Bake&Taste Gofry z piekarnika W zeszłym tygodniu, w ramach Tygodnia Wypieków w Lidlu, dostałam do przetestowania całkiem sporą paczkę produktów, wśród których najbardziej zaintrygowały mnie silikonowe foremki do gofrów. Trochę mi zeszło zanim zebrałam się do ich upieczenia, ale już doszło co do czego to muszę przyznać, że robiłam gofry trzy dni z rzędu :) Oczywiście nie są takie jak z gofrownicy, ale na pewno mogą stanowić smaczną odmianę. Ciasto jest mięciutkie, takie biszkoptowe. Ogromnym plusem jest na pewno szybkość przygotowania - jedna foremka to cztery gofry, a ponieważ w zestawie są dwie, więc za jednym zamachem dostajemy 8 gofrów. Jeśli będziecie mieć okazję, zachęcam do zakupu takich foremek i przetestowania gofrów "bez gofrownicy" :)Składnikiprzepis od Dominiki z bloga Słodka Muffinka, pochodzi ze strony mniammniam.pl2 szklanki mąki2 szklanki mleka1 łyżka proszku do pieczenia [dałam małą łyżeczkę]szczypta soli1/3 szklanki oleju2 jajka, żółtka oddzielone od białekPiekarnik rozgrzać do 180 stopni (przy termoobiegu) - ok. 200 w normalnym.Żółtka oddzielić od białek. W jednej miseczce ubić białka na sztywną pianę, a w drugiej porządnie zmiksować pozostałe składniki. Na koniec delikatnie wmieszać pianę do masy. Przelać do foremek na gofry (wyłożonej na płaskiej blasze do pieczenia) i piec 18-20 minut (nam bardziej odpowiadały mocniej przypieczone).Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i kiedy tylko silikon lekko przestygnie - tak by można go chwycić dłońmi - przewrócić foremką do góry nogami i wyjąć gofry (niemal same wyskakują, więc delikatnie). Studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami.ponieważ dziś - 12.04 - Dzień Czekoladywięc na sobotnie śniadanie obowiązkowo podałam je właśnie z tym dodatkiem :)