Arabeska
Ciasto herbatnikowe
W czasie upałów chętniej sięgamy po przepisy na ciasta, które nie wymagają pieczenia. To właśnie jeden z takich przepisów. Spód ciasta bardzo przypomina blok czekoladowy, a wierzch jest z galaretkowej masy serowej. Dosyć nietypowe zestawienie smaków i konsystencji, ale bardzo udane. Spód: - 150 g masła - 100 g cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 łyżki kakao - 1 jajo, roztrzepane - 200 g pokruszonych herbatników - 100 g wiórków kokosowych - 50 g posiekanych orzechów włoskich - 20 g rodzynek Masa: - 3 łyżki żelatyny - 70 g masła - 2 łyżki mleka - 1/2 torebki budyniu waniliowego - 200 g cukru pudru - sok z 1/2 cytryny - 2 serki homogenizowane naturalne (po 180 g) – użyłam 400 g serka waniliowego Do dekoracji: - 3-4 kostki gorzkiej czekolady - odrobina mleka W garnku rozpuścić 150 g masła, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajo i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, rodzynki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 22 cm – u mnie 26 cm). Odstawić do wystygnięcia. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody. Najlepiej zrobić to w małym garnuszku. Po kilku minutach należy wstawić go do większego garnka z gorącą wodą. Żelatynę mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia, po czym wystudzić. W rondelku rozpuścić 70 g masła, dodać mleko wymieszane z proszkiem budyniowym, cukier puder i sok z cytryny. Zagotować i dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć do tortownicy na spód kakaowo-ciasteczkowy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje. Czekoladę rozpuścić na parze z odrobiną mleka i udekorować ciasto w dowolny wzór. Przepis pochodzi z Galerii potraw