piątek, 5 sierpnia 2016

SZYBKIE CIASTO NA MAŚLANCE Z JAGODAMI





Składniki:
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅔ szklanki cukru ( jak ktoś lubi słodsze wypieki można dać więcej)
  • 1 szklanka maślanki
  • ½ szklanki oleju np. rzepakowego
  • 3 średnie jajka
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 1 szklanka jagód

Wykonanie:
  • do jednej miski wkładamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier, mieszamy odstawiamy
  • w drugiej misce mieszamy wszystkie płynne składniki czyli maślankę, olej, jajka i sok z cytryny
  • mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy tylko do połączenia składników
  • ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( 20x24 lub tortownica 22-23cm) na wierzchy wysypujemy jagody
  • ciasto pieczemy 35-40 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 175°C z termoobiegiem.




Źródło: Fb Bistro mama

13 komentarzy:

  1. Wygląda na bardzo puszyste:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja skuszona zrobiłam dziś i wyszedł zakalec :-( co mogło pójść nie tak? :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm może produkty użyłaś prosto z lodówki, a może dodałaś za dużo jagód lub były zbyt mokre, tak naprawdę trudno powiedzieć, mi jak do tej pory zawsze to ciasto wychodziło bez problemu

      Usuń
  3. Właśnie wstawiłam do pieca i mam nadzieję, że będzie tak piękne jak na fotkach powyżej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta na maślance, moje dzieci również. My głównie stawiamy na produkty wysokiej jakości, takie jak https://najlepszewkuchni.pl/produkty. A Ty, jaką maślankę głównie wybierasz?

    OdpowiedzUsuń
  5. replica bags thailand replica hermes handbags l5h85m3v17 replica bags qatar replica bags reddit replica gucci bags k7d62k4g95 guccireplica bags neverfull article source c1k65x3u42 replica bags replica bags from china free shipping

    OdpowiedzUsuń