Arabeska

Arabeska

Arabeska

Ciasto Piña colada

Arabeska

Ciasto Piña colada

Chińskie ciasteczka z wróżbą (Fortune cookies)

Arabeska

Chińskie ciasteczka z wróżbą (Fortune cookies)

Babeczki z czekoladowym środkiem

Arabeska

Babeczki z czekoladowym środkiem

Zakręcona drożdżówka dyniowa

Arabeska

Zakręcona drożdżówka dyniowa

Babka śmietanowo-cytrynowa

Arabeska

Babka śmietanowo-cytrynowa

Marcinek II

Arabeska

Marcinek II

Szachownica (Metrowiec w kratkę)

Arabeska

Szachownica (Metrowiec w kratkę)

Cukrowe ciasteczka z dynią (Pumpkin Spice Snickerdoodles)

Arabeska

Cukrowe ciasteczka z dynią (Pumpkin Spice Snickerdoodles)

Zakręcone bułeczki drożdżowe z nutellą

Arabeska

Zakręcone bułeczki drożdżowe z nutellą

Ciasto Kubanka

Arabeska

Ciasto Kubanka

Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową

Arabeska

Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową

Marchewkowe ciastka z płatkami owsianymi

Arabeska

Marchewkowe ciastka z płatkami owsianymi

Szarlotka serowa (bez jajek)

Arabeska

Szarlotka serowa (bez jajek)

Brownie z burakami

Arabeska

Brownie z burakami

Ciasto białkowe

Arabeska

Ciasto białkowe

Szarlotka tatrzańska

Arabeska

Szarlotka tatrzańska

Ciasto cappuccino

Arabeska

Ciasto cappuccino

Lody z białą czekoladą

Arabeska

Lody z białą czekoladą

Arabeska

Ciasto herbatnikowe

  W czasie upałów chętniej sięgamy po przepisy na ciasta, które nie wymagają pieczenia. To właśnie jeden z takich przepisów. Spód ciasta bardzo przypomina blok czekoladowy, a wierzch jest z galaretkowej masy serowej. Dosyć nietypowe zestawienie smaków i konsystencji, ale bardzo udane.   Spód: - 150 g masła - 100 g cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 łyżki kakao - 1 jajo, roztrzepane - 200 g pokruszonych herbatników - 100 g wiórków kokosowych - 50 g posiekanych orzechów włoskich - 20 g rodzynek Masa: - 3 łyżki żelatyny - 70 g masła - 2 łyżki mleka - 1/2 torebki budyniu waniliowego - 200 g cukru pudru - sok z 1/2 cytryny - 2 serki homogenizowane naturalne (po 180 g) – użyłam 400 g serka waniliowego Do dekoracji: - 3-4 kostki gorzkiej czekolady - odrobina mleka W garnku rozpuścić 150 g masła, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajo i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, rodzynki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 22 cm – u mnie 26 cm). Odstawić do wystygnięcia. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki  przegotowanej, wystudzonej wody. Najlepiej zrobić to w małym garnuszku. Po kilku minutach należy wstawić go do większego garnka z gorącą wodą. Żelatynę mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia, po czym wystudzić. W rondelku rozpuścić 70 g masła, dodać mleko wymieszane z proszkiem budyniowym, cukier puder i sok z cytryny. Zagotować i dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć do tortownicy na spód kakaowo-ciasteczkowy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje. Czekoladę rozpuścić na parze z odrobiną mleka i udekorować ciasto w dowolny wzór. Przepis pochodzi z Galerii potraw  

Lody mleczne

Arabeska

Lody mleczne

Porzeczkowiec

Arabeska

Porzeczkowiec

Sernik cassis

Arabeska

Sernik cassis

Biszkopt – przepis podstawowy

Arabeska

Biszkopt – przepis podstawowy

Tort palce lizać

Arabeska

Tort palce lizać

Ciasto na białkach z migdałami (Torta al bianco d’uovo)

Arabeska

Ciasto na białkach z migdałami (Torta al bianco d’uovo)

Kakaowe ciasto z truskawkami

Arabeska

Kakaowe ciasto z truskawkami

Semifreddo czekoladowo-waniliowe

Arabeska

Semifreddo czekoladowo-waniliowe

Brownie z winem

Arabeska

Brownie z winem

Placek z truskawkami na cieście serowym

Arabeska

Placek z truskawkami na cieście serowym