2017/01/15

Jajka zapiekane ze szpinakiem i grana padano

To już kolejny pomysł na ciepłe, zimowe, nie tylko weekendowe śniadanie z jajkiem w roli głównej. Ostatnio przygotowałam jajka zapiekane z soczewicą, a dzisiaj kolejny przepis. Połączyłam drobnolistny szpinak baby z jajkami, czosnkiem i wyrazistym w smaku grana padano. Całość posypałam czarnuszką, która doskonale pasuje do dań z jajek. To bardzo syte śniadanie, bo porcja zawiera dwa jajka, z powodzeniem rozgrzeje w zimowe poranki!



Jajka zapiekane ze szpinakiem i grana padano


Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 4 garście drobnolistnego szpinaku
  • 1 ząbki czosnku
  • 2 garście startego sera grana padano
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
  • Na oliwie obsmażamy czosnek razem ze szpinakiem, aż zmniejszy swoją objętość.
  • Szpinak z czosnkiem przekładamy do małego naczynia żaroodpornego, oprószamy 1 garścią grana padano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby.
  • Nie przesadźmy z solą, bo grana padano jest już słony.
  • Na wierzchu wbijamy dwa jajka.
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st.C na 10-15 minut, aż jajka zetną się.
  • Jeśli lubisz bardziej płynne żółtko, zapiekaj krócej.
  • Gotowe podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Posypujemy czarnuszką i startym grana padano.
  • Podajemy np. z paluszkami włoskimi grissini lub grzankami.
  • Nie kupujmy gotowego, startego sera grana padano, często jest suchy i bez smaku.
  • Warto zainwestować w dobry kawałek grana padano i na bieżąco ścierać na tarce do konkretnego dania.



2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń