Chleb z garnka - sprawdzony przepis
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 3 komentarzeChleb pieczony w garnku szturmem podbija kulinarne blogi, fora i grupy na portalach spoÅ‚ecznoÅ›ciowych. Ja również ulegÅ‚am temu szaleÅ„stwu i metodÄ… prób i bÅ‚Ä™dów opracowaÅ‚am wÅ‚asny przepis. Chleb jest puszysty, dobrze wyroÅ›niÄ™ty, ma chrupiÄ…cÄ… skórkÄ™. Do jego upieczenia potrzebujemy żeliwnego garnka lub ceramicznego naczynia z pokrywkÄ…. Co ważne, nie musimy dÅ‚ugo wyrabiać ciasta oraz nie potrzebujemy zakwasu.
Jak zrobić chleb z garnka?
Składniki:
- 400 g mÄ…ki pszennej,
- 300 ml wody,
- 4 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży,
- łyżeczka soli.
Dodatkowo:
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, drożdże i wlej wodę. Wymieszaj wszystkie składniki, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 15 godzin. Po tym czasie wyjmij ciasto (uwaga, będzie klejące) na posypany mąką blat lub stolnicę.
Rozpłaszcz je, by uzyskać spory placek. Placek złóż w kopertę. Kopertę złóż na pół i rozpłaszcz ją. Wszystkie kroki powtórz dwukrotnie.
CzystÄ… lnianÄ… Å›ciereczkÄ™ posyp obficie mÄ…kÄ…. Połóż na niÄ… chleb. Wierzch posyp mÄ…kÄ… i odstaw w ciepÅ‚e miejsce na 1–2 godziny.
Do piekarnika wstaw naczynie, w którym zamierzasz piec chleb. Rozgrzej piekarnik do 240 st. kiedy naczynie się nagrzeje, wyjmij je ostrożnie, przełóż do niego bohenekl, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika.
Po pół godzinie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Upieczony chleb wystudź na kratce. Gotowe!
Domowy chleb najlepiej smakuje z masłem lub domowej roboty smalcem i kiszonym ogórkiem. Pycha :-)
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze