Ciasto latte macchiato

Ala piecze i gotuje

Ciasto latte macchiato

Roladki z tortilli z szynką gruszką i orzechami

Ala piecze i gotuje

Roladki z tortilli z szynką gruszką i orzechami

Babka pomarańczowa

Ala piecze i gotuje

Babka pomarańczowa

Krokiety z chleba tostowego z parówką

Ala piecze i gotuje

Krokiety z chleba tostowego z parówką

Surówka na wodzie mineralnej

Ala piecze i gotuje

Surówka na wodzie mineralnej

Spaghetti z buraczkowym pesto

Ala piecze i gotuje

Spaghetti z buraczkowym pesto

Drink zachód słońca

Ala piecze i gotuje

Drink zachód słońca

Drink bananowe love

Ala piecze i gotuje

Drink bananowe love

Boże Narodzenie 2016

Ala piecze i gotuje

Boże Narodzenie 2016

Wszystkim moim znajomym i czytelnikom życzę: Świąt choinką pachnących,Oraz śniegiem skrzypiących,Prezentów wspaniałych,Wielu kolęd wyśpiewanych,Świąt wolnych od zmartwień,Z barszczem z uszkami i z karpiemW Boże Narodzenie samej radości,A przy stole mnóstwa miłych gości,W Sylwestra zabawy do samego rana,Pięknych fajerwerków, dobrego szampana.

Ciasto kokosowo orzechowe

Ala piecze i gotuje

Ciasto kokosowo orzechowe

Ciasteczka maślane z lentilkami

Ala piecze i gotuje

Ciasteczka maślane z lentilkami

Ciasteczka słoneczka

Ala piecze i gotuje

Ciasteczka słoneczka

Czeskie rogaliki orzechowe

Ala piecze i gotuje

Czeskie rogaliki orzechowe

Ciasteczka z dżemem

Ala piecze i gotuje

Ciasteczka z dżemem

Masa makowa

Ala piecze i gotuje

Masa makowa

Tort świąteczny

Ala piecze i gotuje

Tort świąteczny

Marcepanowe kartofelki

Ala piecze i gotuje

Marcepanowe kartofelki

Ciasto salceson

Ala piecze i gotuje

Ciasto salceson

Domowy marcepan

Ala piecze i gotuje

Domowy marcepan

Piernik z powidłami

Ala piecze i gotuje

Piernik z powidłami

Ciasteczka orzeszki

Ala piecze i gotuje

Ciasteczka orzeszki

Batony z płatków śniadaniowych

Ala piecze i gotuje

Batony z płatków śniadaniowych

Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami

Ala piecze i gotuje

Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami

Sałatka z tuńczykiem na krakersach

Ala piecze i gotuje

Sałatka z tuńczykiem na krakersach

Zupa porowa z szynką i pieczarkami

Ala piecze i gotuje

Zupa porowa z szynką i pieczarkami

Warstwowe ciasto drożdżowe z cynamonem

Ala piecze i gotuje

Warstwowe ciasto drożdżowe z cynamonem

Bułki pszenne śniadaniowe

Ala piecze i gotuje

Bułki pszenne śniadaniowe

Ciasto pijak z galaretką

Ala piecze i gotuje

Ciasto pijak z galaretką

Makaron z kurczakiem i warzywami

Ala piecze i gotuje

Makaron z kurczakiem i warzywami

Patelnia WOLL Szafir

Ala piecze i gotuje

Patelnia WOLL Szafir

Jeśli musisz kupić nową patelnię i to taką, która będzie ci służyć przez kilka a nawet kilkanaście lat i którą będziesz często wykorzystywać do przygotowania różnych potraw to ten wpis jest dla ciebie.Mam od jakieś czasu okazje testować patelnię niemieckiej firmy WOLL Szafir i jestem z niej bardzo zadowolona. Przygotowywanie w niej potraw to czysta przyjemność a kupić ją można w sklepie Gustus. Mimo iż patelnia może wydawać się droga moim zdaniem mimo wszystko warto w nią zainwestować.A teraz trochę o wyglądzie i krótki opis patelni.Patelnie WOLL Szafir z linii Indukcja można używać na płytach indukcyjnych, ceramicznych, elektrycznych oraz na gazie. Specjalna szlachetna powłoka - ceramika szafirowa- zapewnia długą żywotność naczynia natomiast nanokompozytowa powłoka w technologii "non-stick"  pozwala przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go wyeliminować z wielu potraw. Przez co nasze potrawy są mniej kaloryczne i zdrowsze.Dno: Dno patelni jest grube, bardzo odporne na zarysowania, równomiernie rozprowadza ciepło co przekłada się na ograniczenie zużycia energii do gotowania i pieczenia. Dno jest odporne na odkształcenia nawet przy bardzo wysokiej temperaturze. Uchwyt:Służy do bezpiecznego podnoszenia naczyń (z wyjątkiem płaskiej patelni) a oprawa uchwytu jest montowana w technologii zatopionego mosiądzu, dzięki czemu uzyskujemy 100% gwarancję bezpieczeństwa. Uchwyt jest odporny na wysoką temperaturę i można używać patelni w piekarniku co dla mnie jest dużym plusem. Dodatkowy atut to taki, że w trakcie smażenia uchwyt się nie nagrzewa. Jednak przy użytkowaniu w piekarniku już tak, więc trzeba o tym pamiętać.  Szklana pokrywa:Pokrywa wykonana jest z hartowanego i polerowanego, żaroodpornego szkła. Służy do energooszczędnego  gotowania lub pieczenia w temperaturze do 250 °C dzięki czemu bez problemu można patelnię wraz z pokrywą wykorzystać w piekarniku.Ważnym elementem jest też gwarancja. Firma oferuje 25-letnią gwarancję na równość dna co według mnie jest bardzo ważnym elementem, gdyż sporo patelni po krótkim czasie użytkowania jest nierówna i używanie jej na ceramicznej lub elektryczne płycie staje się dużym problemem. Dwuletnią gwarancję firma udziela na powłoki i uchwyty.Średnica 28 cm i wysokość 7 cm w tym modelu WOLL Szafir  sprawia, że w trakcie smażenia, pieczenia lub gotowania pryskanie jest bardziej ograniczone przez co nasza płyta jest czysta a my mamy mniej sprzątania.Co w niej przygotowałam? Upiekłam na górnym źródle ciepła ciasto. Więc już od teraz nawet te osoby, które nie mają piekarnika mogą sobie upiec ciasto z patelni.Ciasto z patelni z jabłkami Składniki:4 jajka150 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego250 ml jogurtu naturalnego80 ml oleju350 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jabłkacukier puder do oprószenia Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Miksując dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie sztywna miksować na najwolniejszych obrotach i na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt naturalny. Masę wylać na wysmarowaną niewielką ilością oleju patelnię. Ułożyć obrane i pokrojone w niewielki ćwiartki jabłka. Płytę ceramiczną włączyć na 5 położyć patelnię z pokrywką i piec około 20-25 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić i piec jeszcze około 3-4 minuty by z wierzchu lekko się zrumieniło. Upieczone ciasto wyjąć z patelni i studzić na metalowej kratce, zimne oprószyć cukrem pudrem. Przed odwróceniem wierzch ciasta powinien być prawie suchy. Temperaturę i czas należy dostosować do swoich płyt. Czas i temperaturę trzeba dostosować odpowiednio do swoich płyt gdyż jak wiadomo każdy ma inną temperaturę grzania. Przed odwróceniem wierzch ciasta powinien być prawie suchy.