piątek, 15 lipca 2016

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ





Składniki na kruszonkę:
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mielonych orzechów włoskich
  • 50g cukru pudru
  • 50g miękkiego masła
Składniki na ciasto:
  • 200g miękkiego masła
  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka
Dodatkowo:
  • około 500g truskawek


Wykonanie:

Kruszonka:
  • ze wszystkich składników zagniatamy kruszonką, która ma mieć postać mokrego piasku, wkładamy  ją do lodówki na czas przygotowania ciasta
Ciasto:
  • masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
  • obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą następnie na zmianę z jajkami dodajemy do utartego masła, cały czas miksując na małych obrotach
  • ciasto przekładamy do formy(24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia
  • na ciasto wykładamy truskawki przekrojone na pół ( rozcięciem ku górze) i posypujemy je kruszonką
  • ciasto pieczemy około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.






Źródło: www.aniastarmach.pl

2 komentarze: