Zielony śledź w zalewie octowej

Pomysł na danie, które możemy mieć w lodówce na tzw. "czarną godzinę"? Na niezapowiedzianych gości i na apetyt na coś smacznego? 

Proszę bardzo!

Śledź zielony w zalewie octowej z cebulką i ogórkiem konserwowym. Smakuje wspaniale. 

Basiu - dzięki za przepis :)



Składniki:

  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kartoflanki
  • przyprawa do ryb (u mnie: Kamis)
  • olej do smażenia
  • 1 kg śledzia zielonego
  • 5 szkl. wody
  • 1 szkl. octu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek ketchupu łagodnego
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • słoik ogórków konserwowych
  • 6 dużych cebul

Sposób przygotowania:

Śledzie umyj i osusz. Posyp ulubioną przyprawą do ryby. Rybę panieruj w mieszance bułki tartej, mąki pszennej i kartoflanej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Z wody, octu, cukru, oleju, koncentratu, ketchupu i przypraw przygotuj zalewę. Zagotuj ją i pozostaw do wystygnięcia.

Cebulę pokrój w grubą kostkę. Ogórki w drobniejszą.

Śledzie przekładaj cebulą i ogórkami. Całość zalej zimną zalewą. Przechowuj w lodówce.



Komentarze