W dodatku deser ten nie należy do zbyt pracochłonnych, dlatego uważam że powinien on gościć na naszych stołach jak najczęściej.
składniki
ciasto
125 g masła
250 g mąki
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru
2 łyżki kakao
szczypta soli
sernikowa masa
1 kg twarogu ( może być dobry twaróg z wiaderka)
1 szklanka wody
5 płaskich łyżek żelatyny
2/3 szklanki cukru
2 opakowania galaretki cytrynowej
sok z 2 cytryn
sposób przygotowania
Masło, mąkę, jedno jajko, szczyptę soli, cukier zwykły, kakao, oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto.
Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut ( lub do zamrażarki na 20 minut), następnie wyjmujemy i ścieramy ciasto na tarce o dużych oczkach.
Starte ciasto układamy równomiernie na dnie tortownicy ( ja użyłem tortownicy o średnicy 28 cm) i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Teraz rondel zdejmujemy z palnika i do gorącej wody dodajemy żelatynę, oraz sok z cytryn, całość mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny a następnie studzimy.
W tym czasie przygotowujemy cytrynową galaretkę ( według przepisu na opakowaniu)
Z lodówki wyjmujemy zastygłą sernikową masę i na jej wierzch wylewamy przestudzoną galaretkę.
Całość ponownie wstawiamy do lodówki i po całkowitym zastygnięciu galaretki podajemy.
Coś z cyklu muszę spróbować, ale pewnie i tak za trudne.
OdpowiedzUsuńrobię drugie podejście, może teraz mi się uda :)
OdpowiedzUsuńtrochę cierpliwości i na pewno się uda ::))
Usuń