Naleśniki bazyliowe z pesto z zielonego groszku (wegańskie, bezglutenowe)

Recenzja  -

True taste hunters

Recenzja - "My New Roots" Sarah Britton

Ciasto drożdżowe ze śliwkami (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

True taste hunters

Ciasto drożdżowe ze śliwkami (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Drożdżowe racuchy z jabłkami (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

True taste hunters

Drożdżowe racuchy z jabłkami (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Pomarańczowy mus dyniowo-jabłkowy (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

True taste hunters

Pomarańczowy mus dyniowo-jabłkowy (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Makaron z pesto szałwiowym (wegańskie, bezglutenowe)

True taste hunters

Makaron z pesto szałwiowym (wegańskie, bezglutenowe)

Ciasteczka z batatów w maslem orzechowym i skorka pomaranczowa (weganskie, bezglutenowe, bez cukru)

True taste hunters

Ciasteczka z batatów w maslem orzechowym i skorka pomaranczowa (weganskie, bezglutenowe, bez cukru)

Recenzja -

True taste hunters

Recenzja - "Minimalist Baker" Dana Schultz

Imbirowe muffiny z orzechami włoskimi i gruszka (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

True taste hunters

Imbirowe muffiny z orzechami włoskimi i gruszka (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Migdałowa tarta z fasoli z malinami (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

True taste hunters

Migdałowa tarta z fasoli z malinami (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Orientalna sałatka z pieczonej dyni hokkaido, awokado i czarnej soczewicy (wegańskie, bezglutenowe)

True taste hunters

Orientalna sałatka z pieczonej dyni hokkaido, awokado i czarnej soczewicy (wegańskie, bezglutenowe)

Batoniki owsiane z mango i chia (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia)

True taste hunters

Batoniki owsiane z mango i chia (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia)

Recenzja -

True taste hunters

Recenzja - "Sztuka fermentacji" Sandor Ellix Katz

Ptasie mleczko z chia o smaku Bellini (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

True taste hunters

Ptasie mleczko z chia o smaku Bellini (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Carpaccio z buraka z pistacjami (wegańskie, bezglutenowe)

True taste hunters

Carpaccio z buraka z pistacjami (wegańskie, bezglutenowe)