środa, 3 sierpnia 2016

TRUFLE DAKTYLOWO-KOKOSOWE



 
Składniki ( 12-15 szt.):
  • 25 sztuk miękkich daktyli
  • 200g wiórków kokosowych
  • mąka kokosowa  do obtoczenia lub gorzkie kakao

Wykonanie:      
  • daktyle moczymy w wodzie10-15 minut , odcedzamy a następnie blędujemy na papkę
  • kokos zalewamy wrzątkiem około 500ml, odcedzamy i mocno wyciskamy przez gazę ( dzięki temu zabiegowi obniżamy ilość tłuszczu wiórków kokosowych i wydobędziemy ich smak) wiórki wkładamy do blendera i je mielimy ( blędujemy)
  • do wiórków kokosowych dodajemy papkę daktylową , wszystko dokładnie mieszamy, a następnie formujemy trufle które obtaczamy w mące kokosowej lub ciemnym kakao ( gdyby kulki nie chciały się sklejać można dodać więcej zblędowanych daktyli)
  • schładzamy w lodówce.


Źródło: http://www.antywieszak.pl/weganskie-trufle-kokosowe

4 komentarze:

  1. Pyszne! Dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego kakao, bo lubię wszystko co kakaowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak z kakao musiało być pyszne :) przetestuję :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Muszę wypróbować przepis! Robiłam kiedyś kulki à la rafaello z kaszy jaglanej (zapraszam do wypróbowania myhealthylifeblogg.blogspot.com) więc myślę że te trufle będą równie pyszne! ❤

    OdpowiedzUsuń